Ριζότο με πράσινο μήλο και μπλε τυρί

Καλή σας μέρα μπλογκογείτονες... τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά! Νάμαστε και στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη και μαζί με τα κίτρινα φύλλα που εγκαταλείπουν τα δέντρα, άρχισε  και η εποχή των μήλων . Τα μήλα, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, φιρίκια είναι άφθονα στην χώρα μας αλλά και λατρεμένα από τους περισσότερους. Για μένα τα μήλα είναι ένα σκαλί αναμνήσεων γιατί, όταν ήμουν μαθήτρια, ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν ένα χωράφι με μηλιές και, περίπου, τέτοια εποχή μαζευόμασταν όλοι, παιδιά κι εγγόνια και τα Σαββατοκύριακα ήταν γιορτή το μάζεμα και η συσκευασία των μήλων. Ήταν κάτι υπέροχα πικ νικ, στο χωράφι, όπου συνδυάζαμε δουλειά, παιχνίδι, νόστιμα καλούδια και απόλαυση της ευρύτερης οικογένειας, μαζεμένης με κοινό σκοπό να μαζευτούν τα μήλα του παππού και της γιαγιάς και να πουληθούν. Από τις πιο γλυκές αναμνήσεις! Έτσι, πάντα τα μήλα ήταν από τα αγαπημένα μου φρούτα και ιδιαίτερα αφότου μεγάλωσα και όλα αυτά έγιναν... αναμνήσεις.
Τώρα, λοιπόν, που έφτασε η εποχή τους, εγκαινιάζω τα μηλομαγειρέματα μ' ένα ριζότο (που μόλις χθες ανακάλυψα πόσο καιρό έχω να μαγειρέψω ριζότο) με πράσινο μήλο και μπλε τυρί. Ένα ριζότο με υπέροχη χυλωμένη υφή και καταπληκτική φρουτοτυρένια γεύση. Απολαυστικό για τον ουρανίσκο, χορταστικό για το στομάχι αλλά ταυτόχρονα τόσο ελαφρύ που θέλεις να φας κι άλλο ακόμα κι όταν νιώθεις ότι έχεις χορτάσει. 
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από μια συνταγή που βρήκα στην ιστοσελίδα του "chef on air" και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Προσωπικά, το συμπλήρωσα και με λίγα άσπρα σταφύλια (η φωτό είναι από το σκέτο)και του πήγαιναν εκπληκτικά... έγινε απόλυτα τέλειο. 
Βέβαια, δεν βρήκα γκοργκοντζόλα στο μάρκετ κι έτσι χρησιμοποίησα μπλε τυρί Δανίας παρά το γεγονός ότι θεωρώ την γκοργκοντζόλα το πιο κατάλληλο από τα μπλε τυριά για τη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή είναι πιο ήπια σαν γεύση.
Θέλετε να δοκιμάσετε το πιάτο;;; Αν ναι, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη συνταγή, να συγκεντρώσετε τα υλικά και να ...σπεύσετε στην κουζίνα. Μόλις το ετοιμάσετε ...η απόλαυση αρχίζει!-:)
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
130 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 μεγάλο πράσινο μήλο, σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι
100 γρ. μπλε τυρί, σε κύβους
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
60 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου)
2-3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη, (ή πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
Αλάτι και λευκό πιπέρι
350 ml ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και βάζουμε το κρεμμύδι και το ρύζι και τα αφήνουμε να σοταριστούν, έως ότου το ρύζι γίνει διάφανο και γυαλίσει.
Προσθέτουμε το αλάτι για να το απορροφήσει καλύτερα το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το ριζότο να πάρει μια βράση έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να καλύπτει το ριζότο και μόλις το νερό εξατμιστεί προσθέτουμε κι άλλο έως ότου το νερό τελειώσει και το ριζότο είναι έτοιμο.
Λίγο πριν να τελειώσει η τελευταία παρτίδα νερού, προσθέτουμε το μισό μπλε τυρί  και ανακατεύουμε έως ότου αυτό λιώσει.
Προσθέτουμε και τα κυβάκια μήλου και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στη φάση αυτή προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και ρώγες άσπρου σταφυλιού (αν θέλουμε), το υπόλοιπο βούτυρο και τη μισή τριμμένη παρμεζάνα.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά και το ριζότο μας είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με μερικές φέτες μήλου, λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το ριζότο μας είναι έτοιμο να ικανοποιήσει σχεδόν όλες τις αισθήσεις μας... όραση, όσφρηση, γεύση!
Καλή σας συνέχεια και καλή όρεξη!

30 σχόλια:

  1. Çok güzel görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..



    http://ihvangencal.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το ριζότο και μόνο από τα υλικά που διαβάζω, είναι σίγουρο ότι θα μου αρέσει!
    Καλή σου μέρα Κικίτσα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου γιατί είναι πολύ ωραίο!
      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Τωρα τελευταια ειμαστε fun του μπλε τυριου.Θα αρεσει πολυ στον αντρα μου!!!Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο...δοκιμάστε το!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Κικη μου!
    Εγω θα παρω μια μεριδα απο το ριζοττο σου με το μπλε τυρι, ετσι κι αλλιως δεν μου αρεσει η γκοργκοτζολα...
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις όσο θέλεις αν κι εγώ το προτιμούσα με γκοργκοντζόλα για να είναι αυθεντική η συνταγή! -:))))
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται και ακούγεται λαχταριστό! Ο συνδυασμός μήλου-τυριού είναι απίστευτα ελκυστικός!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο και ο συνδυασμός και με τα σταφύλια είναι ανεπανάληπτος!!!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Λατρεμένο και το μπλε τυρί! Φτιάχνω πολλές συνταγές μ' αυτό. Μπαίνει κι αυτή στα αγαπημένα-προσεχώς!
    Καλό μεσημέρι Κική! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Έχουμε τις ίδιες προτιμήσεις! Κι εγώ λατρεύω το μπλε τυρί.-:))
      Καλό σου βράδυ και φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Δεν είμαι σίγουρη πως να το δω.. Το μπλε τυρί δεν το συμπαθώ καθόλου. Και ο συνδυασμός του σε ριζότο με μήλο.. δεν ξέρω τι να πω.. Θα ήθελα να δοκιμάσω όμως! Ποτέ δεν απορρίπτω μια γεύση πριν τη δοκιμάσω! Ίσως με αυτό το ριζότο αλλάξω γνώμη για το τυρί!! χιχι!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν συμπαθείς το μπλε τυρί Τίνα μου ...σου συνιστώ να το αποφύγεις... Αν παρόλα αυτά θέλεις να δοκιμάσεις φτιάξε μια μικρή ποσότητα!-:)))
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ πρωτότυπο ριζότο!
    Ο συνδυασμός υλικών με παραπέμπει σε σαλάτα, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον το αποτέλεσμα! Το μπλε τυρί το συμπαθώ ιδιαίτερα άλλωστε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ πολύ ωραίο το αποτέλεσμα και εφόσον συμπαθείς το μπλε τυρί, Ερμιόνη μου, είναι σίγουρο ότι θα σου αρέσει το ρυζότο...αν προσθέσεις και τα σταφύλια γίνεται ακόμη πιο τέλειο! -:)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Διαφορετικό το ριζότο σου! Το μπλε τυρί δεν το συμπαθώ καθόλου αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω χωρίς το τυρί βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά όχι συνηθισμένο, Βάσω μου. Εάν δεν συμπαθείς το μπλε τυρί μην το δοκιμάσεις εκτός κι αν αντικαταστήσεις το μπλε τυρί με πεκορίνο ή παρμεζάνα και φτιάξεις ριζότο με μήλο, σταφύλια και πεκορίνο.
      Θα είναι ωραίο αλλά διαφορετικό από τούτο δω!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Α, τέτοιες καινοτομίες αρέσουν πολύ στο Βασίλη. Θα του το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να του το φτιάξεις Ευγενία μου και αν του αρέσουν τα πρωτότυπα και το σημείο-κλειδί που είναι το μπλε τυρί... είμαι σίγουρη ότι θα του αρέσει!

      Διαγραφή
  11. Όμορφο!
    Χρώμα, άρωμα, γεύση κι όποιος αντέξει χωρίς να το δοκιμάσει, έχει πολύ ισχυρό αυτοέλεγχο!

    Καλό βραδάκι Βασιλική μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται αν του αρέσει το ...μπλε τυρί Ζαμπία μου χεχεχε!
      Ελπίζω να μην αντέξουν πολύ γιατί είναι πολύ ωραίο!
      Φιλιά Ζαμπία μου και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Λοιπόν αυτό θα ήταν το πιάτο για τον άντρα μου. Λατρεύει το μπλε τυρί και αυτός και ο γιος μου! Πολύ όμορφη η ιδέα σου να παντρέψεις το μήλο με το τυρί Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το λατρεύει φτιάξτο Κατερίνα μου... σίγουρα θα του αρέσει!
      Είναι πολύ νόστιμο πάντρεμα κι αν προσθέσουμε και κουμπάρο το σταφύλι γίνεται ακόμη πιο τέλειο!

      Διαγραφή
  13. Μάρέσει, μ'αρέσει, την άλλη εβδομάδα θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Έρη μου και θα ενθουσιαστείς!

      Διαγραφή
  14. Πρωτότυπο και πολύ γευστικό πιάτο με πολύ ωραία υλικά!
    Το μήλο δεν μπορούσα να το φανταστώ σε φαγάκι, το έχω συνηθίσει στα γλυκά και τις σαλάτες. Μπράβο Κική μου!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μήλο Ελένη μου εγώ το βάζω και σε κρέας μαγειρεμένο αλλά στο ριζότο αυτό είναι τέλειοοοοοο και αν προσθέσεις και σταφύλι μαζί με το μπλε τυρί γίνονται ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!