Καλημέρα, καλημέρα! Πόσο καιρό τώρα θέλω να γράψω αυτό το διαχρονικό και κλασσικότατο φαγάκι της μαμάς μου! Ούτε κι εγώ ξέρω πόσα χρόνια απολαμβάνουμε αυτή την πεντανόστιμη, μαμαδίστικη νοστιμιά! Μεγάλωσαν 3 γενιές μ' αυτό το φαγητό ...μιας και η συνταγή ανήκε στη γιαγιά μας και ποιός ξέρει σε πόσες άλλες νοικοκυρές πιο μπροστά! Ε! λοιπόν, είναι απίστευτο, αλλά τόσα χρόνια, αδέρφια, ξαδέρφια, λοιποί συγγενείς και φίλοι που το έχουν γευθεί ποτέ, μα ποτέ, σας λέω, δεν έχουν εκφραστεί αρνητικά, δεν έχουν διαμαρτυρηθεί, δεν έχουν ζητήσει κάτι άλλο όταν πέσει στο τραπέζι η πιατέλα με τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο (απλό, "δεμένο" ή "πλούσιο" που πάντα είναι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα (τα τελευταία χρόνια στη χύτρα ταχύτητος).
Κολοκυθάκια με "απλό" αυγολέμονο |
Για να ακριβολογούμε, βέβαια, είναι ένα πιάτο με μιαν άλφα διαδικασία όσον αφορά στην προετοιμασία του. Γιατί, εδώ που τα λέμε, χωρίς διαδικασία και λίγο κόπο, ένα τόσο πλούσιο και νόστιμο πιάτο, δεν γίνεται!!!! Αλλά, αξίζει τον κόπο και, είμαι σίγουρη, ότι κατανοείτε απολύτως τί ακριβώς εννοώ γιατί τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι ένα κλασσικό πιάτο που κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό τραπέζι!!!! Ανεπανάληπτη νοστιμιά, είτε μαγειρεύεται στον φούρνο είτε μαγειρεύεται στην κατσαρόλα... στη δεύτερη περίπτωση, έχει τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας (ειδικά αν μαγειρευτεί στη χύτρα ταχύτητας), της εξοικονόμησης της ενέργειας αλλά κι εκείνης της ιδιαίτερης νοστιμιάς της "εντράδας" όπως έλεγαν παλιά (όρος που χρησιμοποιούσε συχνά πυκνά η γιαγιά μου) τα φαγητά της κατσαρόλας, τότε που η κατσαρόλα ήταν ο πρωταγωνιστής της κουζίνας και όχι ο φούρνος.
Προσωπικά, το συγκεκριμένο πιάτο το προτιμώ μαγειρεμένο στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.
Θέλετε να δείτε την μαμαδίστικη αυτή εκδοχή;;; Εάν ναι, ελάτε... τρυπώστε στην κουζίνα μαζί μου και πάμε να το φτιάξουμε για να υποδεχθούμε τους αγαπημένους μας με ένα σπίτι γεμάτο άρωμα και γεύση Ελλάδας!!! Κι αν δεν έχετε όλα τα υλικά... μην στενοχωριέστε... νωρίς είναι ακόμα...προλαβαίνετε να τρέξετε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς...
Προσωπικά, το συγκεκριμένο πιάτο το προτιμώ μαγειρεμένο στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.
Θέλετε να δείτε την μαμαδίστικη αυτή εκδοχή;;; Εάν ναι, ελάτε... τρυπώστε στην κουζίνα μαζί μου και πάμε να το φτιάξουμε για να υποδεχθούμε τους αγαπημένους μας με ένα σπίτι γεμάτο άρωμα και γεύση Ελλάδας!!! Κι αν δεν έχετε όλα τα υλικά... μην στενοχωριέστε... νωρίς είναι ακόμα...προλαβαίνετε να τρέξετε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς...
Κολοκυθάκια με "δεμένο" αυγολέμονο-κρέμα |
10-12 κολοκυθάκια μέτρια (κομμένα στη μέση ή ολόκληρα)
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
8-10 κ.σ. ρύζι καρολίνα
2-3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο ψιλοτριμμένο
2/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 μέτριες ντομάτες ώριμες (μαλακές)
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
1/2 φλ.τσ ελαιόλαδο
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
Τρίχρωμο πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Για το "απλό" αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Για το "δεμένο" αυγολέμονο - κρέμα
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Για το "πλούσιο" αυγολέμονο - κρέμα
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
150 ml κρέμα γάλακτος
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Άδειασμα - Γέμισμα και Τοποθέτηση των κολοκυθιών στην κατσαρόλα |
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια μας στη μέση.
Παίρνουμε ένα κουταλάκι και αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από τη σάρκα τους, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.
Παίρνουμε ένα κουταλάκι και αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από τη σάρκα τους, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.
Μόλις, αδειάσουμε τη σάρκα τους, τη βάζουμε στο multi, μαζί και τις ντομάτες και τα ψιλοκόβουμε χωρίς όμως να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά (ωμό όπως είναι), το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την πιπεριά και το καρότο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τη σάρκα από τα κολοκυθάκια που αδειάσαμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης και μετά παίρνουμε ένα-ένα τα κολοκυθάκια και τα γεμίζουμε μ' αυτή, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι (όπως βλέπουμε στη φωτογραφία).
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο μιας κατσαρόλας.
Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, σφηνωμένα για να μην μπορούν να "αδειάσουν".
Μετά βάζουμε και δεύτερη στρώση και τρίτη, έως ότου τελειώσουν τα κολοκύθια.
Εάν μας περισσέψει γέμιση, την τοποθετούμε ανάμεσα στις στρώσεις με τα κολοκυθάκια.
Μετά βάζουμε και δεύτερη στρώση και τρίτη, έως ότου τελειώσουν τα κολοκύθια.
Εάν μας περισσέψει γέμιση, την τοποθετούμε ανάμεσα στις στρώσεις με τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάζονται και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά, όχι περισσότερο για να μην λιώσουν.
Ύστερα αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
** Εάν τα μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος, χρειάζονται μόνον 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
** Εάν τα μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος, χρειάζονται μόνον 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Για το απλό αυγολέμονο
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας, ανακατεύουμε ανακινώντας προσεκτικά την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονό μας.
Για το δεμένο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας, ανακατεύουμε ανακινώντας προσεκτικά την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονό μας.
Για το πλούσιο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Ανακατεύουμε καλά και αργά προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας έως ότου ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονο.
Προαιρετικά, γαρνίρουμε με θρυμματισμένη φέτα ή με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για το δεμένο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας, ανακατεύουμε ανακινώντας προσεκτικά την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονό μας.
Για το πλούσιο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Ανακατεύουμε καλά και αργά προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας έως ότου ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονο.
Προαιρετικά, γαρνίρουμε με θρυμματισμένη φέτα ή με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αχ, Κικη μου! Που το θυμήθηκες αυτό το νόστιμο φαγητό? Το τρώμε σπάνια, αλλά μου αρέσει τόσο πολύ. Η διαδικασία παρασκευής του που τη δείχνεις βήμα - βήμα, μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά η γεύση σε αποζημειώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω φτιάξει ποτέ. Ισως πρέπει να το βάλω στα προσεχώς!!
Η σάλτσα του (αυγολέμονο) σου πέτυχε πολύ. Εδεσε και έγινε μια ωραία κρεμούλα και όχι νεροπλυμα σαν κάτι άλλες που έχω δει!!
Ευγε σου Κική μου!
Το θυμήθηκα γιατί το φτιάχνουμε συχνά στο σπίτι Χρυσαυγή μου! Είναι πολύ νόστιμο!!!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το και θα καταλάβεις τί εννοώ!!!
Να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά
super love it! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήanyway, i hope you could visit my blog too and follow :3
xoxo,
Raellarina- The Ballerina on Fire
http://raellarina.blogspot.com/
I'm glad you like it. I'll follow and hope you too!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!Ουάου!!Καλέ πόσα κολοκυθάκια φτιάξατε??Εν το μεταξύ tante απ ότι βλέπω είναι και με αυγολέμονο!Σλουρπ...από τα αγαπημένα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια εύχομαι!! :))
Πίστεψέ με μια ολόκληρη κατσαρόλα...-:))
ΔιαγραφήΝαι είναι με αυγολέμονο που τα λατρεύω κι εγώ!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Της μαμάς, της θείας, της γιαγιάς, της κουμπάρας, της φιλενάδας, της γειτόνισας... δεν έχει σημασία! Είναι λατρεμένα και καλοδεχούμενα όποια κι αν είναι η καλονοικοκυρά που τα ετοίμασε Κική μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Πηνελόπη μου κι εγώ τα λατρεύω!!
ΔιαγραφήΦιλιά
Αυτή κι αν είναι σύμπτωση, γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο μαγειρεύω σήμερα κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυαγαπημένο φαγάκι της οικογένειας!
Ντοματούλα δεν βάζω στην γέμιση, λες να το δοκιμάσω σήμερα??
Φιλιά, καλή σου μέρα Κική μου!
Τί σύμπτωση!!!! Κι εμείς το λατρεύουμε αυτό το φαγητό!
ΔιαγραφήΦιλιά
Κάπως έτσι τα φτιάχνει και η δικη μου μανούλα Κικίτσα !
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημένο φαγητό !!!
Να ναι πάντα καλά και να μας μαθαίνουν τις νοστιμιές τους !!!
φιλια πολλά πολλά
Είναι υπέροχο φαγητό και μαμαδίστικο Μαρία μου! Πράγματι, είναι ωραίο να σου φτιάχνει νοστιμιές η μαμά σου!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Το αγαπημένο φαγάκι του γιου μου...ευτυχώς που λείπει τώρα γιατί θα με έτρεχε να βρω κολοκύθια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ωραίο φαγάκι Λίλα μου... τί να πω... κι εγώ το λατρεύω!
ΔιαγραφήΦιλιά
Δεν το εχω φτιαξει ποτε!Να δω ποτε θα στρωθω γιατι ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τίποτε, κάνε αυτό που κάνω εγώ... όταν θέλω να κάνω κάποιο φαγητό που έχει διαδικασία το κάνω Σάββατο ή Κυριακή!
ΔιαγραφήΦιλιά
Κική μου έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη σε φαγητά της μαμάς και της γιαγιάς! Είναι κλασικά και δοκιμασμένα οπότε αναμφίβολα και το πιάτο της μαμάς σου θα είναι θεσπέσιο! Μου αρέσει που έχεις βάλει κόκκινη πιπεριά και πάπρικα στο μίγμα της γέμισης, είναι γεύσεις που συμπαθώ και χρησιμοποιώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ωραίες οι 3 εκδοχές του αυγολέμονου, διαλέγουμε και παίρνουμε!
Φιλιά!
Κι εγώ Ερμιόνη μου γιατί η πείρα τους είναι ανεπανάληπτη!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα κολοκυθάκια και οι 3 εκδοχές του αυγολέμονου!
Φιλιά!
Τι ωραία σπιτική συνταγούλα!! Ευχαριστούμε και για την παρουσίαση..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Ελένη μου. Χαίρομαι που σου άρεσαν!
ΔιαγραφήΑυτά τα φαγητά της μαμάς είναι πάντα τόσο τέλεια! Μου το θύμησες και έχω καιρό να το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Βάσω... ανεπανάληπτες, μαμαδίστικες γεύσεις!
ΔιαγραφήTρύπωσα στην φιλόξενη κουζίνα σου Κική μου και πρακολούθησα με κατασκοπευτικές διαθέσεις την προετοιμασία του θαυμάσιου αυτού φαγητού!Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της οικογένειάς μου!!Γι αυτό και βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας..όμως κάθε νοικοκυρά έχει τη δυνατότητα ν΄αναδεικνύει κάθε φαγητό με τον δικό της τρόπο.Αυτό έκανες και εσύ!Την επόμενη φορά που θα το κάνω δεν θα παραλείψω να προσθέσω πιπεριά και τομάτα,κάτι που δεν έκανα ως τώρα.Όπως επίσης να επιλέξω μία καινούργια πρόταση για το αυγολέμονο ,αφού προτιμούσα να αυγοκόβω το φαγητό με τον κλασσικό τρόπο.Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου γι αυτό το πολύτιμο,μαμαδίστικο,σπιτικό φαγάκι!!!Φιλιά,πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα κολοκυθάκια Φωτεινή μου. Βάλε ντομάτα και πιπεριά και κάνε το δεμένο ή το πλούσιο αυγολέμονο και θα δεις ένα διαφορετικό πιάτο!
ΔιαγραφήΦιλιά
γιαμ Γιαμ Γιαμ, κ εχω καιρό να τα κάνω, εγώ βάζω πολύ λιγότερο κιμά και περισσότερο ρυζάκι αλλά όπως και να έχει είναι καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω την αλήθεια Έρη μου κι εμένα μου αρέσουν με λιγότερο κιμά αλλά οι υπόλοιποι στο τριώροφο και η μαμά μου θέλουν κυρίως κιμά στη γέμιση... έτσι ...υποκύπτω!! χαχαχα
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Αυγολέμονο σε φαγητό με φρέσκια ντομάτα έβαζε και η γιαγιά σου που μαγείρευε υπέροχα! Καταπληκτική γεύση μου θύμισες, Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά κι εσύ και η μαμά σου!
Η γέμιση μου άρεσε πολύ και την κρατώ.
Φιλάκια!
Είναι πολύ ωραία γεύση Ελένη μου και παραδοσιακή! Χαίρομαι που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Πράγματι μαμαδίστικη συνταγή!! Και είναι και από τα αγαπημένα μου φαγητά του καλοκαιριού! Κολοκυθάκια = αυτό το φαγητό!! Κατατοπιστικότατες οι οδηγίες σου!! Σ' ευχαριστούμε πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!!
Ναι, ναι Τίνα μου... λατρεμένο φαγητό. Χαίρομαι που σου άρεσε και που σε βοηθούν οι οδηγίες!
ΔιαγραφήΦιλιά
Πώ!πώ!..τι μας κάνεις τέτοια ώρα!...αγαπημένο μας φαγητό.....και μ`αυτή τη συνταγή σου θα γίνει νοστιμότατο!Μπράβο Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ σας το δείχνω για να το προετοιμάσετε για αύριο...χαχαχα
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Χρυσούλα!
Φιλιά
Καλώς σε βρήκα! Ξέρεις τι έπαθα? Γύρισα από δουλειά πριν καμιά ώρα και έχω μακαρόνια. Άντε να τα φάω τώρα με αυτά που βλέπω!!!! Καλή συνέχεια σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά είναι και τα μακαρόνια, με τριμμένο τυρί και μια ντοματοσαλάτα... είναι όνειρο.
ΔιαγραφήΤα κολοκυθάκια προγραμμάτισέ τα για άλλη μέρα!-:)))
Φιλιά και χαίρομαι που σου άρεσαν!
Τι να λεμε τωρα για τις συνταγες της μαμας...
ΑπάντησηΔιαγραφήοπως και να το κανουν οτι και να κανουν ειναι παντα τελειο!!!
Πράγματι Μαργαρίτα!
Διαγραφήαπό τα αγαπημένα μου έχω να σου πω!!! φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Εβονίτα μου!
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
Φιλιά!
Αχ, μ' αρέσει τρελλαίνομαι, αλλά βαριέμαι η χριστιανή να το κάνω! Δεν πετάγεσαι να μού φτιάξεις μια κατσαρόλα να μού βρίσκεται;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί να πεταχτώ να... σου στείλω ένα πακέτο Μαρθούλα μου!
ΔιαγραφήΜακάρι να μέναμε κοντά και θα το έκανα πολύ ευχαρίστως!
Φιλιά!