Καλημέρα σας! Υπέροχες κοτοκροκέτες, κατάξανθες και λαχταριστές... τί λέτε...δεν θα ήταν τέλειο γεύμα για την πρώτη επιστροφή των μαθητών από το σχολείο; Ποιός δεν θα ήθελε μια τέτοια έκπληξη;;; Είμαι σίγουρη ότι μικροί και μεγάλοι τιμούν δεόντως κάτι τέτοιες λιχουδιές , έστω κι αν είναι τηγανιτές. Φυσικά, μπορούν να γίνουν και ψητές στο φούρνο αλλά οι τηγανιτές για τα παιδιά δεν έχουν αντικαταστάτη έστω κι αν οι δίδυμές τους ψητές είναι πιο υγιεινές.
Πάντως, και μεγάλο παιδί να είσαι δεν μπορείς να τους αντισταθείς, ειδικά με μια κρύα μπυρίτσα και μια καλή χωριάτικη σαλάτα!
Γρήγορες, εύκολες σχετικά, με μια μικρή διαδικασία αλλά και μικρές, σχετικά, απαιτήσεις σε χρόνο ...εξαφανίζονται ταχύτατα από το πιάτο! Γι αυτό βιαστείτε ή αν προορίζονται για μαθητές ...ετοιμάστε τες λίγο πριν επιστρέψουν από τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς.-:)))
Άντε, μαμάδες, στην κουζίνα γρήγορα κι εγώ σας δίνω πάραυτα τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑΓια το μείγμα για τις κροκέτες
1 στηθάκι (ή μπουτάκι) κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλο) βρασμένο
1 μεγάλη πατάτα, βρασμένη
1 μικρό καρότο, βρασμένο
80 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
80 γρ. κεφαλογραβιέρα Μετσόβου, τριμμένη (ή άλλη γραβιέρα της αρεσκείας μας)
Ελάχιστο αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γλ. μουστάρδα έτοιμη
1 πρέζα μπαχάρι (προαιρετικό)
1 κ.σ. άνηθο (προαιρετικό)
1 ασπράδι αβγού, ελαφρά χτυπημένο
Για το πανάρισμα
1 κρόκο αυγού ελαφρά χτυπημένο με 3-4 κ.σ. νερό
1 φλ.τσ. αλεύρι
1 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi το κοτόπουλο, το καρότο, τη φέτα και την γραβιέρα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε σε κομμάτια την πατάτα και την πολτοποιούμε καλά με ένα πηρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα, τον άνηθο, το μπαχάρι και το ασπράδι.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά για να σφίξει λίγο το μείγμα.
Ύστερα, βάζουμε σε ένα μπολ το αβγό, σε ένα άλλο τη φρυγανιά και σε ένα τρίτο το αλεύρι.
Πλάθουμε σε μπαλάκια, αλευρώνουμε, περνάμε από το αβγό και τέλος από τη φρυγανιά.
Ύστερα, βάζουμε προσεκτικά τις κροκέτες σε ένα πιάτο, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε την εστία για να ζεσταθεί.
Μόλις το λάδι ζεσταθεί, βάζουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, τις κοτοκροκέτες και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο καλυμμένο με χαρτί απορροφητικό (κουζίνας) για να "αφήσουν" το παραπανίσιο λάδι και μετά τις σερβίρουμε, ζεστές ή χλιαρές και τις συνοδεύουμε με λαχανικά.