Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά! Ελπίζω να είστε όλες και όλοι καλά! Οι μέρες για την έναρξη του σχολείου πλησιάζουν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα αρχίσουν και πάλι τον καθημερινό τους αγώνα στο δρόμο για την απόκτηση, όχι μόνον, γνώσεων αλλά και καλλιέργειας.
Για να μπορούν όμως να ανταπεξέλθουν, ειδικά τα μικρά μας, χρειάζονται ενέργεια και την ενέργεια, αυτή, θα την βρίσκουν στα νόστιμα μαμαδοφαγάκια που θα τους περιμένουν όταν θα επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο κατάκοπα. Τα πιάτα που είναι νόστιμα, πρωτότυπα και πολύχρωμα δηλαδή "νόστιμα" και στα μάτια τους είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν το ενδιαφέρον τους και θα τα κάνουν να φάνε πιο ευχάριστα μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.
Για να μπορούν όμως να ανταπεξέλθουν, ειδικά τα μικρά μας, χρειάζονται ενέργεια και την ενέργεια, αυτή, θα την βρίσκουν στα νόστιμα μαμαδοφαγάκια που θα τους περιμένουν όταν θα επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο κατάκοπα. Τα πιάτα που είναι νόστιμα, πρωτότυπα και πολύχρωμα δηλαδή "νόστιμα" και στα μάτια τους είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν το ενδιαφέρον τους και θα τα κάνουν να φάνε πιο ευχάριστα μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.
Το σημερινό πιάτο, το διαφορετικό σουφλέ κοτόπουλου είναι ένα πιάτο πολύχρωμο, νόστιμο αλλά και πλήρες μιας και περιέχει κρέας (και μάλιστα άσπρο), ζυμαρικά, γαλακτοκομικά αλλά και λαχανικά. Αλλά αν το σερβίρουμε και με μερικές φέτες ντομάτας και λίγη μαρουλοσαλάτα γίνεται ο απόλυτος συνδυασμός. Ένας συνδυασμός... μια έκρηξη βιταμινών, ό,τι καλύτερο δηλαδή.
Φυσικά, αυτό δεν αποκλείει τα μεγάλα παιδιά γιατί είναι ένα πιάτο διαφορετικό που όμως ξεχειλίζει από νοστιμιά και μαμαδίστικη γεύση ενώ ταυτόχρονα έχει αρώματα και χρώματα.
Με άλλα λόγια, ένα καθημερινό πιάτο αξιοζήλευτο και λαχταριστό!
ΥΛΙΚΑ
2 μπουτάκια κομμένα σε κομμάτια
250 γρ. φιδέ κομμένο (ή ψιλό κριθαράκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
1 μεγάλο καρότο
1 σκελίδα σκόρδο, (χωρίς τη φύτρα του), πολτοποιημένο
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. κεφαλοτύρι πρόβειο Μετσόβου (ή όποιο κίτρινο τυρί μας αρέσει) ψιλοτριμμένο
2-3 αβγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος + 1 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος για την επικάλυψη
1 κ.σ. μουστάρδα
Ψίχουλα από 4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (μόνον την ψίχα).
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα ρίγανη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο ψιλοκομμένο και την πιπεριά με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε κι από τις δύο πλευρές.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό κι αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις το κοτόπουλο μαλακώσει, αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει.
Φροντίζουμε ώστε όταν βγάλουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα για να κρυώσει να έχει μείνει 1/2 ή 1 φλ. τσ. ζωμός, διαφορετικά, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά αναμειχθεί με τον υπόλοιπο ζωμό, σε χαμηλή φωτιά.
Ύστερα βάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά στο multi και τα ψιλοκόβουμε ΑΛΛΑ δεν τα πολτοποιούμε.
Στην ίδια κατσαρόλα με τον ζωμό του κοτόπουλου που περίσσεψε και λίγο ακόμα νερό, βάζουμε τον κομμένο φιδέ (ή το κριθαράκι) και τον βράζουμε για 1 λεπτό (σε σύνολο 3 λεπτών που θέλει συνήθως ο σπασμένος φιδές).
Βάζουμε τον φιδέ, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, το τριμμένο κεφαλοτύρι, τα αβγά, τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Το μείγμα μας είναι ένα μείγμα παχύρρευστο αλλά όχι ιδιαιτέρως πηχτό.
Εάν το μείγμα μας είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με τα μισά ψίχουλα ψωμιού.
Απλώνουμε το μείγμα και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, στην οποία έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψίχουλα και αφήνουμε για 15 λεπτά, στο ψυγείο.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια του φαγητού ροδοκοκκινήσει.
Και τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την μπλογκοφίλη του μπλογκ http://woman-licious.blogspot.gr/2012/09/blog.html για το βραβείο της Χρυσής Καρδιάς.
Με τη σειρά μου κι εγώ το χαρίζω σε όλες τις φίλες της μπλογκογειτονίτσας μας, με πολλή πολλή αγάπη.