Καλημέρα σας και καλή Κυριακή να έχουμε! Υπέροχα τα Κυριακάτικα πρωινά, νωχελικά και ελαφρώς ξένοιαστα... με μερικές ώρες λίγο πιο ελεύθερες για να χαλαρώσουμε κάνοντας ό,τι μας αρέσει περισσότερο!
Για μένα, ευκαιρία να κάνω την αγαπημένη μου μπλογκότσαρκα και τις επισκέψεις σε όλα τα μπλογκοσπιτάκια της γειτονίτσας μας, μιας και τις υπόλοιπες μέρες ο ελεύθερος χρόνος μου είναι λιγοστός και ό,τι κάνω το κάνω... βιαστικά!!!!
Ώρα όμως για να γράψω και τις αναρτήσεις της εβδομάδας για να μπορέσω να τις προγραμματίσω να "εμφανιστούν" μόνες τους και να μην αγχώνομαι και μ' αυτό. ΄Ωρα όμως και για να διαβάσω λίγο και μετά το απόγευμα, να ...μαγειρέψω λιγουλάκι, να διορθώσω και να κάνω το πρόγραμμα της εβδομάδας!!! Τόσα κι άλλα τόσα θα μπορούσα να "χωρέσω" σε μιαν ελεύθερη μέρα (τρόπος του λέγειν ...ελεύθερη, δηλαδή) αρκεί να είναι όλα αυτά που αγαπώ και όχι αυτά που πρέπει να κάνω! Τελικά, το αποφάσισα ...εγώ και το πρέπει πάμε μαζί μόνον αναγκαστικά και γι αυτό πάντα εφευρίσκω τρόπους για να το αποφύγω ή αν δεν μπορώ να το ελαφρύνω και να το χρυσώσω!! Ελπίζω να μην είμαι η μόνη που έχω αυτού του είδους τη σχέση με τα πρέπει της καθημερινότητάς μου...
Τα διάφορα κολπάκια, λοιπόν, μου είναι απαραίτητα για να τελειώνω πιο γρήγορα κάποιες δουλειές που τις θεωρώ αγγαρεία και, σήμερα, σκέφτηκα γιατί να μην τα μοιραστώ μαζί σας;;; Αν και είμαι σίγουρη ότι έχετε και σεις τα δικά σας μυστικά κολπάκια για να κάνετε λιγότερο περίπλοκη τη ζωή σας... πελαγώνοντας με χίλιες δυο καθημερινές αναποδιές ή μικροπροβλήματα.
Όλες οι ιδέες είναι εύκολες, γρήγορες (πολυαγαπημένες μου λέξεις που υπάρχουν κατά κόρον στο blog μου!!!) και αποτελεσματικές γιατί είναι δοκιμασμένες.
Πού ξέρετε;;; Ίσως, βρείτε κάποια που δεν την γνωρίζετε ανάμεσά τους... Πάρτε, λοιπόν, το καφεδάκι σας και ...αράξτε την μπροστά στον υπολογιστάκο σας για να διαβάσετε... χρήσιμα μυστικά.
1- Για να μην σαπίζουν γρήγορα τα φρούτα που αγοράζουμε από το μάρκετ, τη λαϊκή ή το μανάβικο, πρέπει να προσέχουμε να μην είναι χτυπημένα και μαλακά, το χρώμα τους να είναι ζωηρό, να μην είναι υπερώριμα, εκτός κι αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε αμέσως και αν γίνεται να έχουν κοτσάνια και φύλλα.
😉
2- Για να έχουμε φρέσκο ψωμί κάθε μέρα, μπορούμε να βάλουμε το ψωμί που αγοράζουμε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα μέσα σε πλαστική σακούλα και να το καταψύξουμε. Αποψύχουμε κάθε μέρα όσο ψωμί θα καταναλώσουμε βγάζοντάς το από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ ή 3-4 ώρες πριν το χρειαστούμε. Προσοχή δεν αποψύχουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων παρά μόνον αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως γιατί αλλιώς ξεραίνεται.
- Ένα άλλο μυστικό για το ψωμί είναι ότι το ψωμί με προζύμι διατηρείται καλύτερα και περισσότερο (μένει μαλακό περίπου για 4 μέρες).
😉
3- Εάν θέλουμε να έχουμε λαχανικά που διατηρούνται φρέσκα για περισσότερες μέρες, τα βάζουμε στο ειδικό συρτάρι μέσα στο ψυγείο και βάζουμε μαζί ένα σφουγγαράκι έντονα βρεγμένο που θα τους δίνει την απαραίτητη υγρασία για να μην μαραθούν γρήγορα.
- Όταν τα λαχανικά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας έχουν μαραθεί, κόβουμε λίγο το κοτσάνι τους και τα βουτάμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, όπου τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Αν, βέβαια, πρόκειται να καταναλώσουμε τα λαχανικά που αγοράσαμε εντός του 24ώρου, τα πλένουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να τα σκουπίσουμε για να διατηρήσουν την υγρασία τους.
😉
4- Για να διατηρήσουμε φρέσκα τα μυρωδικά μας (άνιθο, δυόσμο, μαϊντανό)για κάποιες μέρες, τα βάζουμε μέσα σε βάζο με δροσερό νερό και αλλάζουμε το νερό τους καθημερινά αφού πρώτα κόψουμε λίγο από το κοτσάνι τους. Εξάλλου, είναι και πολύ όμορφα σαν διακοσμητικά στην κουζίνα μας, μέσα σε γυάλινα βάζα από γλυκά και μαρμελάδες.
😉
5- Τα μήλα,που είναι και στην αρχή της εποχής τους, διατηρούνται περισσότερο αν δεν ακουμπούν μεταξύ τους και, κυρίως, αν δεν είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο εκεί όπου φυλάγονται, για να μπορούν να "αναπνέουν". Προτιμούμε να τα έχουμε στο ψυγείο γιατί διατηρούνται καλύτερα.
😉
6- Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, πολλές φορές, δεν είναι πολύ ζουμερά και ειδικά αν δεν είναι στην εποχή τους. Για να βγάλουν περισσότερο χυμό, τα πιέζουμε και τα ρολάρουμε επάνω στον πάγκο της κουζίνας με την παλάμη μας ή τα βυθίζουμε για 2 λεπτά σε καυτό νερό.
😉
7- Πολλές φορές τα λαχανικά που αγοράζουμε έχουν μικρά έντομα που δεν καλοφαίνονται. Για τον λόγο αυτό, τα βάζουμε για μισή ώρα περίπου, μέσα σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε προσθέσει ξίδι, αλάτι ή χυμό λεμονιού. Μετά ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και καταναλώνουμε.😉
8- Συνήθως, ρίχνουμε γάλα στο καυτό τσάι. Εάν, όμως, θέλουμε το τσάι με το γάλα να μην είναι πικρό, τότε πρέπει να βάζουμε στο φλιτζάνι πρώτα το γάλα και μετά το ζεστό τσάι.
😉
9- Για να μην χάσει το άρωμα και τη γεύση του ο καφές τον διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
😉
10- Πολλές φορές όταν βράζουμε ένα αυγό, αυτό ραγίζει και στο εσωτερικό του μπαίνει νερό. Για να μην συμβαίνει αυτό, προσθέτουμε στο νερό που θα βράσουμε το αβγό λίγο αλάτι ή λίγο ξίδι, έτσι ώστε ακόμη και αν το αβγό ραγίσει να μην μπει νερό μέσα ή να μη χυθεί το ασπράδι στο νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι και το ξίδι επισπεύδουν την πήξη του ασπραδιού.
😉
11- Για να μην "σκάζουν" οι πατάτες κατά το βράσιμο, τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με 1 κ.σ. μηλόξιδο.
- Αν θέλουμε οι πατάτες μας να είναι πολύ νόστιμες αλλά και κάτασπρες, ρίχνουμε στο νερό που βράζουν λίγο γάλα.
- Οι πατάτες που βράζουμε θα πάρουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση, αν μέσα στο νερό που βράζουν προσθέσουμε λίγο δυόσμο, μαϊντανό ή ρίγανη.
😉
12- Για να διατηρήσουμε καλά και χωρίς έντομα το ρύζι, το βγάζουμε από τη συσκευασία του και το βάζουμε σε μια πάνινη σακούλα (ή μαξιλαροθήκη) για να μπορεί να "αναπνέει" και ρίχνουμε μέσα μια χούφτα μαύρο πιπέρι σε κόκκους κι αυτό γιατί η μυρωδιά του πιπεριού (αλλά και άλλων μπαχαρικών με έντονη οσμή) τα απομακρύνει.
- Για να καταλάβουμε αν το ρύζι που έχουμε στο σπίτι είναι μπαγιάτικο, παίρνουμε μια χούφτα ρύζι ...αν το χέρι μας αλευρωθεί σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο και καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσουμε.
- Αν όμως δεν έχουμε άλλο, καλό είναι να το πλένουμε και να το σκουπίζουμε καλά πριν το μαγειρέψουμε.
😉
13- Αν μας πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό, καθαρίζουμε μια πατάτα και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Την βγάζουμε όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα.
😉
14- Για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά κατά το βράσιμο, ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι στην κατσαρόλα που βράζουν.
- Κατά το σερβίρισμα καλό είναι να τα περιχύνουμε με 1-2 κ.σ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Εάν ετοιμάζουμε για τα ζυμαρικά μας, σάλτσα που χρειάζεται να βάλουμε νερό, τότε χρησιμοποιούμε από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
😉
15- Για να είναι πιο τρυφερό και ζουμερό το χοιρινό, την γαλοπούλα, το κοτόπουλο ή το μοσχαρίσιο κρέας που κάνουμε ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα και για να ψηθεί λίγο πιο γρήγορα, χρησιμοποιούμε το εξής κόλπο:
Γεμίζουμε με το χυμό ενός πορτοκαλιού μια σύριγγα (απ' αυτές για ενέσεις) και κάνουμε "ενέσεις" με το χυμό σε διάφορα σημεία του ωμού κρέατος. Αφήνουμε το κρέας για μια ώρα και μετά το ψήνουμε.
😉
16- Αν σβόλιασε η κουβερτούρα που λιώσαμε, δεν την πετάμε αλλά βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο (2-3 κ.γλ. ανάλογα με την ποσότητα της κουβερτούρας) και ανακατεύουμε σταθερά. Σιγά σιγά η κουβερτούρα θα πάρει ξανά τη λεία μορφή της.
😉
17- Εάν δεν θυμόμαστε από πότε έχουμε το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα φαγητού (σκόνη) στο ντουλάπι μας υπάρχουν δύο τέστ για να καταλάβουμε αν εξακολουθούν να είναι "ζωντανά" άρα και αποτελεσματικά.
- Γεμίζουμε το 1/3 ενός φλιτζανιού με καυτό νερό και ρίχνουμε μέσα 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ. Εάν αφρίσει έντονα, σημαίνει ότι το μπέικιν είναι καλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
- Βάζουμε σε ένα μπολ 1/2 κ.γλ. σόδα και ρίχνουμε επάνω της 1 κ.γλ. ξίδι ή λεμόνι. Εάν η σόδα αφρίσει σημαίνει ότι είναι εντάξει και δεν έχει "εξασθενίσει", άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
😉
18- Μας είναι εύκολο να βρούμε αμπελόφυλλα ή φύλλα λεμονιάς;;; Τότε, στρώνουμε το ταψί μ' αυτά και τοποθετούμε επάνω το κρέας που θέλουμε να ψήσουμε στο φούρνο. Δεν κολλάει στο ταψί και γίνεται πολύ αρωματικό και νόστιμο.
😉
19- Η φρέσκια μαγιά της μπύρας είναι ιδιαίτερα ευπαθής. Καταλαβαίνουμε εάν έχει αλλοιωθεί από τις κηλίδες διαφορετικού χρώματος που υπάρχουν στην επιφάνειά της, από τα έντονα και ανομοιόμορφα σκασίματα αλλά και από την οσμή της, γιατί όταν αλλοιώνεται έχει έντονα δυσάρεστη οσμή.
- Για να τονίσουμε τη δράση της, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στο νερό που θα την διαλύσουμε.
- Προσέχουμε πολύ την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσουμε γιατί αναστέλλει τη δράση της.
- Το νερό στο οποίο θα διαλύσουμε τη μαγιά δεν πρέπει να είναι ούτε κρύο αλλά ούτε και πολύ ζεστό. Πρέπει να είναι χλιαρό, γύρω στους 25-30 βαθμούς Κελσίου δηλαδή να έχει τη θερμοκρασία του χεριού μας.
😉
20- Για να μην μυρίζει η κουζίνα μας από το μαγείρεμα, μπορούμε να βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό, να προσθέσουμε αρωματικά φυτά (δυόσμο, δεντρολίβανο, μέντα κ.λ.π.) και να τα αφήσουμε να βράσουν, με κλειστό το καπάκι, για 10 λεπτά. Μόλις ανοίξουμε το καπάκι ο χώρος θα γεμίσει από το άρωμά τους και θα φύγει οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά.
Αυτά προς το παρόν κι ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα!
Και τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω το πολύ όμορφο http://parentsland-gr.blogspot.gr/ για την τιμή που μου έκανε να μου χαρίσει τα παρακάτω βραβεία...
Επειδή έχω ήδη παίξει το παιχνίδι, δεν θα το ξαναπαίξω αλλά χαρίζω αυτά τα βραβεία σε όλες τις μπλογκοφίλες και bloggers γιατί τα αξίζουν. Θα χαρώ πολύ να τα δω στολισμένα στα μπλογκοσπιτάκια σας...
Καλή συνέχεια και καλή Κυριακή!