Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο


Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονίτσα! Ελπίζω όλοι εκεί έξω να είστε καλά, αλλά επειδή κάτι "πήρε το αυτί μου" για νέα μέτρα (τί πρωτότυπο!!!) είπα να σας γλυκάνω λίγο, πριν "δούμε και πάλι τον κόσμο αλλιώς".
Πρωί είναι, στο γραφείο ή στο σπίτι... όλο κι έχουμε λίγο χρόνο για   κουβεντούλα... 
Που λέτε, το σημερινό γλυκό του κουταλιού είχα να το φτιάξω χρόνια... πάνω από δέκα χρόνια κι αυτό γιατί δεν έβρισκα το συγκεκριμένο δαμάσκηνο, το πραούστι όπως το ονομάζουν στη Σαμοθράκη (πανέμορφο νησί, πληροφορία άσχετη με το γλυκό, αλλά έτσι είναι).-:)) Το πραούστι είναι διασταύρωση δαμάσκηνου και κορόμηλου. Λέγεται ότι την ονομασία του την πήρε γιατί ωριμάζει πριν από τον Αύγουστο και είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαμοθράκης. Θα μου πείτε ...γιατί ήθελες το κίτρινο αυτό φρούτο; 
Καλά, με ξέρετε τώρα... αν και δεν γέρασα ακόμη, οι αναμνήσεις από τα "μικράτα" μου είναι πολύ έντονες και όμορφες κι από ΄κει ξεκινάει η "σχέση" μου με το πραούστι.
Στην αυλή της γιαγιάς μου, στο χωριό είχαμε μια "πραουστιά" δηλαδή μια δαμασκηνιά με ολοστρόγγυλα, κίτρινα δαμάσκηνοκορόμηλα (Μιραράκεια λέξη χαχαχα)! Είναι πραγματικά μοναδικά σε γεύση και άρωμα... αφού ακόμα και τώρα θυμάμαι τη νοστιμιά και τη μοσχοβολιά τους. Όταν, ήταν ώριμα, κατακίτρινες μπαλίτσες που κρέμονταν από τα κλαδιά δεν ...ξεκολλούσα από το δέντρο. Έχω την εντύπωση ότι έχω φάει τόσα πραούστια που ... η γεύση τους χαράχθηκε ανεξίτηλα στο νου μου.


Κι επειδή η γευστική μνήμη είναι πολύ δυνατή, τόσα χρόνια είχα ένα μικρό "κολληματάκι" και δεν έκανα γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο με καμμιά άλλη ποικιλία δαμάσκηνου... αφού δεν έβρισκα πραούστια, αν και ήξερα ότι η Σαμοθράκη είναι γεμάτη μ' αυτά. Είναι περίεργο, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν έβρισκα πουθενά (ή τουλάχιστον όπου έψαξα!!) αλλά και στην Πέραμο (το χωριό μου) το ίδιο!
Εφέτος το καλοκαίρι όμως, κάποια μέρα, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο είχα την ευτυχία να δω έναν παραγωγό που πουλούσε πραούστια. Επειδή ήμουν με το αυτοκίνητο και δεν μπορούσα να σταματήσω για να αγοράσω όμως, έχασα την ευκαιρία... μιας και την άλλη μέρα που πήγα ξανά τα πραούστια ...είχαν τελειώσει!!!!! Για πρώτη φορά στη ζωή μου ...στενοχωρήθηκα για ένα τέτοιο γεγονός!!!!!!!!!! Όμως, έτσι κι αλλιώς η ...μοίρα μας είχε φέρει κοντά!!!!!!! χεχεχεχε 
Όταν, λοιπόν, επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη κι ενώ είχα ξεχάσει τα αγαπημένα μου πραούστια, κάποια μέρα κατέφθασε στο σπίτι μια σακούλα γεμάτη με τον ...πολύτιμο αυτόν καρπό!!!!!!!!!
Η πεθερά της αδερφής μου τα είχε βρει στη λαϊκή και τα είχε αγοράσει!!!!!!!!!!
Τα χάρηκα όσο δεν φαντάζεστε και μετά σκέφτηκα... είδες, κάποιες φορές, μπορούμε να χαρούμε με τόσο απλά και καθημερινά πράγματα!!!!!!!!!! Αυτό είναι το μεγαλείο της ζωής!!!!!!!!!!
Μετά, βέβαια, από τις αμπελοφιλοσοφίες που σκέφτηκα, "έπεσα με τα μούτρα" στα πραούστια για να φτιάξω το γλυκό αλλά κι ένα σιρόπι που μου προέκυψε λόγω συγκυρίας!!!!
Σιγά, σιγά, μην βιάζεστε θα σας τα πω όλα... πρώτα όμως να σας δώσω τη συνταγή...

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά πραούστια (κίτρινα δαμάσκηνα)
  • 1700 γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 4 ποτήρια νερό
Για το ασβεστόνερο (Σημ. Νο 2)
  • 2 κ.σ. "σβησμένο" ασβέστη 
  • 2 λίτρα νερό
Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα πραούστια.
  2. Βγάζουμε το κουκούτσι με ένα μαχαιράκι ή τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε το κουκούτσι στρίβοντας το κάθε μισό κομμάτι σε αντίθετη κατεύθυνση.
  3. Γεμίζουμε μια λεκανίτσα κουζίνας με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού.
  4. Βάζουμε μέσα τα πραούστια μέχρι να τα βράσουμε έτσι ώστε να μην αποκτήσουν ένα σκούρο χρώμα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον ασβέστη και συμπληρώνουμε με το νερό.
  6. Αφού σουρώσουμε με λεπτή σίτα το ασβεστόνερο βάζουμε τα φρούτα που πρέπει να σκεπάζονται.
  7. Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο για 30-50 λεπτά και μετά τα βγάζουμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
  8. Τα πλένουμε πολύ καλά και αρκετά νερά, κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  9. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 4 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  10. Ύστερα, βυθίζουμε προσεκτικά τα φρούτα μας και τα αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν για 15 λεπτά.
  11. Εάν χρειάζεται αφαιρούμε προσεκτικά και με φειδώ τον αφρό που σχηματίζεται.
  12. Λίγο πριν αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 2 φακελάκια με την αρωματισμένη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού.
  13. Αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση το γλυκό μας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  14. Το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα, κατά προτίμηση χωρίς να κλείσουμε το καπάκι αλλά με μια σίτα από πάνω (εκείνη που βάζουμε επάνω στο τηγάνι για να μην καιγόμαστε είναι ό,τι πρέπει)για 24 ώρες έτσι ώστε να "βγάλει" τα υγρά του.
  15. Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι μας. 
  16. Συνήθως 10 λεπτά είναι αρκετά.
  17. Εάν, όταν στάξουμε λίγο σιρόπι σ' ένα κρύο πιατάκι, η σταγόνα δεν χάσει το σχήμα της τότε το σιρόπι μας είναι πολύ καλά "δεμένο" κι έτσι το γλυκό δεν θα ζαχαρώσει αλλά ούτε και θα μουχλιάσει.
  18. Βάζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα βάζουμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα έως ότου κρυώσουν.
  19. Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
  20. Ελέγχουμε εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα και εάν δεν πιέζεται τα βάζα έχουν κλείσει αεροστεγώς.
  21. Εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα τότε ή διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο ή αποστειρώνουμε και πάλι το βάζο για να το κλείσουμε αεροστεγώς.

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 

1- Τις φλούδες από τα πράουστα ΔΕΝ τις πετάμε. Τις πολτοποιούμε στο multi, προσθέτουμε το χυμό από 1 πορτοκάλι και τις κάνουμε μαρμελάδα με την αναλογία ζάχαρης που βάζουμε συνήθως στις μαρμελάδες μας. Προσωπικά, βάζω στα 500 γρ. φλούδες - 300 γρ. ζάχαρη, το χυμό από 1 πορτοκάλι και τα αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. ΄Υστερα, προσθέτω το χυμό από 1/2 λεμόνι και 1 φακελάκι βανίλιας (ή 1 κ.γλ. βανίλια υγρή) και τα βράζω άλλα 5-6 λεπτά.

2- Το ασβεστόνερο χρησιμοποιείται στα γλυκά που γίνονται από "μαλακά" κι ευαίσθητα φρούτα που δεν αντέχουν το βράσιμο. Με την παραμονή στο ασβεστόνερο τα φρούτα "σφίγγουν". 
Τον ασβέστη τον αγοράζουμε κανονικά από καταστήματα οικοδομικών υλικών ΑΛΛΑ ζητάμε "σβησμένο" ασβέστη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η διαδικασία για τα γλυκά του κουταλιού έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή ένωση. Αντί για ασβεστόνερο, μπορούμε να βάλουμε τα φρούτα μας σε νερό με στυμμένα λεμόνια ή με χυμό λεμονιού, να τα σκεπάσουμε με μια σίτα και να τα αφήσουμε στον ήλιο για 2-2,5 ώρες. Με αυτή τη διαδικασία τα φρούτα "σφίγγουν".

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο
Tante Kiki
26 Comments

26 σχόλια:

  1. Πρώτη πρώτη έρχομαι!Γιατί όπου δω γλυκό του κουταλιού το τσακίζω!Σκέτο, με γιαούρτι, ακόμα και πάνω σε ψωμί........!Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο αφού είναι σαν συνδυασμός 2 φρούτων!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό Πινελιά μου...αν βρεις τα φρούτα αυτά πάρε και φτιάξτο ...αξίζει!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!
    Εχω δει κι'εγώ κάπου ένα τέτοιο δένδρο, αλλά δεν θυμάμαι που, και δεν ηξερα ότι ο καρπός του λέγεται έτσι.
    Εύγε φίλη μου καλή, και πάλι εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Πηνελόπη μου και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Oμολογώ πως δεν το ήξερα αυτο το φρούτο. Δαμασκηνοκορόμηλο!
    Καταπληκτικό. Πολυ θα ήθελα να το δοκιμάσω
    Παντως βλέπω πως έχει δέσει τέλεια.

    καλοφάγωτο Κική :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εκπληκτικό φρούτο και αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Πάρα πολύ ωραίο το γλυκό σου Κική μου!Μόλις πριν από 2 ώρες είδα τα συγκεκριμένα φρούτα στο καινούργιο SM της γειτονιάς μου!Και οφείλω να πω ότι για πρώτη φορά τα έβλεπα.Φαντάστηκα ότι είναι μία καινούργια ποικιλλία δαμάσκηνων,αλλά τα προσπέρασα..μάθαμε να είμαστε επιφυλακτικοί με κάθε τι που δεν γνωρίζουμε!Δεν ξέρω αν θα αγοράσω για να κάνω το πραγματικά θαυμάσιο γλυκό σου,όμως σίγουρα θα πάρω για να τα δοκιμάσω!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγόρασε και φτιάξτο Φωτεινή ...αξίζει! Είναι υπέροχο φρούτο αλλά και γλυκό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Με τσάκισαν οι φωτογραφιες σου Κικίτσα μου, τι απίστευτα λαχταριστό γλυκάκι είναι αυτό???
    Και που να το βρω αυτό το φρούτο, που οι ελπίδες είναι σχεδόν μηδαμινές??
    Απολαμβάνω έστω και ιντερνετικά το δικό σου και το λιμπίζομαι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το έχω δοκιμάσει ούτε το έχω ξανακούσει αυτό το γλυκό. Οι φωτογραφίες σου πάντως το κάνουν πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το έχω ξανά-ακούσει αυτό το φρούτο, οπότε δεν έχω δοκιμάσει το γλυκάκι αυτό!! Φαίνεται πάντως πολύ νόστιμο!! Τα τελευταία χρόνια έχω εκτιμήσει πολύ το γλυκό του κουταλιού! Από καρπούζι έως ελιά και φιστίκι αλλά αυτό πρώτη φορά το βλέπω!! Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω! Ειδικά μετά την εισαγωγή σου :)
    Φιλιά!!! Καλό σ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματικό και νόστιμο και σαν φρούτο και σαν γλυκό Τίνα μου! Έλα να σε κεράσω!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Τα αγόρασα από το μανάβη στο χωριό αλλά δεν ήξερα πως τα λένε!! Το γλυκάκι φαίνεται νοστιμότατο!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα έμαθες Μάνια μου... και είναι υπέροχα αν και σπάνια!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτικό γλυκό και επιτέλους βρήκες τα δαμασκηνοκορόμηλά σου!
    Να ρωτήσω, Βασιλική μου, το ξεφλούδισμα είναι απαραίτητο;
    Είναι σκληρά το φλούδια τους;

    Φιλάκια σου, καλό Σ/Κ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ζαμπία μου και τα ήθελα τόσο!!! Όσο για το ξεφλούδισμα, νομίζω ότι είναι απαραίτητο γιατί ναι μεν τα φλούδια τους δεν είναι ιδιαιτέρως σκληρά αλλά είναι χοντρά σε σχέση με την σάρκα τους που είναι ραφινάτη. Οπότε, νομίζω ότι είναι καλύτερα ξεφλουδισμένα αν και δεν τα έχω ποτέ δοκιμάσει με τα φλούδια σαν γλυκό!

      Διαγραφή
  10. Κι εγώ, πρώτη φορά τα άκουσα τα πραούστια ! Είχα μιά κίτρινη κορομηλιά στον κήπο αλλά...καμμία σχέση... οι καρποί της ήταν θεόξυνοι και στο τέλος την ξεριζώσαμε. Δαμασκηνοκορομηλιά λοιπόν? Πολύ ενδιαφέρον ! Και το γλυκάκι σου φαίνεται λαχταριστό ! Αλήθεια, έχω κι εγώ την ίδια απορία με την Ζ. είναι απαραίτητο το ξεφλούδισμα ?
    Πολλά φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κορομηλιά είναι διαφορετικό δέντρο... αυτοί οι καρποί είναι γεμάτοι γλύκα, άρωμα και νοστιμιά.
      Ναι, νομίζω ότι είναι απαραίτητο αν και δεν το έχω δοκιμάσει με τα φλούδια!

      Διαγραφή
  11. Mου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ονομασία των καρπών ... όταν όμως τους είδα!!! Εγώ τα ξέρω από την μητέρα μου Μπαρδάκια και φύτεψα ένα δέντρο στον κήπο μου, μόνο φέτος που το κλαδέψαμε αργά δεν μας έδωσε καρπούς, αλλά είναι αυτό που γράφεις, οι καρποί του σαν κίτρινα μεγάλα δαμάσκηνα!
    Τουλάχιστον του χρόνου ξέρω τι θα τα κάνω όταν ξαναβγούνε!!

    να είσαι καλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σπάνια φρούτα εδώ και υπάρχουν στην Σαμοθράκη κυρίως όπου τα ονομάζουν έτσι. Είναι τέλεια φρούτα!

      Διαγραφή
  12. Kαλημέρα,
    πράγματι χρειαζόμαστε κάτι γλυκό!!!
    Μήπως να δίναμε λίγο και σε αυτούς που μας βάζουν τα νέα μέτρα;;; που μάλλον αντί για νερό ξύδι πίνουν;;;
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπωσδήποτε Μανουσίνα μου αλλά δεν ξέρω αν είναι τόσο αποτελεσματικό γι αυτούς τους ...ξινούς (επιεικής χαρακτηρισμός).
      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Αυτό το φρούτο δεν το ξέρω ούτε έχω το φάει σε γλυκό. Το δικό σου έγινε λαχταριστό, υπέροχα δεμένο, καλοφάγωτο να είναι!
    κερνιέμαι από σένα για δοκιμή.
    Φιλιά, καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματικό και νόστιμο φρούτο αλλά και σαν γλυκό έχει ραφινάτη γεύση και υπέροχο άρωμα Ελένη μου! Να κεραστείς όσο θέλεις! -:))
      Φιλιά

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No