Τέτοιες μέρες, ποιός δεν θέλει να καλωσορίσει τους επισκέπτες με τσαγάκι, καφεδάκι ή ακόμα καλύτερα ένα νοστιμότατο φλιτζάνι με κακάο, κουλουράκι και γλυκό του κουταλιού ή ακόμα και με μια φέτα νηστίσιμο τσουρέκι (θα το βρείτε ΕΔΩ).
Ετοίμασα και δύο δωράκια πασχαλινά με κουλουράκια, τσουρέκια νηστίσιμα και μη αλλά και σοκολατένια αβγά κι εμπρός για τις επισκέψεις μου (εντάξει αγόρασα και κάτι άλλο για τα δωράκια αλλά τα φαγώσιμα είναι από μένα με αγάπη)!!!
Κάθε δωράκι από τα χεράκια μας, νομίζω ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία...
Κάθε δωράκι από τα χεράκια μας, νομίζω ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία...
- 1300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 200 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, άσπρο και κοσκινισμένο
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 370 γρ. ζάχαρη (είναι περίπου 1 1/2 ποτήρι νερού)
- 660 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ. κονιάκ ή γλυκό λευκό κρασί
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 φακελάκια φυσική βανίλια Vahiné
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα τρία είδη άλευρου, το μπέικιν και τη βανίλια.
- Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν, με το εξάρτημα Κ ή φτερό.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα των άλευρων-μπέικιν-βανίλιας.
- Όταν προσθέσουμε αλεύρι τόσο ώστε το μείγμα αρχίζει να γίνεται πηχτό, αντικαθιστούμε το εξάρτημα Κ ή φτερό με τα εξαρτήματα για το ζύμωμα και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί έως ότου γίνει μια μαλακή ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε τη μισή ζύμη, την πλάθουμε σαν μπαστούνι και κόβουμε κομματάκια ζύμης σε ίσο μέγεθος.
- Ζυμώνουμε για λίγο με το χέρι, πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα και το μέγεθος που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου, όχι ιδιαίτερα αραιά, που την έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Χρειαζόμαστε 3-4 λαμαρίνες φούρνου.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθός τους.