Νηστίσιμα κουλουράκια σμυρνέικα


Καλημέρα σας!! Μεγάλη Δευτέρα σήμερα! Έφτασε και η εβδομάδα των Παθών (αν κι έχουμε μερικούς μήνες ή μάλλον 1-2 χρόνια των παθών αλλά λέμε τώρα!!). Εβδομάδα νηστείας και προσευχής!! Κατάνυξης κι, εδώ που τα λέμε, αυξημένης δουλειάς στο σπίτι με τις πασχαλιάτικες προετοιμασίες αλλά και μέρες που οι νονοί επισκέπτονται τα βαφτιστήρια τους!!  Απαραίτητο δεν είναι ένα κέρασμα στο σπίτι;;; Η γιαγιά μου πάντα, κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνον, είχε γλυκό του κουταλιού και κουλουράκια νηστίσιμα ή όχι... θα  μου πείτε ...πού να βρει η γυναίκα την πάστα στο χωριό πριν από 30 χρόνια;;; Σωστά, αλλά πάλι όσο κι αν αγαπάμε τα σύγχρονα γλυκά με τη σοκολάτα, αυτά τα παραδοσιακά και απλά γλυκά που, βέβαια, είναι και πιο υγιεινά, έχουν την ομορφιά τους. Είναι εύκολα και υγιεινά, διατηρούνται για αρκετό καιρό και, βέβαια, μπορούν να γίνουν καταπληκτικά προσωπικά, χειροποίητα δωράκια-νοστιμιάς που θα κάνουν τους παραλήπτες τους να μας θυμούνται για πολύ καιρό με μια ...γλύκα στο στόμα! 
Τέτοιες μέρες, ποιός δεν θέλει να καλωσορίσει τους επισκέπτες με τσαγάκι, καφεδάκι ή ακόμα καλύτερα ένα νοστιμότατο φλιτζάνι με κακάο, κουλουράκι και γλυκό του κουταλιού ή ακόμα και με μια φέτα νηστίσιμο τσουρέκι (θα το βρείτε ΕΔΩ).
Ετοίμασα, λοιπόν, κι εγώ κουλουράκια σμυρνέικα νηστίσιμα αλλά με μια μικρή μικρή, τόση δα, αλλαγή στο αλεύρι. Αντικατέστησα ένα μέρος της φαρίνας με αλεύρι ολικής κι ένα άλλο με καλαμποκάλευρο άσπρο! Έγιναν ...υπέροχα!!!
Ετοίμασα και δύο δωράκια πασχαλινά με κουλουράκια, τσουρέκια νηστίσιμα και μη αλλά και σοκολατένια αβγά κι εμπρός για τις επισκέψεις μου (εντάξει αγόρασα και κάτι άλλο για τα δωράκια αλλά τα φαγώσιμα είναι από μένα με αγάπη)!!!
Κάθε δωράκι από τα χεράκια μας, νομίζω ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία...
ΥΛΙΚΑ
1300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
200 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, άσπρο και κοσκινισμένο
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
370 γρ. ζάχαρη (είναι περίπου 1 1/2 ποτήρι νερού) 
660 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. κονιάκ ή γλυκό λευκό κρασί
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 φακελάκια φυσική βανίλια Vahiné
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα τρία είδη άλευρου, το μπέικιν και τη βανίλια.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν, με το εξάρτημα Κ ή φτερό.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα των άλευρων-μπέικιν-βανίλιας.
Όταν προσθέσουμε αλεύρι τόσο ώστε το μείγμα αρχίζει να γίνεται πηχτό, αντικαθιστούμε το εξάρτημα Κ ή φτερό με τα εξαρτήματα για το ζύμωμα και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί έως ότου γίνει μια μαλακή ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη μισή ζύμη, την πλάθουμε σαν μπαστούνι και κόβουμε κομματάκια ζύμης σε ίσο μέγεθος.
Ζυμώνουμε για λίγο με το χέρι, πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα και το μέγεθος που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου, όχι ιδιαίτερα αραιά, που την έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. 
Χρειαζόμαστε 3-4 λαμαρίνες φούρνου.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθός τους.

...και μερικά τριανταφυλλάκια από τον κήπο μου, για σας!
Καλή επιτυχία και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
Tante Kiki
36 Comments
No