Ριζότο με αβγά και σάλτσα κάρυ


Καλησπέρα σας!! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες Γεωργίες και Γιώργους, και του χρόνου με υγεία και χαρά!  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στον γαμπρό μου, να τον χαιρόμαστε  και του χρόνου γερός και ευτυχισμένος. 

Σήμερα, θα σας δώσω τη συνταγή για ένα ριζότο που έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα και άρεσε πολύ στον γαμπρό μου. Είναι μια τυπική ινδική συνταγή, πλούσια σε γεύση και αρώματα λόγω των μπαχαρικών της. Συνοδεύει ρύζι (εγώ στην συγκεκριμένη περίπτωση προτιμώ το απλό μακρύκοκκο και όχι το αρωματικό για να μην μπερδεύεται το άρωμα των μπαχαρικών με αυτό του ρυζιού... εάν όμως εσείς θέλετε μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε κι ένα ρύζι μπασμπάτι) και γαρνίρεται με μαϊντανό, φρέσκο κορίανδρο ή μέντα ψιλοκομμένα. Προσωπικά, προτίμησα τον μαϊντανό γιατί έχω στον κήπο αλλά και σε μια ζαρντινιέρα ακριβώς έξω από την πόρτα της κουζίνας μου. 
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να έχω αρωματικά και στο μπαλκόνι της κουζίνας, γιατί δεν χρειάζεται να κατεβαίνω συνεχώς στον κήπο. Είναι πιο κοντά και η κουζίνα μοσχομυρίζει όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό!!! Παλιότερα, όταν χτίζαμε το σπίτι, λαχταρούσα εσωτερικό περβάζι τουλάχιστον στο παράθυρο της κουζίνας αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε τελικά. Παρόλα αυτά, οι ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι και το παράθυρο της κουζίνας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να βάλουμε μιας και το άρωμα γεμίζει το χώρο! 
Όσο για το ριζότο, είναι άκρως αρωματικό, με γεύση που σε ταξιδεύει στην Ινδία λόγω των μπαχαρικών, είναι ελαφρύ (παρά τα μπαχαρικά του) και βέβαια, μπορεί να συνοδεύσει και κοτόπουλο ψητό αλλά να σερβιριστεί και σκέτο σαν ένα υπέροχο ριζότο. Η κυρίαρχη αίσθηση είναι η οσμή που σε οδηγεί σε μονοπάτια Ανατολής αλλά και η όραση δεν σε αφήνει ασυγκίνητο μιας και η σάλτσα έχει ένα περίεργο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που της χαρίζουν οι κρόκοι των αβγών. Όταν το έφτιαξα...  η περιέργειά μου είχε "χτυπήσει κόκκινο" μιας και δεν είχα ποτέ ξανά αναμείξει σφιχτοβρασμένους κρόκους αβγών με σάλτσα... κι όμως... το μείγμα είναι εκρηκτικό!!!! Οι σιελογόνοι αδένες κάνουν υπερωρίες, από τη στιγμή ακόμη που... τα βαζάκια των μπαχαρικών ξεσκεπάζονται για να μας αποκαλύψουν την αρωματική ομορφιά τους και μέχρι τη στιγμή που ο συνδυασμός ρυζιού και σάλτσας αγγίξουν τους γευστικούς κάλυκες... όπου η ανυπομονησία της γνώσης γίνεται κυρίαρχη!! Δοκιμάστε το...εάν, βέβαια, σας αρέσουν τα μπαχαρικά!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 1/2 φλ. τσ. ρύζι μακρύκοκκο
6 αβγά βραστά σφιχτά
2 κ.σ. μαργαρίνη (ή ελαιόλαδο)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ( 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη)
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή ντοματάκια κονκασέ)
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 κ.γλ. κουρκουμά
1/2 φλ. τσ. νερό
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα βραστά αβγά και ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Βράζουμε το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα ασπράδια σε κύβους και τα ανακατεύουμε με το ρύζι ή τα προσθέτουμε στη σάλτσα (εγώ έτσι έκανα), προσεκτικά για να μην διαλυθούν. Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα ή σε φορμάκια ατομικά μέχρις ότου το σερβίρουμε.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τη μαργαρίνη (ή το ελαιόλαδο) και σοτάρουμε για λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο (εάν είναι φρέσκο).
Σβήνουμε με το χυμό ντομάτας (ή τα ντοματάκια κονκασέ).
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το νερό και αλατοπίπερο, και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά έως ότου εξατμιστεί εντελώς το νερό και η σάλτσα μας γίνει παχύρρευστη (θέλει, περίπου, 10 λεπτά).
Εν τω μεταξύ, σε ένα πιατάκι, πολτοποιούμε τους σφιχτοβρασμένους κρόκους των αβγών.
Αποσύρουμε τη σάλτσα από την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε τους κρόκους.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σερβίρουμε το ρύζι μας, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: "Συνταγές από τον Κόσμο του Νότου", Εκδόσεις ΣΤΑΧΥ
Tante Kiki
30 Comments
No