Ριζότο με αβγά και σάλτσα κάρυ

Καλησπέρα σας!! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες Γεωργίες και Γιώργους, και του χρόνου με υγεία και χαρά!  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στον γαμπρό μου, να τον χαιρόμαστε  και του χρόνου γερός και ευτυχισμένος. 

Σήμερα, θα σας δώσω τη συνταγή για ένα ριζότο που έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα και άρεσε πολύ στον γαμπρό μου. Είναι μια τυπική ινδική συνταγή, πλούσια σε γεύση και αρώματα λόγω των μπαχαρικών της. Συνοδεύει ρύζι (εγώ στην συγκεκριμένη περίπτωση προτιμώ το απλό μακρύκοκκο και όχι το αρωματικό για να μην μπερδεύεται το άρωμα των μπαχαρικών με αυτό του ρυζιού... εάν όμως εσείς θέλετε μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε κι ένα ρύζι μπασμπάτι) και γαρνίρεται με μαϊντανό, φρέσκο κορίανδρο ή μέντα ψιλοκομμένα. Προσωπικά, προτίμησα τον μαϊντανό γιατί έχω στον κήπο αλλά και σε μια ζαρντινιέρα ακριβώς έξω από την πόρτα της κουζίνας μου. 
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να έχω αρωματικά και στο μπαλκόνι της κουζίνας, γιατί δεν χρειάζεται να κατεβαίνω συνεχώς στον κήπο. Είναι πιο κοντά και η κουζίνα μοσχομυρίζει όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό!!! Παλιότερα, όταν χτίζαμε το σπίτι, λαχταρούσα εσωτερικό περβάζι τουλάχιστον στο παράθυρο της κουζίνας αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε τελικά. Παρόλα αυτά, οι ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι και το παράθυρο της κουζίνας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να βάλουμε μιας και το άρωμα γεμίζει το χώρο! 
Όσο για το ριζότο, είναι άκρως αρωματικό, με γεύση που σε ταξιδεύει στην Ινδία λόγω των μπαχαρικών, είναι ελαφρύ (παρά τα μπαχαρικά του) και βέβαια, μπορεί να συνοδεύσει και κοτόπουλο ψητό αλλά να σερβιριστεί και σκέτο σαν ένα υπέροχο ριζότο. Η κυρίαρχη αίσθηση είναι η οσμή που σε οδηγεί σε μονοπάτια Ανατολής αλλά και η όραση δεν σε αφήνει ασυγκίνητο μιας και η σάλτσα έχει ένα περίεργο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που της χαρίζουν οι κρόκοι των αβγών. Όταν το έφτιαξα...  η περιέργειά μου είχε "χτυπήσει κόκκινο" μιας και δεν είχα ποτέ ξανά αναμείξει σφιχτοβρασμένους κρόκους αβγών με σάλτσα... κι όμως... το μείγμα είναι εκρηκτικό!!!! Οι σιελογόνοι αδένες κάνουν υπερωρίες, από τη στιγμή ακόμη που... τα βαζάκια των μπαχαρικών ξεσκεπάζονται για να μας αποκαλύψουν την αρωματική ομορφιά τους και μέχρι τη στιγμή που ο συνδυασμός ρυζιού και σάλτσας αγγίξουν τους γευστικούς κάλυκες... όπου η ανυπομονησία της γνώσης γίνεται κυρίαρχη!! Δοκιμάστε το...εάν, βέβαια, σας αρέσουν τα μπαχαρικά!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 1/2 φλ. τσ. ρύζι μακρύκοκκο
6 αβγά βραστά σφιχτά
2 κ.σ. μαργαρίνη (ή ελαιόλαδο)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ( 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη)
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή ντοματάκια κονκασέ)
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 κ.γλ. κουρκουμά
1/2 φλ. τσ. νερό
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα βραστά αβγά και ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Βράζουμε το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα ασπράδια σε κύβους και τα ανακατεύουμε με το ρύζι ή τα προσθέτουμε στη σάλτσα (εγώ έτσι έκανα), προσεκτικά για να μην διαλυθούν. Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα ή σε φορμάκια ατομικά μέχρις ότου το σερβίρουμε.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τη μαργαρίνη (ή το ελαιόλαδο) και σοτάρουμε για λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο (εάν είναι φρέσκο).
Σβήνουμε με το χυμό ντομάτας (ή τα ντοματάκια κονκασέ).
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το νερό και αλατοπίπερο, και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά έως ότου εξατμιστεί εντελώς το νερό και η σάλτσα μας γίνει παχύρρευστη (θέλει, περίπου, 10 λεπτά).
Εν τω μεταξύ, σε ένα πιατάκι, πολτοποιούμε τους σφιχτοβρασμένους κρόκους των αβγών.
Αποσύρουμε τη σάλτσα από την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε τους κρόκους.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σερβίρουμε το ρύζι μας, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: "Συνταγές από τον Κόσμο του Νότου", Εκδόσεις ΣΤΑΧΥ

30 σχόλια:

  1. καλησπέρααααα...να τον χαίρεσαι τον γαμπρό σου... φέρνω ψωμάκι και έρχομαι να βουτήξω στην υπέροχη σαλτσούλααα...φιλιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα Τάνια... ευχαριστώ για τις ευχές!! Καλό βράδυ και φιλιά

      Διαγραφή
  2. Κική μου χρόνια πολλά να χαίρεσαι το γαμπρό σου, πολύχρονος!Καταπληκτικό το πιάτο σου μμμμμμμ.......!!!!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε το Ινδικό ριζότο!! Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο τα φαγάκι σου, η σαλτσούλα όλα τα λεφτά. Και εγώ κάτι με τα βραστά αυγά έκανα αλλά όχι τόσο σούπερ! Να τον χαίρεστε τον γαμπρό σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαράκι μου! Καλέ γιατί το λές, τί έκανες;;; Εγώ γιατί είμαι σίγουρη ότι είναι σούπερ;;; Ευχαριστώ για τις ευχές-:))))

      Διαγραφή
  4. θα το φτιάξω αύριο με το ρύζι που περισεψε από σήμερα 7 τα αυγά απ' το Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Λίλα, θα σου αρέσει...εάν σου αρέσουν τα συγκεκριμένα μπαχαρικά! Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Οι δικοί μας σιελογόνοι αδένες , σε τι σου έφταιξαν και ,μας τους παιδεύεις;
    Χρόνια πολλά για τον γαμπρό σου.
    Την πρόσκληση την έλαβα και σύντομα θα ανταποκριθώ. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Σωσώ! 'Ελα να σε φιλέψω για να μην με κατηγορείς άδικα!-:))))))))))))) Καλό σου βράδυ και φιλιά

      Διαγραφή
  6. Να τον χαίρεσαι τον γαμπρό σου χρόνια του πολλά και καλά....με ωραία φαγητά από τα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας αρέσουν τα μπαχαρικά και πολύ μάλιστα.
    Χρόνια πολλά για τον γαμπρούλη σου.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές και χαίρομαι που σου άρεσε το ριζότο!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Κική μου! Να χαίρεσαι τον γαμπρό σου!
    Πολύ ιδιαίτερη σάλτσα που συνδυάζει πολλά αγαπημένα υλικά, καθώς και τα αυγά τα συμπαθούμε πολύ αλλά και τα μπαχαρικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου κι εσύ ό,τι επιθυμείς. Είναι ιδιαίτερη σάλτσα αν και όταν την έφτιαχνα είχα μιαν αμφιβολία γιατί θεωρούσα πολλά μαζεμένα τα μπαχαρικά αλλά το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ καλό. Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. ΄Χρόνια πολλά και καλά εύχομαι στον γαμπρό σας και σε όσους γιόρταζαν ....Πολύ ωραία η συνταγή...Παρόλο που είμαι οπαδός της ελληνικής κουζίνας,το ινδικό φαγητό-για λόγους που δεν έχω καταλάβει-μου αρέσει ιδιαίτερα...Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε το ριζότο! Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  10. Πολλές πολλές καλημέρες.
    Φαγάκι υπέροχο, μόνον και μόνον επειδή έχει ρυζάκι, χωρίς να σκέφτομαι όλα τα υπόλοιπα υπέροχα υλικά.

    Κική μου δεν σε "σνομπάρισα" καθόλου, μακριά από μένα τέτοιες συμπεριφορές και αναφορές :-))) Έχω απλώς πήξει μετά την επιστροφή των διακοπών μας και πολλά μαζεμένα. Θα κάνω ποστάκι σύντομα.
    Κι ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως που είμαι σχεδόν κάθε φορά αποδέκτης των βραβείων σου. Δώσε μου μόνον λίγο χρόνο, please...

    Χρόνια Πολλά και καλά για τον γαμπρό σου (μαζεμένες και σ' αυτό το σπιτικό οι γιορτές!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Πηνελόπη μου... καλέ αστειευόμουν όταν έλεγα για σνομπάρισμα... αλίμονο... επικοινωνούμε ένα χρόνο τώρα είναι δυνατόν να πιστεύω κάτι τέτοιο για σένα φιλενάδα;;;; Έχουμε τόσα κοινά... Φαντάζομαι πόσα σου έχουν πέσει!!!! Τα βραβεία σου αξίζουν!!! Ευχαριστώ για τις ευχές και φιλιά

      Διαγραφή
  11. Το πικάντικο και νόστιμο ριζότο σου είναι απολύτως του γούστου μου Κική μου, φαίνεται σούπερ!!!

    Εχθές σε θυμηθήκαμε με την Μαρία, γιατί εντελώς ξαφνικά άλλαξε μορφή ο blogger της.
    Ευτυχώς επανήλθε σήμερα.
    Τρέμω στην σκέψη τι θα γίνει αν αλλάξει, δεν μου άρεσε καθόλου η νέα του μορφή, μου φάνηκε τελείως δύσχρηστη!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το ριζότο Έλενά μου αλλά ΔΕΝ ΧΑΙΡΟΜΑΙ που ο BLOGGER ξαναχτύπησε!!!!!!!!!! Ωωωωωωωωωχχχχχχχχχ!! Τρέμω στη σκέψη ότι κάτι θα συμβεί και θέλω να κάνω back up (το πώς το γράφει η Μισιρλού σε ανάρτηση) γιατί πράγματι είναι εντελώς δύσχρηστο... Εγώ δεν μπορούσαν να βάλω ΤΙΠΟΤΕ απ΄ότι έχω!!!! Φιλάκια και σας καταλαβαίνω απόλυτααααα!

      Διαγραφή
  12. Πολύχρονος!!!!!!!!!!! Φαίνεται πολύ καλό!!!!!
    Καλό μεσημέρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σου λοιπόν Kiki!
    φυσικά και δέχτηκα την πρόσκληση σου και επισκέφθηκα το blog σου! Σ' ευχαριστώ!
    Μου άνοιξες την όρεξη με τις λιχουδιές σου, μου έφτιαξες την διάθεση με τις φωτογραφίες σου,και μου έφερες στο μυαλό γλυκές γλυκές αναμνήσεις από την Γαλλία που λατρεύω!!!!!!!!
    θα τα λέμε λοιπόν σίγουρα
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που πέρασες καλά στο μπλογκοσπιτάκι μου Μαριανθη!Καλό σου βράδυ! Τα λέμε...

      Διαγραφή
  14. πολλές δορές στη σάλτσα ρίχνω κουρκουμά ή γλυκάνισο ή σκετο κάρυ...μα η προσθηκη των κρόκων της δίνει άλλη διάσταση,δεδομενου οτι ταιριαζουν αψογα με τη γεύση της ντοματας
    φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαίρομαι που σου άρεσε ...όντως οι κρόκοι αλλάζουν τη γεύση της σάλτσας εντυπωσιακά θα έλεγα! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κική μου γλυκειά, σ'ευχαριστώ για την ιδέα και του φαγητού αλλά περισσότερο της ζαρντινιέρας με τα αρωματικά φυτά!! ήθελα από καιρό κάπου να έχω τα αρωματικά φυτά μου, τώρα θα τα βάλω έξω από το μπαλκόνι της κουζίνας μου όπως κι εσύ!!φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είμαι ρυζούουουουουουουου...... τρελαίνομαι για ρύζια... δώστε μου ρύζια...... από πιλάφια και λαπάδες μέχρι ριζότο με σαφράν.......και το σημερινό φαίνεται μαγευτικό!!!!!!
    Να χαίρεσαι τον γαμπρούλη σου.....
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!