Γάλα αμυγδάλου... ένα φυτικό γάλα

Καλή σας μέρα και καλό μήνα! Αν και πρωταπριλιά, καλό θα είναι να αποφύγουμε τα "ψεματάκια" γιατί ήδη ...οι πολιτικοί και οι "κρατούντες" έχουν την τιμητική τους, οπότε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια να τηρηθεί το έθιμο μάλλον θα ...πέσει στο κενό και θα είναι πολύ κατώτερη!!!!!!!!!!! -:)))))
Η σημερινή ανάρτηση ξεκινάει το Σάββατο πρωί και θα σας συναντήσει την Κυριακή! 
Τα πάντα είναι λουσμένα σ' έναν υπέροχο ανοιξιάτικο ήλιο που σε προκαλεί να βγείς έξω και να απολαύσεις τη φύση! Όταν ο καιρός είναι έτσι...τρελλαίνομαι και το μόνο που θέλω είναι να περπατήσω δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό (αν και το πρώτο το προτιμώ γιατί μαζεύω και βότσαλα). Σε κάθε περίπτωση, είτε βουνό είτε θάλασσα ένας τέτοιος περίπατος μας ανταμείβει πάντα με μια γερή δόση ηρεμίας, χαράς και πληρότητας... για να επιστρέψουμε με γεμάτες μπαταρίες στην καθημερινότητα. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής... από τότε που ξεκίνησα το blog μου, όταν κάνω τέτοιους περιπάτους κάπου σε κάποια γωνίτσα του μυαλού μου τριγυρνούν ιδέες για φαγητά και γλυκά!!!!!!!!!!!!! Λέτε να είναι εμμονή;;;;;;;;;; χαχαχαχα ...ευτυχώς που δεν είναι και πολύ ...επικίνδυνες τέτοιες εμμονές!!!!!
Λοιπόν, μιας και πλησιάζουμε στην μεγάλη εβδομάδα όπου τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους πριν 2-3 μέρες που ήμουν στο σούπερ μάρκετ έψαξα τα φυτικά γάλατα... και βρήκα μόνον γάλα σόγιας με την οποία το στομάχι μου δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων. Βέβαια, υπάρχει πάντα και τα αγαπημένο μου γάλα καρύδας αλλά αυτό έχει αυξημένες θερμίδες, οπότε προς το παρόν θα ήθελα να το αποφύγω!!!! Κάποια στιγμή, συνάντησα μια πρώην μαθήτριά μου, μεγάλη τώρα, πτυχιούχο δασκάλα (!!!!) η οποία είχε κάποιο πρόβλημα υγείας και όταν την ρώτησα πώς ήταν τώρα, τόσα χρόνια μετά, μου είπε ότι ήταν καλά και ότι έκανε διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι έπινε αρκετό γάλα την ρώτησα με τί το αντικατέστησε και μου απάντησε με γάλα αμυγδάλου που το είχα ακούσει αρκετές φορές από γνωστούς μου. Αυτό ήταν... μου κόλλησε!!! Επέστρεψα σπίτι, έψαξα και σας δίνω τη συνταγή (κι ένα βίντεο) για το γάλα αμυγδάλου.
Σήμερα θα σας δώσω τη βασική συνταγή και από αύριο μερικές άλλες νηστίσιμες που βασίζονται σ' αυτό το γάλα αλλά και στα περισσεύματα του αμύγδαλου... Όσες δεν το είχαν δοκιμάσει όπως εγώ... δοκιμάστε το είναι πολύ ωραίο και με λίγο μέλι γίνεται υπέροχο... αφήστε που έχει λίγες θερμίδες!!!!!
Στο εξωτερικό κυκλοφορεί έτοιμο συσκευασμένο σκέτο ή με κακάο. Εγώ στο σούπερ μάρκετ τουλάχιστον δεν βρήκα αλλά ίσως να υπάρχει σε κάποιο κατάστημα με υγιεινές τροφές αλλά γιατί όχι σπιτικό;;; Έτσι κι αλλιώς είναι τόσο εύκολη η παρασκευή του...
Σάββατο βράδυ: μετά την επιτυχή συγκομιδή του γάλακτος αμυγδάλου. Η πρώτη μου σκέψη όταν το δοκίμασα ήταν ότι φαίνεται ότι είναι νερό αλλά όχι τόσο ότι έχει αμύγδαλα, δηλαδή δεν έχει έντονη ούτε τη γεύση ούτε τη μυρωδιά του αμύγδαλου. Φυσικά δεν πλησιάζει καθόλου σε γεύση, το ζωικό γάλα αλλά βέβαια έχει τα πλεονεκτήματά του... είναι χωρίς χοληστερίνη, φυτικό για όσους νηστεύουν και για νηστίσιμα παρασκευάσματα και με χαμηλές θερμίδες. Αυτοί που το καταναλώνουν ισχυρίζονται ότι είναι πολύ υγιεινό αλλά και θρεπτικό!!!
ΥΛΙΚΑ για 1.100 ml γάλακτος
220 γρ. (1.5 φλ.τσ.) αμύγδαλα ωμά, με τις φλούδες τους 
950 ml (4 φλ.τσ.) νερό βρύσης + λίγο ακόμη για να βάλουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα αμύγδαλα για 8-12 ώρες να μουλιάσουν σε νερό βρύσης.
Τα βγάζουμε από το νερό, το οποίο πετάμε.
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ με τα 4 φλ.τσ. νερό βρύσης και τα πολτοποιούμε*.
Ετοιμάζουμε ένα μπολ, βάζουμε από πάνω το σουρωτήρι και το καλύπτουμε με τουλπάνι (ύφασμα σαν πυκνή γάζα ).
Ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου και το αφήνουμε να στραγγίσει ή εάν θέλουμε για πιο γρήγορα το στραγγίζουμε μαζεύοντας το τουλπάνι με τον πολτό και στρίβοντάς το.

Μέσα στο μπολ, έχουμε πια το καθαρό γάλα αμυγδάλου και μέσα στο τουλπάνι τα υπολείμματα από τα αμύγδαλα.
Αυτά τα υπολείμματα, τα βάζουμε σε μπολ, στο ψυγείο, για να φτιάξουμε μπισκοτάκια, κέικ, γλυκό ψωμί...γιατί, είπαμε, δεν πετάμε τίποτε!!
*Στο σημείο αυτό, πιθανά το δικό μου μπλέντερ να μην είναι αρκετά δυνατό και τα αμύγδαλα δεν πολτοποιήθηκαν αρκετά. Έτσι, τα χώρισα σε δύο μέρη και τα έβαλα για πολτοποίηση στο multi που έκανε πολύ καλύτερα τη δουλειά.
Δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: http://www.wikihow.com/Make-Almond-Milk
Καλό σας βράδυ και αύριο με υγεία!!!
Καλό μήνα να έχουμε και ας είναι αυτή η τελευταία μέρα που οι πολιτικοί μας τηρούν το έθιμο της Πρωταπριλιάς. Προσέξτε μη σας γελάσουν σήμερα!!!!!
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς την αγαπημένη μου Ρένα του http://diaheiros.blogspot.com/. Να το καινουργιο μου βραβειάκι...
Κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω:
1- στην Κική του http://justcreativemoments.blogspot.com
2- στην Κατερίνα του http://kapaworld.blogspot.com
3- στην Λίτσα του http://fraulitsasworld.blogspot.com/
4- στην Χρυσούλα του http://diaxirosxrysa.blogspot.com/
5- στην Φιλία του http://filiascrafts.blogspot.com/


20 σχόλια:

  1. Κικίτσα μου γειά σου! πολύ καλό το εναλλακτικό γάλα αλλά το σχόλιό μου έχει θέμα το μπακαλιάρο! έκανα το μπακαλιάρο έτσι όπως μας είπες στο φούρνο με λαχανικά και σκόρδο και κρεμμύδι και επειδή το έκανα πρώτη φορά και δεν ήξερα αν η γεύση θα αρέσει στους δικούς μου έκανα και τηγανιτό με κουρκούτι που τρελαίνονται. Ε λοιπόν δεν ήθελε κανείς τον τηγανητό και πλακώσαμε ομαδικά το φουρνιστό. Τέλειο Κική μπράβο και σε ευχαριστώ ιδιαίτερα εγώ και η οικογένειά μου....Μόνο που πείραξα λιγάκι τη συνταγή, δεν έβαλα με νερό τα κρεμύδια αλλά τα σωτάρισα κανονικά είπα δεν πειράζει να γίνει λιγάκι βαρύ , δεν έγινε όμως και ήταν τρέλα! Πάλι σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Τζενούλα μου που σας άρεσε ο μπακαλιάρος! Όσο για τα κρεμμύδια φυσικά και είναι καλύτερα σοταρισμένα αλλά τα στομάχια μας είναι, οικογενειακώς, ιδιότροπα και δεν δέχονται βαριά φαγητά, οπότε αναγκαστικά τα φτιάχνουμε πιο ελαφρά, χάνοντας λίγο από τη γεύση. Τί να γίνει, συνήθεια είναι! Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλό το γάλα αμυγδάλου σ'ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!Συγχαρητήρια και για το βραβείο σου!!!Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Σπυριδούλα και καλό μήνα. Χαίρομαι που σου άρεσε το εναλλακτικό γάλα!!!

      Διαγραφή
  3. Κική καλό μήνα! Μπράβο για το βραβείο σου αξίζει και με το παραπάνω!
    Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το γάλα του αμυγδάλου! Περιμένω και την συνέχεια!
    Φιλάκια από Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Αγγελική και ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι πληροφορίες για το γάλα αμυγδάλου. Πάντως όσοι το χρησιμοποιούν λένε ότι είναι πολύ υγιεινό (δεν επιβαρύνει τη χοληστερίνη, έχει ασβέστιο και δεν έχει λακτόζη για όσους έχουν δυσανεξία). Εγώ το βρήκα μια εναλλακτική λύση για τη νηστεία αντί για το γάλα σόγιας, στο οποίο είμαι επιφυλακτική μιας και κυκλοφορεί ευρέως μεταλλαγμένη σόγια. Θα σας δώσω και συνταγές... σήμερα έκανα μια πρώτη και αύριο θα φτιάξω και μπισκοτάκια!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Κική μου και καλό μήνα!!!Μπράβο για το βραβείο σου!!!Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή και φαντάζομαι ότι η γεύση του σίγουρα θα είναι καταπληκτική!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου! Είναι ένα εναλλακτικό γάλα για τη νηστεία, για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά είναι και υγιεινό με λίγες θερμίδες. Στη γεύση του και στη μυρωδιά του δεν φαίνεται πάντως το αμύγδαλο, όπως, τουλάχιστον φανταζόμουν, εγώ.
      Φιλιά και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  5. Κικίτσα μου έχω μια θεία που φτιαχνει συνέχεια γάλα αμυγδάλου και πίνει, γιατί έχει δυσανεξία στο κανονικό γάλα, και λέει πάντα τα καλύτερα γι αυτό το γάλα.
    Μια φορά είχα δοκιμάσει, εντάξει... καμία σχέση με το κανονικό, αλλά δεν ήταν καθόλου άσχημο.
    Η θεία δεν τα μουλιάζει τα μύγδαλα, τα βάζει κατ' ευθείαν στο μπλέντερ με νερό.
    Παίζει κάποιο ρόλο ιδιαίτερο το μούλιασμα πιστεύεις??
    Φιλιά πολλά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι όσοι το χρησιμοποιούν έτσι λένε ...εγώ το είδα σαν εναλλακτικό γάλα για τη νηστεία μιας κι έχει και λίγες θερμίδες. Πάντως όχι δεν είναι καθόλου άσχημο και στην Αμερική το γλυκαίνουν με μέλι ή χουρμάδες και το αρωματίζουν με βανίλια ή βάζουν κακάο. Όσο για το μούλιασμα διάβασα ότι γίνεται για να αλέθονται πιο εύκολα τα αμύγδαλα (αν και το δικό μου μπλέντερ πάλι είχε πρόβλημα...χρειάζομαι άλλο!). Φιλάκια και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά μου αρέσει πολύ το αμύγδαλο... σ' ευχαριστούμε για την συνταγή!!!
    Καλό μήνα Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια εναλλακτική λύση για τη νηστεία και όχι μόνον!!! Λένε ότι είναι πολύ ωφέλιμο!!! Καλό μήνα Ελένη μου!

      Διαγραφή
  7. Κικίτσα μου,
    φτιάχνω το αμυγδαλόγαλο πολύ καιρό τώρα και πραγματικά οι ιδιότητές του είναι ανεκτίμητες...
    μπράβο για το βραβείο σου και καλό μήνα να έχεις...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Βιβίκα μου, είναι πράγματι πολύ ωφέλιμο και νηστήσιμο!!! Ευχαριστώ κι επίσης καλό μήνα!!!

      Διαγραφή
  8. Κική μου καλό σου μήνα γλυκιά μου!!!σ'ευχαριστώ για το αμυγδαλόγαλο, δεν το ήξερα!! φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Φανή μου καλό μήνα!!! Όσο για το αμυγδαλόγαλο έχει πολλά οφέλη και είναι και νηστίσιμο!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Δεν ήξερα τίποτα περί γάλακτος αμυγδάλου, ασφαλώς θα είναι υγιεινό....
    Χθες, Κική μου, φάγαμε τις μπριζόλες λαιμού τις μαριναρισμένες με γλυκό κρασί και ξετρελαθήκαμε, σ' ευχαριστούμε πολύ! Επίσης σ' ευχαριστώ που με επέλεξες για το βραβείο. Να έχεις ένα υπέροχο μήνα...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι υγιεινό και νηστίσιμο φυσικά. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι μπριζόλες και όσο για το βραβείο...το αξίζεις!!! Επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  10. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΕΑ ΕΓΩ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ..............ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΟΥΡΩΝΩ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΠΑ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ,,,ΣΤΑΦΙΔΕς ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΩΩ ΤΟ ΠΡΩΙ...........ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΡΛΙΑ........φιλια ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!