Χαλβάς σιμιγδαλένιος, νηστίσιμος με...

...γάλα αμυγδάλου παρέα με καραμελωμένα φρούτα στο φούρνο
Καλησπέρα σας!! Θυμάστε το γάλα αμυγδάλου που ετοίμασα πριν λίγες μέρες;;; Σας είχα υποσχεθεί κάποιες νηστίσιμες συνταγές με το συγκεκριμένο γάλα... να, λοιπόν, η πρώτη. Είναι μια παραλλαγή του πολίτικου χαλβά με γάλα που, όμως γίνεται νηστίσιμος γιατί περιέχει το γάλα αμυγδάλου που έφτιαξα πριν μερικές μέρες (θα βρείτε τη σχετική συνταγή ΕΔΩ). Ο χαλβάς έγινε νοστιμότατος και φυσικά πολύ ελαφρύς!!! Τελικά, το γάλα αμυγδάλου είναι ωραιότατο!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τον χαλβά
180-200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
400 γρ. γάλα αμυγδάλου
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
3-4 κ.σ. σταφίδες
1 ξυλάκι κανέλας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για τα καραμελωμένα φρούτα
3 αχλάδια σε φέτες
4 μήλα σε φέτες
χυμό δύο πορτοκαλιών
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. μέλι
Κανέλα
1 ποτήρι νερό
Για το σερβίρισμα
Αμύγδαλα τριμμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τον χαλβά
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα (δεν θέλουμε να σκουρήνει) μέχρι να ροδίσει πολύ λίγο. 
Προσθέτουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας διαρκώς με την ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, περίπου.
Μόλις ο χαλβάς απορροφήσει τα περισσότερα υγρά (δεν πρέπει να πήξει εντελώς), προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι και βάζουμε μέσα τον χαλβά.
Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε, εάν θέλουμε, στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να στερεοποιηθεί καλά.
Βγάζουμε από τη φόρμα ή εάν είναι σε ταψάκι, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με αμύγδαλο χοντροτριμμένο και σερβίρουμε.
Για τα καραμελωμένα φρούτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε τα φρούτα, που είναι κομμένα σε φέτες, σε ταψί.
Τα περιχύνουμε με το χυμό των πορτοκαλιών και το νερό.
Τα πασπαλίζουμε με το μέλι, τη ζάχαρη και κανέλα.
Τα βάζουμε να ψηθούν έως ότου απορροφηθεί το υγρό και δώσει τη θέση του σ' ένα ελαφρά δεμένο σιρόπι και τα φρούτα μας έχουν καραμελώσει.
Συνοδεύουμε τον χαλβά με τα  καραμελωμένα φρούτα.

38 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Φανή μου!!! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα με υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις...αχ αυτός ο χαλβάς βρε Κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν σου έφθανε η ..γλύκα του χαλβά μου ήθελες και άλλη ζάχαρη..Βρε θα σε σκοτώσω..μη βάζεις πια γλυκά..θα με τρελάνεις..άρχισα δίαιτ η έρμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μη με σκοτώσεις... δεν θα βάζω πια ζάχαρη στα γλυκά... αν βάζω φρουκτόζη είναι οκ;;;;;;; Κι εγώ κάνω δίαιτα!!! Πολλά φιλάκια!!!!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχος και πολύ αρωματικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι! Μια που ήρθες πάρε ένα κομμάτι! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Όπως λένε...παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και σε δύο διαστάσεις!
    Και χαλβάς και καραμελωμένα φρούτα καλή μου Κική :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Πηνελόπη μου!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!! Κερνάωωω, άντε έλα για καφέ!

      Διαγραφή
  6. Εγώ θα σταθώ στον χαλβά που αγαπώ!!!! Πολύ μου αρέσει και δεν ξέρω πως έχει κάτσει έτσι, που δεν έχω φτιάξει ποτέ!!! Πού ωραία και τα 2...
    Φιλιά Κική!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτον Ελένη και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία ιδέα! Αν βάζαμε μόνο γάλα αμυγδάλου και καθόλου πορτοκάλι δε θα ήταν πιο έντονο το αμυγδαλο-άρωμα; Θα φαινόταν ίσως και πιο "γαλακτερός" ο χαλβάς.
    Πάντως πολύ ταιριαστή και η συνοδεία των καραμελωμένων φρούτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω να είναι πιο έντονο το αμυγδαλο-άρωμα γιατί έτσι κι αλλιώς το γάλα δεν το έχει έντονο. Όσο για το πιο γαλακτερός ...μπορεί! Αλλά κι έτσι είναι πεντανόστιμος!

      Διαγραφή
  8. Αυτό το γάλα αμυγδάλου με πείθεις όλο και πιο πολύ να το φτιάξω!
    Κικίτσα μου το πιάτο σου είναι όνειρο, και με τον λαχταριστό χαλβά αλλά και με τα καραμελωμένα φρουτάκια που φαίνονται τόσο δελεαστικά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτο Ελενά μου!! Για εναλλακτικό γάλα είναι μια χαρά!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!! Φιλάκια και καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ πρωτότυπη συνταγή!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου συγχαρητήρια τι δημιούργησες πάλι!!!!!!!!Αχ και να μπορούσα να δοκιμάσω λιγάκι!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσαν!!! Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Παίρνω ένα κομματάκι να το απολαύσω! Καλό Πάσχα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσο θέλεις!!! Καλό Πάσχα και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Πολύ πρωτότυπο Κική!!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ξανθή! Επίσης καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  13. Aνεβάζεις τον πήχυ...Πως να σε φτάσω...Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι καλέ!!! Μια χαρά μπορείς να τον φτιάξεις!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Δεν λέω ποτέ όχι στον σιμιγδαλένιο χαλβά,αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό και τόσο νόστιμο....εύγε!!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά!!! Χαίρομαι που σου άρεσε! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Πολύ διαφορετικός ο χαλβάς σου Κική! Το γάλα αμυγδάλου θα του δίνει πολύ ξεχωριστή γεύση και άρωμα, ενώ ο συνδυασμός του με τα καραμελωμένα φρουτάκια κάνει το όλο σύνολο υπερπαραγωγή!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίος Ερμιόνη μου!!! Στέκεται και μόνος του και με τα καραμελωμένα φρούτα!!!

      Διαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Φτιάξτο Ελμιράκι είναι απλό και νόστιμο!!

      Διαγραφή
  17. Ενδιαδέρουσα η συβταγή σου! Δεν έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω ποτέ γάλα αμυγδάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις...δεν έχει βέβαια τη γεύση του κανονικού γάλακτος αλλά για νηστίσιμο και για χρήση σε συνταγές μου αρέσει πολύ. Επίσης, για ρόφημα τύπου smoothies με χουρμάδες ή μέλι ή κακάο είναι πολύ ωραίο! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  18. Κική μου ο άντρας μου δεν πίνει κανονικό γάλα πίνει μονο αμυγδαλόγαλα.. Εμενα να σου πω δεν μου πολυαρέσει.. αλλά έτσι όπως βλέπω το χαλβαδάκι σου λέω να πάω στην κουζίνα!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρη μου έτσι κι αλλιώς στις συνταγές είναι σαν γάλα χωρίς την έντονη γεύση του γάλακτος. Πάντως αν το δοκιμάσεις σε ροφήματα smothies με χουρμάδες, μπανάνα, μέλι ή κακάο είναι ωραίο!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  19. Φαίνεται υπέροχο το χαλβαδάκι!Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γάλα αμυγδάλου αλλά νομίζω πως ήρθε η ώρα!Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι μου κάνεις τέτοια ώρα και δεν έχω και τίποτα γλυκό στο σπίτι,μόνο κάτι σταφίδες...Πολύ λαχταριστό το γλυκό σου!για την γεύση είμαι σίγουρη ότι θάναι υπέροχη! όσο για το γάλα αμυγδάλου θα το έχω υπ`όψιν μου ...Να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!