Καλησπέρα σας!! Θυμάστε το γάλα αμυγδάλου που ετοίμασα πριν λίγες μέρες;;; Σας είχα υποσχεθεί κάποιες νηστίσιμες συνταγές με το συγκεκριμένο γάλα... να, λοιπόν, η πρώτη. Είναι μια παραλλαγή του πολίτικου χαλβά με γάλα που, όμως γίνεται νηστίσιμος γιατί περιέχει το γάλα αμυγδάλου που έφτιαξα πριν μερικές μέρες (θα βρείτε τη σχετική συνταγή ΕΔΩ). Ο χαλβάς έγινε νοστιμότατος και φυσικά πολύ ελαφρύς!!! Τελικά, το γάλα αμυγδάλου είναι ωραιότατο!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τον χαλβά
- 180-200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 400 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 3-4 κ.σ. σταφίδες
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 3 αχλάδια σε φέτες
- 4 μήλα σε φέτες
- χυμό δύο πορτοκαλιών
- 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.σ. μέλι
- Κανέλα
- 1 ποτήρι νερό
- Αμύγδαλα τριμμένα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
- Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα (δεν θέλουμε να σκουρήνει) μέχρι να ροδίσει πολύ λίγο.
- Προσθέτουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας διαρκώς με την ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, περίπου.
- Μόλις ο χαλβάς απορροφήσει τα περισσότερα υγρά (δεν πρέπει να πήξει εντελώς), προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι και βάζουμε μέσα τον χαλβά.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε, εάν θέλουμε, στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να στερεοποιηθεί καλά.
- Βγάζουμε από τη φόρμα ή εάν είναι σε ταψάκι, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με αμύγδαλο χοντροτριμμένο και σερβίρουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
- Στρώνουμε τα φρούτα, που είναι κομμένα σε φέτες, σε ταψί.
- Τα περιχύνουμε με το χυμό των πορτοκαλιών και το νερό.
- Τα πασπαλίζουμε με το μέλι, τη ζάχαρη και κανέλα.
- Τα βάζουμε να ψηθούν έως ότου απορροφηθεί το υγρό και δώσει τη θέση του σ' ένα ελαφρά δεμένο σιρόπι και τα φρούτα μας έχουν καραμελώσει.
- Συνοδεύουμε τον χαλβά με τα καραμελωμένα φρούτα.