Τσουρέκια... γρήγορα κι εύκολα χωρίς μαγιά



Καλησπέρα σας αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να ξεκινήσατε τις Πασχαλινές σας ετοιμασίες με χαμόγελο (παρά το γεγονός ότι όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας μας οδηγούν στο να ξεχάσουμε το χαμόγελο).
Θέλετε τσουρέκια αλλά δεν έχετε πολύ χρόνο στην διάθεσή σας;;; Θέλετε τσουρέκια χωρίς μαγιά;;;; Εάν δεν είστε απόλυτοι οπαδοί του παραδοσιακού τσουρεκιού, δοκιμάστε κι αυτά τα τσουρέκια. Γίνονται πανεύκολα, μιας και γίνονται στο μίξερ, τόσο νόστιμα όσο και τα παραδοσιακά αλλά με λίγο διαφορετική υφή από τις γνωστές "ίνες" ("κλωστές" τις λέει η μαμά μου και κάθε φορά μου φαίνεται αστείο) του παραδοσιακού. Διατηρούνται πολύ ωραία, κλειστά σε μπολ ή σε μεταλλικό κουτί για 3-4 μέρες αλλά στεγνώνουν εύκολα αν παραψηθούν. Γι αυτό, προσοχή στο ψήσιμο. Όσο για τη ζύμη, είναι από τις λίγες φορές που "πήρε" το αλεύρι ακριβώς που ανέφερε η συνταγή.
Η πολύ εύκολη αυτή συνταγή, που προέρχεται από ένα παλιό Dolce Gourmet, είναι ευκολότατη ακόμη και για τις πιο αρχάριες που θέλουν να χαρίσουν ένα τσουρέκι, τις άγιες τούτες μέρες (βέβαια, όταν δοκίμασα το συγκεκριμένο τσουρέκι σκέφτηκα ότι και για βασιλόπιτα είναι πολύ ωραίο). Και αναφέρω το τσουρέκι σαν δώρο γιατί, πώς να το κάνουμε, έχει άλλη ομορφιά το να πηγαίνει ο νονός ή η νονά στο βαφτιστήρι και κάποιο χειροποίητο δώρο, είτε αυτό είναι μια χειροποίητη λαμπάδα, είτε είναι τσουρέκι, είτε οτιδήποτε. 


Θυμάμαι, η δική μου νονά (καλή της ώρα) μου έφερνε πάντα τα δώρα της Μ.Παρασκευή μεσημέρι. Αυτό γινόταν για να έχει βάψει τα αβγά και να έχει φτιάξει τα τσουρέκια της. Θυμάμαι, λοιπόν, να την περιμένω με μεγάλη λαχτάρα και να γεύομαι το τσουρέκι (πρώτο απ' όλα όσα έφερνε) γιατί πάντα μου άρεσε πολύ που δεν ήταν στεγνό αλλά ελαφρά νοτισμένο μέσα, με τρυφερή σάρκα και υπέροχη γλυκιά κόρα (στο μείγμα του αβγού με το γάλα που έφτιαχνε για να αλείψει τα τσουρέκια έβαζε πάντα λίγη ζάχαρη). Όπως θυμάμαι, ότι, όταν έφευγε η μαμά μου πάντα της έδινε τα δικά μας δώρα που ήταν, επίσης, τσουρέκι, αβγά, και κουλουράκια. 
Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε μαζί τούτο το μη απαιτητικό τσουρέκι, γιατί είναι ωραίο να κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα!

ΥΛΙΚΑ για 2 μεγάλα ή 4 μικρά τσουρέκια 
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 1/2 φλ.τσ. (100 ml) γάλα
  • 1/2 φλ. στ. (100 ml) χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.γλ. μαχλέπι
  • 1 1/2 κ.γλ. κακουλέ
  • 1 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτου)
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Σουσάμι ή αμυγδαλάκια φιλέ για το πασπάλισμα
  • 1 αβγό + 1 κ.σ. νερό για την επιφάνεια του τσουρεκιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σ' αυτό και το μπέικιν.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  3. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να έχουμε ένα άσπρο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
  5. Ύστερα, προσθέτουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε να χτυπηθεί το μείγμα μας για 2-3 λεπτά.
  6. Τέλος, αφού αλλάξουμε το εξάρτημα του μίξερ και βάλουμε τα εξαρτήματα για ζύμωμα,  προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
  8. Εάν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, αν κι εγώ δεν χρειάστηκα καθόλου επιπλέον αλεύρι.
  9. Η τελική ζύμη γίνεται  1.985 γραμμάρια, δηλαδή γίνονται 4 τσουρεκάκια των 500 γραμμαρίων. 
  10. Εάν θέλουμε να κάνουμε δύο μεγάλα τσουρέκια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη που τα ζυγίζουμε ώστε να έχουν το ίδιο βάρος.
  11. Με το κάθε ένα απ' αυτά κάνουμε ένα κορδόνι.
  12. Παίρνουμε τα 3 κορδόνια και τα πλέκουμε σε ένα τσουρέκι κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το άλλο.
  13. Αντίστοιχα, εάν θέλουμε να κάνουμε 4 μικρά τσουρεκάκια (εγώ αυτό έκανα προκειμένου να διατηρήσω κάποια στην  κατάψυξη και να τα αποψύχω σταδιακά ώστε να τρώμε πάντα φρέσκο τσουρέκι) χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισοβαρή κομμάτια.
  14. Το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια ζύμης και με το κάθε μπαλάκι φτιάχνουμε ένα κορδόνι. Πλέκουμε ένα τσουρεκάκι με 3 κορδόνια κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου ετοιμάσουμε και τα 4 τσουρεκάκια.
  15. Αλείφουμε τα τσουρέκια μας, με το χτυπημένο αβγό στο οποίο έχουμε προσθέσει και 1 κ.σ. νερό.
  16. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή αμυγδαλάκια φιλέ.
  17. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά όταν κάνουμε 2 μεγάλα τσουρέκια ή 30-40 λεπτά όταν κάνουμε 4 μικρά. 
  18. Ελέγχουμε το ψήσιμο, όπως στα κέικ με τη λάμα ενός μαχαιριού που πρέπει να βγαίνει στεγνή ΑΛΛΑ προσοχή... τα τσουρέκια δεν πρέπει να παραψηθούν και να μην στεγνώσουν!!!!!!!!! 

Καλή επιτυχία και να περάσετε μιαν όμορφη Κυριακή αύριο!!!
Πηγή: Dolce Gourmet
Tante Kiki
40 Comments
No