Τσουρέκια... γρήγορα κι εύκολα χωρίς μαγιά

Καλησπέρα σας αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να ξεκινήσατε τις Πασχαλινές σας ετοιμασίες με χαμόγελο (παρά το γεγονός ότι όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας μας οδηγούν στο να ξεχάσουμε το χαμόγελο).
Θέλετε τσουρέκια αλλά δεν έχετε πολύ χρόνο στην διάθεσή σας;;; Θέλετε τσουρέκια χωρίς μαγιά;;;; Εάν δεν είστε απόλυτοι οπαδοί του παραδοσιακού τσουρεκιού, δοκιμάστε κι αυτά τα τσουρέκια. Γίνονται πανεύκολα, μιας και γίνονται στο μίξερ, τόσο νόστιμα όσο και τα παραδοσιακά αλλά με λίγο διαφορετική υφή από τις γνωστές "ίνες" ("κλωστές" τις λέει η μαμά μου και κάθε φορά μου φαίνεται αστείο) του παραδοσιακού. Διατηρούνται πολύ ωραία, κλειστά σε μπολ ή σε μεταλλικό κουτί για 3-4 μέρες αλλά στεγνώνουν εύκολα αν παραψηθούν. Γι αυτό, προσοχή στο ψήσιμο. Όσο για τη ζύμη, είναι από τις λίγες φορές που "πήρε" το αλεύρι ακριβώς που ανέφερε η συνταγή.
Η πολύ εύκολη αυτή συνταγή, που προέρχεται από ένα παλιό Dolce Gourmet, είναι ευκολότατη ακόμη και για τις πιο αρχάριες που θέλουν να χαρίσουν ένα τσουρέκι, τις άγιες τούτες μέρες (βέβαια, όταν δοκίμασα το συγκεκριμένο τσουρέκι σκέφτηκα ότι και για βασιλόπιτα είναι πολύ ωραίο). Και αναφέρω το τσουρέκι σαν δώρο γιατί, πώς να το κάνουμε, έχει άλλη ομορφιά το να πηγαίνει ο νονός ή η νονά στο βαφτιστήρι και κάποιο χειροποίητο δώρο, είτε αυτό είναι μια χειροποίητη λαμπάδα, είτε είναι τσουρέκι, είτε οτιδήποτε. 
Θυμάμαι, η δική μου νονά (καλή της ώρα) μου έφερνε πάντα τα δώρα της Μ.Παρασκευή μεσημέρι. Αυτό γινόταν για να έχει βάψει τα αβγά και να έχει φτιάξει τα τσουρέκια της. Θυμάμαι, λοιπόν, να την περιμένω με μεγάλη λαχτάρα και να γεύομαι το τσουρέκι (πρώτο απ' όλα όσα έφερνε) γιατί πάντα μου άρεσε πολύ που δεν ήταν στεγνό αλλά ελαφρά νοτισμένο μέσα, με τρυφερή σάρκα και υπέροχη γλυκιά κόρα (στο μείγμα του αβγού με το γάλα που έφτιαχνε για να αλείψει τα τσουρέκια έβαζε πάντα λίγη ζάχαρη). Όπως θυμάμαι, ότι, όταν έφευγε η μαμά μου πάντα της έδινε τα δικά μας δώρα που ήταν, επίσης, τσουρέκι, αβγά, και κουλουράκια. Ααααχχ! ξεχάστηκα κι άρχισα πάλι την αναπόληση!!! 
Αφήνω τα άλλα και πάμε να φτιάξουμε μαζί τούτο το μη απαιτητικό τσουρέκι, γιατί είναι ωραίο να κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα!
ΥΛΙΚΑ για 2 μεγάλα ή 4 μικρά τσουρέκια 
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
1/2 φλ.τσ. (100 ml) γάλα
1/2 φλ. στ. (100 ml) χυμό πορτοκαλιού
2 κ.γλ. μαχλέπι
1 1/2 κ.γλ. κακουλέ
1 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτου)
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Σουσάμι ή αμυγδαλάκια φιλέ για το πασπάλισμα
1 αβγό + 1 κ.σ. νερό για την επιφάνεια του τσουρεκιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σ' αυτό και το μπέικιν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να έχουμε ένα άσπρο μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, προσθέτουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε να χτυπηθεί το μείγμα μας για 2-3 λεπτά.
Τέλος, αφού αλλάξουμε το εξάρτημα του μίξερ και βάλουμε τα εξαρτήματα για ζύμωμα,  προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, αν κι εγώ δεν χρειάστηκα καθόλου επιπλέον αλεύρι.
Η τελική ζύμη γίνεται  1.985 γραμμάρια, δηλαδή γίνονται 4 τσουρεκάκια των 500 γραμμαρίων. 
Εάν θέλουμε να κάνουμε δύο μεγάλα τσουρέκια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη που τα ζυγίζουμε ώστε να έχουν το ίδιο βάρος.
Με το κάθε ένα απ' αυτά κάνουμε ένα κορδόνι.
Παίρνουμε τα 3 κορδόνια και τα πλέκουμε σε ένα τσουρέκι κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το άλλο.
Αντίστοιχα, εάν θέλουμε να κάνουμε 4 μικρά τσουρεκάκια (εγώ αυτό έκανα προκειμένου να διατηρήσω κάποια στην  κατάψυξη και να τα αποψύχω σταδιακά ώστε να τρώμε πάντα φρέσκο τσουρέκι) χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισοβαρή κομμάτια.
Το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια ζύμης και με το κάθε μπαλάκι φτιάχνουμε ένα κορδόνι. Πλέκουμε ένα τσουρεκάκι με 3 κορδόνια κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου ετοιμάσουμε και τα 4 τσουρεκάκια.
Αλείφουμε τα τσουρέκια μας, με το χτυπημένο αβγό στο οποίο έχουμε προσθέσει και 1 κ.σ. νερό.
Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή αμυγδαλάκια φιλέ.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά όταν κάνουμε 2 μεγάλα τσουρέκια ή 30-40 λεπτά όταν κάνουμε 4 μικρά. 
Ελέγχουμε το ψήσιμο, όπως στα κέικ με τη λάμα ενός μαχαιριού που πρέπει να βγαίνει στεγνή ΑΛΛΑ προσοχή... τα τσουρέκια δεν πρέπει να παραψηθούν ται να μην στεγνώσουν!!!!!!!!! 
Καλή επιτυχία και να περάσετε μιαν όμορφη Κυριακή αύριο!!!
Πηγή: Dolce Gourmet

39 σχόλια:

  1. KAΛΗΜΕΡΑ....ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ....ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ....ΣΗΜΕΡΑ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ....ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα και ...περιμένω εντυπώσεις!! Προσοχή στο ψήσιμο!!! Πολλά φιλάκια!! Επίσης καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέραα! κική μου..έτσι και τα φτιάξω και γίνουν ξερά θα σου τα φέρω καπέλο!Ξέρεις με τις, μαγιές δεν τα πάω καλά και έτσι δεν φτιάχνω τσουρέκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανόνισε να τα ψήσεις σαν να είναι ...γουρουνόπουλο και μετά θα φταίει η συνταγή!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Κική μου, τα τσουρέκια σου φαίνονται υπέροχα!!
    Οι αναμνήσεις σου μας ταξίδεψαν κι εμάς σε αγνές εποχές γεμάτες αγαπημένες μυρωδιές!! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι όμορφες εποχές!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα τσουρέκια χωρίς μαγιά! Επίσης καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Μωρέ, τρέλα θάναι.... Το μαχλέπι τι είναι; Και το κακουλέ; Και πού τα βρίσκεις; Αχ, Κικίτσα μου, σκέφτομαι τα ντουλάπια της κουζίνας σου με όλους αυτούς τους θησαυρούς μέσα.... Ο παράδεισος της μαγείρισσας!!!!
    Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία είναι και αρωματικά Φιλία μου! Το μαχλέπι και το κακουλέ είναι αρωματικά μπαχαρικά που τα βρίσκεις σε μπαχαράδικα αλλά και στο σούπερ μάρκετ. Θα κάνω εντός των ημερών σχετική ανάρτηση με όλα τα αρωματικά του Πάσχα! Εντάξει τα ντουλάπια μου παραείναι γεμάτα με όλα αυτά αλλά κοντεύουν να σκάσουν!!!! χαχαχαχα
      Πολλά φιλιά και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Κική μου τι ωραίες αναμνήσεις......
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή δεν έτυχε να βρω καμια χωρίς μαγιά, είναι πιο συμπαγή και φαντάζομαι πιο εύγεστα γιατί νιώθεις τις γεύσεις εντονότερα, ενώ αυτά που περιέχουν μαγιά νιώθεις και τη γεύση της μαγιάς!Μπράβο!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ωραίες Ελένη μου!!Είναι πιο συμπαγή από τα τσουρέκια με μαγιά, είναι εύγευστα και αρωματικά αλλά δεν νομίζω ότι νιώθεις περισσότερο τις γεύσεις!!! Εμένα μου αρέσουν και τα παραδοσιακά απλά αυτά είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα! Φιλιά και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα...Τα τσουρεκάκια σου έχουν υπέροχη όψη και τις μαγικές λέξεις εύκολα και γρήγορα...Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε...Καλό Πάσχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία Όστριά μου και πράγματι γίνονται πιο εύκολα από τα παραδοσιακά... Δοκίμασέ τα μιας και δεν έχουν απαιτήσεις σε χρόνο!! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα!!

      Διαγραφή
  7. Φετος θα φτιαξω πρωτη φορα τσουρεκακαι μονη και αυτη η συνατγη μ αρεσει πολυ για ξεκινημα!!! Την κραταω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελπινίκη για το ξεκίνημα είναι απίστευτα εύκολα και αρωματικά αν και λίγο πιο συμπαγή από τα παραδοσιακά με τη μαγιά! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΕΛΛΕΨΕΣ ΕΙΧΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΜΟΥ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΕΓΩ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ .ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ.ΤΑ ΖΥΜΩΝΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΓΙΑ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΓΛΥΚΑ ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΟΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΥΛΑ ΜΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Νασιούλα μου! Τί κάνεις φιλεναδίτσα μου γλυκιά! Είμαι σίγουρη ότι τα τσουρέκια σου είναι υπέροχα και ειδικά τα γεμιστά με σοκολάτα!!!!!!!!!! Όσο για το μαλακά, μήπως ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μειωθεί ή μήπως το αλεύρι που χρησιμοποιείς;;;; Αυτά με το μπέικιν είναι πάντως πιο συμπαγή από τα παραδοσιακά με τη μαγιά, να το ξέρεις...δεν είναι εκείνο το αφράτο τσουρέκι που το πιέζεις κι επανέρχεται (τρόπος του λέγειν....). Πολλά φιλάκια και σε σένα και στην πριγκιπισσά σου και καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία συνταγή!!!Και οι φωτογραφίες...λαχταριστές!!!Ελπίζω να μου πετύχουν κι εμένα!Καλές γιορτές!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Γιατί να μην σου πετύχουν;;; Δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα!!! Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. ωραία πρόταση.....γλυκειά...
    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αυτό μάλιστα έιναι νέο μοναδικό αυτά θα φτιάξο φέτος φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το κι ελπίζω ότι θα σου αρέσει!!! Γίνεται ωραία ζύμη! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Ωραία και προπάντων εύκολη φαίνεται η συνταγή σου Κική μου,με βάζεις σε πειρασμό να την φτιάξω σύντομα!Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολη, σχεδόν σαν κέικ!!! Δοκίμασέ την!!!

      Διαγραφή
  13. Κική μου εκπληκτικό πόσο αφράτα δείχνουν τα τσουρεκάκια σου, έστω και χωρίς μαγιά!
    Και τι τρυφερές αναμνήσεις έχεις από την νονούλα σου!
    Να λοιπόν που βρήκα και κάτι που δεν μοιάζουμε, γιατί την δική μου την νονά, την έχω δει δυο φορές όλες κι όλες στην ζωή μου (η δεύτερη ήταν στον γάμο μου πριν 25 χρόνια για να καταλάβεις).
    Από τον καημό μου έγινα μια ... Μητσοτάκαινα και βάφτισα 7 παιδάκια, που τα προσέχω και τα αγαπώ όλα τους, μεγάλα και μικρά.
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έλενάκι μου, ναι είναι αφράτα αν και όχι τόσο όσο αυτά με μαγιά! Πράγματι από τη νονά μου έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις κι ακόμα κάθε καλοκαίρι είμαστε μαζί κι αυτό γιατί είναι γυναίκα του αδελφού της μαμάς μου. Έτσι παραθερίζουμε και μαζί, μιας και τα εξοχικά μας τα χωρίζει ένας τοίχος. Λυπάμαι όμως που εσύ έχεις τέτοιες αναμνήσεις αλλά χαίρομαι γιατί έγινες υπέροχη νονά... έτσι κι αλλιώς είσαι πολύ τρυφερός άνθρωπος!!! Άντε και σε εκλογές τώρα ...με τόσα βαφτιστήρια!!!! χαχαχαχα Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  14. Τέλειο το τσουρέκι χωρίς μαγιά Κική μου και μπράβο σου γιατί είναι πολύς κόσμος που δεν έχει τον χρόνο και την υπομονή να κάνει τα Παραδοσιακά τσουρέκια. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έρη μου κι έχεις δίκιο γιατί πολλοί δεν κάνουν τσουρέκια γιατί τα παραδοσιακά θέλουν τον χρόνο τους! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  15. Τέλειο το βρίσκω το τσουρέκι χωρίς μαγιά.. φουσκωτό- φουσκωτό!!!!!!!!!!!!
    Και του χρόνου Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσε!!! Απλά έχει λίγο διαφορετική υφή από το τσουρέκι με τη μαγιά!

      Διαγραφή
  16. Ωραίες οι αναμήσεις σου Κικίτσα! Το τσουρέκι σου τέλειο, ότι πρέπει για μένα που δεν έχω καθόλου διάθεση για πολλά πολλά! Το αντέγραψα ήδη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σου αρέσει Μαρία μου! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  17. Κική, αν και φτιάχνω τσουρέκια με μαγιά, θα δοκιμάσω και τα χωρίς. Είναι η εύκολη και γρήγορη λύση και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κλασσικά τσουρέκια. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σωσώ... είναι πιο εύκολα αν κι έχουν άλλη υφή από τα παραδοσιακά!

      Διαγραφή
  18. Πολύ ωραία η συνταγή σου Κική!Κατάληλη και γι`αυτούς που έχουν δυσανεξία στη μαγιά...Να περνάς όμορφα!Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρυσούλα μου! Πράγματι αν και δεν ήξερα ότι υπάρχει δυσανεξία στη μαγιά. Ευχαριστώ για την πληροφορία! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

      Διαγραφή
  19. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγώ να ευχηθώ και του χρόνου! Με μαγιά ή χωρίς, αλλά πάντα με Υγεία και Δύναμη Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!