Πέστο κάπαρης... ένα αλλιώτικο πέστο αλλά και λίγη ιστορία

...μοναδική γεύση και λίγες πληροφορίες για την αγαπημένη σάλτσα
Καλησπέρα σας ή μήπως...καλημέρα σας!! Ό,τι κι αν ταιριάζει να έχετε μια καλή μέρα!!! Σήμερα σκέφτηκα ότι δεν γνωρίζω και πολλά για τις θαυμάσιες σάλτσες πέστο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και κάποια χρόνια στα βιβλία και τις ιστοσελίδες μαγειρικής, αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ!! Έτσι, αποφάσισα να ψάξω λίγο και σας δώσω μερικές πληροφορίες γιατί ...είναι ωραίο να ξέρουμε την καταγωγή και την ιστορία των τροφίμων!!! Πάντα πίστευα ότι τα φαγητά είναι ενδεικτικά της κουλτούρας, του μικροκλίματος και της γεωγραφικής θέσης του κάθε λαού!! Ελπίζω ότι συμφωνείτε μαζί μου και θέλετε να μάθετε μερικές λεπτομέρειες για τις σάλτσες πέστο!!!
Οι σάλτσες πέστο προέρχονται από την Ιταλική κουζίνα. Η καταγωγή τους είναι ασαφής αν και κάποια ιστορικά γράμματα που βρέθηκαν σε αρχεία της Γένοβας, στην περιοχή της Λιγουρίας, ανέφεραν κάποια σάλτσα με το όνομα "battuto d'aglio" (κυριολεκτικά "χτυπημένο  ή λιωμένο σκόρδο) ήδη από το 1600. Το αυθεντικό πέστο ετοιμάζεται σε μαρμάρινο γουδί με το γουδοχέρι και η κίνηση του καρπού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να αναδειχθεί όλο το άρωμα του φυτού (βασιλικού, ρόκας, μαϊντανού). Γενικά, το πέστο χρησιμοποιείται σαν σάλτσα για ζυμαρικά, κοτόπουλο ή φιλέτο ψαριού.
Σήμερα, η λέξη pesto χρησιμοποιείται σαν γενικός όρος λόγω του ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αυτής της σάλτσας, που χρησιμοποιείται και σαν dip.
Το αρχικό και αυθεντικό πέστο (pesto) περιείχε βασιλικό, που ήταν άφθονος λόγω μικροκλίματος στη Γένοβα, λάδι, παρμεζάνα, κουκουνάρια και σκόρδο. Η  αυθεντική, αυτή, σάλτσα με τον βασιλικό και τα κουκουνάρια, ονομάζεται πλέον "pesto alla genovese" και γίνεται από φύλλα βασιλικού της Γένοβας, σκόρδο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής της Λιγουρίας, Ευρωπαϊκά κουκουνάρια (ψημένα ή όχι), και τριμμένο τυρί (Parmigiano Reggiano Grana Padano και  pecorino Sardo or pecorino romano).
Ένα άλλο πέστο, είναι αυτό που φτιάχνουν στη γαλλική Προβηγκία (pistou de Provence) που επίσης περιέχει βασιλικό, σκόρδο, λάδι αλλά ποτέ δεν περιέχει κουκουνάρια. Κάποιες φορές περιέχει τυρί, ψημένα αμύγδαλα και μερικές φορές φύλλα μέντας. Χρησιμοποιείται σε μια σούπα πράσινων λαχανικών (soupe au pistou).
Γνωστό επίσης είναι το κόκκινο πέστο της Σικελίας (pesto rosso) στο οποίο χρησιμοποιούν ντομάτα, αμύγδαλα ψημένα αντί για κουκουνάρια και πολύ λιγότερο βασιλικό.
Ένα άλλο πέστο, το Pesto alla calabrese, γίνεται στην περιοχή της Καλαβρίας με ψημένες  πολύχρωμες πιπεριές και μαύρο πιπέρι, για πιο πικάντικη γεύση.
Στον σύγχρονο κόσμο, που έχει κυριαρχήσει η ονομασία "πέστο", γενικά, για κρύες σάλτσες ή dips, υπάρχουν πολλά είδη πέστο που φτιάχνονται με τα υλικά της κάθε περιοχής.
Στο Περού, για παράδειγμα, φτιάχνουν ένα πέστο με σπανάκι και λάδι, που λέγεται "tallarines verdes". Δεν βάζουν κουκουνάρια γιατί στο Περού είναι σπάνια και με απαγορευτικό κόστος και το σερβίρουμε με ψητές πατάτες.
Στην Αμερική φτιάχνουν πέστο και με λιαστές ντομάτες.
Και τώρα στο δικό μας πέστο, δεν είναι καθόλου κλασσικό, είναι όμως ωραιότατο, εύκολο και προσφέρει απλόχερα τη νοστιμιά του σε ζυμαρικά, νιόκι, ψητό κοτόπουλο αλλά και φιλέτο ψαριού. Για να είμαι ειλικρινής... είναι υπέροχο με μερικά κομμάτια αραβικής πίτας ή επάνω σε ένα ωραίο κρίθινο παξιμάδι σαν μεζές - ορεκτικό για μπουφέ ή για το γεύμα παρέα με ένα μικρούλι κατακόκκινο ντοματάκι ή μια φέτα ώριμης, ζουμερής ντομάτας.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι φρέσκος, αρωματικός μαϊντανός, καρύδια, κάπαρη, σκόρδο και ελαιόλαδο. Μυρίζει Μεσόγειος, έτσι δεν είναι;;; Ας δούμε ακριβώς τη συνταγή...και από κει και πέρα...βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει μιας και ο συνδυασμός γεύσεων είναι μια δημιουργική διαδικασία! 
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
75 γρ. καρύδια
1 σκελίδα σκόρδο ή 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
2 κ.σ. κάπαρη (από βαζάκι), στραγγισμένη και ξεπλυμένη με νερό
40 γρ. μαϊντανός
190 ml ελαιόλαδο
25 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή μείγμα 4 ιταλικών τυριών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εάν έχουμε μαρμάρινο γουδί και χρόνο βάζουμε τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα και τα χτυπάμε έως ότου λιώσουν και γίνουν πάστα.
Εάν θέλουμε για πιο γρήγορα (εγώ έτσι έκανα) βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το τυρί,  στο multi και τα πολτοποιούμε.
Και στις δύο περιπτώσεις προσθέτουμε μετά σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι το πέστο να πήξει και να γίνει σαν κρέμα.
Τέλος, προσθέτουμε και το τυρί ή το μείγμα τυριών.
Γευστικές προτάσεις
Προσωπικά δοκίμασα το πέστο σε ...τί άλλο;;; Φιλεταρισμένο μπουτάκι κοτόπουλου που το χαράζουμε (γίνεται και με φιλέτο ψαριού) και το γεμίζουμε με πέστο. Αλείφουμε και στην επιφάνειά του λίγο από το πέστο και το ψήνουμε στο grill μέσα σε ταψί έως ότου ψηθεί καλά. Συνδυάζεται τέλεια με βραστά ή ψητά λαχανικά. Γίνεται υπέροχοοοο!!!
*Ανακατεύουμε το πέστο αυτό με 250 γρ. μαργαρίνη κι έτσι έχουμε ένα αρωματικό βούτυρο και μ' αυτό αλείφουμε κρέατα, κοτόπουλο και ψάρι που θέλουμε να ψήσουμε.
Επάνω σε πίτα, ψημένο ψωμί του τοστ αλλά και κρίθινο παξιμάδι σαν μεζές πριν το γεύμα ή για μπουφέ.

30 σχόλια:

  1. Muito interessante a história do molho pesto, suas várias receitas e nuances.
    Adoro temperos e ervas aromáticas.
    Você tem grande sensibilidade culinária.
    Boa semana!
    Beijinhos.
    °º♫
    °º✿ Brasil
    º° ✿♥ ♫° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου,σκέτη νοστιμιά το πέστο σου!Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός με ψάρι..Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός,θάθελα να το δοκιμάσω στην ψησταριά..Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου, χαίρομαι που σου άρεσε! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Αρώματα και χρώματα και γεύση υπέροχη είμαι σίγουρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθαρά μεσογειακά και τα τρία Λίλα μου!

      Διαγραφή
  4. καλημέρα Κικήηηη....μου άρεσε η ιστορική αναδρομή πάρα πολύ..και φυσικά η συνταγη...πωπω αρώματαααα...φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Τάνια μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Κική μου!Μπράβο σου πολύ ωραία η αναφορά σου!Όσο για τη συνταγή είναι καταπληκτική!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  6. θα σου στείλω τον άντρα μου Κική που έχει "παθολογική μανία" με την κάπαρη! Την χρησιμοποιώ συχνά, αλλά πέστο δεν την έχω κάνει μέχρι σήμερα, πολύ ωραία ιδέα λοιπόν μας "έσκασες" σήμερα :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι Πηνελόπη μου ότι κι εγώ λατρεύω την κάπαρη. Δοκίμασέ την στο πέστο γίνεται μούρλια!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία η συνταγή σου! Αυτό όμως που με ενθουσίασε περισσότερο είναι τα ιστορικά στοιχεία που πρόσθεσες στην ανάρτηση αυτή! Μπράβο!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα!Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορική αναδρομή!Έμαθα πόσα πράγματα!Νοστιμότατο το πέστο σου θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σπυριδούλα! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Πολύ καλή η συνταγή σου!!! Για όλη την ανάρτηση, μπράβο!!!!
    Καλημέρα Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Κική μου! Πραγματικά πολύ πρωτότυπο το πέστο σου! Θα είναι και πάρα πολύ αρωματικό φαντάζομαι!
    Χάρηκα να διαβάζω τις πληροφορίες, είναι κάτι που πάντα εκτιμώ και απολαμβάνω και το να γνωρίζω όσο το δυνατόν περισσότερα για ένα πιάτο, ένα υλικό, μια τεχνική με κάνουν να το βλέπω με άλλο μάτι και να το οικειοποιούμαι ευκολότερα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου!!! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι πληροφορίες για τα πιάτα!!

      Διαγραφή
  11. Κικίτσα μου έχω μεγάλη αδυναμία στις σάλτσες πέστο, και κάθε χρόνο περιμένω να φουντώσουν οι βασιλικοί μου για να φτιάξω μια κλασσική.
    Εχω φτιάξει και κόκκινη, έχω φτιάξει και με δυόσμο, έχω φτιάξει και με μπρόκολο, έχω δοκιμάσει και συνδυασμούς υλικών.
    Οπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή, που είναι γεμάτη μεσογειακά αρώματα και την φαντάζομαι να συνοδεύει ψαράκι και να του χαρίζει έξτρα γεύση και νοστιμιά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε μένα αρέσουν πολύ Έλενα, μυρωδάτοι και αρωματικοί!!!Δοκίμασέ την και πες μου!!! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραίες πληροφορίες!!
    Με το μαϊντανό δεν τα πάω και τόσο καλά, πιστεύω η κάπαρη να του δίνει άλλη γεύση.
    Καλό Απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σου αρέσει ο μαιντανός καλύτερα να αυξήσεις την ποσότητα της κάπαρης Ξανθή μου!! Δεν ξέρω, αλλά φαίνεται ο μαϊντανός! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία η ανάρτηση σου Κική μου, το φτιάχνω κ εγώ αυτο το πέστο. Στο Μεξικό το φτιάχνουν με πασατέμπο και διάφορα είδη πιπεριών, ειναι πολύ νόστιμο κ εκείνο..
    φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έρη μου, για τα είδη πιπεριών το διάβασα για το πασατέμπο όχι!! Πρέπει να είναι ωραίο. Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ..ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΛΕΩ ΟΤΑΝ ΜΕ ΡΩΤΑΝΕ...!!!ΠΑΝΤΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΜΟΥ...ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΑΣ!!

    ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά... Χαίρομαι που σου άρεσαν!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Οι ιστορικές πληροφορίες του πεστο πολύ καλές Κική.
    Μάθαμε και κάτι παραπάνω :)

    Το πεστο τοδικό σου πολύ ωραίο, και η κάπαρη θα του δίνει ιδιαίτερη γεύση.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι πληροφορίες και το πέστο! Καλό βράδυ

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!