Μίνι Bagels ολικής άλεσης


Πολύ καλησπέρα σας!!! Μια ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κήπος μας γεμάτος λουλούδια, πεταλούδες και τα πρώτα ζουζούνια και η διάθεση ανεβαίνει μιας και συνειδητοποιώ ότι το καλοκαιράκι είναι ...προ των πυλών. Όσο πλησιάζει και η Πρωτομαγιά... η φύση γίνεται όλο και πιο όμορφη και σήμερα... είδα και την πρώτη παπαρούνα, έξω από το σχολείο της ανιψιάς μου... μόνο που δεν είχα μαζί τη φωτογραφική μου μηχανή (ως συνήθως!!!) για να τη φωτογραφήσω.
Πόσο θα ήθελα, η ανοιξιάτικη φύση να φέρει άνοιξη και στις καρδιές μας και να αλλάξουν κάπως... μαγικά, μ' ένα νεραϊδένιο ραβδάκι, όλα αυτά τα άσχημα που μας συμβαίνουν και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας... Ναι, ξέρω ότι δεν γίνεται και θα συνεχίσουν όλα αυτά να μας τυρρανούν αλλά ...η ελπίδα και το όνειρο είναι για τους ανθρώπους, όπως, βέβαια, και οι αλλαγές κι ίσως τώρα είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία σε πολλούς τομείς της ζωής, δημόσιας και ιδιωτικής. Ας χαμογελάσουμε όμως στην άνοιξη γιατί... ένα ζεστό χαμόγελο μπορεί να διώξει μακριά τις άσχημες σκέψεις αλλά και την κακή διάθεση και, προς το παρόν τουλάχιστον, ας απολαύσουμε τον ερχομό της άνοιξης.
Αφήνω κι εγώ όμως την φλυαρία και προχωρώ στην καθημερινή μας συνταγούλα που είναι κουλουροψωμάκια "εβραϊκής καταγωγής", πολύ διαδεδομένα στην Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία και την Αυστραλία, κατάλληλα για πρωϊνό ή για μικρά σαντουιτσάκια. Πολλές φορές είναι καλυμμένα με λαχταριστό παπαρουνόσπορο που "σκάει στο στόμα" κι αφήνει μια υπέροχη επίγευση, άλλοτε με σουσάμι άσπρο ή μαύρο, άλλοτε με ανθό αλατιού κι άλλοτε πάλι ...σκέτα, ολόσκετα για να δώσουν προτεραιότητα στη γεύση της γέμισης. 
Τα παραδοσιακά bagels είναι φτιαγμένα από σταρένιο αλεύρι (χωρίς καθόλου ανάμειξη πίτουρου) και η ζύμη τους είναι σφιχτή και λαστιχωτή. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές των bagels, με κυριότερες τα bagels του Μόντρεαλ που περιέχουν βύνη και ζάχαρη, χωρίς καθόλου αλάτι ενώ ζεματίζονται (πριν να ψηθούν) σε νερό με ζάχαρη ή μέλι και τα bagels της Νέας Υόρκης, που περιέχουν αλάτι και βύνη και ζεματίζονται σε σκέτο νερό.
Προσωπικά τα συνάντησα σε μια συνταγή διαίτης της Ε.Πετρουλάκη κι έτσι αποφάσισα να τα φτιάξω... Φυσικά, ήταν αδύνατον να μην ..."πειράξω" την συνταγή που βρήκα ΕΔΩ (είπαμε... τα κουσούρια δεν κόβονται!!!).-:))))) Επίσης, έκανα μικρότερη ποσότητα, κάτι που κάνω πάντα όταν κάνω μια καινούρια συνταγή και δεν ξέρω ή δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να χειριστώ το αποτέλεσμα.
Ελάτε να δούμε τί έκανα...
ΥΛΙΚΑ για 8 μικρά bagels
1 1/4 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 φλ. τσ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
3/4 - 1 φλ. τσ. νερό χλιαρό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας στους 35-40 βαθμούς.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και 2 κ.σ. αλεύρι με το μισό από το χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει στον φούρνο της κουζίνας μας για 15-20 λεπτά, περίπου.
Έπειτα, στο ίδιο μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σταδιακά το υπόλοιπο νερό* ζυμώνοντας έως ότου αποκτήσουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια (γύρω στα 10 λεπτά ζύμωμα).
Προσοχή, η ζύμη δεν είναι πολύ μαλακή, είναι μέτρια γιατί τα bagels είναι λαστιχωτά κι ελαφρώς σφιχτά και όχι αφράτα σαν ψωμί.
Βάζουμε και πάλι τη ζύμη στο φούρνο της κουζίνας να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει, τη βγάζουμε από το μπολ, τη ζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και σχηματίζουμε ένα μπαστουνάκι ζύμης. 
Το κόβουμε σε  κομμάτια και με κάθε ένα από αυτά, πλάθουμε ένα μικρότερο μπαστουνάκι που το ενώνουμε στις άκρες, έτσι ώστε να σχηματιστεί το κουλούρι.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τα τοποθετούμε εκεί.
Βάζουμε και πάλι τη λαμαρίνα με τα έτοιμα bagels στο φούρνο για να φουσκώσουν.
Χρειάζονται περίπου 35-40 λεπτά.
Μετά τα βγάζουμε από το φούρνο και  αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς Κελσίου για να τα ψήσουμε.
Μόλις τα bagels φουσκώσουν, γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά τα 2/3 της με νερό** και μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, με μια τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε ένα bagel και το βάζουμε στο νερό.
Το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, το παίρνουμε με την κουτάλα, το στραγγίζουμε καλά και το ξαναβάζουμε στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε ένα από τα bagels.
Στη φάση αυτή, εάν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. 
Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο, έως ότου ροδίσουν.
Τα απολαμβάνουμε με τη γέμιση που θέλουμε.
TIPS
* Μπορούμε να κάνουμε και το αντίθετο, δηλαδή να προσθέσουμε το νερό και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Ουσιαστικά δεν παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Εκεί που διαφέρει είναι στο ότι με τον πρώτο τρόπο διαφοροποιούμε την ποσότητα του νερού ανάλογα με τη ζύμη που θέλουμε ενώ με τον δεύτερο τρόπο, διαφοροποιούμε την ποσότητα του αλεύρου. Η τελική ζύμη πρέπει να είναι πάντα αυτό που εμείς θέλουμε ως προς αυτό που φτιάχνουμε.
** Μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό που θα "βράσουμε" τα bagels και 1 κ.γλ. μέλι.
Καλή επιτυχία!!!
Tante Kiki
32 Comments
No