Bannock...το ψωμί με τις δύο καταγωγές



Καλή σας μέρα! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!! Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία και αγάπη! Μμμμμ... δεν σας μοσχοβόλησε ψημένο ...ψωμγάκι;; Ναι ή όχι;; Αν ναι για σήμερα έχω κάτι ξεφουρνίσματα... μαγικά ...λιχουδιές κι όχι σε μία αλλά σε δύο εκδοχές!!
Η πρώτη, ένα μεγάλο, σχεδόν επίπεδο απίστευτα αφράτο ψωμάκι χωρίς μαγιά, γρήγορο, εύκολο, ιδανικό για πρωινό αλλά και απογευματινό (Και... να σας πω ένα μυστικό;; Εγώ το απόλαυσα και με ντοματοσαλάτα και μετά από κάθε βουτιά στο μοναδικό ελαιόλαδο με λίγο αλατάκι και λίγη ρίγανη... έπαιρνε τη μορφή μια αληθινά ελληνικής λιχουδιάς!). Ένα ψωμάκι που κάθε φετούλα του αλειμμένη με ό,τι τραβάει η όρεξή μας... βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, πατέ ελιάς ή πατέ λιαστής ντομάτας γίνεται ...μούρλια! Το κόβουμε σε 8 τρίγωνες φετούλες ή ψωμάκια τύπου scones. Κάτι ξέρουν οι Σκωτσέζοι γιατί από 'κεί είναι αυτή νοστιμιά! Μοιάζει με ψωμάκι αλλά και με scone! Εξάλλου, στη Σκωτία οι λέξεις bannock και scone συχνά πυκνά μπερδεύονται. Αααα και να μην το ξεχάσω! Αυτό το ψωμάκι πριν τον 19ο αιώνα ψήνονταν σε ειδικό, πέτρινο σκεύος και πολλές φορές χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες αλλά και φεστιβάλ. 
Πολύ γνωστό είναι επίσης και το Ιρλανδικό Wheaten Bannock που είναι ένα ψωμί ολικής άλεσης ζυμωμένο με σόδα (soda bread).


Το γρήγορο αυτό ψωμάκι όμως το αγαπούν και στον Καναδά αλλά και στις ΗΠΑ. 
Εκεί, είναι το ψωμάκι επίπεδο που έφτιαχναν οι Ινδιάνοι Ινουίτ ή κατ' άλλη εκδοχή οι Μέτις που είναι οι απόγονοι των πρώτων Ευρωπαίων (Γάλλων, Σκωτσέζων και Άγγλων) που έφτασαν εκεί και παντρεύτηκαν με αυτόχθονες γυναίκες. Μιαν άλλη εκδοχή λέει ότι το ψωμί το πρωτοέφεραν εκεί οι Ινδιάνοι Ναβάχο. Όπως και να έχει είναι μια λιχουδιά που εκεί ήταν τηγανιτή αντί για ψητή και δεν περιείχε βούτυρο. 


Και μια που πάντα σχεδόν αυτοσχεδιάζω... εκτός από το νοστιμότατο αυτό ψωμάκι (γιατί αυτό γίνεται... ένα ταχύτατο, αφράτο και γκουρμέ ψωμάκι με λίγο αυξημένες θερμίδες) από την ίδια ζύμη έφτιαξα και νόστιμες κασεροτηγανίτες που ξετρέλλαναν τα κορίτσια. Δεν χρειάστηκαν πάνω από λίγα λεπτά για να τυλίξω σε μια πιτούλα ζύμης μια φετούλα κασέρι, να την κλείσω και να την τηγανίσω. Αυτό ήταν... έγιναν οι αγαπημένες τους και όχι μόνον δικές τους αν και οι μεγάλοι ξετρελλάθηκαν λίγο περισσότερο με την ψητή εκδοχή όχι γιατί η τηγανιτή δεν ήταν νόστιμη αλλά γιατί ήταν ...τηγανιτή!!


Το Σκωτσέζικο bannock 

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
  • 250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
  • 90 γρ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο και κομμένο σε κυβάκια
  • 150 ml γάλα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Λίγο γάλα  για την επάλειψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε την φαρίνα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο.
  3. Τρίβουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  4. Προσθέτουμε το μισό γάλα αρχίζοντας το ζύμωμα.
  5. Μόλις το γάλα απορροφηθεί, προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ζύμωμα.
  6. Η τελική μας ζύμη είναι ελαφρώς κολλώδης.
  7. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που ζυμώνουμε και τα χέρια μας και δίνουμε στρογγυλό σχήμα στη ζύμη.
  8. Το χαράζουμε σε 8 κομμάτια και το αλείφουμε με λίγο γάλα.
  9. Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι απέκτησε ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
  10. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε εκεί που είναι χαραγμένο.

Το Καναδικό bannock 

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

  • * 250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της

  • * 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • * 50 ml νερό
  • * 60 ml γάλα
  • * 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • * λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Αναμιγνύουμε το γάλα με το νερό.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε την φαρίνα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα γάλακτος-νερού αρχίζοντας το ζύμωμα.
  4. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο μείγμα.
  5. Η τελική ζύμη κολλάει στα χέρια.
  6. Αλευρώνουμε τα χέρια μας, κόβουμε το 1/4 της ζύμης και ζυμώνουμε ελαφρά ανοίγοντας με τα χέρια έναν κύκλο.
  7. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα την "πιτούλα" από ζύμη και την τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  8. Εάν θέλουμε, κλείνουμε μέσα σε λίγη ζύμη λίγο κασέρι ή τυρί φέτα και τηγανίζουμε ένα μικρό πιτάκι.
      Σας εύχομαι ένα όμορφο και ήρεμο Σαββατοκύριακο! :)
    Πηγή του Σκωτσέζικου: ΕΔΩ

    Πηγή του Καναδικού: Περιοδικό Canadian Living
Tante Kiki
9 Comments
No