Τούρτα τιραμισού με μπισκότο Σαβοϊας... η γαλλοϊταλική συμμαχία



Savoyard & Tiramisu!  2 χώρες & 2 συνταγές. 
Γαλλία & Ιταλία, δυο χώρες αγαπημένες, κάθε μια για διαφορετικό λόγο, με εκπληκτικά γλυκά που ξεχειλίζουν από νοστιμιά!
Παρασκευή βραδάκι... ώρα για ξεκούραση μετά το τρέξιμο όλης της εβδομάδας αλλά και ώρα για να κάνει ο νους τα δικά του ταξίδια στον κόσμο της ζάχαρης με το Κυριακάτικο τραπέζι να βρίσκεται ...προ των πυλών! 


Καθισμένη στην αγαπημένη πολυθρόνα με ένα βιβλίο ορθάνοιχτο να περιμένει την δική του εξερεύνηση έρχεται στο νου ένα φλιτζάνι λαχταριστού καφέ κι από 'κει ο νους ξεφεύγει και περιπλανιέται σ' ένα πολύ αγαπημένο γλυκό... το τιραμισού. Κι οι συνειρμοί καλά κρατούν! Το μπισκοτοκέικ της περιοχής της Σαβοϊας (όχι τα γνωστά μπισκοτάκια) μπαίνει κι αυτό στον χορό... αλλά με σοκολατένια μορφή κι όλα προχωρούν κανονικά.


Ένα διαφορετικό τιραμισού, μια άλλη μορφή της ίδιας νοστιμιάς. Ένα σοκολατένιο μπισκότο Σαβοϊας (απ΄όπου κατάγονται και τα μικρά σαβαγιάρ) και μια κρέμα τυρένια με αυγά αλλά σε μορφή ψημένης κρέμας (crème anglaise).

Το ήθελα το τιραμισού με αυγά αν και όχι με αυγά ...ωμά! Πώς να το κάνουμε; Με χαλάει η σκέψη ότι τρώω αυγό ωμό έστω κι αν όταν ήμουν μικρή τα έφαγα με το ...τσουβάλι τα "χτυπητά", όπως τα έλεγαν τότε, αυγά!! Ή μήπως γι αυτό δεν τα θέλω τώρα; Μπααα, όχι ...απλά φοβάμαι την σαλμονέλα! Έτσι, η κρέμα zabaglione είναι για μένα η καλύτερη λύση ...και αυγά έχει η κρέμα για το γλυκό και είναι ψημένα άρα ακίνδυνα!! 

ΥΛΙΚΑ

Μπισκότο Σαβοϊας (για δύο δίσκους 22-24 εκ.)
  • 90 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 10 γρ. κόρν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 βανίλια
Κρέμα
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 250 κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 2 κρόκους + 100 ml γάλα χλιαρό
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ημίγλυκο κρασί Μοσχάτο Λήμνου ή Σάμου ή κρασί Marsala
Σιρόπι καφέ
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. εσπρέσο στιγμής
  • 1 κ.σ. λικέρ καφέ
Για το γαρνίρισμα
  • Τριμμένη σοκολάτα & κακάο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε το μπισκότο Σαβοϊας
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρολίτσα και σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε να λιώσουν το βούτυρο με την κομμένη κουβερτούρα και τη ζάχαρη.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε με μαι σπάτουλα σιλικόνης με φορά από κάτω προς τα πάνω και προσεκτικά για να μην φύγει ο αέρας από το μείγμα.
  6. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το κέικ μας έχει ψηθεί.
  8. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε σε δύο δίσκους.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι καφέ
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε για 1 λεπτό.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το λικέρ.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.
  2. Επάνω στερεώνουμε ένα μπολ που δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό.
  3. Βάζουμε τους κρόκους των αυγών με την βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ζεσταθούν καλά, να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα (αυτή είναι η κρέμα zabaglione).
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αποσύρουμε την κρέμα από το μπεν μαρί. 
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την χρησιμοποιήσουμε.
  6. Μόλις η κρέμα κρυώσει, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη και το μασκαρπόνε και ενσωματώνουμε σ' αυτά και την κρέμα με τα αυγά.
  7. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι.
Φτιάχνουμε την τούρτα τιραμισού
  1. Βάζουμε τον πρώτο δίσκο του κέικ σε μια πιατέλα και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι καφέ.
  2. Απλώνουμε επάνω την μισή κρέμα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα.
  3. Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο και τον ραντίζουμε με σιρόπι.
  4. Απλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.
  5. Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε και με κακάο (αν μας αρέσει η υπερβολή).
Σας εύχομαι ένα ήρεμο και νόστιμο Σαββατοκύριακο! :)


Tante Kiki
9 Comments
No