Καλημέρα σας! Έφτασε και πάλι Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο είναι κοντά!
Στον απολογισμό της εβδομάδας κατέληξα ότι η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν επικοδομητική!
Τέλειωσα κάποιες δουλειές, έκανα μια τούρτα, διάβασα, έκανα τα μαθήματά μου και το κυριότερο... δοκίμασα, επιτέλους(!!!) την περίφημη κινόα (κάλλιο αργά παρά ποτέ!).
Τέλειωσα κάποιες δουλειές, έκανα μια τούρτα, διάβασα, έκανα τα μαθήματά μου και το κυριότερο... δοκίμασα, επιτέλους(!!!) την περίφημη κινόα (κάλλιο αργά παρά ποτέ!).
Τώρα μπορώ, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, να πω ότι σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!!
Η γεύση της είναι ραφινάτη, παντρεύεται ταιριαστά κι αρμονικά με τα υπόλοιπα λαχανικά. Δεν είναι καθόλου δύσκολη στον "χειρισμό" της και, παρά το γεγονός ότι έψαξα μάταια να βρω την φημισμένη ξηροκαρπένια επίγευσή της (ευτυχώς και την ελαφρά πικρίλα που λένε κάποιοι ότι μπορεί να έχει λόγω της σαπωνίνης), το τελικό γευστικό αποτέλεσμα μου άρεσε και δεν με "ζόρισε" καθόλου. Όχι, δεν είναι από τις τροφές που ή θα τις λατρέψεις ή θα τις μισήσεις... είναι μια τροφή που χωράει εύκολα, γευστικά τουλάχιστον, στο διατροφικό πρόγραμμα του καθενός (ακόμη και των μικρών) μια που δεν έχει κάποια έντονη προσωπικότητα. Η γεύση της προέρχεται από τα υπόλοιπα υλικά
Το όλο "σύνολο" μου θύμισε τα κανονικά γεμιστά με ρύζι αλλά χωρίς να μου χαρίσει εκείνο το γνωστό φούσκωμα που αρχίζει και τελειώνει με την πέψη κι επιπλέον η γνώση ότι καταναλώνω ένα σούπερ food με έκανε να νιώθω καλύτερα.
Αν, μάλιστα, πασπαλίσουμε τις γεμάτες με κινόα πιπεριές, όπως έκανα εγώ, με λίγο πεκορίνο Αμφιλοχίας τότε γίνεται ένα ακόμα πιο νόστιμο πιάτο, χορταστικό και σούπερ υγιεινό. Εντυπωσιάστηκα με την προσαρμοστικότητα της γεύσης της και πρέπει να το ομολογήσω!!! Μια σούπερ τροφή με νοστιμιά και θρεπτική αξία.
Έτσι, τα σκαφάκια από τις πιπεριές Φλωρίνης έγιναν το μέσο για να γραφεί η κινόα, από την πρώτη της κιόλας δοκιμή, στη γευστική μου μνήμη.
Αν, λοιπόν δεν την έχετε δοκιμάσει ακόμα... πολύ απλά αγοράστε την και δοκιμάστε την... ένα είναι σίγουρο ...αυτό το Περουβιανό φυτικό προϊόν θα σας αρέσει και θα σας εντυπωσιάσει με την ικανότητά του να ταιριάζει με πολλά υλικά και σε πολλά πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά χωρίς όμως ξεχνάτε ό,τι διαβάσατε στην προηγούμενη ανάρτηση για το πόσο συχνά μπορούμε να την καταναλώσουμε!!
Αν εξαιρέσουμε την, ελαφρώς, τσιμπημένη τιμή της, που δικαιολογείται αν σκεφτούμε ότι είναι ένα super food και μάλιστα εισαγωγής τότε είναι ένα τρόφιμο που μπορούμε να το φιλοξενήσουμε στο τραπέζι μας.
ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομαΑν εξαιρέσουμε την, ελαφρώς, τσιμπημένη τιμή της, που δικαιολογείται αν σκεφτούμε ότι είναι ένα super food και μάλιστα εισαγωγής τότε είναι ένα τρόφιμο που μπορούμε να το φιλοξενήσουμε στο τραπέζι μας.
5 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 φλ.τσ. κινόα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα σαν κιμά στο multi
1/2 φλ.τσ. καλαμπόκι βρασμένο
5 φέτες λιαστής ντομάτας, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες & 1 ντομάτα μεγάλη τριμμένη στον τρίφτη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμου ψιλοκομμένα
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
2/3 κ.γλ. αλάτι - 1/3 κ.γλ. πιπέρι μαύρο
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά - 1 πρέζα ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε την κινόα σε μπολ με ζεστό νερό για 5 λεπτά και αφού ανακατέψουμε ζωηρά (δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ) θα δούμε ότι το νερό γίνεται θολό.
Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο και την πλένουμε ανακινόντας την και πάλι.
Επαναλαμβάνουμε για άλλες 2-3 φορές μέχρις ότου το νερό μένει καθαρό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί.
Προσθέτουμε τον κιμά των μανιταριών και τον αφήνουμε για 1 λεπτό.
Ύστερα, ρίχνουμε μέσα το καλαμπόκι, την κινόα και μετά από λίγο τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. ζεστό νερό και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί.
Μόλις δούμε ότι η κινόα έχει "ανοίξει" κι έχει μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, την ρίγανη και αφού ανακατέψουμε αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Κόβουμε στη μέση τις πιπεριές, αφαιρούμε τον σπόρο και τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε προσθέσει ελαιόλαδο.
Μοιράζουμε τη γέμιση στις πιπεριές-σκαφάκια, περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, την τριμμένη ντομάτα και 1 φλ.τσ. νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 45-50 λεπτά ή μέχρις ότου ψηθούν οι πιπεριές γιατί η γέμιση είναι, ήδη, σχεδόν μαγειρεμένη.
Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με λίγο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο.

Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο και την πλένουμε ανακινόντας την και πάλι.
Επαναλαμβάνουμε για άλλες 2-3 φορές μέχρις ότου το νερό μένει καθαρό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί.
Προσθέτουμε τον κιμά των μανιταριών και τον αφήνουμε για 1 λεπτό.
Ύστερα, ρίχνουμε μέσα το καλαμπόκι, την κινόα και μετά από λίγο τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. ζεστό νερό και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί.
Μόλις δούμε ότι η κινόα έχει "ανοίξει" κι έχει μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, την ρίγανη και αφού ανακατέψουμε αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Κόβουμε στη μέση τις πιπεριές, αφαιρούμε τον σπόρο και τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε προσθέσει ελαιόλαδο.
Μοιράζουμε τη γέμιση στις πιπεριές-σκαφάκια, περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, την τριμμένη ντομάτα και 1 φλ.τσ. νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 45-50 λεπτά ή μέχρις ότου ψηθούν οι πιπεριές γιατί η γέμιση είναι, ήδη, σχεδόν μαγειρεμένη.
Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με λίγο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο.
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα και ένα ήρεμο, νόστιμο και χαρούμενο Σαββατοκύριακο!

Πολύ νόστιμο πιάτο, μου κάνει καλοκαιρινό και μπαίνει στα υπόψη για να το δοκιμάσω! Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι άκρως καλοκαιρινό και νόστιμο Σωτηρία μου! Αξίζει να το δοκιμάσεις!!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμη πρόταση, Κική!!! Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Ευγενία!
ΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει κινόα, παρόλο που την έχω "συναντήσει" αρκετές φορές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως ήρθε η ώρα της! Καταγράφεται άμεσα η σούπερ πρότασή σου!!!
;-)
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ! Καλό μεσημεράκι!
Δοκίμασέ την Ιωάννα... αξίζει!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Κικίτσα μου, ούτε κι εγώ την έχω δοκιμάσει και νομίζω πως η αναρτήση σου θα είναι μια ευκαιρία για γευστικές δοκιμές!!! Φιλιά γλυκιά μου και καλό Σαββατοκύριακο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πράγματι ευκαιρία και μ' αυτή τη συνταγή θα ενθουσιαστείς Κική μου!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Τί νόστιμη συνταγή!! Είναι όντως πολύ νόστιμη η κινόα!!! Μου έκλεψε την καρδιά ο κιμάς μανιταριών!! Πολλά φιλιά και ευχές για ένα σούπερ Σαββατοκύριακο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Αθηνά μου... μου άρεσε πολύ και μαζί με τον κιμά μανιταριών γίνεται ένα απίστευτο δίδυμο!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Μου αρεσουν πάρα πολύ τα υλικά σου Κικη μου! Ειδικα η κοκκινη πιπεριά έχει μια γλυκα που ταιριαζει με πολλά υλικά! Και η κινόα και τα μανιταρια ειναι πηγη ενεργειας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια
Ναι η κόκκινη πιπεριά αλλά και τα υπόλοιπα υλικά κάνουν ένα πιάτο μοναδικά νόστιμο!!! Είναι πηγή ενέργειας και πολύ εύπεπτο!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Τι υπέροχη συνταγή! Πόσο νόστιμο θα ναι! Τι φανταστικά υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε πολύ για την καταπληκτική ιδέα!!!! :-)
Χαίρομαι που σου άρεσε Άρη γιατί είναι πολύ νόστιμο πιάτο!!
ΔιαγραφήΣούπερ νόστιμη και υγιεινή συνταγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Πέπη!
ΔιαγραφήΦανταστική ιδέα Κική! Μου αρέσει η κινόα, και αυτά τα διαφορετικά "γεμιστά" μου κάνουν πολύ κλικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμα αυτά τα "γεμιστά" Χρύσα... δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς!
ΔιαγραφήΠολλά πράγματα έκανες μέσα στην εβδομάδα Κική μου, αλλά το ότι δοκίμασες τη κινόα είναι πολύ καλό..Μπράβο. Εγώ ακόμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία γέμισες τις πιπεριές. Τα υλικά πολύ του γούστου μου
Φιλιά πολλά
Πράγματι Μάριον κι έχω ακόμα κι αυτή την εβδομάδα για πολύ τρέξιμο ...μετά θα χαλαρώσω κάπως και θα επανέλθω στα φυσιολογικά ...έτσι για να "βλεπόμαστε" περισσότερο!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν οι πιπεριές γιατί αξίζουν!
Φιλιά
Καλη εβδομαδα Κικιτσα μου καλη!! Πεταχτηκαν τα ματια μου εξω απο την υπεροχη συνταγη σου! Κινοα εχω δοκιμασει κ πραγματικα μου αρεσει πολυ!! Τελεια η παρουσιαση σου πανω στις πιπεριες!! Ο κιμας μανιταριων εξαιρετικος!!! Πολλα φιλακια κ ευχαριστουμε πολυ για τελειες προτασεις! Ευη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Εύη μου... να δοκιμάσεις τη γέμιση αυτή στις πιπεριές και θα ενθουσιαστείς!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά και να περνάς καλά!
Καλέ, εγώ η καθυστερημένη πρώτη φορά ακούω για την κινόα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μας το προτείνεις όμως εσύ, ασφαλώς θα είναι καλή και γευστική.
Ευχαριστούμε, Κικίτσα....
Φιλάκια και καλή εβδομάδα
Κι εγώ τώρα την πρωτοδοκίμασα Φιλία μου... μην ανησυχείς! Ωστόσο είναι πολύ ωραία και αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!