Η Λαμπρή θέλει σοκολάτα & φράουλες



Το Πάσχα προ των πυλών... κι εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα τί γλυκό θα φτιάξω για το Πασχαλινό τραπέζι. Έχοντας τη... διαστροφή του food blogger ψάχνω πάντα κάτι νέο ...κάτι που δεν το έχω ξανακάνει.
Αυτό είναι κάτι που με ενθουσιάζει αλλά αυτή τη φορά δεν είναι καθόλου βολικό μια και οι ετοιμασίες τρέχουν κι εγώ τις ακολουθώ... ασθμαίνοντας αν και χωρίς να παραπονιέμαι! :)


Ας αφήσουμε όμως τα δικά μου κι ας δούμε αυτή την υπέροχη τούρτα που ετοίμασα για τον αγαπημένο μας μπαμπά και παππού που έκλεισε αισίως τα 90 του χρόνια με όλη μας την αγάπη και κάθε ευχή για υγεία και ευτυχία.


Μια τούρτα που το παντεσπάνι της δεν είναι παντεσπάνι αλλά ένα υπέροχο νηστίσιμο κέικ γνωστού σεφ. Αυτό το κέικ με τα κομματάκια σοκολάτας να σκάνε στο δόντι είναι το πιο νόστιμο και ελαφρύ σοκολατένιο κέικ που έχω γευτεί! Ένα κέικ που δεν του λείπουν καθόλου τα αυγά και το βούτυρο και που η νοστιμιά του περισσεύει.


Έτσι η τούρτα έγινε με ένα αφράτο σοκολατένιο κέικ, σαντιγύ στην οποία πρόσθεσα μερικές κουταλιές νηστίμη λεμονόκρεμα, φρεσκοφτιαγμένη, σπιτική μαρμελάδα φράουλα και τί έμεινε;;; Μα μερικές φρέσκες κομμένες φράουλες που του χαρίζουν λίγη από την υπέροχη νοστιμιά τους και ισορροπεί την γλύκα της κρέμας. Και η τούρτα ακολούθησε τον δρόμο του αμερικάνικου naked cake με απίστευτη νοστιμιά και τον εορτάζοντα να ενθουσιάζεται με την αέρινη υφή της κρέμας, το βρεγμένο κέικ και την νοστιμιά του αγαπημένου φρούτου.


Μια τούρτα που θα κάνει ευτυχισμένους τους λάτρεις του ιδανικού συνδυασμού σοκολάτας - σαντιγύ - φράουλας. 

ΥΛΙΚΑ για φόρμα 22-24 εκατοστά
Για το κέικ
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη (ή σε σταγόνες)
  • 2,5 κ.σ. κακάο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 250 γρ. χλιαρό νερό
  • 1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι (ή 4-5 κ.σ. λεμονόκρεμα +1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού)
  • 4 κ.σ. άχνη
Για το σιρόπι σοκολάτας
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2-3 κ.σ. κακάο
  • 5-6 κ.σ. ζάχαρη
Για την μία στρώση
  • Μαρμελάδα φράουλα
Για το γαρνίρισμα
  • 6-7 φρέσκες φράουλες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το κέικ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το νερό, το κονιάκ, το ηλιέλαιο, το αλάτι, την βανίλια, το κακάο και τη σόδα.
  3. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  4. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και το αλεύρι.
  5. Το μείγμα γίνεται ελαφρώς σφιχτό αλλά το θέλουμε γιατί είναι κέικ νηστίσιμο και αν γίνει αραιό θα τρίβεται μετά το ψήσιμο.
  6. Βάζουμε σε φόρμα ή ταψάκι 22-24 εκατοστά.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν επιχειρήσουμε να το κόψουμε.
  9. Όταν κρυώσει καλά κόβουμε το νηστίσιμο κέικ στη μέση.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σοκολάτας
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, το κακάο και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό.
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη και το ξύσμα λεμονιού ή την λεμονόκρεμα και χτυπάμε το μείγμα έως ότου έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
  2. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε. 
Ετοιμάζουμε την τούρτα
  1. Βάζουμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και τον βρέχουμε με το μισό από το σιρόπι.
  2. Απλώνουμε επάνω μια στρώση μαρμελάδα φράουλα.
  3. Ύστερα, βάζουμε επάνω από την μαρμελάδα τη μισή σαντιγύ.
  4. Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ.
  5. Απλώνουμε επάνω την υπόλοιπη σαντιγύ και ρίχνουμε από πάνω τις κομμένες φράουλες.
Και μ' αυτή την υπέροχη τούρτα σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!! Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά!!!
Tante Kiki
18 Comments
No