Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Ανάμεσα στα υλικά που λατρεύω είναι το ταχίνι, το μαχλέπι, το κάρδαμο (ή κακουλέ). Τί άρωμα, τί γεύση, τί θεϊκή απόλαυση για τον ουρανίσκο! Σου θυμίζουν ανατολή, σου χαρίζουν υγεία και απόλαυση!
Τί άλλο να ζητήσεις από κάποιες μικρές στιγμές γευστικής αναζήτησης μέσα στην σκούρα και δύσκολη καθημερινότητα;
Τί άλλο να ζητήσεις από κάποιες μικρές στιγμές γευστικής αναζήτησης μέσα στην σκούρα και δύσκολη καθημερινότητα;
Το φαγητό είναι για να ζεις και να έχεις ενέργεια... εντάξει... αυτή είναι η μία άποψη! Η άλλη άποψη είναι ότι θέλεις να ζεις και με μερικές απολαύσεις και μια απ' αυτές βασίζεται στη γεύση! Δεν συμφωνείς;; Όχι βέβαια!!! Δεν εννοώ να τρως υπερβολικές ποσότητες από διάφορα παχυντικά και ανθυγιεινά φαγητά! Είμαι σίγουρη ότι κατάλαβες τί θέλω να πω!! Μια μικρή ποσότητα από μια υπέροχη και χορταστική γεύση σε γεμίζει απόλαυση! Σε κάνει να ξεχνάς προβλήματα και προβλήματα... έστω και για λίγο!
Το φαγητό είναι παρηγοριά στις δύσκολες ώρες και παρέα στις χαρούμενες ώρες! Εξ άλλου τί είναι η ζωή;; Για κάποιους, με τους οποίους συμφωνώ κι εγώ, είναι μια συλλογή ευτυχισμένων στιγμών και κάπου εκεί ανάμεσα μπερδεύεται και η γεύση χορεύοντας το δικό της χορό!
"Πφφφ! Αμπελοφιλοσοφίες"!!! Το ξέρω ότι το σκέφτεσαι γι αυτό σταματώ εδώ και δηλώνω ευθαρσώς ότι αυτό το γλυκόψωμο, γεμισμένο με ταχίνι, μέλι, καρυδόψιχα και ψιλοκομμένα κράνμπερις (ελληνιστί ...κράνα) είναι ένα γευστικό ...όνειρο, ειδικά αν κάποιος αγαπά το ταχίνι και τα πασχαλινά αρώματα όπως το μαχλέπι και το κακουλέ! Με άλλα λόγια ...ένα γλυκόψωμο που ...κοντεύει να είναι ένα νηστίσιμο τσουρέκι!
Κι αν αντί για ένα μεγάλο ψωμί το κάνουμε μικρά ψωμάκια τότε είναι ό,τι πρέπει για το σχολικό κολατσιό αλλά και για το δεκατιανό στο γραφείο.
ΥΛΙΚΑ (για ζύμη 950 γρ. περίπου)Για το ψωμί
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
16 γρ. ( 1 1/2 φακελάκι) ξηρή μαγιά
300 ml χλιαρό νερό ( ή γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας ή χυμό πορτοκαλιού)
2 κ.σ. ταχίνι
5 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μαχλέπι
1/2 κ.γλ. κακουλέ
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
130 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
3 κ.σ. μέλι
50 γρ. καρυδόψιχα
50 γρ. κράνμπερις ή σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το ταχίνι και το μέλι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στο multi την καρυδόψιχα με τα κράνμπερις (ή τις σταφίδες) και τα κόβουμε όσο θέλουμε.
Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με το μείγμα του ταχινιού με το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε το ψωμί
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα ειδικό μπολάκι το ταχίνι και το μέλι και τα βάζουμε να ζεσταθούν λίγο για να μπορέσουμε να τα αναμείξουμε.
Ρίχνουμε στο νερό το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε το ξύσμα, τον κακουλέ, το μαχλέπι καθώς και το μέλι με το ταχίνι (αρκεί να μην είναι πολύ ζεστά).
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μισό νερό.
Αρχίζουμε το ζύμωμα και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Η τελική ζύμη είναι αφράτη και δεν κολλάει στα χέρια.
Την βάζουμε σε μπολ, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή ζεσταίνουμε το φούρνο της κουζίνας στους 30 -35 βαθμούς και βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη για 45-60 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσει.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεφουσκώνουμε και τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με λίγο αλεύρι.
Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια.
Παίρνουμε ένα κομμάτι, το ρολάρουμε (όπως κάνουμε για το τσουρέκι) και μετά το ανοίγουμε σε πλάτος με το ρολό ζύμης.
Βάζουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη γέμιση και αφού διπλώσουμε τις άκρες της στενής πλευράς το τυλίγουμε και το ξαναρολάρουμε για να διορθώσουμε το σχήμα του και να μην έχει φόβο να ανοίξει.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο κομμάτια.
Ύστερα, παίρνουμε τα τρία μπαστουνάκια και τα κάνουμε μια πλεξούδα ακριβώς όπως κάνουμε με τα τσουρέκια.