Σήμερα, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω μια ζύμη που την αγάπησα, αν και δεν είναι ...άγνωστη. Ιδανική για πιτάκια ή πίτες κουρού και η συνταγή από... την Ρένα της Φτελιάς ...αλήθεια τη θυμάστε αυτή την υπέροχη μαγείρισσα;;. Μια ζύμη πανεύκολη και πολύ γρήγορη αλλά τριφτή και πεντανόστιμη.
Χρησιμοποιείται για πιτάκια και πίτες τόσο αλμυρά όσο και γλυκά αν δεν προσθέσουμε παρμεζάνα.
Κι αν, αφού φτιάξουμε την πίτα, την πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο έχουμε ένα μοναδικό φύλλο.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΥΛΙΚΑ για 2-3 φύλλα
- 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
- 1 κεσεδάκι λιωμένο βούτυρο (το κεσεδάκι του γιαουρτιού)
- 1 αυγό μεγάλο
- 1/3 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη (προαιρετικά)
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.
- Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, την παρμεζάνα, το βούτυρο λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά εκτός ψυγείου.
- Ανοίγουμε τα φύλλα όσο λεπτά θέλουμε.
- Αφού κάνουμε τα φύλλα και στρώσουμε την πίτα, τρυπάμε το φύλλο με το πηρούνι και μετά βάζουμε να ψήσουμε.