Άνοιξη για τα καλά και τα κοντομάνικα μπλουζάκια έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους. Ήδη, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από Πασχαλιάτικο άρωμα!!Ωστόσο, εγώ δεν λέω να εγκαταλείψω τις μπανάνες...αν και οι ανταγωνίστριες φράουλες προσπαθούν να τις παραμερίσουν για να κερδίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το banoffee είναι από τα γλυκά που, κυριολεκτικά, λατρεύω... ειδικά όταν είναι σε ποτηράκια. Ατομικές μερίδες, περισσότερο ή λιγότερο χορταστικές έχουν τη δική τους χάρη και μιαν απίστευτη ευκολία στο να ταιριάζουν σε κάθε τραπέζι και σε κάθε ουρανίσκο.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που λατρεύω αυτά τα μικρά μπανανοκαραμελένια ποτηράκια... κι αυτός δεν είναι άλλος παρά η αυξημένη ποσότητα δροσερής κρέμας που δέχονται σε σχέση με την ποσότητα του μπισκότου που υπερέχει στην αντίστοιχη τάρτα.
Το συγκεκριμένο banoffee δεν είναι το κλασσικό. Είναι ένα banoffee cheesecake μια και η κρέμα του έχει τυρί που "σπάει" ευχάριστα τη γλύκα του καραμελωμένου γάλακτος στη mousse. Είναι όμως και μεθυσμένο γιατί... ροδέλες μπανάνας και μπισκότο βρέχονται με μοσχάτο, αρωματικό, γλυκό κρασί από τη Σάμο και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της νοστιμιάς που μας περιμένει. Και για το τέλος, κανέλα και ξύσμα πικρής σοκολάτας έρχονται να στολίσουν την κατάλευκη, αφράτη σαντιγύ για να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές γευστικής απόλαυσης χωρίς όρια!
Αν είστε κι εσείς από τους φανατικούς οπαδούς της μπανάνας ...σας συνιστώ να το δοκιμάσετε!!
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
Για την mousse καραμέλας
1 κουτί ζαχαρούχο dulce de leche
200 γρ. τυρί κρέμα (ή μασκαρπόνε)
150 γρ. κρέμα γάλακτος
Για την σαντιγύ
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1-2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για τη βάση
8-10 μπισκότα κανέλας χοντροτριμμένα
3 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
1 φλ.τσ. μοσχάτο γλυκό κρασί "Σάμος" (Vin doux Samos) (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
Κανέλα & τριμμένη κουβερτούρα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Από το προηγούμενο βράδυ, βγάζουμε την ετικέτα από το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα και το βάζουμε να βράσει στην χύτρα ταχύτητας για 30 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα ή για 2.30 ώρες σε απλή κατσαρόλα.
Αφήνουμε το καραμελωμένο γάλα να κρυώσει (μέσα στο κουτί χωρίς να το ανοίξουμε).
Την άλλη μέρα, βάζουμε το καραμελωμένο γάλα, το τυρί-κρέμα (ή το μασκαρπόνε) και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα ποτήρια.
Βάζουμε στον πάτο του ποτηριού μερικές ροδέλες μπανάνας και από πάνω ρίχνουμε από 2 κ.σ. μπισκότα.
Ραντίζουμε με 1 κ.σ. γλυκό κρασί (προαιρετικά).
Ραντίζουμε με 1 κ.σ. γλυκό κρασί (προαιρετικά).
Με ένα κορνέ, προσθέτουμε από πάνω την mousse καραμέλας και βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε μια σφιχτή σαντιγύ.
Με ένα άλλο κορνέ, προσθέτουμε επάνω στην mousse καραμέλας μια μεγάλη ροζέτα σαντιγύ.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και, προαιρετικά, με τριμμένη σοκολάτα.