Καλή αρχή στη μικρή μας Βασιλικούλα που φέτος περνά την πόρτα του μεγάλου σχολείου αλλά και στην μεγάλη μας Ιωάννα που έφτασε πια στην Ε' δημοτικού!
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος - οδοιπορικού στο αγαπημένο Μόντρεαλ θα το ξεκινήσω λέγοντάς σας για την γνωριμία μου με την φίλη foodblogger Χαρά (κατά κόσμον Carol Photiades) του αγαπημένου blog Cookandfeed. Ναι, η Χαρά μου έστειλε μήνυμα όταν ακόμη ήμουν στην Ελλάδα και είχα αναφέρει ότι θα επισκεφθώ το Μόντρεαλ και μου είπε να συναντηθούμε κάτι που, φυσικά, δέχθηκα με άπειρη χαρά. Έτσι κι έγινε!!!
Ένα βράδυ, η Χαρά με τον σύζυγό της ήρθαν στο σπίτι και γνωριστήκαμε και κουβεντιάσαμε και το απολαύσαμε! Η Χαρά... ένα άτομο δοτικό και με υπέροχη ψυχή (το ίδιο και ο σύζυγός της), ένα άτομο που αισθάνθηκα ότι γνωριζόμασταν χρόνια (παρά το γεγονός ότι επικοινωνούσαμε απλά μέσω σχολίων) και που σίγουρα θέλω να ξανασυναντήσω σύντομα!
Στην Χαρά οφείλω πολλές πληροφορίες για την καθημερινότητα και τη ζωή στο Μόντρεαλ. Στη Χαρά, λοιπόν, αφιερώνω τη σημερινή ανάρτηση αλλά και τη συνταγή που είναι ένα παραδοσιακό πιάτο του Κεμπέκ και που την πήρα από το βιβλίο (εκτός των υπολοίπων) που μου έκανε δώρο και αφορά σε συνταγές αυθεντικές της περιοχής.
Πριν φύγω από την Ελλάδα είχα ψάξει αρκετά και είχα διαβάσει ένα σωρό πληροφορίες σχετικά με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της επαρχίας του Κεμπέκ.
Γενικά ο Καναδάς είναι ένας τεράστιος σιτοβολώνας και από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες όσον αφορά στο σιτάρι. Ο κλάδος των γαλακτοκομικών είναι ο τρίτος σε αξία κλάδος του καναδικού αγροτικού τομέα μετά τους κλάδους καρπών-σπόρων και κόκκινου κρέατος. Το 82% των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων βρίσκονται στο Οντάριο και το Κεμπέκ και υπάρχουν ένα σωρό εταιρίες γαλακτοκομικών. Εδώ υπάρχει και η μοναδική πρωτοτυπία του γάλακτος σε ...σακούλες!!!!!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι στους πάγκους υπάρχουν πιατέλες με κομμένα τα φρούτα για να δοκιμάσει ο πελάτης πριν αγοράσει!!! Πάρτε μια μικρή γεύση από τη λαϊκή της Jean Talon.
Aρκετά όμως με τη λαϊκή! Φεύγουμε από κει για να πάμε στον τελευταίο σταθμό αυτού του οδοιπορικού που δεν είναι άλλος από το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Παναγιάς της Παρηγορήτισσας (Saint Monastère Vierge Marie de la Consolatrice) που ιδρύθηκε το 1993, στο Brownsburg (μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μόντρεαλ). Το εργαστήρι του και το μαγαζάκι ονομάζονται "Le troupeau bénit" ("Το ευλογημένο κοπάδι").
Μια υπέροχη ομελέτα και πατάτες lyonaise στο περίφημο Eggspectation στο παλιό λιμάνι, το οποίο έχει πάνω από 30 συνταγές με αυγά.
Μπισκότα σαμπλέ και μίνι cupcakes από την Sweet Isabelle ένα φημισμένο μικρό ζαχαροπλαστείο.
Υπέροχο παγωτό με γεύση σφενδάμι στο Chez Catherine.
Poutine quebecoise: το παραδοσιακό, εθνικό πιάτο (κάτι σαν τη δική μας φασολάδα δηλαδή) ή μάλλον η παραδοσιακή σάλτσα της περιοχής που συνοδεύει τηγανιτές πατάτες και κάποιο από τα μαλακά τυριά που διαθέτουν αλλά κλασσικά με φρέσκο cheddar (το ονομάζουν fromage "couic-couic"). Οι πρώτες συνταγές της εμφανίστηκαν σε αγροτικές περιοχές του Κεμπεκ γύρω στα 1950 και στην κλασσική της εκδοχή αποτελείται από ζωμό βοδινού, ντομάτες, αλεύρι ή κορν φλάουρ, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Το όνομα poutine σημαίνει "παράξενο μείγμα". Βέβαια, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές και αυτή είναι μια παραλλαγή με σάλτσα τσίλι την οποία εγώ δεν έκανα ιδιαίτερα καυτερή. Είναι ιδανικό πιάτο για παρέα και τηλεόραση και αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί έχει απίστευτη νοστιμιά.
4 χοιρινές πανσέτες (χωρίς κόκκαλο) σε κύβους
4 φέτες μπέικον σε κομμάτια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. τυρί τσένταρ (εγώ έβαλα γκούντα) σε κύβους
1 κουτί κόκκινα φασόλια
1 κύβο ζωμό βοδινού (τον "Σπιτικό")
600 ml ζεστό νερό
1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.σ. κέτσαπ
1 1/2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ. σ. κοφτή καστανή ζάχαρη
2/3 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γλ. σκόνη τσίλι
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό με αλάτι και τις αφήνουμε έτσι για 1 ώρα μέχρι να τις τηγανίσουμε σε τηγάνι ή στον φούρνο.
- Στις ζεστές πατάτες προσθέτουμε τους κύβους του τυριού και ανακατεύουμε έτσι ώστε το τυρί να μαλακώσει.
- Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμάτια της πανσέτας και του μπέικον.
- Τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα.
- Προσθέτουμε τα φασόλια και τα γυρίζουμε κι αυτά μια-δυό φορές.
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το μηλόξιδο, την πάπρικα, το τσίλι, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τη σάλτσα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια της πανσέτας.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει (άλλα 5-6 λεπτά είναι υπέραρκετά).
- Γαρνίρουμε τις πατάτες με τη σάλτσα αυτή και η poutine είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.