Ρόκα! Ένα λαχανικό από την οικογένεια των κραμβοειδών που είτε το λατρεύεις είτε το απεχθάνεσαι! Πάντως αδιάφορο δεν μπορεί να σε αφήσει!
Χειμωνιάτικο λαχανικό που όμως το βρίσκουμε σχεδόν όλο τον χρόνο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β, Κ, Α και C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και μέταλλα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη ρόκα έχει μόνον 5 θερμίδες κι όμως η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει αποτελεσματικά την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
Και μετά από τις λίγες αυτές πληροφορίες για τη ρόκα, επιστρέφω στην πίτα αυτή με το υπέροχο φύλλο, το καπνιστό ζαμπόν που ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά. Αν αγαπάτε τις πίτες αλλά και τα σουφλέ αξίζει να τη φτιάξετε και να τη δοκιμάσετε!
Συνήθως τα σουφλέ τρώγονται ζεστά ή χλιαρά... κι όμως αυτή η πίτα-σουφλέ τρώγεται ζεστή, χλιαρή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και κρύα από το ψυγείο με την ίδια ευχαρίστηση μια που η υφή της δεν αλλάζει!
Κι αν ανήκετε στην κατηγορία όσων λατρεύουν τις πίτες και τις θεωρούν ένα κανονικότατο και υπερπλήρες γεύμα (όπως εγώ) τότε μη διστάσετε να βάλετε ένα ή δύο κομμάτια στο πιάτο σας, να κόψετε μια κατακόκκινη ντομάτα από δίπλα και μερικές, επίσης, κατακόκκινες, ψητές πιπεριές Φλωρίνης και να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στο σπίτι ή στο γραφείο!
Ναι, αυτή η πίτα έγινε η πίτα της καρδιάς μας και το αξίζει!! Μην αργήσετε να τη δοκιμάσετε γιατί θα χάσετε την υπέροχη γεύση της!!!
Πάμε στη συνταγή μας;
ΥΛΙΚΑ για ταψί 25x35Χειμωνιάτικο λαχανικό που όμως το βρίσκουμε σχεδόν όλο τον χρόνο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β, Κ, Α και C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και μέταλλα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη ρόκα έχει μόνον 5 θερμίδες κι όμως η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει αποτελεσματικά την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
Και μετά από τις λίγες αυτές πληροφορίες για τη ρόκα, επιστρέφω στην πίτα αυτή με το υπέροχο φύλλο, το καπνιστό ζαμπόν που ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά. Αν αγαπάτε τις πίτες αλλά και τα σουφλέ αξίζει να τη φτιάξετε και να τη δοκιμάσετε!
Συνήθως τα σουφλέ τρώγονται ζεστά ή χλιαρά... κι όμως αυτή η πίτα-σουφλέ τρώγεται ζεστή, χλιαρή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και κρύα από το ψυγείο με την ίδια ευχαρίστηση μια που η υφή της δεν αλλάζει!
Κι αν ανήκετε στην κατηγορία όσων λατρεύουν τις πίτες και τις θεωρούν ένα κανονικότατο και υπερπλήρες γεύμα (όπως εγώ) τότε μη διστάσετε να βάλετε ένα ή δύο κομμάτια στο πιάτο σας, να κόψετε μια κατακόκκινη ντομάτα από δίπλα και μερικές, επίσης, κατακόκκινες, ψητές πιπεριές Φλωρίνης και να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στο σπίτι ή στο γραφείο!
Ναι, αυτή η πίτα έγινε η πίτα της καρδιάς μας και το αξίζει!! Μην αργήσετε να τη δοκιμάσετε γιατί θα χάσετε την υπέροχη γεύση της!!!
Πάμε στη συνταγή μας;
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για τη γέμιση
- 400 γρ. σπανάκι κομμένο
- 1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
- 150 γρ. ζαμπόν καπνιστό χοντροτριμμένο
- 200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση + λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
- Αλάτι και πιπέρι
Για την επικάλυψη
- 3 αυγά μεγάλα
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 ποτήρι σόδα (αναψυκτικό)
- 4 κσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε ζεστό νερό.
- Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να βράζει (κοχλάζει), για να ζεματιστούν.
- Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τη ρόκα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε το ζαμπόν και το τυρί, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη την γέμιση.
Στρώνουμε την πίτα
- Μετράμε τα φύλλα που έχει η συσκευασία των φύλλων κρούστας και τα χωρίζουμε σε τριάδες (αν περισσέψει ένα ή δύο σε κάποια σειρά βάζουμε 4 φύλλα αντί για 3).
- Συνήθως σε κάθε συσκευασία είναι 14-16 φύλλα.
- Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί.
- Στρώνουμε ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει το ταψί.
- Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, όπως κάνουμε στις κλασσικές πίτες.
- Ύστερα παίρνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε κάνοντάς το πλισέ (πιέτες) και το βάζουμε κατά μήκος της στενής πλευράς του ταψιού.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με ένα δεύτερο και μετά με ένα τρίτο (ή και τέταρτο φύλλο αν μας περισσεύουν).
- Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης κατά διαστήματα, έτσι ώστε να υπάρχει παντού αλλά όχι πολύ.
- Κάνουμε πάλι πλισέ 3 ή 4 φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί αλλά αυτή τη φορά κάθετα προς τα προηγούμενα (κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς του ταψιού δηλαδή).
- Ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης.
- Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά τη διαδικασία με το πλισάρισμα και την τοποθέτηση των φύλλων και πάλι κάθετα προς την προηγούμενη στρώση, δηλαδή κατά μήκος της στενής πλευράς του ταψιού και πάλι.
- Ρίχνουμε το τελευταίο 1/3 της γέμισης.
- Πλισάρουμε τα τελευταία 3 ή 4 φύλλα και τα τοποθετούμε από πάνω, κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς του ταψιού.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και τη σόδα (αναψυκτικό).
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτα.
- Αφήνουμε την πίτα για 30-40 λεπτά, στο ψυγείο έτσι ώστε να απορροφηθεί το υγρό μείγμα.
- Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο διάζωμα για 45-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και να έχει μια ωραία, τραγανή κρούστα φύλλου.