Καλημέρα σε όλους! Αναμφισβήτητα η σοκολάτα είναι η βασίλισσα! Μια βασίλισσα στην οποία υποκύπτουν οι περισσότεροι ασχέτως ηλικίας! Είναι, όμως, και η καλύτερη σύντροφος στις καλές και στις κακές στιγμές της ζωής μας... κυρίως στις δεύτερες όταν οι περισσότεροι (κι εγώ ανήκω σ' αυτό το club!) την αποζητούμε βρίσκοντας εκεί ένα καταφύγιο!
Μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις με σοκολάτα αποτελούν αντικείμενο λατρείας αλλά και εθισμού! Τα συγκεκριμένα cupcakes είναι ένα όνειρο όχι μόνον γιατί έχουν κακάο αλλά και σταγόνες σοκολάτας αλλά και γιατί έχουν σιρόπι σφενδάμου, νιόφερτο από την χώρα καταγωγής του, τον Καναδά. Ένα σιρόπι που τους χαρίζει μια επιπλέον καραμελένια υποψία γεύσης όπως και στην τυρένια κρέμα που τα καλύπτει.
Ταξιδεύοντας από τη σοκολάτα στο σιρόπι σφενδάμου με την ελαφρώς καραμελένια γεύση σκεφτόμουν ...άραγε είμαι μόνον εγώ που όταν κάτι μου αρέσει πολύ διστάζω να το καταναλώσω για να μην τελειώσει; Είμαι εγώ μόνον που έχω αυτό το ...κολληματάκι που με έκανε να κρατάω κλειστό στο ντουλάπι του το λατρεμένο σιρόπι σφενδάμου (maple syrup ή sirop d'érable) και να μην θέλω να το ανοίξω ενώ ξέρω ότι υπάρχει και στο μάρκετ;;; Άλλο κι αυτό!!!! Τί να πω ...έχω εκπλήξει ακόμα κι εμένα!!! Εδώ ταιριάζει το "έχω ξεπεράσει εαυτόν"!!!
Πήρα, λοιπόν, στα χέρια μου το κουτί με το σιρόπι (αγόρασα τενεκεδένιο κουτί και όχι γυάλινο βάζο για να μην σπάσει στη βαλίτσα και "σφενδαμιαστούν" όλα εκεί μέσα!!!!) και, με ...βαριά καρδιά αλλά και ανυπομονησία, το άνοιξα!!! Υπέροχο, λεπτόρευστο, με μελένιο χρώμα και καραμελένια γεύση που την χαρίζει όπου ...τρυπώσει!!!
Με τα δύο αυτά αγαπημένα υλικά, τη σοκολάτα και το σφενδαμοσιρόπι αλλά και λίγο τυράκι σε κρέμα, αυτές οι μικρές σοκολατένιες αμαρτίες μπορούν άνετα να γίνουν το γλυκάκι για το κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι.
Καλό και νόστιμο Σαββατοκύριακο να έχετε!!!
ΥΛΙΚΑ για 12 cupcakesΤαξιδεύοντας από τη σοκολάτα στο σιρόπι σφενδάμου με την ελαφρώς καραμελένια γεύση σκεφτόμουν ...άραγε είμαι μόνον εγώ που όταν κάτι μου αρέσει πολύ διστάζω να το καταναλώσω για να μην τελειώσει; Είμαι εγώ μόνον που έχω αυτό το ...κολληματάκι που με έκανε να κρατάω κλειστό στο ντουλάπι του το λατρεμένο σιρόπι σφενδάμου (maple syrup ή sirop d'érable) και να μην θέλω να το ανοίξω ενώ ξέρω ότι υπάρχει και στο μάρκετ;;; Άλλο κι αυτό!!!! Τί να πω ...έχω εκπλήξει ακόμα κι εμένα!!! Εδώ ταιριάζει το "έχω ξεπεράσει εαυτόν"!!!
Πήρα, λοιπόν, στα χέρια μου το κουτί με το σιρόπι (αγόρασα τενεκεδένιο κουτί και όχι γυάλινο βάζο για να μην σπάσει στη βαλίτσα και "σφενδαμιαστούν" όλα εκεί μέσα!!!!) και, με ...βαριά καρδιά αλλά και ανυπομονησία, το άνοιξα!!! Υπέροχο, λεπτόρευστο, με μελένιο χρώμα και καραμελένια γεύση που την χαρίζει όπου ...τρυπώσει!!!
Με τα δύο αυτά αγαπημένα υλικά, τη σοκολάτα και το σφενδαμοσιρόπι αλλά και λίγο τυράκι σε κρέμα, αυτές οι μικρές σοκολατένιες αμαρτίες μπορούν άνετα να γίνουν το γλυκάκι για το κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι.
Καλό και νόστιμο Σαββατοκύριακο να έχετε!!!
Για τα cupcakes
175 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. γιαούρτι φυσικό (όχι στραγγιστό)
3 αυγά μεγάλα
180 γρ. καστανή ζάχαρη
4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
220 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
50 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
100 γρ. σταγόνες πικρής σοκολάτας, κρύες από το ψυγείο
Για την κρέμα τυριού
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. τυρί κρέμα
4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
350 γρ. άχνη κοσκινισμένη
Για το γαρνίρισμα
Φιστίκια πεκάν ψημένα και αλατισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα cupcakes
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετούμε χάρτινες θήκες για cupcakes στη φόρμα.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο και κρεμώδες.
Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, το γιαούρτι και το κακάο συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε την φαρίνα και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες και ψήνουμε για 18-20 λεπτά.
Ελέγχουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στα κεκάκια και αν είναι καθαρή όταν την βγάλουμε τότε τα κεκάκια μας είναι έτοιμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού
Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί και το σιρόπι σφενδάμου με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
Σταδιακά, προσθέτουμε την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κάνει κορυφούλες.
Βάζουμε για 10 λεπτά την κρέμα στο ψυγείο.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Με ένα κορνέ με μύτη αστεριού κάνουμε ένα αστέρι στην κορυφή κάθε cupcake και στολίζουμε την κορυφή με ένα αλατισμένο πεκάν.
Cupcakes: Παραλλαγή από το βιβλίο : "Good Food, 101 Chocolate treats"