Πατέ τυριών και μανιταριών

Καλησπέρα μπλογκογειτονίτσα μας!!! Το Πάσχα τελείωσε, τα μαθήματα, βέβαια, δεν άρχισαν ακόμη αλλά είναι... καιρός για προσγείωση κι επιστροφή στην καθημερινότητά μας!!! Ελπίζω να περάσατε καλά, όπως επιθυμούσατε ή περίπου!!! Ας προσπαθήσουμε να είμαστε ευχαριστημένοι μ' αυτό που μας δίνει η ζωή κι ας ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο!!  Πάμε, λοιπόν, γι άλλα!!! Προχωράμε ξεκούραστοι (;;;), χαλαροί από τις λιγοήμερες διακοπές (;;;) κι έτοιμοι για νέες περιπέτειες (ελπίζω καλές!!!). Προσωπικά τις ημέρες αυτές απόλαυσα τις ανιψούλες μου και γενικά την οικογένεια. Έκανα κηπουρική, μαγείρεψα, τεμπέλιασα (και μου άρεσε), διάβασα κι έκανα blogging (αυτό θα πει εθισμός) αλλά είδα και φίλους, γνωστούς και συγγενείς!!!
Ακόμη και τώρα, που γράφω αυτές τις γραμμές, καθισμένη στο γραφείο μου μ' ένα φλυτζάνι τσάι δίπλα μου... τεμπελιάζω!!!! Πωπωωωωωω! Καλά λέω εγώ...δεν είμαι για πολυήμερες διακοπές γιατί χάνω τον ρυθμό μου!!!!!! Εντάξει όχι για πολύ, ευτυχώς γιατί πρέπει να διορθώσω γραπτά και την Τετάρτη (ναι σε 2 μέρες) αρχίζω μαθήματα ...οπότε... θα αναστυλωθώ!!!!!!! -:)))))
Το σημερινό ορεκτικό είναι ένας μεζές ασυναγώνιστος!!! Λατρεμένος, "κολλητός" μου εδώ και αρκετά χρόνια που όποτε τον γευτώ δεν μπορώ να τον αποχωριστώ. Εύκολος (γνωρίζετε καλά πια ότι μου αρέσουν οι εύκολες λιχουδιές) και βολικός για παρέα σε κάθε εποχή, σε κάθε παρέα, με μπυρίτσα ή με κρασάκι!
Να σας πω κι ένα μυστικό;;;; Μου αρέσει πολύ και σαν σνακ απογευματινό πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, παξιμάδι κρίθινο ή πίτα με... καθισμένη μια κατακόκκινη φέτα ντομάτας από πάνω. Εξ άλλου δεν έχει και πάρα πολλές θερμίδες!!!! Είναι ό,τι πρέπει για τις ...ξαφνικές λιγούρες αλλά "στέκεται" και με πολύ στυλ σ'έναν μπουφέ ή ένα γιορτινό τραπέζι. Κι ας μην ξεχνάμε ότι μας βοηθάει να καταναλώσουμε τα αβγά που βάψαμε!!! Πάμε να μοιραστούμε τα μυστικά του;
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. ανθότυρο
1 κουτάκι τυρί Φιλαδέλφεια light
250 γρ. μανιτάρια κονσέρβας
3 αβγά βρασμένα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος light ή γάλα με 1% λιπαρά
1 μικρή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
2-3 κ.σ. μαϊντανό 
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα αβγά, κρατούμε στην άκρη τον κρόκο από το ένα αβγό και τα  υπόλοιπα (2 κρόκους και 3 ασπράδια) τα κόβουμε σε κυβάκια.
Βάζουμε τα μανιτάρια στο multi και τα ψιλοκόβουμε (δεν τα πολτοποιούμε).
Κόβουμε σε κυβάκια την κόκκινη πιπεριά.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε έως ότου μαραθούν.
Τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελάχιστη ρίγανη.
Βάζουμε στο multi τα τυριά και την κρέμα γάλακτος, και τα χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μείγμα των τυριών σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα αβγά και το μείγμα μανιταριών - πιπεριάς.
Ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα μεταλλικό, γυάλινο ή πλαστικό μπολ και το καλύπτουμε εσωτερικά με διαφανή μεμβράνη που την αλείφουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο (για να μπορούμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το πατέ τυριών).
Γεμίζουμε το μπολ με το πατέ και το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Την ώρα που θα το ξεφορμάρουμε για να το σερβίρουμε, το στολίζουμε με   τον ψιλοτριμμένο κρόκο, του αβγού που έχουμε κρατήσει και μερικά φυλλαράκια μαϊντανού.
TIPS
* Στο πατέ αυτό μπορούμε, εάν θέλουμε να προσθέσουμε και 2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι αλλά και 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο.
Εναλλακτικά, το πατέ μπορούμε να το βάλουμε σε φόρμα του χαλβά (με την τρύπα στο κέντρο) και να του δώσουμε ανάλογο σχήμα. Στην περίπτωση αυτή, το κενό που δημιουργείται στο κέντρο του μπορούμε να το γεμίσουμε με κριτσίνια ή με ένα μπουκετάκι μαϊντανού ή άνηθου.
Εάν θέλουμε το πατέ μας πιο σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε, κατά την παρασκευή του, και 10 γρ. ζελατίνα.

30 σχόλια:

  1. Κική μου Χριστός Ανέστη.Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο πράγμα και για να πω την αλήθεια μου έχεις κινήσει την περιέργεια....φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Κατερίνα μου και θα μου πεις... είναι ωραίος μεζές ή κολατσιό κι εύκολος!

      Διαγραφή
  2. Ένα απλό και νόστιμο ορεκτικό. Ακόμη και αν αργά, Καλό Πάσχα, Laura

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Χριστός Ανέστη! Και του χρόνου!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά Κικίτσα μου, Χριστός Ανέστη!
    Ελπίζω να πέρασες όμορφα και να ξεκουράστηκες!
    Το τυρομεζεδάκι σου φαίνεται υπέροχο ορεκτικό!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Έλενά μου, και του χρόνου με υγεία! Εμείς περάσαμε όμορφα και οικογενειακά, με αρκετό κόσμο!Ελπίζω κι εσείς!! Χαίρομαι που σου άρεσε το τυρομεζεδάκι! Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Χριστός Ανέστη Κική μου! Έχω μπόλικα αυγά μετά το Πάσχα οπότε ο μεζές σου θα δοκιμάστεί πάραυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Κατερίνα μου, Αληθώς Ανέστη! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου!

      Διαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Κικίτσα! Πολύ όμορφο το μεζεδάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Μαράκι μου!!! Αληθώς Ανέστη!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  6. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΟΥ!!
    ΛΙΓΟΥΡΕΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΑ ΣΟΥ...ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΟΜΑΣΩ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ...ΣΙΓΑ ΜΗ ΜΟΥ ΞΕΦΥΓΕΙ!!!

    ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη!!! Και του χρόνου με υγεία! Πράγματι ας διατηρήσουμε το χαμόγελό μας μήπως και τα καταφέρουμε να αντιδράσουμε σε όλα όσα συμβαίνουν. Δοκίμασε το μεζεδάκι και πες μου!!!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Κική μου Χριστός Ανέστη!!!Πολύ ωραίο το τυρομεζεδάκι σου!!!Ελπίζω να πέρασες καλά!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη! Μια χαρά πέρασα Ελένη μου! Ελπίζω κι εσύ το ίδιο!!! Χαίρομαι που σου άρεσε ο μεζές που εκτός των άλλων είναι και χρήσιμος για να μην πετάξουμε αβγά βρασμένα!

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά Κική μου!!!Χριστός Ανέστη!!
    Η συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη!!!Μπράβο!!!
    Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Σοφία μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου! Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Μμμμμ πάρα πολύ καλό!!!!!!! Πολύ μου αρέσει!!!!!!!!!!!!!
    Χρόνια πολλά να είσαι πάντα καλά!!!!!!
    Φιλιά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία! Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Κική μου,Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά...
    και βέβαια η συνταγή σου εκτός από νόστιμη είναι και σωτήρια για να εκμεταλευτούμε τα αβγουλάκια στο έπακρο και να γίνει του...πατέ...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Βιβή μου! Και του χρόνου με υγεία! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρόταση!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Κική μου και Χρόνια Πολλά!
    Εξαιρετικό και πρωτότυπο το πατέ σου, νομίζω καταλαβαίνω απόλυτα το κόλλημά σου μαζί του! Πρέπει να είναι πεντανόστιμο... το ονειρεύομαι σε συνδυασμό με φρυγανισμένο ψωμάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Ερμιόνη μου και του χρόνου με υγεία! Χαίρομαι που σου άρεσε το πατέ μου και σε φρυγανισμένο ψωμάκι είναι τέλειο για κολατσιό! Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Kαλημέρα Κική μου Χριστός Ανέστη χρόνια πολλα με υγεία και χαρά.Ελπίζω να πέρασες όμορφα,το πατέ σου τέλειο μου έδωσες ιδέα για να το φτιάξω στην γιορτή του άντρα μου την Δευτέρα(να καταναλώσουμε και τ΄αυγά).Φιλιά να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης χρόνια πολλά Ροδάνθη μου! Και του χρόνου! Είναι εύκολο και δεν θα σε παιδέψει για την γιορτή του και να τον χαίρεσαι από τώρα!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Λοιπόν σήμερα κοιτούσα συνταγές για το πως θα αξιοποιήσουμε τα βραστά κόκκινα αβγά που περίσσεψαν και διάβασα ευχάριστα και τη δική σου!
    Αποφεύγοντας το πασπάλισμα με τον κρόκο, ακόμα κι εγώ που δεν έχω καθόλου καλές σχέσεις με τα σφιχτά βραστά αβγά νομίζω πως θα μπορούσα να δοκιμάσω αυτό το φτιαγμένο με πολλή έμπνευση πατέ!
    Χρόνια πολλά, καλή συνέχεια για τώρα εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι γιατί με τόσα υλικά, μέσα το αβγό δεν φαίνεται...θα έλεγα ότι υπερισχυει η επίγευση των μανιταριών και της πιπεριάς! Δοκίμασέ το και, αν θέλεις, στείλε μου τις εντυπώσεις σου! Φιλιά και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Χριστός Ανέστη!Μια χαρούλα περάσαμε,ελπίζω και για σένα το ίδιο.
    Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι ανάλογο και δεν σου κρύβω ότι θέλω πολύ αν το δοκιμάσω.Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που περάσατε καλά Βάλια μου! Κι εγώ επίσης, όμορφα, ήσυχα, οικογενειακά! Δοκίμασέ το, νομίζω ότι θα σου αρέσει γιατί δεν είναι "δύσκολη" γεύση! Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Κοριτσάρα μουυυυυ!!!! Χριστός Ανέστη!!!! Πέρασα για ευχές και ο Γιάννης με έχωσε στην κουζίνα!!! Υποσχέθηκα να του το φτιάξω αύριο! θα περάσω για σχόλιο Ν2!!! Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κικίτσα μου γλυκιά! Αληθώς Ανέστη!! Χαίρομαι που σας άρεσε το πατέ μου! Έλα μην διαμαρτύρεσαι...εύκολο είναι...δεν θα σου πάρει ώρα να το ετοιμάσεις!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!