Πατέ τυριών και μανιταριών


Καλησπέρα μπλογκογειτονίτσα μας!!! Το Πάσχα τελείωσε, τα μαθήματα, βέβαια, δεν άρχισαν ακόμη αλλά είναι... καιρός για προσγείωση κι επιστροφή στην καθημερινότητά μας!!! Ελπίζω να περάσατε καλά, όπως επιθυμούσατε ή περίπου!!! Ας προσπαθήσουμε να είμαστε ευχαριστημένοι μ' αυτό που μας δίνει η ζωή κι ας ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο!!  Πάμε, λοιπόν, γι άλλα!!! Προχωράμε ξεκούραστοι (;;;), χαλαροί από τις λιγοήμερες διακοπές (;;;) κι έτοιμοι για νέες περιπέτειες (ελπίζω καλές!!!). Προσωπικά τις ημέρες αυτές απόλαυσα τις ανιψούλες μου και γενικά την οικογένεια. Έκανα κηπουρική, μαγείρεψα, τεμπέλιασα (και μου άρεσε), διάβασα κι έκανα blogging (αυτό θα πει εθισμός) αλλά είδα και φίλους, γνωστούς και συγγενείς!!!
Ακόμη και τώρα, που γράφω αυτές τις γραμμές, καθισμένη στο γραφείο μου μ' ένα φλυτζάνι τσάι δίπλα μου... τεμπελιάζω!!!! Πωπωωωωωω! Καλά λέω εγώ...δεν είμαι για πολυήμερες διακοπές γιατί χάνω τον ρυθμό μου!!!!!! Εντάξει όχι για πολύ, ευτυχώς γιατί πρέπει να διορθώσω γραπτά και την Τετάρτη (ναι σε 2 μέρες) αρχίζω μαθήματα ...οπότε... θα αναστυλωθώ!!!!!!! -:)))))
Το σημερινό ορεκτικό είναι ένας μεζές ασυναγώνιστος!!! Λατρεμένος, "κολλητός" μου εδώ και αρκετά χρόνια που όποτε τον γευτώ δεν μπορώ να τον αποχωριστώ. Εύκολος (γνωρίζετε καλά πια ότι μου αρέσουν οι εύκολες λιχουδιές) και βολικός για παρέα σε κάθε εποχή, σε κάθε παρέα, με μπυρίτσα ή με κρασάκι!
Να σας πω κι ένα μυστικό;;;; Μου αρέσει πολύ και σαν σνακ απογευματινό πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, παξιμάδι κρίθινο ή πίτα με... καθισμένη μια κατακόκκινη φέτα ντομάτας από πάνω. Εξ άλλου δεν έχει και πάρα πολλές θερμίδες!!!! Είναι ό,τι πρέπει για τις ...ξαφνικές λιγούρες αλλά "στέκεται" και με πολύ στυλ σ'έναν μπουφέ ή ένα γιορτινό τραπέζι. Κι ας μην ξεχνάμε ότι μας βοηθάει να καταναλώσουμε τα αβγά που βάψαμε!!! Πάμε να μοιραστούμε τα μυστικά του;
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. ανθότυρο
1 κουτάκι τυρί Φιλαδέλφεια light
250 γρ. μανιτάρια λευκά
3 αβγά βρασμένα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος light ή γάλα με 1% λιπαρά
1 μικρή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
2-3 κ.σ. μαϊντανό 
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα αβγά, κρατούμε στην άκρη τον κρόκο από το ένα αβγό και τα  υπόλοιπα (2 κρόκους και 3 ασπράδια) τα κόβουμε σε κυβάκια.
Βάζουμε τα μανιτάρια στο multi και τα ψιλοκόβουμε (δεν τα πολτοποιούμε).
Κόβουμε σε κυβάκια την κόκκινη πιπεριά.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε έως ότου μαραθούν.
Τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελάχιστη ρίγανη.
Βάζουμε στο multi τα τυριά και την κρέμα γάλακτος, και τα χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μείγμα των τυριών σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα αβγά και το μείγμα μανιταριών - πιπεριάς.
Ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα μεταλλικό, γυάλινο ή πλαστικό μπολ και το καλύπτουμε εσωτερικά με διαφανή μεμβράνη που την αλείφουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο (για να μπορούμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το πατέ τυριών).
Γεμίζουμε το μπολ με το πατέ και το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Την ώρα που θα το ξεφορμάρουμε για να το σερβίρουμε, το στολίζουμε με   τον ψιλοτριμμένο κρόκο, του αβγού που έχουμε κρατήσει και μερικά φυλλαράκια μαϊντανού.
TIPS
* Στο πατέ αυτό μπορούμε, εάν θέλουμε να προσθέσουμε και 2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι αλλά και 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο.
Εναλλακτικά, το πατέ μπορούμε να το βάλουμε σε φόρμα του χαλβά (με την τρύπα στο κέντρο) και να του δώσουμε ανάλογο σχήμα. Στην περίπτωση αυτή, το κενό που δημιουργείται στο κέντρο του μπορούμε να το γεμίσουμε με κριτσίνια ή με ένα μπουκετάκι μαϊντανού ή άνηθου.
Εάν θέλουμε το πατέ μας πιο σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε, κατά την παρασκευή του, και 10 γρ. ζελατίνα.
Tante Kiki
30 Comments
No