Μπισκοτοκουραμπιέδες θα τα έλεγα όσον αφορά στην υφή τους και την αφρατάδα τους! Νόστιμα όσο δεν γίνεται και ό,τι πρέπει ακόμα και για ένα ποτήρι μπύρα ή και με τον καφέ!!! Εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία και αν δεν τα θέλουμε πολύ αλμυρά, διαλέγουμε ένα τυρί πιο ανάλατο όπως το ρεγκάτο ή κάποιο που λατρεύουμε. Πάντως τα παιδιά κάθε ηλικίας θα ξετρελλαθούν αλλά και οι μαμάδες μιας και μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα και να συντροφέψουν τα πασχαλινά καλάθια των νονών, παρέα με τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια!!! Προσοχή όμως γιατί ... είναι εθιστικά!!!!!
ΥΛΙΚΑ για 20 κομμάτια150 ml ελαιόλαδο
50 ml γάλα
60 γρ. αμύγδαλα ψημένα αλμυρά (ή φουντούκια),
60 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
130 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε στο multi τα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, το κεφαλοτύρι, το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το μπέικιν.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε το ελαιόλαδο και το γάλα.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι, που έχουμε στο άλλο μπολ και ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας γίνεται μαλακή, δεν κολλάει στα χέρια αλλά, προσοχή, δεν έχει απόλυτη συνοχή γιατί υπάρχουν τα ψιλοτριμμένα αμύγδαλα και το κεφαλοτύρι.
Παίρνουμε μικρή ποσότητα, τη ζυμώνουμε καλά και την κάνουμε είτε μπαστουνάκι είτε ένα στρογγυλό μπισκοτάκι και τοποθετούμε στο κέντρο του ένα αμυγδαλάκι.
Βάζουμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Όταν βγάλουμε τα μπισκότα μας είναι ακόμα μαλακά αλλά σκληραίνουν λίγο μόλις κρυώσουν.
Γενικά είναι πολύ αφράτα μπισκότα παρά τα σκασίματα που υπάρχουν.