Νηστίσιμα κουλουράκια της Νικολέττας


...με Σαμιώτικο γλυκό κρασί κι ελαιόλαδο
Νικολέττα είναι η αδερφούλα μου η οποία ασχολείται με την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, όσο εγώ... Βέβαια έχει μια εμμονή... λατρεύει τον Στ. Παρλιάρο (όχι ότι εγώ διαφέρω) απλά εγώ λατρεύω να πειραματίζομαι πολλές φορές ξεκινώντας από το μηδέν, γιατί λατρεύω το ...άγνωστο!!! Εδώ που τα λέμε, η περιπέτεια της κατάληξης μιας αυτοσχέδιας συνταγής δεν είναι ποτέ γνωστή... γι αυτό και μου έχει τύχει, αρκετές φορές, να καταλήξουν υλικά στον κάδο απορριμάτων ή στις γατούλες της γειτονιάς που τα τίμησαν δεόντως... χαχαχαχα
Η αδελφούλα μου πάλι, προτιμάει τις πιο σίγουρες λύσεις!!! Πειραματίζεται με βάση μια συνταγή! Λέει, ας πούμε... θα φτιάξω αυτή τη συνταγή... κι αυτό που τελικά φτιάχνει μόνον η συνταγή δεν είναι!!!! Το μόνο κοινό που έχουν οι δύο συνταγές είναι 1 ή 2 υλικά!!!!!!!! χαχαχαχα!
Έτσι, έφτιαξε προχθές τα συγκεκριμένα νηστίσιμα κουλουράκια που είναι ό,τι πρέπει για την περίοδο αυτή. Συνοδεύουν τον καφέ ή το τσάι αλλά και για τα παιδιά με ένα ποτήρι χυμό είναι ένα πολύ ωραίο και θρεπτικό σνακ. Τα συγκεκριμένα μπισκοτοκουλουράκια είναι κατ' εξοχήν ελληνικά μιας κι έχουν ελαιόλαδο, σουσάμι και  Σαμιώτικο γλυκό κρασί. Η συνταγή τους είναι παραλλαγή από την αντίστοιχη συνταγή του Στ. Παρλιάρου. Οι αλλαγές που έγιναν αφορούν στο γλυκό κρασί (η συνταγή είχε ξηρό κρασί), στην ελάχιστη αύξηση της άχνης κατά 10 γραμμάρια και την αύξηση του χυμού, επίσης κατά 10 γρ. Αυτό έγινε για να γίνουν λίγο πιο μαλακά και τριφτά με την επιθυμητή υφή.
Ααααααααα! και πριν περάσω στη συνταγή να σας πω... Επηρεασμένη από την Λίτσα ή αλλιώς Fraulitsa σήμερα επισκέφθηκα το Maison της Απολλώνιας πολιτείας μιας και χρειαζόμουν και κάποια πασχαλινά κουπ πάτ  για να στολίσω τα τσουρέκια. Η αλήθεια είναι ότι είχα πολλούς μήνες να το επισκεφθώ (ίσως και από το καλοκαίρι). Πωπωωωω, τρελλάθηκα!!! Ένιωσα σαν τζογαδόρος σε ...καζίνο (φαντάζομαι ότι κάπως έτσι νιώθουν) ή αλλιώς σαν άγγελος στον παράδεισο!!!! Πήγα με μια διάθεση μάλλον πεσμένη κι έφυγα με τέτοια καλή διάθεση που, ούτε κι εγώ, το πίστευα!!!!!!!!!! 
Τα καινούργια του τμήματα με τα είδη ζαχαροπλαστικής είναι τέλεια κι έχουν ένα πλήθος από χρήσιμα αντικείμενα σε κανονικές τιμές!!! Πάντως, συγκρατήθηκα και δεν ξόδεψα μια περιουσία, πήρα μόνον ό,τι ακριβώς είχα προγραμματίσει... και σκέφτηκα "τί σου κάνει η κρίση"!!!!!!!!!!! Υπάρχουν και μερικά καλά στην όλη ιστορία γιατί εάν είχα πάει προ κρίσης θα έφευγα με τα ...πάντα!!!!
Πάντως, εάν σας αρέσουν όλα τα είδη που είναι σχετικά με το σπίτι είναι υπέροχο μέρος για ...να κάνετε τις αγορές σας ή απλά να ...δείτε και να απολαύσετε!!!!
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
160 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. γλυκό κρασί Σάμος
150 γρ. σουσάμι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
200 γρ. καλαμπόλευρο, κοσκινισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ ή με το μίξερ χειρός, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και κρασί.
Ρίχνουμε την άχνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου και με στρογγυλό κουπ πάτ κόβουμε μπισκότα διαμέτρου 5 εκατοστών.
Μπορούμε, βέβαια, να πλάσουμε τα μπισκότα με τα χέρια μας, φτάχνοντας μικρά μπαλάκια, που θα τα πιέσουμε λίγο από πάνω.
Ψήνουμε για 20 λεπτά, περίπου, ή μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: Βιβλίο "Γρήγορες και λαχταριστές" του Στ. Παρλιάρου
Tante Kiki
29 Comments
No