ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στη μικρή μας Βασιλική-Ειρήνη με mousse πικρής σοκολάτας με τσουρέκι


Καλησπέρα σας! Η ώρα είναι δέκα το πρωί κι εγώ μ' ένα φλυτζάνι πράσινο τσάι κι ένα μουστοκούλουρο κάθομαι στο τραπέζι της κουζίνας, μπροστά στο netbookάκι μου για να παρουσιάσω αυτό που σας υποσχέθηκα... μια συνταγή που θα σας αρέσει και όχι μόνον για έναν λόγο αλλά για περισσότερους! Οι ανιψούλες μου ακόμη ήσυχες ...από τον ύπνο, κι έτσι η κατάσταση είναι ...υπό έλεγχο. Αργότερα, προς το μεσημέρι, λίγο πριν φτάσει η ώρα επιστροφής της αδερφής μου και του γαμπρού μου, τα πράγματα... δυσκολεύουν μιας και η ενεργητικότητά τους φτάνει στα ύψη!-:))))) Βέβαια, όταν η μεγάλη μας είναι στο σχολείο τότε με την επιστροφή της στο σπίτι, γίνεται το ..."σώσε" μιας κι έχουν πεθυμήσει η μία την άλλη!!! Πότε αγάπες κι αγκαλιές, πότε καυγάδες και κυνηγητό... κι εγώ διαιτητής και να προσπαθώ, μάταια, να παραστήσω την αυστηρή θεία!!!! Μόλις όμως κάνω ότι αγριεύω τρέχουν... μ' αγκαλιάζουν και με φιλούν και τότε... λιώνω!!!! Τέλος πάντων...άρχισα τις φλυαρίες!!!!!
Λοιπόν;;; Παίζουμε ένα παιχνίδι;;; Ας δούμε...ποιός θα μαντέψει τί είναι αυτό που, συνήθως μας αρέσει πολύ;;; Αααααααα όχιιιιιιι, μην κρυφοκοιτάζετε!!!!! Μπορεί να το μαντέψετε!!! Θα σας δώσω μερικά στοιχεία...
Γεύση που στέλνει στα κύτταρα του εγκεφάλου μας γλυκά μηνύματα και κάνει τη σεροτονίνη μας να απογειωθεί, φτιάχνοντάς μας τη διάθεση μετά από μια μέρα γεμάτη στρες! Βοηθάει όμως και στην ανακύκλωση γλυκών περισσευμάτων κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε καλά... μιας και... δεν πετάμε τίποτε! Γίνεται εύκολα και γρήγορα, ακόμη και μετά από ένα οκτάωρο εργασίας κι ενώ είμαστε κουρασμένες αλλά... θέλει και 1-2 ώρες να περιμένουμε μέχρι να φτάσουμε στην κορυφαία στιγμή της γευστικής απόλαυσης! Όσο για τα υλικά;;;; Τίποτε το ιδιαίτερο... απ' αυτά που μπορούμε να έχουμε συνέχεια στα ντουλάπια της κουζίνας.
Εντάξει, εντάξει... ξέρω βαρεθήκατε!!! Ακούστε, λοιπόν τί έγινε... την Τρίτη, είχαμε την γιορτή της μικρής μου ανιψούλας, της λατρεμένης μας Βασιλικής-Ειρήνης (σαν Ειρήνη την γιορτάσαμε, φυσικά... δεν νόμισα ότι έφτασε η Πρωτοχρονιά!!!!!! Είπαμε ...δύσκολοι καιροί αλλά δεν ξεφύγαμε κι εντελώς!!! χαχαχα). Βέβαια, επειδή η γιορτή ήταν οικογενειακή (ξέρετε... γονείς, παππούδες, η θεία και η αδερφούλα...φυσικά) δεν κάναμε κάποια προετοιμασία κι ενώ σκεφτόμουν τί γλυκό να φτιάξω (μιας και η αδερφούλα μου ήταν στη δουλειά) μου ήρθε η ...φαεινή ιδέα της mousse με τσουρέκι!!!  Περιττό να σας πω ότι το γλυκό έγινε σε χρόνο ρεκόρ και ...καταβροχθίστηκε σε ακόμη μικρότερο χρόνο (εκεί κι αν ήταν το ρεκόρ)!!!!!!  Χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό, είναι δροσερό, γευστικό κι επιπλέον χρησιμοποιούμε και το τσουρέκι για να μην παλιώσει και το πετάξουμε (ακόμη κι αν ξεραθεί βέβαια, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά αφού το σιροπιάσουμε ή να το κόψουμε φετούλες και να το ψήσουμε για να γίνει παξιμαδάκια για τον καφέ). Και ιδού το ...γλυκό!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου γερή, δυνατή και πάντα τυχερή, εύχομαι στη μικρή μας κουκλίτσα... την πολυαγαπημένη μου μικρή ανιψούλα Βασιλικούλα που με τις ζουζουνιές της και τις αντιφάσεις του χαρακτήρα της με ξετρελλαίνει... τί να πρωτοπώ, σαν "χαζοθεία" που είμαι;;; Είναι τρυφερή και ταυτόχρονα ανεξάρτητη και δυναμική, είναι πανέξυπνη και πολύ χαδιάρα...ένα αστείο πλασματάκι που μας κάνει να γελάμε με τα καμώματά του, ένας μικρός Βέγγος, όπως τη φωνάζω γιατί τρέχει συνέχεια... είναι, είναι, είναι... θα μπορούσα να μιλάω και για τις δύο ανιψιές μου ώρες, μέρες κι ας με κοροϊδεύει η αδελφή μου και λέει ότι μου έχουν πάρει τον αέρα... χαλάλι τους!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 φέτα τσουρέκι για κάθε μερίδα, θρυμματισμένη
Για την ganache
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 
20 ml γλυκό κρασί Σάμος ή μοσχάτο Λήμνος
Για την σαντιγύ
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη
200 ml κρύο γάλα
Για το τσουρέκι
1/2 κ.σ. γλυκό κρασί Σάμος  για κάθε μερίδα (ή μοσχάτο Λήμνος ή κάποιο σπιτικό λικέρ)
1/2 κ.σ. γάλα για κάθε μερίδα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την ganache
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το κρασί και τα ρίχνουμε επάνω στη θρυμματισμένη κουβερτούρα.
Αφήνουμε να λιώσει η κουβερτούρα και προσεκτικά, ανακατεύουμε έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Για την σαντιγύ
Βάζουμε σ' ένα μπολ, τη σαντιγύ σε σκόνη και το γάλα και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά, έως ότου σφίξουν. 
Βάζουμε τη σαντιγύ στο ψυγείο έως ότου τη χρησιμοποιήσουμε.
Για το τσουρέκι
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολάκι το κρασί με το γάλα.
Σύνθεση του γλυκού
Ετοιμάζουμε τη mousse σοκολάτας, προσθέτοντας μέσα στην ganache που ήδη φτιάξαμε τα 2/3 της σαντιγύς, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια μαρίζ, έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε το θρυμματισμένο τσουρέκι στο μπολ που θα σερβίρουμε τη mousse και το "βρέχουμε" με το μείγμα γάλακτος-γλυκού κρασιού.
Από πάνω βάζουμε μια "γερή" στρώση με σοκολατένια mousse και βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για 45-50 λεπτά.
Μετά, γαρνίρουμε με τη σαντιγύ που έχουμε κρατήσει και ξαναβάζουμε στο ψυγείο έως ότου σερβίρουμε. 
Συνοδεύουμε τη mousse με ένα ποτηράκι (του λικέρ) από το γλυκό κρασί και απολαμβάνουμε την θεϊκή γεύση! 
Tante Kiki
31 Comments
No