Προφιτερόλ με σπιτικά σου, η κλασσική σοκολατονοστιμιά

... με διπλή σάλτσα σοκολάτας!!!
Πριν μερικές ημέρες που γιόρταζε ο γαμπρός μου, η αδελφή μου έφτιαξε το συγκεκριμένο προφιτερόλ για να κεράσουν φίλους και γνωστούς αλλά και συναδέλφους. Δεν φαντάζεστε τί έγινε!!! Το προφιτερόλ έγινε ανάρπαστο αλλά και διάσημο κι επειδή, ήδη ζήτησαν τη συνταγή, σκέφτηκα να την γράψω σήμερα που είμαι λίγο πιο χαλαρά απ' ότι τις καθημερινές. 
Είναι η τέταρτη συνταγή για προφιτερόλ, μετά το προφιτερόλ της αγαπημένης μπλογκοφίλης Ρένας που θα βρείτε ΕΔΩ, το δικό μου νηστίσιμο προφιτερόλ που θα βρείτε ΕΔΩ, το προφιτερόλ με mousse σοκολάτας-καφέ που θα βρείτε ΕΔΩ και τελικά αυτό το ...κλασσικό προφιτερόλ (από συνταγές για προφιτερόλ...καλά πάω!!!! χαχαχα). 
Η συνταγή του είναι ένας συνδυασμός συνταγών... τα σου από τις "Συνταγές της Παρέας", ενώ η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι από το βιβλίο της Χρ. Παραδείση "Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική" με μια προσωπική πινελιά, την προσθήκη της σαντιγύ για να γίνει πιο "αεράτη", πιο αφράτη αλλά και μ' εκείνη τη μοναδική γεύση του συνδυασμού των δύο κρεμών. Τέλος, η σάλτσα σοκολάτας, μια κλασσική ganache (με προσωπική επιλογή των αναλογιών) που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκου του πιο λαίμαργου σοκολατομανή. Χωρίς να είναι ένα προφιτερόλ πολύ γλυκό (η γλύκα συνήθως καλύπτει την έλλειψη πραγματικής γεύσης... υποστηρίζουν οι Γάλλοι αλλά και γνωστοί Έλληνες σεφ, όπως ο Στ. Παρλιάρος) έχει όλη την υπέροχη γεύση του κάθε υλικού του.
Άλλωστε το προφιτερόλ είναι ένα γλυκό που ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες μας αλλά και την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στα γλυκά. Πάντως, προσωπικά, πιστεύω ότι, ακόμα κι όταν είμαστε σε διατροφή για να χάσουμε μερικά κιλά, αξίζει τον κόπο να φάμε 1-2 κουταλιές από ένα τέτοιο γλυκό και να ...το ρίξουμε μετά στη γυμναστική ή στο περπάτημα για να χάσουμε τις θερμίδες!!!! Εξ άλλου, μια ζωή την έχουμε... ας μην στερούμαστε τα πάντα!!!!
Αλήθεια, μήπως θα ήταν καλό να το ετοιμάσουμε για το βράδυ των εκλογών;;;;;;;
Ερώτηση κάνω!!!!!!!!!!!!!-:))))))
ΥΛΙΚΑ για 20-22 κανονικές μερίδες (η κάθε μία με 2 σου)
Για 40-44 μικρά σου *
4 αβγά
75 γρ. μαργαρίνη
250 ml νερό
150 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για τσουρέκι), κοσκινισμένο
1/3 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
2 1/2 φλ.τσ. γάλα
4 κρόκους αβγών
1/2 φλ. ζάχαρη 
6 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κοφτές κούστερ πάουντερ με γεύση βανίλια (ή κόρν φλάουρ ή νισεστέ)
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια Vahiné (ή ένα καψουλάκι βανίλιας)
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη
200 ml κρύο γάλα
Για τη σάλτσα σοκολάτας **
4 κουβερτούρες των 200 γρ., θρυμματισμένες
70 γρ. μαργαρίνη
4 κρέμες γάλακτος των 250 ml
3 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα σου
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις η ζύμη σφίξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας τη με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός (και τα εξαρτήματα για το ζύμωμα).
Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με φαρδύ στόμιο.
Βάζουμε στη λαμαρίνα μικρές ποσότητες ζύμης (ίσα με ένα μεγάλο καρύδι).
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο 170 και ψήνουμε άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. (Προσοχή: σε κάθε φούρνο αυτός ο χρόνος μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς.)
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τα σου αυτά, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 5 μέρες και να χρησιμοποιηθούν αφού ξεπαγώσουν.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια γάλα.
Εν τω μεταξύ στο υπόλοιπο γάλα, διαλύουμε το κούσταρ πάουντερ (ή το κόρν φλάουρ)
Βάζουμε τους κρόκους σε μια κατσαρόλα και, σε σιγανή φωτιά, τους χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός.
Σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα με το κούσταρ πάουντερ.
Χτυπώντας πάντα με το σύρμα ή το μίξερ χειρός, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα.
Αφήνουμε την κρέμα σε σιγανή φωτιά, να βράσει για 7-8 λεπτά έως ότου πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τη σαντιγύ σε σκόνη με τα 200ml κρύο γάλα, μέχρι να σφίξει.
Μόλις η κρέμα ζαχαροπλαστικής κρυώσει ενσωματώνουμε σ'αυτή τα 2/3 από τη σαντιγύ (την υπόλοιπη την κρατάμε για τη διακόσμηση των προφιτερόλ).
Για τη σάλτσα σοκολάτας 
Σε μια κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το κονιάκ και τη μαργαρίνη.
Μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε μέσα τις θρυμματισμένες κουβερτούρες και περιμένουμε για λίγο έως ότου λιώσουν.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Σύνθεση του γλυκού
Ανοίγουμε τα σου και τα γεμίζουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Σε κάθε μπολάκι, βάζουμε 2 σου και από πάνω γεμίζουμε με σάλτσα σοκολάτας.
Γαρνίρουμε με μια ροζέτα από σαντιγύ και πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε με αμυγδαλάκια φιλέ.
TIPS
* Μπορούμε να κάνουμε τα σου μεγαλύτερα ή να βάλουμε περισσότερα σου σε κάθε μερίδα.
Εάν θέλουμε λιγότερες μερίδες, μπορούμε να κάνουμε λιγότερη δόση ή να διατηρήσουμε τα σου στην κατάψυξη για 5 μέρες, μέσα σε ειδική σακούλα τροφίμων που κλείνει καλά, για να μην πάρουν υγρασία.
Με τα ίδια σου, μπορούμε να κάνουμε μικρά εκλαίρ. Οπότε, εάν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε στρογγυλά και μακρόστενα σουδάκια.
** Η σάλτσα σοκολάτας είναι αρκετή και μπορεί για την ίδια ποσότητα γλυκού να γίνει και λίγο παραπάνω με 5 κουβερτούρες, 5 κρέμες γάλακτος, 4 κ.σ. κονιάκ και 100 γρ. μαργαρίνη, γιατί γεμίζουμε μ' αυτή τα μπολάκια, πάνω από τα σου (ειδικά για σοκολατομανείς). 
Εάν θέλουμε ένα πιο κλασσικό προφιτερόλ, όπου, απλώς, θα ρίξουμε λίγη σάλτσα σοκολάτας επάνω στα γεμάτα σου, απλώς μειώνουμε τη δόση της σάλτσας.
*** Μπορούμε, εάν θέλουμε για κέρασμα, από τη συγκεκριμένη δόση να βγάλουμε μέχρι 44 κομμάτια, βάζοντας ένα μικρό σου σ' ένα μικρό πλαστικό μπολάκι, ποτηράκι ή φλυτζανάκι του καφέ και γεμίζοντας από πάνω με σάλτσα σοκολάτας. Σ΄αυτή την περίπτωση αυξάνουμε τη σάλτσα σοκολάτας στις 5 κουβερτούρες... (η αναλογία λίγο πιο πάνω).
Γεια στα χέρια σου αδελφούλα, έγραψες πάλι... και του χρόνου να είστε γεροί και δυνατοί... και να μας φτιάξεις κάποιο άλλο γλυκό που θα μπορέσω να παρουσιάσω χαχαχαχα!!!
Καλή σας επιτυχία!!! 
Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!!!

42 σχόλια:

  1. Μια πολύ γλυκιά, πολύ καλά εξήγησε. Συγχαρητήρια, Laura

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε

      Διαγραφή
  2. Παίρνω το κουτάλι μου και......ορμάωωωωωω! Δε θα αντιστεκόμουν ποτέ σε ένα τόσο λαχταριστό προφιτερόλ!!!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όρμααααααα Μπέττυ!!! Μην αντιστέκεσαι!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. καλησπερααααα...υπέροχο..,το λατρεύω και δυστυχως το φτιάχνω *γιατί λέω δυστυχως;;;;; γιατί το τρωω ολόκληρο...χαχαχαχα..καλό σκ...φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ άσε και κανέναν άλλο να φάει -:)))))))))))) Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω το προφιτερόλ και μου άνοιξες την όρεξη......στείλε κανένα μπωλάκι!!!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλνω όσα μπολάκια θέλεις!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΟΡΜΑΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΤΑΛΙ !!!!!!ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΑΧ ΜΕ ΣΥΓΧΙΣΕΣ ΒΡΑΔΥΑΤΙΚΑ!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΕΞΗΓΕΙΣ ΤΟΣΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΓΛΥΚΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΤΡΩΩ ΟΛΟ ΕΓΩ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ...ΤΕΛΕΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ`!!!
    ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΦΙΛΑΚΙΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όρμα, όρμα!! Χαίρομαι που σου άρεσε...εάν έρθεις για την έκθεση της Ρένας θα σου φτιάξω για να μην μείνεις παραπονεμένη!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Βρε Κική...θα με τρελάνεις βραδιάτικα!! Τι εικόνα και τι συνταγή...εμένα μου φαίνεται ζόρικη γι'αυτό θα την κάνει η Φραουλίτσα που είναι και καλή με τα γλυκά!!! Εγώ είμαι καλή μόνο στα να τα τρώω νομίζω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι και να σε τρελλάνω Κατερίνα μου!!! Έλα να σε κεράσουμε!!! Είδες είναι ωραίο να έχεις αδερφούλες χαχαχαχα

      Διαγραφή
  7. Γεια στα χέρια της χρυσοχέρας αδελφούλας!
    Οσο για το μπλογκοσπιτάκι σου, νομίζω μπορούμε να το ανακηρύξουμε "ο παράδεισος του προφιτερόλ"
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έλενά μου... σε λίγο έτσι θα το ανακηρύξουμε έχεις δίκιο!!! Τώρα το μόνο που μένει είναι να κάνω αλμυρό προφιτερόλ!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. πωπω τι επαθα η λιχουδα βραδιατικα!Φαινεται νοστιμότατο και λαχταριστό!Αυτες οι κρεμες με ξετρελαίνουν!Θα το δοκιμασω Κικη και θα επανέλθω με σχόλιο!Καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο και δοκίμασέ το!!! Περιμένω νέα σου!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  9. ωπα βουτηξα κ εγω στισ κρεμες κ στις σοκολατες...μεχρι κ η μυτη μου εφαγε βρε κική μου...τόση λαχταρα ειχα!!

    κ εψαχνα συνταγη για σου..ωραια!αντε να δω ποτε θα σταματησω να φτιαχνω...με ξεσκαλιζετε...τραβατε με κας κλαιω ειμαι βεβαια!!!

    φιλια μια ομορφη κυριακη να περασεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ βούτηξε όσο θέλεις, είναι ωραίες αυτές οι βουτιές!!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Κική μου! Φαίνεται θεσπέσιο πραγματικά! Τα σου που ξεχειλίζουν από κρέμα και η σοκολατένια κρέμα που τα καλύπτει μου δημιουργούν αλλεπάλληλες κρίσεις υπογλυκαιμίας!
    Φιλιά πολλά, καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο αλλά όχι και κρίσεις υπογλυκαιμίας... τρέχα να σε κεράσω Ερμιόνη μου καλή! Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Πάρα πολύ αγαπημένο προφιτερολ!!!!!!!!!!!!!!
    Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου!

      Διαγραφή
  12. Μας άνοιξες την όρεξη!!Πρέπει να την δοκιμάσω σύντομα, θα ξετρελαθεί ο αντρούλης μου σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έρχομαι να φάω μια μπουκιά!!! Αν και νομίζω πως δεν θα μπορέσω να μείνω στη μία μπουκιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε...θα σου δώσω δύο μπουκιές!!!! χαχαχαχα Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Μου αρέσει το προφιτερόλ...ΚΙ από αυτό δεν έχω φτιάξει ποτέ...Τη διάβασα τη συνταγή προσεκτικά...Να το τολμήσω;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γρήγορα στην κουζίνα και, φυσικά, να το τολμήσεις;;;;;;;;

      Διαγραφή
  15. Λατρεύω το προφιτερόλ!Τέλειο!Να είχα τώρα λίγο απο το γλυκάκι σου!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλωωωω;;;;;;;;;;;; Επίσης καλή εβδομάδα και φιλιά

      Διαγραφή
  16. Από τα τοπ γλυκά νομίζω! Το λατρεύω αυτό το ευλογημένο το προφιτερόλ!!! Μιαμ, μιαμ, μιαμ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο πιστεύω γι αυτό κατέληξα με 4 συνταγές για προφιτερόλ.-:)))))))

      Διαγραφή
  17. Υπαγε οπίσω μου Σατανά!..Προσπαθώ να μη τρώω γλυκά ..κυρίως γλυκά...μπας και ξαναχάσω κανένα κιλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτιδούλα μου, μόνον 2-3 κουταλίτσες... -:))))

      Διαγραφή
  18. Πλούσιο και γεμάτο το προφιτερόλ σου, Κική μου!
    Παίρνω το κουταλάκι μου και έρχομαι!
    Συγχαρητήρια στην αδελφούλα σου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου να σου δώσω ένα κουτάλι σούπας;;;;;;;;;; Ευχαριστώ πολύ και να είσαι καλά...Φιλάκια

      Διαγραφή
  19. Κική μου πωπω, τέλειο είναι!!!Δε βλέπω να χάνουμε τίποτε απο κιλά...και μου αρέσει το γλυκάκι αυτό πολύ!!!
    Φιλάκια πολλλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μπορείς σε παρακαλώ πάρα πολύ να μου πεις πως να φάω αυτό το τόσο λαχταριστό γλυκό χωρίς να παχύνω;;το βλέπω και μου τρέχουν τα σάλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το κάνεις με light υλικά και θα φας 4 κουταλιές όχι της σούπας!!!!! χαχαχαχα Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. θα φάω 4 κουτάλες θέλεις να πεις χαχαχαχα!!!!!!!!!!!καλό μήνα!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  21. μπορω να βαλω τα σου σε ενα μεγαλο μπωλ ολα μαζι?? η πρεπει να τα βαλω ανα 2-3 σε μεριδες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!