Προφιτερόλ με σπιτικά σου, η κλασσική σοκολατονοστιμιά


... με διπλή σάλτσα σοκολάτας!!!
Πριν μερικές ημέρες που γιόρταζε ο γαμπρός μου, η αδελφή μου έφτιαξε το συγκεκριμένο προφιτερόλ για να κεράσουν φίλους και γνωστούς αλλά και συναδέλφους. Δεν φαντάζεστε τί έγινε!!! Το προφιτερόλ έγινε ανάρπαστο αλλά και διάσημο κι επειδή, ήδη ζήτησαν τη συνταγή, σκέφτηκα να την γράψω σήμερα που είμαι λίγο πιο χαλαρά απ' ότι τις καθημερινές. 
Είναι η τέταρτη συνταγή για προφιτερόλ, μετά το προφιτερόλ της αγαπημένης μπλογκοφίλης Ρένας που θα βρείτε ΕΔΩ, το δικό μου νηστίσιμο προφιτερόλ που θα βρείτε ΕΔΩ, το προφιτερόλ με mousse σοκολάτας-καφέ που θα βρείτε ΕΔΩ και τελικά αυτό το ...κλασσικό προφιτερόλ (από συνταγές για προφιτερόλ...καλά πάω!!!! χαχαχα). 
Η συνταγή του είναι ένας συνδυασμός συνταγών... τα σου από τις "Συνταγές της Παρέας", ενώ η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι από το βιβλίο της Χρ. Παραδείση "Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική" με μια προσωπική πινελιά, την προσθήκη της σαντιγύ για να γίνει πιο "αεράτη", πιο αφράτη αλλά και μ' εκείνη τη μοναδική γεύση του συνδυασμού των δύο κρεμών. Τέλος, η σάλτσα σοκολάτας, μια κλασσική ganache (με προσωπική επιλογή των αναλογιών) που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκου του πιο λαίμαργου σοκολατομανή. Χωρίς να είναι ένα προφιτερόλ πολύ γλυκό (η γλύκα συνήθως καλύπτει την έλλειψη πραγματικής γεύσης... υποστηρίζουν οι Γάλλοι αλλά και γνωστοί Έλληνες σεφ, όπως ο Στ. Παρλιάρος) έχει όλη την υπέροχη γεύση του κάθε υλικού του.
Άλλωστε το προφιτερόλ είναι ένα γλυκό που ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες μας αλλά και την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στα γλυκά. Πάντως, προσωπικά, πιστεύω ότι, ακόμα κι όταν είμαστε σε διατροφή για να χάσουμε μερικά κιλά, αξίζει τον κόπο να φάμε 1-2 κουταλιές από ένα τέτοιο γλυκό και να ...το ρίξουμε μετά στη γυμναστική ή στο περπάτημα για να χάσουμε τις θερμίδες!!!! Εξ άλλου, μια ζωή την έχουμε... ας μην στερούμαστε τα πάντα!!!!
Αλήθεια, μήπως θα ήταν καλό να το ετοιμάσουμε για το βράδυ των εκλογών;;;;;;;
Ερώτηση κάνω!!!!!!!!!!!!!-:))))))
ΥΛΙΚΑ για 20-22 κανονικές μερίδες (η κάθε μία με 2 σου)
Για 40-44 μικρά σου *
4 αβγά
75 γρ. μαργαρίνη
250 ml νερό
150 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για τσουρέκι), κοσκινισμένο
1/3 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
2 1/2 φλ.τσ. γάλα
4 κρόκους αβγών
1/2 φλ. ζάχαρη 
6 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κοφτές κούστερ πάουντερ με γεύση βανίλια (ή κόρν φλάουρ ή νισεστέ)
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια Vahiné (ή ένα καψουλάκι βανίλιας)
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη
200 ml κρύο γάλα
Για τη σάλτσα σοκολάτας **
4 κουβερτούρες των 200 γρ., θρυμματισμένες
70 γρ. μαργαρίνη
4 κρέμες γάλακτος των 250 ml
3 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα σου
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις η ζύμη σφίξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας τη με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός (και τα εξαρτήματα για το ζύμωμα).
Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με φαρδύ στόμιο.
Βάζουμε στη λαμαρίνα μικρές ποσότητες ζύμης (ίσα με ένα μεγάλο καρύδι).
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο 170 και ψήνουμε άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. (Προσοχή: σε κάθε φούρνο αυτός ο χρόνος μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς.)
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τα σου αυτά, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 5 μέρες και να χρησιμοποιηθούν αφού ξεπαγώσουν.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια γάλα.
Εν τω μεταξύ στο υπόλοιπο γάλα, διαλύουμε το κούσταρ πάουντερ (ή το κόρν φλάουρ)
Βάζουμε τους κρόκους σε μια κατσαρόλα και, σε σιγανή φωτιά, τους χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός.
Σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα με το κούσταρ πάουντερ.
Χτυπώντας πάντα με το σύρμα ή το μίξερ χειρός, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα.
Αφήνουμε την κρέμα σε σιγανή φωτιά, να βράσει για 7-8 λεπτά έως ότου πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τη σαντιγύ σε σκόνη με τα 200ml κρύο γάλα, μέχρι να σφίξει.
Μόλις η κρέμα ζαχαροπλαστικής κρυώσει ενσωματώνουμε σ'αυτή τα 2/3 από τη σαντιγύ (την υπόλοιπη την κρατάμε για τη διακόσμηση των προφιτερόλ).
Για τη σάλτσα σοκολάτας 
Σε μια κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το κονιάκ και τη μαργαρίνη.
Μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε μέσα τις θρυμματισμένες κουβερτούρες και περιμένουμε για λίγο έως ότου λιώσουν.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Σύνθεση του γλυκού
Ανοίγουμε τα σου και τα γεμίζουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Σε κάθε μπολάκι, βάζουμε 2 σου και από πάνω γεμίζουμε με σάλτσα σοκολάτας.
Γαρνίρουμε με μια ροζέτα από σαντιγύ και πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε με αμυγδαλάκια φιλέ.
TIPS
* Μπορούμε να κάνουμε τα σου μεγαλύτερα ή να βάλουμε περισσότερα σου σε κάθε μερίδα.
Εάν θέλουμε λιγότερες μερίδες, μπορούμε να κάνουμε λιγότερη δόση ή να διατηρήσουμε τα σου στην κατάψυξη για 5 μέρες, μέσα σε ειδική σακούλα τροφίμων που κλείνει καλά, για να μην πάρουν υγρασία.
Με τα ίδια σου, μπορούμε να κάνουμε μικρά εκλαίρ. Οπότε, εάν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε στρογγυλά και μακρόστενα σουδάκια.
** Η σάλτσα σοκολάτας είναι αρκετή και μπορεί για την ίδια ποσότητα γλυκού να γίνει και λίγο παραπάνω με 5 κουβερτούρες, 5 κρέμες γάλακτος, 4 κ.σ. κονιάκ και 100 γρ. μαργαρίνη, γιατί γεμίζουμε μ' αυτή τα μπολάκια, πάνω από τα σου (ειδικά για σοκολατομανείς). 
Εάν θέλουμε ένα πιο κλασσικό προφιτερόλ, όπου, απλώς, θα ρίξουμε λίγη σάλτσα σοκολάτας επάνω στα γεμάτα σου, απλώς μειώνουμε τη δόση της σάλτσας.
*** Μπορούμε, εάν θέλουμε για κέρασμα, από τη συγκεκριμένη δόση να βγάλουμε μέχρι 44 κομμάτια, βάζοντας ένα μικρό σου σ' ένα μικρό πλαστικό μπολάκι, ποτηράκι ή φλυτζανάκι του καφέ και γεμίζοντας από πάνω με σάλτσα σοκολάτας. Σ΄αυτή την περίπτωση αυξάνουμε τη σάλτσα σοκολάτας στις 5 κουβερτούρες... (η αναλογία λίγο πιο πάνω).
Γεια στα χέρια σου αδελφούλα, έγραψες πάλι... και του χρόνου να είστε γεροί και δυνατοί... και να μας φτιάξεις κάποιο άλλο γλυκό που θα μπορέσω να παρουσιάσω χαχαχαχα!!!
Καλή σας επιτυχία!!! 
Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!!!
Tante Kiki
42 Comments
No