Πατατόπιτα πικάντικη χωρίς φύλλο κι ένα ακόμη βραβείο

Καλησπέρα σας! Τί θα λέγατε για μια πιτούλα;;; Εγώ ποτέ δεν λέω ότι σε πίτες... με φύλλο ή χωρίς φύλλο!!! Κρύβουν λατρεμένες γεύσεις, κρύβουν ιστορία γεύσης αλλά και φοβερούς, ατελείωτους συνδυασμούς. Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να φτιάξω μια πατατόπιτα που...αν και αρκετές φορές έχω φάει σε σπίτια ή και έξω, δεν έχω φτιάξει ποτέ. Κι όλο το σκεφτόμουν και ποτέ δεν το έκανα και ...μη με ρωτήσετε γιατί... δεν ξέρω. Απλά, πάντα έφτιαχνα κάτι άλλο και η καημένη η πατατόπιτα έμενε στη γωνιά της παραμελημένη σαν την παλιά κούκλα που την χόρτασαν και δεν την παίζουν άλλο ή σαν μια πανέμορφη αλλά αόρατη νεράιδα.
Την ονειρευόμουν για δεκατιανό σνακ, για απογευματινό κολατσιό, για ελαφρύ δείπνο (μέτριο κομμάτι εεεεε;; -:))))), ακόμη και για μεσημεριανό παρέα με μια μπυρίτσα ή ένα ωραίο κρασάκι.
Κι εκεί που την ονειρευόμουν, να που έφτασε ο ...καιρός της κι έγινε πραγματικότητα με αφορμή τη γιορτή του γαμπρού μου. Ήταν το σωστό timing για να την ετοιμάσω... διαβάστε, λοιπόν, τί έκανα...
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. πατάτες ζεματισμένες
350 γρ. ή 4 μεγάλα κρεμμύδια
300 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια
130 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο (ή κεφαλοτύρι)
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα + λίγο ακόμα για το ταψί
1 πρέζα ρίγανη
1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Για την επικάλυψη
1 κρέμα γάλακτος των 250ml light
1 κουτάκι τυρί Φιλαδέλφεια light
2 αβγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και λίγο αλάτι και τις πατάτες καθαρισμένες αλλά ολόκληρες.
Μετράμε 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να βράζει και τις βγάζουμε από την κατσαρόλα για να κρυώσουν.
Μέχρι να κρυώσουν, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (σε φέτες ή μικρά κομματάκια) και τα μανιτάρια.
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου μαραθούν και "ξανθύνουν".
Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο ακόμα έως ότου εξατμιστούν τελείως τα υγρά τους.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα κουζίνας, όπου θα βάλουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ύστερα, βάζουμε στο αντικολλητικό τηγάνι τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά έως ότου μαραθούν.
Μόλις σοταριστούν τα βάζουμε κι αυτό στο μπολ ή στη λεκανίτσα μαζί με τα κρεμμύδια.
Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τις πατάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές στο μείγμα των κρεμμυδομανιταριών.
Προσθέτουμε το τριμμένο πεκορίνο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη ακόμα ρίγανη.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Σ' ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί - κρέμα και τα αβγά έως ότου ομογενοποιηθούν.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί (25x35 εκ.), πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά κι απλώνουμε το μείγμα πατάτας-κρεμμυδιών-μανιταριών.
Αφού το στρώσουμε καλά, το τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πηρούνι και το περιχύνουμε με το μείγμα αβγών-κρέμα γάλακτος-τυριού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και όση ώρα χρειάζεται για να προθερμανθεί, αφήνουμε την πίτα μας να ξεκουραστεί και να απορροφήσει από το μείγμα της επικάλυψης.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινήσει από πάνω, επειδή τα υλικά της γέμισης είναι ήδη μαγειρεμένα.
Δοκιμάστε την... αξίζει την λίγη φασαρία της και γιατί είναι νόστιμη αλλά και γιατί 2 μέρες μετά που την έφτιαξα, ακόμη και κρύα από το ψυγείο, εξακολουθεί να είναι αφράτη και φρέσκια. 
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την μπλογκοφίλη Χρυσόσκονη του http://natapakomyxri.blogspot.com/ που με σκέφτηκε και μου χάρισε αυτό το βραβείο. Ξέρετε τώρα, χαίρομαι πάρα πολύ όταν μου κάνετε την τιμή να μου χαρίζετε βραβεία γιατί αυτό σημαίνει ότι με συμπαθείτε και σας αρέσουν οι συνταγές μου. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ όμορφο κίνητρο να προσπαθώ να σας δίνω ακόμη περισσότερες και καλύτερες συνταγές για να διευκολύνω την καθημερινότητά σας. 
Χρυσόσκονη, και πάλι ευχαριστώ πολύ... μόνον που δεν θα παίξω το παιχνίδι, πρώτον γιατί μόλις γύρισα από τα μαθήματα και πρέπει να πάω να δω για λίγο τις ανιψούλες μου πριν κοιμηθούν και δεύτερον γιατί ήδη το έπαιξα πριν δύο μέρες... Ελπίζω να μην μου θυμώσεις γι αυτό. Όσο για το βραβείο ήδη το χάρισα σε 15 bloggers και στην ανάρτηση του Σαββάτου θα το χαρίσω και σε άλλους. 
ΚΑΛΟ  ΣΑΣ  ΒΡΑΔΥ!!!


30 σχόλια:

  1. Τι ωραία!!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμη!! Να'σαι καλά...την Κυριακή έχω τραπέζι!! Θα την κάνω σίγουρα!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Κωνσταντίνα. Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  2. Η πατατόπιτά σου από εμφάνιση σκίζει!!! Και η γεύση της είμαι σίγουρη ότι θα μας μαγέψει! Να είσαι καλά ! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Χρυσούλα. Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  3. Όμορφη ,λαχταριστή και ξεροψημένη.Να προσθέσω και εύκολη.Το γευστική το παραλείπω. Εξυπακούεται.Καλό βράδυ. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολη Σωσώ αν και με λίγη διαδικασία παραπάνω για την προετοιμασία... Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Πολύ εμφανίσιμη. σίγουρα νόστιμη, και μια πολύ καλή ιδέα για μαζώξεις με φιλαράκια!
    Φιλιά Κική μου, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική μου , πάλι μας άνοιξες την όρεξη!!!όχι ότι δεν είχαμε... Πέρνα από το blog μου, επιτέλους βρήκα χρόνο να παίξω το παιχνίδι-βραβείο σου!!!φιλάκια πολλά γλυκούλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φανή μου!!! Φιλάκια γλυκιά μου

      Διαγραφή
  6. Κική μου πολύ ωραία η πίτα σου, ωραία εμφάνιση έχει!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα...Πολύ ωραία η πατατόπιτα...Δεν έχω φτιάξει ποτέ και μου έδωσες την ιδέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όστρια κι εγώ πρώτη φορά έφτιαξα! Είναι ωραία ιδέα

      Διαγραφή
  8. Μμμμμ....Τέλεια ιδέα για συνοδευτικό στο Κυριακάτικο τραπέζι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και χαίρομαι που σου άρεσε.Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  9. Μου αρέσουν όλες οι πίτες, όπως και να είναι! Αλλά τέτοια πίτα τώρα που το σκέφτομαι δεν έχω φάει... αλλά φαίνεται τέλεια!!!!
    Καλημέρα Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είχα φάει αλλά δεν είχα φτιάξει Ελένη μου... Είναι ωραία

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Κικίτσα, παίρνω το κομμάτι μου και παω να το απολαύσω γιατί είναι δύσκολη ώρα!!!!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ Μαρία... ελπίζω να το απολαύσεις!! Καλή συνέχεια

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει Κική μου! Το δε μίγμα της επικάλυψης μου έκλεψε την καρδιά!!
    Φιλιά, καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ταιριάζει ωραία με τα υπόλοιπα υλικά!!! Φιλιά Ερμιονίτσα μου

      Διαγραφή
  12. Πολύ νόστιμη μου φαίνεται! Και συμφωνώντας με την Ερμιόνη, να πω ότι η κρούστα πρέπει να είναι "ολα τα λεφτά"!! Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία και τονίζει τα υπόλοιπα υλικά

      Διαγραφή
  13. πωπωπω, να είχα ενα κομματάκι Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα τρώς μια μπουκιά, μετά μια δεύτερη και μετά ..θα έχεις καταλήξει να έχεις φάει το μισό ταψί.
    Φαίνεται πολύ θελκτική, Κική.
    Και νόστιμη.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά θα ...έχεις τύψεις, αν και δεν έχει τραγικές θερμίδες αλλά το μισό ταψί μάλλον κάτι μαζεύει...!!!!!! χαχαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε Στέλλα μου!

      Διαγραφή
  15. πολυ ωραια συνταγη!!!! την εφτιαξα ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΧ..ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑΑΑΑΑ...ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩΩΩΩΩΩ!ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΟΡΙΤΣΑΡΑ!ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΑΑΑΑ...ΕΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ''ΥΠΕΡΟΧΟ''ΣΤΕΦΑΝΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΦΤΙΑΞΕΙ!ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΙΟΟΟΟΟΟΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!