Αρακάς γιαχνί με αυγά

Καλημέρα σας! Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, μέχρι να καταλάβουμε τις γιορτές αυτές πέρασαν κι εμείς επανήλθαμε στην καθημερινότητά μας!!! Δεν νομίζετε όμως πως είναι καιρός για λίγη αποτοξίνωση και λίγο πιο υγιεινά αλλά και πιο ελαφριά φαγητά;;; Πριν τις γιορτές, ξεφυλλίζοντας κάποιο περιοδικό μαγειρικής (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιό ακριβώς ήταν) είδα τη φωτογραφία αυτού του πιάτου αλλά δεν διάβασα τη συνταγή γιατί βιαζόμουν κι έπρεπε να φύγω. "Επιστρέφοντας" θα διαβάσω τη συνταγή σκέφτηκα αλλά όταν επέστρεψα με περίμενε μια έκπληξη... κατά λάθος το περιοδικό είχε συνοδεύσει άλλα στην ...ανακύκλωση!!!!!!:-(((( Έμεινα με την όρεξη να το μαγειρέψω... αλλά δεν το έβαλα κάτω!!! Μου είχε αρέσει τρομερά η φωτογραφία του (ωραίος λόγος για να μαγειρέψεις ένα φαγητό ...εεεεεεεεεεεε;;;;;) χαχαχα
Σήμερα, λοιπόν, ένα πιάτο που αν και με περιορισμένες θερμίδες δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, γιατί εδώ που τα λέμε, η νοστιμιά είναι απαραίτητη ακόμη κι όταν κάνουμε αποτοξίνωση ή κι όταν είμαστε σε διατροφή!
Χρωματικά πανέμορφο με πράσινο τον αρακά, άσπρο και πορτοκαλοκίτρινο το αβγό, γευστικά υπέροχο, διατροφικά πλήρες ...γιατί όχι;;; 
Το αποτέλεσμα ...ένα ωραιότατο πιάτο όλο δύναμη και όλο νοστιμιά (όπως έλεγε και η διαφήμιση... εδώ αντί για δύναμη σημειώστε γεύση) που το μόνο που χρειάζεται για συνοδεία (κι αυτό όχι υποχρεωτικά) είναι λίγο ψωμάκι... μια φέτα έτσι;;; Όχι περισσότερο!
Κι αν σκέφτεστε ...μα ο αρακάς είναι εκτός εποχής!!! Θυμηθείτε!!! Τα κατεψυγμένα σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες διατηρούν όλες τις βιταμίνες τους πολλές φορές καλύτερα κι από τα φρέσκα που για να "φτάσουν" στα χέρια μας κάνουν 2 και 3 μέρες!! Οπότε, μην πτοείστε ...εκδρομή στο σούπερ μάρκετ για ψώνια και... να ο αρακάς, γιατί να περιμένουμε μέχρι να βγεί ο φρέσκος;;;
Ξέρω, ξέρω είναι υπέροχο!!! Και τώρα που το δοκιμάσατε... θέλετε να διαβάσετε και τη συνταγή;;; Ωραίααααα!!! Ελάτε μαζί μου...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 πακέτο (1 κιλό) κατεψυγμένο αρακά 
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
2 καρότα κομμένα σε φετούλες ή κυβάκια
3-4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 μέτρια ντοματούλα ψιλοκομμένη
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. κοφτή ζάχαρη
6 αβγά (1 για κάθε άτομο)
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. 
Ύστερα, ρίχνουμε τον αρακά και τον αφήνουμε να σοταριστεί κι αυτός για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα!
Προσθέτουμε τη ντοματούλα, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, 2 ποτήρια και αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ελέγχουμε το φαγητό συχνά για να μην τελειώσει το νερό και καεί.
Μόλις δούμε ότι ο αρακάς είναι σχεδόν έτοιμος (στα 15-17 λεπτά) ρίχνουμε μέσα τα αβγά ολόκληρα  και χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου το φαγητό, το σκεπάζουμε έτσι ώστε τα αβγά να βράσουν και να σφίξει ο κρόκος τους.
Εάν θέλουμε τα αβγά μας μελάτα, τα ρίχνουμε λίγο πριν να βγάλουμε το φαγητό από την φωτιά.
Σερβίρουμε τον αρακά με ένα αβγό πασπαλισμένο με λίγη γλυκιά πάπρικα.
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε τα αβγά να βράσουν μέσα στο φαγητό, μπορούμε να τα βάλουμε να τηγανιστούν ή να ποσαριστούν (δηλ. να τα βράσουμε σε νερό) και να τα σερβίρουμε με τον αρακά.
* Εάν μαγειρέψουμε το φαγητό μας στη χύτρα ταχύτητος ο κατεψυγμένος αρακάς (ανάλογα με τη χύτρα) δεν χρειάζεται πάνω από 15 λεπτά για να είναι έτοιμος.

17 σχόλια:

  1. Αχ, και κάνει κ' ένα κρύο σήμερα...
    Ό,τι πρέπει είναι το φαγάκι αυτό!!!
    Φιλάκια!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι πολύ νόστιμο και αξίζει μια δοκιμή.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αρακά με αβγό, αλλά η περιγραφή και οι φωτογραφίες σου με έπεισαν! Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
    Πολλά φιλάκια Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω να φάω πράσινα από 'δω και πέρα... Ουουουου, με το τσουβάλι! Ανέβαζε Κική μου τέτοιες συνταγές και σου υπόσχομαι ότι δεν θα φάω ούτε αυτή τη μια φέτα ψωμάκι! Δίαιτα λέμε!
    Ο αρακάς μ' αρέσει, άρα η συνταγή σου μπαίνει στα αγαπημένα!
    Πολλά φιλιά! Καλό μεσημέρι. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει Sel μου το συγκεκριμένο πιάτο γιατί είναι όμορφο και νόστιμο αλλά και γιατί χρειαζόμαστε λίγη αποτοξίνωση!!
      Χαίρομαι που σου αρέσει ο αρακάς... ένα σου λέω ...δοκίμασέ το και δεν θα μετανιώσεις!!
      Φιλιά και καλή σου μέρα! :-))

      Διαγραφή
  4. Πολύ ιδιαίτερο το φαγάκι σου σήμερα Κική μου, δείχνει τόσο λαχταριστό!
    Για τα κατεψυγμένα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, ειδικά ο αρακάς που τον τρωμε όλον τον χρόνο, μου έχει λύσει τα χέρια!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιδιαίτερο, με όμορφες χρωματικές αντιθέσεις και νοστιμότατο Έλενα... αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Όσο για τον κατεψυγμένο κι εγώ τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία ειδικά μετά τις μελέτες που έδειξαν ότι δεν χάνουν τις βιταμίνες τους! :-))
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Κική μου πράγματι είναι πολύ όμορφο αυτό το πιάτο με όλα αυτά τα χρώματα!Όσο για τη γεύση...είμαι σίγουρη πως είναι νοστιμότατο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρώμα του σε δελεάζει και σε προκαλεί να το γευτείς Ελένη μου! Είναι νοστιμότατο ...αξίζει να το δοκιμάσεις ...αρκεί να σου αρέσει ο αρακάς! :-))
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Ο αρακάς είναι από τα φαγητά που συμπαθώ αρκετά.Τον εκτιμώ πολύ μετά από τις εορταστικές περιόδους, που συνήθως καταναλώνουμε άτακτα και ασύστολα διαφόρων ειδών εδέσματα.
    Η πρόταση με το αυγό μου είναι ιδιαίτερα αγαπητή.Είναι αλήθεια ότι το αυγό με αυτόν τον τρόπο, μόνο σε σπανακόρυζο το είχα δει και το υιοθετώ συχνά και στο σπίτι μας.Να η ευκαιρία να πειραματιστώ και με τον αρακά!Εμφανισιακά πάντως δείχνει υπέροχος!Πάντα η πολυχρωμία κερδίζει!!Καλό βράδυ και καλή δύναμη Κική μου!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τον κι έτσι τον αρακά Φωτεινή μου! Είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός...νομίζω ότι θα σου αρέσει!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχεις με πάντα τόσο νόστιμες συνταγές!!!
    Ο αρακάς μου αρέσει πολύ ομως ετσι δεν τον εχω φάει!! Οπωαδήποτε θα τον δοκημάσω!!
    Καλό βράδυ φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αγάπη! Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου! Γίνεται πολύ ωραίος ο αρακάς έτσι... αξίζει να τον δοκιμάσεις!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο φαγάκι Κική. Φτιάχνουμε παραδοσιακά μια παρόμοια συνταγή με φρέσκα φασολάκια. Τα λαχανικά συνδυάζονται τέλεια με τα αυγά και στην κατσαρόλα τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρέπει να είναι κι αυτό πολύ ωραίο Vita... μου αρέσει ο συνδυασμός των λαχανικών με τα αβγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!