Ντομάτες γεμιστές με κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα τυριού


"Δίαιτα"... λέξη μάλλον αντιπαθητική που στο άκουσμά της προκαλεί ένα συναίσθημα μάλλον ...αρνητικό, κάτι... σαν αντίδραση, σαν υποχρέωση, σαν καταπίεση! Λέξη που αντικαταστάθηκε προσφάτως από τη λέξη "διατροφή" αφού, όμως πρώτα δημιούργησε αρκετά προβλήματα με κάποιες ακραίες εφαρμογές της!!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...
Ο Ιπποκράτης και ο Πυθαγόρας ήταν οι πρώτοι που "καθιέρωσαν" την δίαιτα. Ο Πυθαγόρας θεωρούσε ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να τρώει τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά ούτε και φασόλια. Ο Ιπποκράτης, πάλι, στο "Περί Διαίτης" έργο του, γράφει ότι ο άνθρωπος  πρέπει επιλέγει τί θα καταναλώσει και να αποφεύγει τα ωμά τρόφιμα, θεωρώντας την παχυσαρκία ασθένεια.
Αργότερα, στον Μεσαίωνα οι δίαιτες για αδυνάτισμα δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς μιας και τα "παραπάνω κιλάκια" έδειχναν την καλή οικονομική κατάσταση του ατόμου. Υπήρχαν φυσικά οι "δίαιτες" για λόγους υγείας αλλά αυτές δεν θεωρούνταν ακριβώς "δίαιτες" αλλά "φάρμακα".
Στην Αναγέννηση τα γυναικεία (ειδικά) "παχάκια" θεωρούνταν ομορφιά και αποτυπώνονταν στους πίνακες των μεγάλων ζωγράφων με περηφάνεια.
Οι γιατροί του Λουδοβίκου 14ου έφτιαξαν ένα είδος δίαιτας όταν του σύστησαν να καταναλώνει πολλά γαλακτοκομικά και λαχανικά γιατί πίστευαν ότι βοηθούσαν την καλή πέψη.
Ήταν ο Λουδοβίκος 15ος εκείνος που ανάφερε για πρώτη φορά την ειδική διατροφή άρα "δίαιτα" πριν το αγαπημένο του σπορ... το κυνήγι γιατί υπέφερε από φουσκώματα.
Αργότερα, η δίαιτα μπήκε σε θρησκευτικό πλαίσιο και έγινε αντικείμενο  εξαγνισμού, εγκράτειας και απομάκρυνσης του ανθρώπου από τα πάθη και τις απολαύσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, η δίαιτα και η αποφυγή κάποιων τροφίμων είχε άμεση σχέση με τα προϊόντα που παρήγαγε κάθε τόπος και με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων.
H σύγχρονη, όμως, σκληρή δίαιτα που για κάποια χρόνια "καθιερώθηκε" και έκανε πολλές κοπέλες και γυναίκες να καταλήξουν με νευρική ανορεξία ξεκίνησε από τα πρότυπα που "δημιουργήθηκαν" στον κόσμο της μόδας. Ένα πλήθος από δίαιτες εμφανίστηκαν σαν διάττοντες αστέρες που ανέτειλαν κι έσβησαν λόγω του ότι δημιούργησαν ένα πλήθος προβλημάτων υγείας σε όσους τις εφάρμοσαν. 
Έτσι καθιερώθηκε πλέον η "διατροφή" και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η "μεσογειακή, ισορροπημένη διατροφή" που βοηθά στον έλεγχο του βάρους αλλά και στην καλή κατάσταση της υγείας του ανθρώπου. 
Σήμερα,λοιπόν, μια συνταγή για σωστή διατροφή αλλά και αποτοξίνωση μετά τις γιορτές. Ένα πιάτο  γρήγορο και εύκολο, μεσογειακό, νόστιμο και χορταστικό...
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
4 ντομάτες μετρίου μεγέθους
160 γρ. κοφτό μακαρονάκι
2-3 κ.σ. τυρί κρέμα light
4 κ.σ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κ.σ. ρεγκάτο καπνιστό (ή άλλο καπνιστό τυρί), τριμμένο
2/3 φλ.τσ. γάλα ή κρέμα γάλακτος light
2-3 κ.σ. χυμό από τις ντομάτες (χωρίς τα σπόρια)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 ελιές σε κομμάτια (προαιρετικά)
2-3 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας με λίγα λιπαρά ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Ετοιμάζουμε τη  σάλτσα
Αδειάζουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αδειάζουμε τις ντομάτες (όπως κάνουμε για τις γεμιστές ντομάτες) και αφού τις πασπαλίσουμε εσωτερικά με λίγο αλάτι τις αφήνουμε με το άνοιγμα προς τα κάτω για να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το τυρί κρέμα, το κεφαλοτύρι, το καπνιστό ρεγκάτο και το χυμό από τις ντομάτες.
Ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά τη σάλτσα να πάρει 2-3 βράσεις έως ότου γίνει ελαφρά πηχτή και περιχύνουμε μ' αυτή τα μακαρονάκια.
Εάν πρόκειται να βάλουμε ζαμπόν ή ελιές  στη φάση αυτή, τα αναμιγνύουμε με τα μακαρονάκια.
Ύστερα, παίρνουμε τις ντομάτες τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγο πιπέρι και τις γεμίζουμε με το μακαρονάκι.
Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τριμμένο, καπνιστό ρεγκάτο.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο ταψάκι, βάζουμε τις ντομάτες και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου κάνουν μια ελαφρά κρούστα από πάνω.
TIPS
Εάν θέλουμε να κάνουμε το πιάτο μας ακόμα πιο πλούσιο μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα τυριών και ένα αυγό που το έχουμε χτυπήσει καλά. Η σάλτσα γίνεται ακόμα πιο δεμένη και με πιο γεμάτη γεύση.
Καλή σας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!! 


Tante Kiki
29 Comments
No