Πίτσα με μπέικον και αυγά

...γρήγορη, εύκολη και χορταστική
Ιταλία... και μόνο στο άκουσμα της λέξης, το μυαλό ταξιδεύει σε γαστρονομικές απολαύσεις της γειτονικής χώρας. Απολαύσεις που πάντα συμπεριλαμβάνουν την πίτσα... μια διάσημη Ιταλίδα κυρία με πολλές πολλές φορεσιές.
Σήμερα, μαζί με τη λιχούδικη πίτσα σας προσκαλώ να διαβούμε μαζί τον "Δρόμο της πίτσας" ...έτσι για να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Κι επειδή είμαστε Έλληνες, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό, να ξεκινήσουμε κάπου από κει, την Αρχαία Ελλάδα όπου ετοιμάζονταν ένα λεπτό και στρογγυλό ψωμί-πίτα, ο πλακούντος που περιείχε γάλα, τυρί, αυγά, λάδι, λίπος, άνηθο, μάραθο, κύμινο, πιπέρι και άλλα αρωματικά και μπαχαρικά. Γενικά, πλατιές πίτες από διάφορα μείγματα αλεύρων ήταν πολύ αγαπητά και διαδεδομένα με την ονομασία "μάζα".
Ο Ηρόδοτος αναφέρει διάφορες συνταγές για τέτοιες πίτες-ψωμιά Βαβυλωνιακής προέλευσης.
Στην Αίγυπτο όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού έφτιαχναν στρογγυλές πίτες με διάφορα αρωματικά και μπαχαρικά και τις έψηναν σε πυρωμένες πέτρες. Ειδικά στα γενέθλια του Φαραώ, σύμφωνα με το έθιμο, καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες από τις πιτούλες αυτές.
Αλλά και οι στρατιώτες του Πέρση Δαρείου έτρωγαν κάποιες πίτες με λεπτή ζύμη, ψημένη επάνω στις ασπίδες τους και καλυμμένες με τυρί.
Στην Ισπανία υπάρχουν αναφορές παρόμοιας ζύμης με το όνομα "πλακέντα" ή "όφα".
Ο P.Cato που έγραψε την πρώτη ιστορία της Ρώμης, ανέφερε ένα λεπτό, στρογγυλό ψωμί με ελαιόλαδο, μυρωδικά και μέλι, ψημένο στην πέτρα.
Τον 1ο π.Χ. αιώνα, ένας Ρωμαίος μάγειρας αναφέρει μια συνταγή του για βάση από ψωμί όπου έβαζε κοτόπουλο, τυρί, σκόρδο, πιπεριά και ελαιόλαδο (λέτε να ήταν μια ...αρχαία πίτσα;;;).
Το 1522 έρχονται στην Ευρώπη από το Περού για πρώτη φορά ντομάτες. Οι πρώτοι που τις δοκιμάζουν είναι οι φτωχοί Ναπολιτάνοι (η Νάπολη είναι η πατρίδα της πίτσας) και τις χρησιμοποιούν κομμένες σε σάλτσα. Είναι η εποχή που δημιουργείται, ουσιαστικά, η πρώτη πίτσα.
Έναν αιώνα σχεδόν αργότερα, το τόσο αγαπημένο έδεσμα της Νάπολης, κεντρίζει το ενδιαφέρον των αριστοκρατών που αρχίζουν να επισκέπτονται την πόλη για να γευτούν το φαγητό που τρώνε οι φτωχοί και το ετοιμάζουν άντρες που ονομάζονται "πιτσαϊόλοι".
Έτσι, φτάνουμε στο 1889, μια χρονιά-σταθμό στην ιστορία της πίτσας.
Όταν η γυναίκα του βασιλιά Ουμπέρτου 1ου, Μαργαρίτα πήγε στη Νάπολη για διακοπές θέλησε να δοκιμάσει πίτσα και κάλεσε τον πιο διάσημο πιτσαϊόλο, τον Ραφαέλ Εσποζίτο να την φτιάξει. Ο σεφ, έφτιαξε τρεις πίτσες, την μία με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, την άλλη με σκόρδο, ελαιόλαδο και ντομάτες και μια τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και ντομάτες γιατί ήταν τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας. Καθώς, λοιπόν, η Μαργαρίτα ενθουσιάστηκε με την τελευταία, της έδωσε το όνομά της. Έτσι γεννήθηκε η πίτσα Μαργαρίτα που ακόμη και σήμερα, 117 χρόνια μετά την βρίσκουμε σχεδόν παντού.
Λίγα χρόνια αργότερα, οι Ιταλοί μετανάστες μετέφεραν την πίτσα στην Αμερική με πρώτο σταθμό το Σικάγο.
Φυσικά, τώρα πια, η πίτσα, ζύμη και υλικά γέμισης έχει άπειρες παραλλαγές ακόμη και ...γλυκιές, όπως στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας όπου φτιάχνουν πίτσα με μπανάνα και σοκολάτα. Οι πωλήσεις της είναι τόσο υψηλές που έχει πια σημαντική θέση στην οικονομία της πόλης και γι αυτό καθιέρωσαν την 10η Ιουλίου "μέρα της πίτσας" διοργανώνοντας κι ένα πρωτάθλημα πίτσας.
Και μετά από τόσο διάβασμα και τόση ...γνώση... μια πίτσα και μάλιστα γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη είναι απολύτως απαραίτητη. :-))))
Πάμε να την φτιάξουμε;;;
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για τη ζύμη
200 ml γιαούρτι
230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. baking
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
6 φέτες μπέικον καπνιστό, σε κομμάτια
1 μεγάλη ντομάτα σε κύβους
110 γρ. τυρί γκούντα
1/2 πιπεριά κόκκινη, σε κυβάκια
1/2 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
4 αβγά
3 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας (ή κεφαλοτύρι), τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το μπέικιν, το αλάτι, το σκόρδο και τη ρίγανη και προσθέτουμε το μισό αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια (είναι σε οριακό σημείο ανάμεσα στο "κολλάει" και δεν "κολλάει").
Την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Για τη γέμιση
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη σκεπάζουμε με το τυρί γκούντα. 
Προσθέτουμε τη ντομάτα σε κύβους και από πάνω το μπέικον.
Τέλος, ρίχνουμε τις δύο πιπεριές και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Μετά, βγάζουμε την πίτσα και βάζουμε επάνω τα τέσσερα αυγά, ολόκληρα.
Πασπαλίζουμε με το πεκορίνο (ή το κεφαλοτύρι) και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη και τα αυγά να ψηθούν.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!

17 σχόλια:

  1. Αχ, η πίτσα είναι η αδυναμία μου και αυτή εδώ στις φωτογραφίες φαίνεται πολύ-πολύ νόστιμη! Πάντως τη ζύμη θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε, έχω πολλές συνταγές για ζύμη πίτσας αλλά αυτή δεν την έχω δοκιμάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά όλα ξεκινάν από την αρχαία Ελλάδα...?Απλά εξελίσσονται στο πέρασμα των αιώνων και έξυπνα κατοχυρώνονται!!
    Ας επιτρέψουμε όμως στους φίλους Ιταλούς να διεκδικούν τη νοστιμιά και την ιδέα? του γευστικότερου ίσως και πιο αντιπροσωπευτικού,μαζί με την πάστα,παραδοσιακού πιάτου!Την λατρεύουν,την παρασκευάζουν με άπειρους τρόπους και την τρώνε καθημερινά!!!
    Και εσύ Κική μου σήμερα μας προτείνεις μία ιδιαίτερα εύγευστη και χορταστική πίτσα!Παχουλή και αφράτη ,με τα μπόλικα υλικά της να ξεχειλίζουν στριμωγμένα, με τα απίθανα χρώματα να μπερδεύονται και να δημιουργούν έναν ζωγραφικό πίνακα με θέμα κάποιον ανοιξιάτικο αγρό,με τα αρώματα να ξεφεύγουν και να συναγωνίζονται την εικόνα,μια πίτσα που πολύ θα ήθελαν οι ναπολιτάνοι κάτοχοι της ευρεσιτεχνίας να την γράψουν στους μαγειρικούς τους καταλόγους!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά Κική μου,να έχεις μία όμορφη μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ιδιαίτερη η συνταγή σου και από τις φωτογραφίες καταλαβαίνω οτι πρέπει να είναι πεντανόστιμη!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα...Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτότυπη συνταγή και πεντανόστιμη απ΄ό,τι καταλαβαίνω! Αυτές οι φωτογραφίες σου με έστειλαν! Άμα φτιάξουμε περισσότερη ζύμη (προσωπικά βαριέμαι να φτιάχνω εκείνη την ώρα) και την κρατήσουμε στην κατάψυξη, αλλιώνεται το αποτέλεσμα;
    Πολλά πολλά φιλάκια Κική μου! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική, τι νοστιμιές είναι αυτές;; Πλούσια και χορταστική η πίτσα σου! Αν και είναι πρωί ακόμα, δεν θα έλεγα όχι για ένα κομμάτι, έστω και μικρό!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ είμαστε Κική μου!
    Εγώ εδώ θα μείνω σήμερα να τρώω πίτσες μέχρι το βράδυ! Το σκόρδο μου άρεσε πολύ στη ζύμη!!

    Καλημέρες πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή, Βασιλική μου, είναι "βασιλική" πίτσα!
    Την απολαμβάνεις μέχρι το τελευταίο ψίχουλο, διώχνοντας όποιον πάει να απλώσει χεράκι.
    Δεν την μοιράζεσαι με κανένα. :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη συνταγή!!!!
    Πολύ πρωτότυπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πίτσα-breakfast, φοβερή ιδέα Κική μου!
    Και πόσο υπέροχη δείχνει!
    Πολλά φιλιά, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλη και λαχταριστη φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου πολύ αφράτη και χορταστική η πίτσα σου!Δείχνει λαχταριστή!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα μπορούσα να ζω με πίτσα κάθε μέρα! Πολύ ν΄σοτιμη και πλούσια η πίτσα σου Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωωω!!
    Αυτή είναι πίτσα!! Φοβερός συνδυασμός υλικών! Όλο λέω ότι θα φτιάξω πίτσα με αυγουλάκια και όλο το αναβάλλω! Πρέπει να είναι φανταστική ε Κική μου;
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. να τα, να τα, τα πιτσάκια!!! χι χι... με αυγά δεν ξέρω αν θα μου άρεσε, είμαι λιγάκι περίεργη.. :) φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξαφνικά πείνασα και θα περιμένω πως και πως το πρωί μήπως φτιάξω αυτή την νόστιμη πίτσα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νοστιμότατη η πίτσα σου, Κική μου!!!Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορική αναδρομή!Με ωραία γεύση ξεκινάει ο Φλεβάρης..Καλό μήνα και καλό Σ/Κ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μου χει κάτσει αυτή η πίτσα!!!!
    Τόσο όμορφη που είναι...πολύχρωμη!!!!
    Για τη γεύση της , είμια σίγουρη οτι σκίζει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!