Κέικ αμυγδάλου με άρωμα λεμονιού


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πρωί πρωί Δευτέρας με ανανεωμένη την όρεξη για δουλειά, ένα τσάι για λίγη ζεστούλα ή έναν καφέ (πάντα με γάλα ...για μένα) κι ένα γλυκό κομμάτι κέικ στο χέρι! Ωραίο πρωινό, γεμίζει γλύκα και άρωμα καθώς  λιώνει στο στόμα, χαρίζει ενέργεια και κέφι για δουλειά...
Όταν ήμουν μαθήτρια της Γ' Λυκείου, το καλοκαίρι πήγαινα φροντιστήριο για τις εξετάσεις που θα έδινα στο Πανεπιστήμιο και θυμάμαι ακόμα πόσο κέφι μου έδινε ένα συγκεκριμένο τραγούδι που άκουγα κάθε πρωί την ίδια ώρα από τον τοπικό ραδιοσταθμό της Καβάλας, καθώς πηγαίναμε με τον μπαμπά μου από την Ν.Πέραμο που μέναμε για καλοκαίρι στην Καβάλα καθώς κι εκείνος δεν είχε πάρει ακόμη την άδειά του. 
Γι αυτό σας λέω... κάποια ασήμαντα φαινομενικά γεγονότα και πράγματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας για όλη την ημέρα και ειδικά τη Δευτέρα που είναι μια δύσκολη μέρα! 
Μια νόστιμη, γλυκιά λιχουδιά ...μας φτιάχνει το κέφι (έστω και πρόσκαιρα) και μας δίνει όρεξη για δημιουργία και δράση!!
Ελάτε, λοιπόν, πάρτε από ένα κομμάτι... αν και οι φωτογραφίες το αδικούν από λίγο έως πολύ γιατί δεν είναι καλές λόγω του ότι το συγκεκριμένο, καημένο κέικ έγινε με πολύ άγχος σε δύο φόρμες (η μία θα πήγαινε για έκτακτο δώρο) κι έτσι δεν έβγαλα ούτε τη διαδικασία αλλά ούτε και φωτογραφίες της προκοπής. :-(((( 
Πάντως, σαν κέικ δεν έχει λόγο, είναι σκέτη απόλαυση με τον υπέροχο συνδυασμό αμυγδάλου και λεμονιού. Αν συνοδευτεί και μ' ένα απλό γλάσο λεμονιού τότε ...απογειώνεται!
Η συνταγή είναι αυτοσχέδια και προέκυψε από την αγάπη μου για το γνωστό Capri Torta (θα το βρείτε ΕΔΩ). Ήθελα ένα νόστιμο κέικ χωρίς σιρόπι και με λιγότερο αμύγδαλο... έτσι προέκυψε το συγκεκριμένο...
Να τί ακριβώς έκανα...
ΥΛΙΚΑ
4 αβγά
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
230 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου) σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
310 ml γάλα
110 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο ή όχι και καβουρδισμένο (χωρίς αντικολλητική ουσία)
Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι ακέρωτο
Πολτός από 1 λεμόνι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Παίρνουμε το ξύσμα του λεμονιού, το ξεφλουδίζουμε και όπως είναι ολόκληρο το βράζουμε για 40-50 λεπτά ή έως ότου μαλακώσει.
Έπειτα αφαιρούμε με ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι τις ίνες του και το πολτοποιούμε στο multi.
Ψιλοκόβουμε στο multi τα  αμύγδαλα (να γίνουν σαν σκόνη)  και τα καβουρδίζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.
Τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί καλά (10-15 λεπτά) έως ότου αφρατέψει και ασπρίσει.
Προσθέτουμε και τον πολτό του λεμονιού.
Ύστερα, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το ένα και μετά να βάλουμε το επόμενο.
Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και προσθέτοντας εναλλάξ γάλα και φαρίνα (με τα αμύγδαλα), ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και βάζουμε σε φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι (το μπήγουμε στο κέντρο του κέικ και εάν όταν το βγάλουμε είναι καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο αλλιώς το αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμη) εάν είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο.
Μόλις κρυώσει, το πασπαλίζουμε με άχνη ή κάνουμε λίγο γλάσο λεμονιού και το περιχύνουμε.
Καλή σας εβδομάδα!! :-))
Tante Kiki
22 Comments
No