Πίτα με μελιτζάνες και κιμά


Μια πιτούλα που έλειπε από την κουζίνα του Tante Kiki... η μελιτζανόπιτα!!! Την είχα φτιάξει για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι αλλά όσο γρήγορα ετοιμάστηκε άλλο τόσο γρήγορα εξαφανίστηκε... κάποιο Σαββατόβραδο με φίλους στη βεράντα!! Ούτε φωτογραφία ...ούτε τίποτε!!! "Δεν πειράζει... θα την ξαναφτιάξω" σκέφτηκα! Αλλά οι μήνες κύλησαν και η πίτα δεν ξαναφτιάχθηκε...
μέχρι προχθές...  που ο κιμάς που είχε περισσέψει από τα μακαρόνια της προηγούμενης μέρας και δύο μελιτζάνες που κάθονταν θλιμμένες στο συρτάρι των λαχανικών (στο ψυγείο) με έκαναν να ...στραφώ προς  τον δρόμο για την ...μελιτζανόπιτα. Η ανάγκη για ανακύκλωση εμφανίστηκε και πάλι επιτακτική!!! Ο κιμάς έπρεπε να χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε... κανένας δεν τον λαχταρούσε όπως ήταν!!! Στον δρόμο, λοιπόν, προς την μελιτζανόπιτα αλλά με μια ...παράκαμψη από τη χώρα του κιμά!!! 
Καθόλου άσχημα... μ' έναν σμπάρο δυό τρυγόνια λένε στον τόπο μου... μελιτζανοκιμαδόπιτα ...λοιπόν σκέφτηκα κι ελπίζω να την αγαπήσουν αλλιώς θα την ...λουστώ μόνη μου, άντε και με τη μαμά μας που είναι η πιο επιρρεπής στις "καινοτομίες"!!! [...]
Τελικά, άδικα ανησυχούσα... όλοι γεύτηκαν την μελιτζανόπιτα και απ' όλους (με κυρίαρχες τη Βασιλικούλα και την Ιωάννα, ακολουθούμενες κατά πόδας από τον μπαμπά και τον παππού τους) πήρε τον τίτλο της υποψήφιας για " Μις νοστιμιά"!! Να επαναληφθεί ...ήταν η τελική ετυμηγορία!!! Να αναρτηθεί ... ψήφισε ο γαμπρούλης μου και για να το λέει... κάτι θα ξέρει γιατί είναι και ...από τους δύσκολους (κι ας μην πλένει με  ...Essex!!!!! χαχαχα).
Πώς μπορώ, λοιπόν, μετά από μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία να μην σας δώσω τη συνταγή;;;; 
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
Για το φύλλο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
8 γρ. (1 κ.γλ. φουσκωτή) ζάχαρη 
6 γρ. (1 κ.γλ. κοφτή) αλάτι
45 γρ. (6-7 κ.σ. ελαιόλαδο)
12 γρ. (2 κ.σ.) λευκό ξίδι
210-230 γρ. νερό (από τη βρύση)
Για τη γέμιση
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο για μακαρόνια
2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης, σε κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο στον λεπτό τρίφτη
2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη (ή πολτοποιημένες στο multi)
120 γρ. κίτρινο τυρί, τριμμένο (ή μείγμα κίτρινων τυριών)
120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
3 αβγά
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη 
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση
Βάζουμε σε νερό με αλάτι τις μελιτζάνες να ξεπικρίσουν και τις αφήνουμε για 30-40 λεπτά, προτού τις ξεπλένουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε και τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί λίγο, ανακατεύοντάς τον έτσι ώστε να σοταριστεί καλά.
Σβήνουμε τον κιμά με τις ντομάτες, προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και μείνει με το λάδι του.
Εν τω μεταξύ, όση ώρα βράζει ο κιμάς, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τις μελιτζάνες να τηγανισθούν (σοταριστούν).
Μετά, τις προσθέτουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε και τα δύο είδη τυριών, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και αφού δοκιμάσουμε τη γεύση του μείγματος και μείνουμε ικανοποιημένοι, σπάζουμε και προσθέτουμε και τα αβγά.
Ανακατεύουμε το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το φύλλο.
Ετοιμάζουμε το φύλλο
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μισό νερό  και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σιγά σιγά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό (πάντα ανάλογα με το ποιά μάρκα αλεύρι χρησιμοποιούμε μπορεί να διαφοροποιηθεί η ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε).
Η τελική μας ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακή και αφράτη.
Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, εκτός ψυγείου, για μισή ώρα.
Η ζύμη που έχουμε με τις συγκεκριμένες ποσότητες υλικών είναι περίπου 680-690 γραμμάρια.
Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα γύρω στα 310 γρ. για το επάνω φύλλο και το άλλο γύρω στα 380 γρ. που είναι για το κάτω φύλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανοίγουμε πρώτα το κάτω φύλλο και παίρνοντας τη ζύμη τη χωρίζουμε σε 9-10 μπαλάκια.
Κάθε ένα από αυτά το ανοίγουμε για λίγο και το κάνουμε ένα μικρό πιτάκι με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά.
Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα πιάτο και βάζουμε το πρώτο πιτάκι που ανοίξαμε.
Ύστερα το αλείφουμε, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, με λίγο ελαιόλαδο και ανοίγουμε ένα δεύτερο που το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο "λαδωμένο" φύλλο.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν και τα 9 ή 10 πιτάκια. 
'Ετσι, έχουμε ένα πιτάκι που αφού το πιέσουμε λίγο και το διπλώσουμε γύρω γύρω το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το βάζουμε στο ψυγείο έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε και το επάνω φύλλο αλλά αυτό με τη μέθοδο του "ήλιου" για να γίνει πιο τριφτό.
Παίρνουμε τη ζύμη, τη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ( ή κόρν φλάουρ) και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο όσο μπορούμε πιο λεπτό.
Εάν κάπου το φύλλο μας κάνει κάποια τρύπα, δεν μας πειράζει ιδιαίτερα γιατί πιέζοντάς το μπορούμε να κλείσουμε.
Το αλείφουμε κι αυτό με ελαιόλαδο.
Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε έναν κύκλο στη μέση και γύρω γύρω χωρίζουμε ακτίνες.
Κάθε ακτίνα την κλείνουμε, διπλώνοντάς την μέχρι τη μέση και έτσι ώστε να καλύπτουμε τον κεντρικό κύκλο.
Αφού κλείσουμε όλες τις ακτίνες το διπλώνουμε λίγο γύρω γύρω και το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο.
Βγάζουμε την πρώτη πιτούλα και την ανοίγουμε σε φύλλο στις διαστάσεις που θέλουμε.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το φύλλο της βάσης.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
Βγάζουμε και το άλλο φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε κι αυτό με τον πλάστη.
Στρώνουμε και το επάνω φύλλο, αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο, την χαράζουμε για να μη φουσκώσει το φύλλο και τη βάζουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνειά της να ροδοκοκκινήσει.
Μόλις ψηθεί η πίτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε σκέτη ή με λίγο γιαούρτι που της ταιριάζει απίστευτα.

Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!!!
Tante Kiki
38 Comments
No