Πίτα με μελιτζάνες και κιμά

Μια πιτούλα που έλειπε από την κουζίνα του Tante Kiki... η μελιτζανόπιτα!!! Την είχα φτιάξει για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι αλλά όσο γρήγορα ετοιμάστηκε άλλο τόσο γρήγορα εξαφανίστηκε... κάποιο Σαββατόβραδο με φίλους στη βεράντα!! Ούτε φωτογραφία ...ούτε τίποτε!!! "Δεν πειράζει... θα την ξαναφτιάξω" σκέφτηκα! Αλλά οι μήνες κύλησαν και η πίτα δεν ξαναφτιάχθηκε...
μέχρι προχθές...  που ο κιμάς που είχε περισσέψει από τα μακαρόνια της προηγούμενης μέρας και δύο μελιτζάνες που κάθονταν θλιμμένες στο συρτάρι των λαχανικών (στο ψυγείο) με έκαναν να ...στραφώ προς  τον δρόμο για την ...μελιτζανόπιτα. Η ανάγκη για ανακύκλωση εμφανίστηκε και πάλι επιτακτική!!! Ο κιμάς έπρεπε να χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε... κανένας δεν τον λαχταρούσε όπως ήταν!!! Στον δρόμο, λοιπόν, προς την μελιτζανόπιτα αλλά με μια ...παράκαμψη από τη χώρα του κιμά!!! 
Καθόλου άσχημα... μ' έναν σμπάρο δυό τρυγόνια λένε στον τόπο μου... μελιτζανοκιμαδόπιτα ...λοιπόν σκέφτηκα κι ελπίζω να την αγαπήσουν αλλιώς θα την ...λουστώ μόνη μου, άντε και με τη μαμά μας που είναι η πιο επιρρεπής στις "καινοτομίες"!!! [...]
Τελικά, άδικα ανησυχούσα... όλοι γεύτηκαν την μελιτζανόπιτα και απ' όλους (με κυρίαρχες τη Βασιλικούλα και την Ιωάννα, ακολουθούμενες κατά πόδας από τον μπαμπά και τον παππού τους) πήρε τον τίτλο της υποψήφιας για " Μις νοστιμιά"!! Να επαναληφθεί ...ήταν η τελική ετυμηγορία!!! Να αναρτηθεί ... ψήφισε ο γαμπρούλης μου και για να το λέει... κάτι θα ξέρει γιατί είναι και ...από τους δύσκολους (κι ας μην πλένει με  ...Essex!!!!! χαχαχα).
Πώς μπορώ, λοιπόν, μετά από μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία να μην σας δώσω τη συνταγή;;;; 
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου
Για το φύλλο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
8 γρ. (1 κ.γλ. φουσκωτή) ζάχαρη 
6 γρ. (1 κ.γλ. κοφτή) αλάτι
45 γρ. (6-7 κ.σ. ελαιόλαδο)
12 γρ. (2 κ.σ.) λευκό ξίδι
210-230 γρ. νερό (από τη βρύση)
Για τη γέμιση
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο*
2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης, σε κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο στον λεπτό τρίφτη
2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη (ή πολτοποιημένες στο multi)
120 γρ. κίτρινο τυρί, τριμμένο (ή μείγμα κίτρινων τυριών)
120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
3 αβγά
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη 
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση
Βάζουμε σε νερό με αλάτι τις μελιτζάνες να ξεπικρίσουν και τις αφήνουμε για 30-40 λεπτά, προτού τις ξεπλένουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε και τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί λίγο, ανακατεύοντάς τον έτσι ώστε να σοταριστεί καλά.
Σβήνουμε τον κιμά με τις ντομάτες, προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και μείνει με το λάδι του.
Εν τω μεταξύ, όση ώρα βράζει ο κιμάς, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τις μελιτζάνες να τηγανισθούν (σοταριστούν).
Μετά, τις προσθέτουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε και τα δύο είδη τυριών, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και αφού δοκιμάσουμε τη γεύση του μείγματος και μείνουμε ικανοποιημένοι, σπάζουμε και προσθέτουμε και τα αβγά.
Ανακατεύουμε το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το φύλλο.
Ετοιμάζουμε το φύλλο
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μισό νερό  και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σιγά σιγά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό (πάντα ανάλογα με το ποιά μάρκα αλεύρι χρησιμοποιούμε μπορεί να διαφοροποιηθεί η ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε).
Η τελική μας ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακή και αφράτη.
Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, εκτός ψυγείου, για μισή ώρα.
Η ζύμη που έχουμε με τις συγκεκριμένες ποσότητες υλικών είναι περίπου 680-690 γραμμάρια.
Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα γύρω στα 310 γρ. για το επάνω φύλλο και το άλλο γύρω στα 380 γρ. που είναι για το κάτω φύλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανοίγουμε πρώτα το κάτω φύλλο και παίρνοντας τη ζύμη τη χωρίζουμε σε 9-10 μπαλάκια.
Κάθε ένα από αυτά το ανοίγουμε για λίγο και το κάνουμε ένα μικρό πιτάκι με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά.
Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα πιάτο και βάζουμε το πρώτο πιτάκι που ανοίξαμε.
Ύστερα το αλείφουμε, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, με λίγο ελαιόλαδο και ανοίγουμε ένα δεύτερο που το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο "λαδωμένο" φύλλο.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν και τα 9 ή 10 πιτάκια. 
'Ετσι, έχουμε ένα πιτάκι που αφού το πιέσουμε λίγο και το διπλώσουμε γύρω γύρω το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το βάζουμε στο ψυγείο έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε και το επάνω φύλλο αλλά αυτό με τη μέθοδο του "ήλιου" για να γίνει πιο τριφτό.
Παίρνουμε τη ζύμη, τη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ( ή κόρν φλάουρ) και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο όσο μπορούμε πιο λεπτό.
Εάν κάπου το φύλλο μας κάνει κάποια τρύπα, δεν μας πειράζει ιδιαίτερα γιατί πιέζοντάς το μπορούμε να κλείσουμε.
Το αλείφουμε κι αυτό με ελαιόλαδο.
Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε έναν κύκλο στη μέση και γύρω γύρω χωρίζουμε ακτίνες.
Κάθε ακτίνα την κλείνουμε, διπλώνοντάς την μέχρι τη μέση και έτσι ώστε να καλύπτουμε τον κεντρικό κύκλο.
Αφού κλείσουμε όλες τις ακτίνες το διπλώνουμε λίγο γύρω γύρω και το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο.
Βγάζουμε την πρώτη πιτούλα και την ανοίγουμε σε φύλλο στις διαστάσεις που θέλουμε.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το φύλλο της βάσης.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
Βγάζουμε και το άλλο φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε κι αυτό με τον πλάστη.
Στρώνουμε και το επάνω φύλλο, αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο, την χαράζουμε για να μη φουσκώσει το φύλλο και τη βάζουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνειά της να ροδοκοκκινήσει.
Μόλις ψηθεί η πίτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε σκέτη ή με λίγο γιαούρτι που της ταιριάζει απίστευτα.
TIPS
*
Η πίτα μπορεί να γίνει και με κιμά από μακαρόνια που έχει περισσέψει και περιμένει να ...αξιοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή προσθέτουμε τα υλικά που δεν έχουμε βάλει στον κιμά.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!!!

38 σχόλια:

  1. Πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε τέτοια νοστιμιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην αντισταθείτε Λίλα μου... γιατί να αντισταθείτε;;; :-))

      Διαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για μελιτζανόπιτα, μόνο που εγώ την κάνω χωρίς κιμά. Ευκαιρία να δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ την κάνω και σκέτη αλλά είχε περισσέψει ο κιμάς από τα μακαρόνια κι έτσι ...πήδηξε μέσα στις μελιτζάνες...χαχαχα
      Δοκίμασέ την κι αυτή την εκδοχή, έγινε νόστιμη!!!

      Διαγραφή
  3. Και μόνο που την κοιτώ μου άνοιξε την όρεξη!!!Υπέροχη η πιτούλα σου!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη Σπυριδούλα μου... αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Σιγά που δεν θα καταναλωνόταν! Με χειροποίητο φύλλο και τέτοια εξαιρετική γέμιση λογικό να εξαφανιστεί! Κι εγώ πολύ θα το ήθελα ένα κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμη η πίτα Sunday... αξίζει να την δοκιμάσεις!
      Να σου στείλω;;;; :-)))

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία πιτά!!! Και πολύ νόστιμη και ωραία εμφανισιακά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε...είναι νόστιμη!

      Διαγραφή
  6. Πίτα που συνδυάζει λαχανικά,τυριά και κρέας!!Αγαπημένη πίτα!!!Εξάλλου είπαμε Κική μου, λατρεύουμε τις πίτες,ιδιαίτερα αν είναι να γίνουν με καινούργιες προτάσεις!!
    Πριν αρκετά χρόνια είχα δοκιμάσει σε φιλικό σπίτι μελιτζανοπιτάκια.Φτιαγμένα από την σωταρισμένη ψίχα της μελιτζάνας ,αυγά και διάφορα τυριά.Ήταν πολύ νόστιμα,αλλά δεν καταπιάστηκα να τα κάνω και εγώ.
    Η δική σου πρόταση είναι εμπλουτισμένη με πολλά και νόστιμα υλικά και δεν διαπραγματεύομαι τη νοστιμιά της!!Συγχαρητήρια για την ευφάνταστη πρόταση και για τις λεπτομερείς οδηγίες για τα διαδοχικά στάδια παρασκευής της!
    Φιλιά πολλά,πολλά.
    ΥΓ.Ερώτηση..Γιατί παρασκευάζεις με διαφορετικό τρόπο τα δύο φύλλα?Διάβασα ότι το πάνω φύλλο γίνεται πιο τριφτό αν το κάνουμε με τη μέθοδο του ήλιου ,το κάτω φύλλο πώς το επιθυμούμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερπλήρης πίτα, είναι αλήθεια Φωτεινή μου! Βέβαια και η σκέτη μελιτζανόπιτα είναι νοσστιμότατη!!
      Όσο για την πρόταση...μελιτζανόπιτα ήθελα να φτιάξω... ο κιμάς υπήρχε και δεν τον ήθελαν με μακαρόνια ...οπότε να η πίτα!
      Όσον αφορά στο φύλλο, είναι ακριβώς όπως το λες... με τη μέθοδο του ήλιο γίνεται πιο τριφτό και χωρίζει σε περισσόερα φύλλα γι αυτό κάνουμε έτσι!!

      Διαγραφή
  7. πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!! !μου αρέσουν και οι μελιτζάνες και ο κιμάς!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Εβονίτα μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Αν και είμαι φαγωμένη δεν θα έλεγα όχι για ένα κομμάτι πίτα! Μιαμ, μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω;;;; Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  9. Δεν έχω φάει ποτέ μελιτζανόπιτα και φαίνεται πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη πιτούλα!!!
    Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός μελιτζάνας με κιμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίος συνδυασμός πράγματι και θυμίζει τα παπουτσάκια!

      Διαγραφή
  11. Φύλλο φτιαγμένο από τα χεράκια σου, και γέμιση πεντανόστιμη, ήταν δυνατόν να μην ανακηρυχτεί Μις Νοστιμιά????
    Φιλιά πολλά Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... κατάλαβες Ελενάκι μου... με αγχώνουν και για τα φαγητά τώρα!!! χαχαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πίττα με τα όλα της θα έλεγα, Κική. Κι ο συνδυασμός των υλικών με συναρπάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ευγενία μου είναι πολύ νόστιμη!

      Διαγραφή
  13. Φανταστική μου φαίνεται Κική μου, στα προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ νόστιμη και αγαπημένη πιτούλα! Πόσο θα ήθελα τώρα να είχα ένα κομματάκι! Κική μου, σε ευχαριστούμε για την πολύ αναλυτική παρουσίαση! Καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου, είναι νοστιμότατη!!! Να σου στείλω;;;
      Χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Μελιτζανόπιτα με κιμά και χειροποίητο φύλλο! Σκέτη τρέλα Κική μου!
    Και αυτό το φύλλο σου με τρελαίνει!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Ερμιόνη μου και κρίμα να μην είμαστε κοντά να σου στείλω!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Κική μου φανταστική η πιτούλα σου!!!Και αυτά τα χειροποίητα φύλλα είναι το κάτι άλλο!!!Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου!! Είναι ωραίο το φύλλο αλλά και η γέμιση αξίζει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Ο κιμάς με την μελιτζάνα ειναι εξαιρετικός συνδυασμός.
    Κική από μενα θερμά συγχαρητήρια που άνοιξες το φύλλο και δεν χρησιμοποίησες έτομο!!
    Η μελιτζανόπιτα μου αρέσει πολύ και τώρα που το λες έχω χρόνια να φτιάξω!! Χμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρυσαυγή μου, είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός.
      Μου αρέσει να παίζω με το αλεύρι και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Νομίζω ότι το χειροποίητο φύλλο έχει άλλη νοστιμιά!
      Καιρός να την φτιάξεις... δεν θα σε απογοητεύσει! :-)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Πωπω αγαπω τις πιτουλες,αγαπω και τις μελιτζανες,την επομενη φορα που θα φτιαξω μακαρονια με κιμα θα φροντισω να...περισσεψει αρκετος για να φτιαξω αυτη τη λιχουδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι και είναι πανεύκολη πίτα έτσι... έχει πολύ λιγότερη διαδικασία γιατί ο κιμάς είναι έτοιμος! :-))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!