Μαυρομάτικα φασόλια με καραμελωμένα πράσα και λουκάνικο


Καλημέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες! Είστε για ένα φαγάκι με συνηθισμένα υλικά αλλά με ωραίο συνδυασμό που θα σας αφήσει με μιαν υπέροχη επίγευση και ένα γεμάτο στομαχάκι;;; 
Είμαι σίγουρη ότι δεν ανακάλυψα... την Αμερική με το πιάτο αυτό αλλά μια και τα μαυρομάτικα φασόλια είναι η αδυναμία μου σκέφτηκα να σας δώσω τη συνταγή. Είναι ελαφρύ και νόστιμο αλλά και οικονομικό! Όσο για βιταμίνες;;; Είναι γεμάτο με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά... αφήστε που είναι τόσο πολύχρωμο που μπορεί να συγκινήσει και τα πιτσιρίκια που συνήθως αποφεύγουν τα όσπρια και τα λαχανικά. 
Βάλτε το πιάτο μπροστά τους και παίξτε μαζί τους το παιχνίδι των αριθμών... πείτε τους να μετρούν τις μπουκιές που έχουν μαζί όλα τα χρώματα!!! Σε μας έπιασε τόπο... πού ξέρετε μπορεί να πιάσει και σε σας!! :-))
Σήμερα δεν θα σας κουράσω άλλο γιατί, η αλήθεια είναι, ότι περνάω πάλι φάση ...αντιέμπνευσης. Λίγο η κούραση, λίγο οι υπερβολικές υποχρεώσεις και οι ιδέες ...έγιναν "καπνός" ακόμη και στις φωτογραφίες, κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου!!! :-((((( 
Γι αυτό, πάμε να σας δώσω τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα βρασμένα
8-10 λουκάνικα κοκτέηλ, βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 μέτρια πράσα (το άσπρο και λίγο από το πράσινο μέρος τους), ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης (ψητή από βάζο ή λίγο σοταρισμένη)
Ελάχιστη ζάχαρη
1-2 κ.σ. άσπρο ξίδι βαλσαμικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ψιλοκομμένο άνηθο (για το φινίρισμα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν για 8 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
Πετάμε το νερό αυτό που έχει ήδη μαυρίσει, αλλάζουμε νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ανάλογα με την ποιότητα των φασολιών, γύρω στα 40 λεπτά).
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα.
Βράζουμε τα λουκανικάκια κοκτέηλ και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Εάν η πιπεριά Φλωρίνης που έχουμε είναι από βάζο (έτοιμη ψημένη) απλά την κόβουμε σε κομματάκια και την προσθέτουμε στα μαυρομάτικα.
Εάν είναι ωμή, την κόβουμε σε κομματάκια και την βάζουμε μαζί με τα κομμένα πράσα και κρεμμυδάκια να σοταριστεί.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά αφού τα πασπαλίσουμε με λίγο αλάτι και τη ζάχαρη, μέχρι να μαραθούν.
Τα περιχύνουμε με το άσπρο βαλσαμικό ξίδι και τα αφήνουμε για λίγο ακόμη έως ότου να καραμελώσουν.
Τα προσθέτουμε στα μαυρομάτικα.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζουμε με άνηθο.  Απολαμβάνουμε ένα νοστιμότατο ελαφρύ πιάτο... συνοδεύοντάς το με λίγο φρυγανισμένο ψωμί
Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα λουκανικάκια με μπέικον που το κόβουμε σε κομματάκια και το ψήνουμε για λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.
Και για να κάνουμε το πιάτο νηστήσιμο απλά αφαιρούμε τα λουκάνικα.
Καλή σας συνέχεια!!!
Tante Kiki
21 Comments
No