Τρουφάκια σοκολάτας ...μεθυσμένα

Μικρά, σφιχτοδεμένα και προκλητικά κόκκινα στην κορυφή τους...αμυγδαλοσοκολατένια γεύση με επίγευση μεθυστική στην καρδιά τους. Χειμωνιάτικα, μεθυστικά αφήνοντας μια εκπληκτική ζεστασιά στον ουρανίσκο κάθε φορά που περνούν.
Κονιάκ και σοκολάτα συννενοήθηκαν με τα αμύγδαλα και το πορτοκαλένιο κέικ να αποδείξουν ότι ο χειμώνας καλά κρατεί και με τις μοναδικές του γεύσεις ξέρει να μας γοητεύει!! Δίπλα στο τζάκι, που φέτος έχει την τιμητική του σε πολλά σπιτικά, ένα ποτήρι κονιάκ κι ένα αμαρτωλό, σοκολατένιο τρουφάκι ...μας κακομαθαίνουν και μας κάνουν να ξεχνάμε τα κακώς κείμενα της σκληρής καθημερινότητας.
Προς Θεού, εκείνη την ώρα δεν σκεφτόμαστε τις θερμίδες... εξάλλου μια γλυκομπουκιά είναι, με μαύρη ή άσπρη και μαύρη φορεσιά... ας την αφήσουμε να μας αποπλανήσει και να οδηγήσει τις αισθήσεις μας σε γευστικά μονοπάτια γνωστά αλλά πάντα αγαπημένα.
ΥΛΙΚΑ για 20-30 τρούφες (ανάλογα με το μέγεθος)
400 γρ. κέικ πορτοκαλιού ή βανίλιας (έτοιμο ή σπιτικό)
140 ml κονιάκ (ή λικέρ)
120 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου (ή βούτυρο)
200 γρ. κουβερτούρα πικρή (55% κακάο), σε κομμάτια
1/2 φλ.τσ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
3-4 κ.σ. κακάο (χωρίς ζάχαρη)
100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα (χωρίς λιπαρή ουσία)
Για την επικάλυψη
100 γρ. Νιφάδες κουβερτούρας (ή τριμμένη κουβερτούρα)
100 γρ. Νιφάδες άσπρης κουβερτούρας (ή άσπρη κουβερτούρα τριμμένη).*
Για το γαρνίρισμα
Κερασάκια μαρασκίνο κομμένα στη μέση
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Θρυμματίζουμε το κέικ και το βρέχουμε με το κονιάκ.
Βάζουμε τη μαργαρίνη στο μπολ του μίξερ και τη χτυπάμε έως ότου αφρατέψει.
Ύστερα την προσθέτουμε στο κέικ.
Βάζουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε την κομμένη κουβερτούρα και το κακάο και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για λίγο.
Στο μείγμα του κέικ με τη μαργαρίνη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τη λιωμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε για 20-30 λεπτά το μείγμα στο ψυγείο. 
Μόλις το μείγμα σφίξει τόσο ώστε να πλάθεται σχηματίζουμε τρουφάκια, στο μέγεθος που θέλουμε, βρέχοντας κάθε λίγο τα χέρια μας με ελάχιστο νερό (πλάθονται πιο εύκολα).
Αναμιγνύουμε τις νιφάδες της άσπρης και της μαύρης μέσα σε ένα μπολ ή  αφήνουμε τις νιφάδες σε δύο μπολ για να έχουμε άσπρα και μαύρα τρουφάκια.
Κάνουμε τα τρουφάκια, τα "κυλάμε" μέσα στις ανακατεμένες νιφάδες και στολίζουμε από πάνω με μισό κερασάκι.
Βάζουμε στο ψυγείο και πριν να κεράσουμε τα βάζουμε σε ειδικά καραμελοχαρτάκια. 
Είναι καλύτερα όταν τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο 20-30 λεπτά πριν τα κεράσουμε.
TIPS
* Για να κάνουμε εμείς νιφάδες κουβερτούρας, έχουμε τη κουβερτούρα στο ψυγείο για αρκετές ώρες ώστε να είναι παγωμένη. Μετά, την τρίβουμε στον τρίφτη κρατώντας την με τα ακροδάχτυλά μας για να μη ζεσταθεί και λιώσει.
Εάν δούμε ότι έχει ζεσταθεί και άρχισε να λιώνει  η κουβερτούρα, την ξαναβάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε έως ότου ξαναπαγώσει.

44 σχόλια:

  1. Kαλημέρα! Και μόνο από την παρουσίαση παίρνουν άριστα 10'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, μου αρέσουν όλα τα μεθυσμένα, γλυκά και φαγητά, χε χε!
    Μέχρι κι εδώ θα ήθελα να βάλω μπύρα πάντως (και υπάρχουν αρκετές που γλυκίζουν σαν κονιάκ, έστω κι αν τις βρίσκουμε σπάνια στην αγορά της γειτονιάς).
    Πάντως όταν περισσεύει κέικ (αν περισσεύει... :), αυτά τα τρουφάκια είναι η καλύτερη ιδέα για νέα συνταγή ανακύκλωσης, αν μάλιστα έχουν και τα κεράσακια αυτά που λατρεύω, ακόμα καλύτερα!

    Σου άφησα σχόλιο και στην πρηγούμενη συνταγή για την ωραιότατη και πανεύκολη ζύμη πίτσας που βρήκες, (δεν ξέρω αν βλέπεις παλιότερα σχόλια, γι' αυτό το λέω κι εδώ) μπορείς να μου απαντήσεις σε μια μικρή ερωτησούλα που έχω για να τη φτιάξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να δοκιμάσω να φτιάξω τρουφάκια με ...μπύρα;;; Μη με βάζεις σε πειρασμό!!! :-)))
      Η αλήθεια είναι ότι από μπύρες δεν ξέρω και πολλά πράγματα... η λατρεία μου πάντως, είναι η MacFarland!
      Σου απάντησα στην ερώτησή σου στη ζύμη...
      Φιλάκια και καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  3. Φαίνονται τέλεια και εκτυπώνω τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα!!! Αξίζει να τα φτιάξεις!

      Διαγραφή
  4. μμμμ σούπερ τα μεθυσμένα τρουφάκια!! καλή σου μέρα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πραγματικά δε νομίζω να υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από αυτόν του κονιάκ με τη σοκολάτα!! καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίος και χειμωνιάτικος συνδυασμός Πέλα...ό,τι πρέπει για δίπλα στο τζάκι!

      Διαγραφή
  6. Έτσι ζουμπουρλούδικα και σοκολατένια που τα έκανες Κική μου, πως να μην αδειάσει η πιατέλα? Το κερασάκι επάνω ταιριάζει χρωματικά με την σοκολάτα και μου κλείνει το μάτι!

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άδειασε η πιατέλα Χρυσαυγή μου και το κερασάκι το πονηρό που σου κλείνει το μάτι...μου το έκλεινε κι εμένα και η θερμίδα ήταν κρυμμένη πίσω του... χαχαχα
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Εύκολα και νόστιμα Νίκη μου... αξίζει να τα φτιάξεις!

      Διαγραφή
  8. Αν τα έφτιαχνα εγώ, αμφιβάλλω αν θα προλάβαινα να τα βγάλω φωτογραφία... Σοκολάτα τέλεια συνδυασμένη με όλα τα υπόλοιπα υλικά, πώς να αντισταθώ; Δεν έχω καμιά αμφιβολία για τη γεύση και οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικές!
    Καλό μεσημέρι Κική μου. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικές φορές Sel μου το σκέφτομαι κι εγώ αλλά μου έγινε πια συνήθεια να μην τρώω αν δεν φωτογραφίσω πρώτα. Όταν βιάζομαι εκείνο που την "πατάει" και χάνεται είναι η διαδικασία γιατί ξεχνιέμαι και δεν βγάζω φωτογραφίες.:-)))
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  9. Σιγά να μην σκεφτώ τις θερμίδες...
    Υπάρχει κ΄η...πεζοπορεία για μετά!!!
    ;-)
    Φιλάκιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω!!! Υπάρχει και η πεζοπορία, η αερόμπικ και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο... αλλά κι εγώ λέω ...η απόλαυση...απόλαυση!!! :-)))
      Φιλάκια και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  10. Τι όμορφα που είναι! Το κερασάκι στην κορυφή είναι σκέτη γλύκα! Για τη γεύση τι να πω; Σοκολάτα και άγευστη γίνεται; Δεν γίνεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ταιριαστό και σαν γεύση. Χαίρομαι που σου άρεσε!!

      Διαγραφή
  11. Τις τρούφες τις θυμάμαι,όσο θυμάμαι τον εαυτό μου σε αυτόν τον κόσμο.
    Στο σπίτι μας πάντα υπήρχαν..-τώρα πια όχι,για τους γνωστούς λόγους της προσεκτικής,δήθεν ,διατροφής κλπ,κλπ.-.Τρούφες με διάφορες παραλλαγές,αλλά με βάση συνήθως τη σοκολάτα,πασπαλισμένες άλλοτε με άχνη,άλλοτε με τριμμένη σοκολάτα,συχνά σε αλεμένο καρύδι,πότε-πότε βουτηγμένες σε καυτή καραμέλα που όταν κρύωνε ,λάτρευα τον κρατσανιστό ήχο του σπασίματός της κάτω από τα δόντια μου.
    Μπορώ να καταλάβω την θερμή εισαγωγή σου για τις τρούφες.Μόνο τέτοια πρέπει να είναι εξάλλου!
    Νομίζω ότι αυτό το λιλιπούτειο γλύκισμα, είναι από τα πιο ολοκληρωμένα σε γεύση και νοστιμιά.Μια μπουκιά ανείπωτης απόλαυσης και απρόσμενης ευδαιμονίας!!Μια ΄΄μεθυσμένη΄΄μπουκιά,που στο στόμα δημιουργεί καραμπόλα συναισθημάτων.Με εμφάνιση θαυμαστή και αριστοκρατική,ζωογόνος δύναμη για τον καταλαγιασμό των μικρών ή μεγάλων καθημερινών προβλημάτων.
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Φωτεινή μου τα τρουφάκια τα θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία και μάλιστα το ζαχαροπλαστείο που ψωνίζαμε (τότε στην Καβάλα) είχε και μεγάλες τρούφες που τις ...λάτρευα!!! :-))
      Το συγκεκριμένο επειδή νιώθεις και το κονιάκ είναι άκρως χειμωνιάτικο και νόστιμο!
      Φιλάκια σου!

      Διαγραφή
  12. Τα μέθυσες για τα καλά τα τρουφάκια σου Κική μου!
    Ωραία ιδέα για να αξιοποιήσουμε ένα κέικ που μας έχει μείνει!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ερμιόνη ή ένα κέικ που διαλύθηκε (όπως αυτό που έφτιαξα χθες... χαχαχα).
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Πόσα τρουφάκια είπες δικαιούται ο καθένας????
    Μα τι νόστιμα που δείχνουν Κικίτσα μου!!!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσα θέλει Έλενάκι μου...όσα θέλει!!! Όρια δεν βάζω εγώ!!! :-))
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!!

      Διαγραφή
  14. Μόλις ανέβασα κάτι σοκολατάκια,τα τρουφάκια σου όμως είναι άπαικτα,τα προτιμώ...έστω και μεθυσμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι για ανταλλαγή;;;; Είμαι σίγουρη ότι τα σοκολατάκια σου είναι υπέροχα οπότε ...έρχομαι να πάρω!!

      Διαγραφή
  15. Υλικά, εκτέλεση, οδηγίες, όλα εξαιρετικά, Κική μου!
    Εξαιρετική και η παρουσίαση, μπράβο! Μου επιτρέπεις, πριν φύγω, να πάρω μερικά!
    Καλό βράδυ, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσα θέλεις Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  16. Ποιος μπορεί να πει όχι? Είναι εξαιρετικά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν και γιατί να πεις όχι;;;; :-)))

      Διαγραφή
  17. Κική μου είναι φανταστικά!!!!!!Μπράβο!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Κική μου, περίσσεψε κανένα τρουφάκι? Η γεύση τους πρέπει να είναι καταπληκτική,όπως και η εμφάνισή τους..Καλό Σαββατοκύριακο,ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίσσεψε Χαρά μου, περίσσεψε ...να σου στείλω;;; Είναι νοστιμότατα!
      Επίσης καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  19. Φαίνονται πεντανόστιμα!!! Καταπληκτικό κέρασμα Κική! Άνετα μας βγάζουν ασπροπρόσωπους σε κάποια γιορτή! Γιατί αν τα φτιάξουμε έτσι για να έχουμε σπίτι.. αμφιβάλλω πως θα αντέξουν πάνω από 2 ημέρες!! χιχι!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ ωραίο κέρασμα Τίνα μου και ναι μας βγάζουν ασπροπρόσωπους και σαν μικρά τρουφάκια αλλά και σαν λίγο μεγαλύτερο κέρασμα! Πράγματι δεν μένουν και πολύ!!!:-))

      Διαγραφή
  20. Μεθυσμένα ξεμέθυστα, δεν ξέρω, ζούπα ένα τώρα που μ' έπιασε η μεσημεριανή λιγούρα και δεν θέλω να φάω απ' τα δικά μου . Το ξένο είναι πάντα πιο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιάσε ένα σου το πετάωωωω!!! Να γευτώ εγώ από τα δικά σου;;;;

      Διαγραφή
  21. Μεθυσμένα τρουφάκια φτιαγμένα από κέικ!!! Ουάου Κική!!! Ειναι φανταστικά και πάντα τσακίζονται αμέσως σε κάθε περίσταση!!
    Σημειώνονται για παραγωγή μόλις φτιάξω κεκάκι κ περισσέψει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μ' αυτή τη συνταγή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και τα γνωστά cake pops; Πάντως από την περιγραφή σου και μόνο τα λιγουρεύτηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!