Μικρά, σφιχτοδεμένα και προκλητικά κόκκινα στην κορυφή τους...αμυγδαλοσοκολατένια γεύση με επίγευση μεθυστική στην καρδιά τους. Χειμωνιάτικα, μεθυστικά αφήνοντας μια εκπληκτική ζεστασιά στον ουρανίσκο κάθε φορά που περνούν.
Κονιάκ και σοκολάτα συννενοήθηκαν με τα αμύγδαλα και το πορτοκαλένιο κέικ να αποδείξουν ότι ο χειμώνας καλά κρατεί και με τις μοναδικές του γεύσεις ξέρει να μας γοητεύει!! Δίπλα στο τζάκι, που φέτος έχει την τιμητική του σε πολλά σπιτικά, ένα ποτήρι κονιάκ κι ένα αμαρτωλό, σοκολατένιο τρουφάκι ...μας κακομαθαίνουν και μας κάνουν να ξεχνάμε τα κακώς κείμενα της σκληρής καθημερινότητας.
Προς Θεού, εκείνη την ώρα δεν σκεφτόμαστε τις θερμίδες... εξάλλου μια γλυκομπουκιά είναι, με μαύρη ή άσπρη και μαύρη φορεσιά... ας την αφήσουμε να μας αποπλανήσει και να οδηγήσει τις αισθήσεις μας σε γευστικά μονοπάτια γνωστά αλλά πάντα αγαπημένα.
ΥΛΙΚΑ για 20-30 τρούφες (ανάλογα με το μέγεθος)400 γρ. κέικ πορτοκαλιού ή βανίλιας (έτοιμο ή σπιτικό)
140 ml κονιάκ (ή λικέρ)
120 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου (ή βούτυρο)
200 γρ. κουβερτούρα πικρή (55% κακάο), σε κομμάτια
1/2 φλ.τσ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
3-4 κ.σ. κακάο (χωρίς ζάχαρη)
100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα (χωρίς λιπαρή ουσία)
Για την επικάλυψη
100 γρ. Νιφάδες κουβερτούρας (ή τριμμένη κουβερτούρα)
100 γρ. Νιφάδες άσπρης κουβερτούρας (ή άσπρη κουβερτούρα τριμμένη).*
Για το γαρνίρισμα
Κερασάκια μαρασκίνο κομμένα στη μέση
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Θρυμματίζουμε το κέικ και το βρέχουμε με το κονιάκ.
Βάζουμε τη μαργαρίνη στο μπολ του μίξερ και τη χτυπάμε έως ότου αφρατέψει.
Ύστερα την προσθέτουμε στο κέικ.
Βάζουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε την κομμένη κουβερτούρα και το κακάο και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για λίγο.
Στο μείγμα του κέικ με τη μαργαρίνη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τη λιωμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε για 20-30 λεπτά το μείγμα στο ψυγείο.
Μόλις το μείγμα σφίξει τόσο ώστε να πλάθεται σχηματίζουμε τρουφάκια, στο μέγεθος που θέλουμε, βρέχοντας κάθε λίγο τα χέρια μας με ελάχιστο νερό (πλάθονται πιο εύκολα).
Αναμιγνύουμε τις νιφάδες της άσπρης και της μαύρης μέσα σε ένα μπολ ή αφήνουμε τις νιφάδες σε δύο μπολ για να έχουμε άσπρα και μαύρα τρουφάκια.
Κάνουμε τα τρουφάκια, τα "κυλάμε" μέσα στις ανακατεμένες νιφάδες και στολίζουμε από πάνω με μισό κερασάκι.
Βάζουμε στο ψυγείο και πριν να κεράσουμε τα βάζουμε σε ειδικά καραμελοχαρτάκια.
Είναι καλύτερα όταν τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο 20-30 λεπτά πριν τα κεράσουμε.
TIPS* Για να κάνουμε εμείς νιφάδες κουβερτούρας, έχουμε τη κουβερτούρα στο ψυγείο για αρκετές ώρες ώστε να είναι παγωμένη. Μετά, την τρίβουμε στον τρίφτη κρατώντας την με τα ακροδάχτυλά μας για να μη ζεσταθεί και λιώσει.
Εάν δούμε ότι έχει ζεσταθεί και άρχισε να λιώνει η κουβερτούρα, την ξαναβάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε έως ότου ξαναπαγώσει.