Χοιρινό μελωμένο στη γάστρα με κονιάκ και πατάτες


Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά!!! Η γιορτινή περίοδος κοντεύει να τελειώσει... έρχονται τα Θεοφάνεια και του Αγ. Ιωάννου που είναι και το "κλείσιμο" των Χριστουγεννιάτικων γιορτών αλλά και διακοπών. Έχοντας, όμως, μπροστά μας ακόμη δύο γιορτές και αρκετούς εορτάζοντες σκέφτηκα σήμερα να σας δώσω ένα πραγματικά νοστιμότατο πιάτο που όμως συνδυάζει τη νοστιμιά με την ευκολία παρασκευής ...κάτι που για τη νοικοκυρά είναι πολύ, μα πολύ χρήσιμο όταν έχει να ετοιμάσει και διάφορα άλλα πιάτα, αλλά ταυτόχρονα θέλει να είναι και λίγο ξεκούραστη.
Ένα πιάτο που θα το λατρέψει ακόμα και ο πιο δύσκολος καλεσμένος σας... αρωματικό, χειμωνιάτικο αλλά και χριστουγεννιάτικο, νόστιμο χωρίς ακραίες γευστικές ιδιαιτερότητες που όμως έχει τέτοια γεύση και επίγευση που θα χαραχθεί στη γευστική σας μνήμη!!
Το έφτιαξα την Πρωτοχρονιά και ακόμα θυμάμαι ακριβώς τη γεύση του!!!! Χαράχθηκε στο νου μου τόσο έντονα που δεν "βλέπω την ώρα να το ξαναφτιάξω". 
Το είχα ξαναφάει... πολύ παλιά σε κάποιο συγγενικό τραπέζι χριστουγεννιάτικο, αδύνατον να θυμηθώ πού και πότε... τη γεύση του και την εμφάνισή του όμως τη θυμόμουν!!! Τόσα χρόνια σκαλωμένη εκεί, κάπου στα βάθη της γευστικής μου μνήμης, περίμενε την ώρα που θα προσπαθήσω να το ξαναζωντανέψω! 
Και η ώρα αυτή έφτασε, αν και με αυτοσχεδιασμό γιατί δεν μπόρεσα να βρω πότε και πού το έφαγα για να ζητήσω τη συνταγή!  Ίσως και να ήταν κάποια άλλα Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά ...που συναντήθηκα μαζί του... ποιός ξέρει;;;
Ελάτε, καθίστε απέναντί μου και διαβάστε τη συνταγή... κι αν θέλετε...δοκιμάστε την και δεν θα το μετανιώσετε!!! :-)))
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
  • 2 κιλά νουά χοιρινό (σε ένα μεγάλο κομμάτι για να κοπεί φέτες)
Για το κρέας
  • 10-12 μοσχοκάρφια
  • 1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. κουρκουμά
  • 1/3 κ.γλ. κόλιανδρο
  • 1 φλ.τσ. κονιάκ
  • 1 κ.γλ. μείγμα από ξερό δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • χυμό από 1 μικρό λεμόνι
  • 50 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη ανάμικτη με βούτυρο) σε κομματάκια
Για τις πατάτες
  • 12 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4
  • Μείγμα από... 
  • 1/3 κ.γλ. κουρκουμά
  • 1/3 κ.γλ. μουστάρδα σκόνη
  • 1/3 κ.γλ. ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το κρέας
  1. Βάζουμε το κρέας, καλά πλυμένο στη γάστρα.
  2. Σε ένα πιατάκι αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα από τα ξερά αρωματικά χόρτα.
  3. Με ένα μαχαίρι τρυπάμε σε μερικά σημεία το κρέας και βάζουμε στη σχισμή από το μείγμα που φτιάξαμε χωρίς να το ξοδέψουμε όλο για να έχουμε και για να πασπαλίσουμε εξωτερικά το κρέας.
  4. Ύστερα, σε ένα μπολ βάζουμε το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού.
  5. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο 2-3 φλιτζάνια τσαγιού νερό και ρίχνουμε μέσα το μέλι ανακατεύοντάς το μέχρι να διαλυθεί.
  6. Το προσθέτουμε στο μπολ με τους χυμούς και περιχύνουμε με το μείγμα το κρέας.
  7. Μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε (όχι βαθιά) το κρέας σε μπακλαβωτά κομμάτια (σχηματίζοντας γραμμές διαγώνια που διασταυρώνονται...σαν να κόβουμε μπακλαβά).
  8. Επάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι.
  9. Εάν υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν τα μοσχοκάρφια στο τραπέζι μας, μπορούμε να καρφώσουμε μόνον στο μισό κρέας. 
  10. Τέλος, πασπαλίζουμε ανακαμιγνύουμε τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά και τη μουστάρδα και πασπαλίζουμε εξωτερικά το κρέας. 
  11. Προσθέτουμε μερικά κομματάκια βούτυρο που τα βάζουμε στο επάνω μέρος του κρέατος.
Ετοιμάζουμε τις πατάτες
  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον κουρκουμά και τη μουστάρδα.
  2. Κόβουμε τις πατάτες και τις πασπαλίζουμε μ' αυτό το μείγμα.
  3. Τις τοποθετούμε προσεκτικά γύρω από το κρέας.
  4. Ύστερα, κλείνουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  5. Βάζουμε στο φούρνο για 1- 1 1/2 ώρα.
  6. Μετά ανοίγουμε το φούρνο, γυρίζουμε πολύ προσεκτικά το κρέας και το ξανακλείνουμε μόνον με το καπάκι της γάστρας αυτή τη φορά.
  7. Το βάζουμε ξανά στο φούρνο για 1 ώρα.
  8. Μετά, ξαναγυρίζουμε το κρέας, αφαιρούμε το καπάκι, βάζουμε πάλι τη γάστρα στο φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί μέχρι να ροδοκοκκινήσει και να μελώσουν τα υγρά του.
Tante Kiki
22 Comments
No