Τούρτα σε δύο γεύσεις...


Η διπλή τούρτα των γενεθλίων του Τante Kiki έχει σειρά για σήμερα αν και ήταν προγραμματισμένη κάποιο άλλο γλυκό για ανακύκλωση των κουραμπιέδων. Επειδή όμως η τούρτα σας άρεσε πολύ αποφάσισα να σας δώσω σήμερα τη συνταγή της.
Η συγκεκριμένη τούρτα μοιράστηκε σε δύο μέρη για τον πολύ απλό λόγο ότι  δεν ήθελαν όλοι την ίδια γεύση κι εγώ τις ήθελα και τις δυό!!!!!!! Οκ, είμαι... λιχούδα!!! 
Έτσι λοιπόν, τις προάλλες μπήκα στο All recipes και ανακάλυψα ένα cupcake σοκολάτας με επικάλυψη φυστικοβούτυρο που ... το ερωτεύτηκα αμέσως!!!!!!!!! Και όταν λέω τις προάλλες, εννοώ... πριν ένα μήνα περίπου!! :-))) Σκεφτόμουν λοιπόν συνέχεια τον συνδυασμό αυτό και ήθελα να τον γευτώ. Από την άλλη όμως στο τριώροφο υπάρχουν φανατικοί οπαδοί αλλά και φανατικοί πολέμιοι του φυστικοβούτυρου!!! Οπότε, έπρεπε να ικανοποιηθούν όλοι... που δεν ήταν και τόσοι πολλοί ώστε να γίνουν δύο τούρτες ή έπρεπε να γίνουν δύο μικρά τουρτάκια. Αποφάσισα, λοιπόν, αντί να κάνω δύο μικρά τουρτάκια να κάνω μία τούρτα και με τις δύο γεύσεις. Το παντεσπάνι είχε διάμετρο 26 εκατοστά και φυσικά τα υλικά που θα σας δώσω είναι για την μισή τούρτα. Εάν θέλετε μια κανονική 26 εκατοστών, με την ίδια γεύση, πρέπει να διπλασιάσετε δόση των υλικών της γεύσης που λαχταρίσατε.
Το παντεσπάνι και το σιρόπι είναι ίδια και για τις δύο τούρτες, άρα η ποσότητά τους είναι για μια κανονική τούρτα.
Η πρώτη είναι μία ...Αμερικανιά όπως την αποκάλεσε ο πατερούλης μου...κι αν σας αρέσει το φυστικοβούτυρο πρέπει, το δίχως άλλο,  να την δοκιμάσετε... Εγώ ένα ξέρω... είναι πεντανόστιμη, πολύ σοκολατένια αλλά και πολύ ελαφριά!
Η δεύτερη είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού και έγινε από την αγάπη μου για τα Happy Hippos ...αυτά με την άσπρη φουντουκόκρεμα. Νοστιμότατη γέμιση κι αυτή, την λάτρεψαν λίγο περισσότερο απ' αυτή με το φυστικοβούτυρο.
ΥΛΙΚΑ 
Για το παντεσπάνι (για παντεσπάνι 26 εκατοστών)
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό), κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. κακάο, κοσκινισμένο μαζί με το αλεύρι
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
12 κ.σ. γάλα
3 κ.σ. κοφτές μαργαρίνη (ή βούτυρο)
3 αβγά μεγάλα
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια (με ζάχαρη) ή 1 βανιλίνη
Για το σιρόπι σοκολάτας *
200 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο
40 γρ. πικρή κουβερτούρα
2 κ.σ. κονιάκ
Για τη γέμιση με φυστικοβούτυρο (η μισή τούρτα)
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml γάλα κρύο
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια + 400 ml γάλα (χρησιμοποιούμε τη μισή κρέμα γι αυτή τη γέμιση και την υπόλοιπη για την άλλη)
170 γρ. φυστικοβούτυρο απαλό (χωρίς κομματάκια)
Για τη γέμιση με κρέμα φουντουκιού (η άλλη μισή τούρτα)
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml γάλα κρύο
Τη μισή ποσότητα της κρέμας ζαχαροπλαστικής
150 γρ. φουντούκια αλεσμένα** με 6 κ.σ. γάλα για να πολτοποιηθούν
5 κ.σ. ινδοκάρυδο 
Για την πραλίνα φουντουκιού
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.σ. νερό
130 γρ. φουντούκια
Για το φινίρισμα της τούρτας
1 συσκευασία πουράκια σοκοπραλίνας***
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την πραλίνα φουντουκιού
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
Μόλις λιώσει με μια ξύλινη κουτάλα, μαζεύουμε τυχόν κρυστάλλους ζάχαρης από τα τοιχώματα του τηγανιού και ρίχνουμε μέσα τα φουντούκια.
Τα ανακατεύουμε για να πάει παντού η καραμέλα, τα βγάζουμε από το τηγανάκι και τα βάζουμε σε μια ανοξείδωτη επιφάνεια που την έχουμε λαδώσει ελαφρά.
Προσωπικά, βάζω ανάποδα ένα ανοξείδωτο ταψί και τα βάζω επάνω.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά με ένα μαχαίρι, πολύ προσεκτικά σπάμε σε κομμάτια την πραλίνα φουντουκιού.
Κάποια από τα κομμάτια τα κρατάμε για να στολίσουμε την τούρτα και τα άλλα τα βάζουμε στο multi και τα θρυμματίζουμε για να την πασπαλίσουμε.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) να λιώσει.
Στο μπολ του μίξερ (ή με το μίξερ χειρός), χτυπάμε τα αβγά έως ότου φουσκώσουν, πήξουν και αποκτήσουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Μετά από 4-5 λεπτά, όταν το μείγμα έχει πια ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ.
Τώρα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του αλεύρου με το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και το μείγμα του γάλακτος με το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη (με ένα πινέλο), αλευρώνουμε και βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο, ένα ταψί με 26 εκατοστά διάμετρο.
Το γεμίζουμε με το μείγμα και το βάζουμε να ψηθεί για 45-55 περίπου λεπτά.
Ελέγχουμε, βάζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του παντεσπανιού, και αν αυτή είναι καθαρή (όταν θα την βγάλουμε από το κέικ) τότε είναι έτοιμο, αλλιώς χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.
Όταν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φόρμα (ταψάκι) να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά, ώστε να κρυώσει καλά, και μετά το κόβουμε σε 3 δίσκους για να φτιάξουμε την τούρτα.
Για το σιρόπι σοκολάτας
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ σε μια μικρή κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.
Ανακατεύουμε με το σύρμα έως ότου η ζάχαρη και το κακάο αναμειχθούν καλά και μετά προσθέτουμε και την κουβερτούρα.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
Για τη γέμιση με φυστικοβούτυρο (η μισή τούρτα)
Χτυπάμε τη σαντιγύ σε σκόνη με το  κρύο γάλα.
Χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το δικό της γάλα γάλα και την χωρίζουμε σε δύο ίσες ποσότητες για τις δύο κρέμες δηλαδή χρησιμοποιούμε τη μισή κρέμα γι αυτή τη γέμιση και την υπόλοιπη για την άλλη με την φουντουκόκρεμα.
Ανακατεύουμε τις δύο κρέμες και το φυστικοβούτυρο και χτυπάμε το μείγμα έως ότου αφρατέψει.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη γέμιση με κρέμα φουντουκιού (η άλλη μισή τούρτα)
Χτυπάμε τη σαντιγύ σε σκόνη με το  κρύο γάλα και ανακατεύουμε με την υπόλοιπη μισή ποσότητα της κρέμας ζαχαροπλαστικής .
Στο multi, βάζουμε τα φουντούκια με το ινδοκάρυδο και τα αλέθουμε καλά.
Μετά, προσθέτουμε σε δύο δόσεις το γάλα και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε τα φουντούκια έως ότου γίνουν σαν πηχτή κρέμα.
Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φουντούκια στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα δύο μείγματα.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σύνθεση της τούρτας και φινίρισμα της τούρτας
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπανιού μέσα στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα και, με ένα πινέλο, τον αλείφουμε με αρκετό σιρόπι σοκολάτας.
Ύστερα, χωρίζοντας την τούρτα στη μέση (δεν χρειάζεται να την κόψουμε) καλύπτουμε τη μισή επιφάνεια με την μία κρέμα και την άλλη μισή με την άλλη κρέμα.
Βάζουμε τον επόμενο δίσκο παντεσπανιού, τον ξαναβρέχουμε (με το πινέλο) με σιρόπι σοκολάτας και απλώνουμε και μία ακόμη δόση από τις δύο κρέμες, προσέχοντας να είμαστε ακριβείς στον διαχωρισμό των δύο γεύσεων για να μην ανακατευθούν.
Βάζουμε και τον τρίτο δίσκο και επαναλαμβάνουμε με την τελευταία δόση κρέμας.
Στρώνουμε την κρέμα στην επιφάνεια***και μετά στα γύρω πλαϊνά της τούρτας.
Σπάμε το κάθε πουράκι στη μέση για να μην προεξέχει πολύ από την επιφάνεια της τούρτας και καλύπτουμε γύρω γύρω την τούρτα.
Μετά πασπαλίζουμε την επιφάνεια της φουντουκόκρεμας με θρυμματισμένη πραλίνα φουντουκιού (την θρυμματίζουμε όσο λεπτή θέλουμε).
Ρίχνουμε σταγόνες ή σχηματίζουμε γραμμές με το σιρόπι σοκολάτας στην επιφάνεια με την φυστικοβουτυρόκρεμα :-))))
Βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες και σερβίρουμε.
TIPS
* To συγκεκριμένο σιρόπι σοκολάτας, μπορούμε να το βράσουμε για 8-10 λεπτά και να γίνει ελαφρά παχύρρευστο ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για γαρνίρισμα παγωτού ή γλυκών.
** Μπορούμε επίσης, να κάνουμε όλα τα φουντούκια πραλίνα, αυξάνοντας σε 1 φλ.τσ. τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε και να βάλουμε αλεσμένη πραλίνα μέσα στη φουντουκόκρεμα για να έχουμε μια ακόμη πιο μεστή γεύση. Βέβαια, η αλεσμένη πραλίνα φαίνεται λίγο περισσότερο στην υφή της κρέμας.
*** Εάν θέλουμε τα πουράκια πραλίνας γύρω γύρω πιο πυκνά, τότε χρησιμοποιούμε 2  μικρές συσκευασίες
**** Είναι πιο εύκολο να κάνουμε 'ανώμαλη' την επάνω επιφάνεια ακουμπώντας την ανάποδη πλευρά ενός μεγάλου κουταλιού ελαφρά επάνω στην κρέμα. Όπως θα σηκώνουμε το κουτάλι, η κρέμα θα κάνει όμορφες μυτούλες και το αποτέλεσμα θα είναι μια τούρτα με "κυμματιστή" όμορφη επιφάνεια.

Tante Kiki
43 Comments
No