Πιπεριές-σκαφάκια γεμιστές με τραχανά και κοτόπουλο


Γεμάτη σάρκα, σε πορτοκαλί χαρούμενο χρώμα και η νοστιμιά στο φουλ. Οι πορτοκαλί πιπεριές που αγόρασα τις προάλλες για να τις κάνω μαριναρισμένες τελικά άλλαξαν προορισμό και, χωρίς να διαμαρτυρηθούν μια στάλα, μετατράπηκαν από μεζές σε ένα υπέροχο καθημερινό γεύμα.
Πανέμορφες, χρωματιστές βαρκούλες που μετέφεραν όλη τη νοστιμιά τους στους αποδέκτες τους... γεμάτες με πολύτιμα προϊόντα,  σπιτικό ξινό τραχανά, μικρές και τρυφερές μπουκιές κοτόπουλου και κρατσανιστό καπνιστό μπέικον.
Υπέροχα χειμωνιάτικη νοστιμιά, απόλυτα ταιριαστή με τον κατασκότεινο, γκρίζο ουρανό, το αναμμένο τζάκι και την πυκνή ομίχλη που το μόνο που με άφηνε να διακρίνω είναι  τα δέντρα του δικού μας κήπου!! Κι ενώ έξω, αναρωτιόμουν γιατί, ο βαρύς ουρανός ήθελε να "φιλήσει" τη γη... στο πιάτο μπροστά μου κυρίαρχο ένα χαρούμενο πορτοκαλί χρώμα, πανέμορφο σαν λουλούδι που ξέφυγε από την άνοιξη κι έπεσε κατά λάθος εκεί, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την ευωδιά που ... ήταν ξεκάθαρα παιδί του χειμώνα!
Πιάτο νόστιμο με αναπάντεχο συνδυασμό υλικών και ακόμα πιο αναπάντεχα εντυπωσιακή και μεστή γεύση που αξίζει να το γευθείτε παρέα με τους αγαπημένους σας και ειδικά με όσους ...περιφρονούν τον τραχανά. Θα εκπλαγούν ευχάριστα και θα αλλάξουν γνώμη πάραυτα... σας το υπόσχομαι!!!
Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες της παρασκευής του...
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
6 πιπεριές πορτοκαλί (ή σε όποιο χρώμα θέλετε)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
8 φέτες λιαστής ντομάτας σε λάδι, κομμένες
1 μέτρια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη στο multi
200 γρ. ξινό τραχανά
1 φιλέτο κοτόπουλου (από στήθος ή μπούτι χωρίς κόκκαλο) σε μικρά κομμάτια
100 γρ. μπέικον καπνιστό, σε κομματάκια
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα τις πιπεριές και τις αφήνουμε 4-5 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο.
Ύστερα, τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το φαγητό. 
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και το καρότο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα κομματάκια
του κοτόπουλου.
Τα αφήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά, γυρνώντας το κοτόπουλο έτσι ώστε να σοταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με την πολτοποιημένη ντομάτα και προσθέτουμε τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Μετά, προσθέτουμε τον τραχανά και λίγο νερό (ίσα ίσα να πάρει 1-2 βράσεις) και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει για 4-5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ψήνουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 8-10 λεπτά, να φουσκώσει ο τραχανάς και να μην έχει καθόλου υγρά.
Προσθέτουμε και το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα και τις πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε στο ταψί και 1 φλ.τσ. νερό.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας  για άλλα 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.
Tante Kiki
26 Comments
No