Πιπεριές-σκαφάκια γεμιστές με τραχανά και κοτόπουλο

Γεμάτη σάρκα, σε πορτοκαλί χαρούμενο χρώμα και η νοστιμιά στο φουλ. Οι πορτοκαλί πιπεριές που αγόρασα τις προάλλες για να τις κάνω μαριναρισμένες τελικά άλλαξαν προορισμό και, χωρίς να διαμαρτυρηθούν μια στάλα, μετατράπηκαν από μεζές σε ένα υπέροχο καθημερινό γεύμα.
Πανέμορφες, χρωματιστές βαρκούλες που μετέφεραν όλη τη νοστιμιά τους στους αποδέκτες τους... γεμάτες με πολύτιμα προϊόντα,  σπιτικό ξινό τραχανά, μικρές και τρυφερές μπουκιές κοτόπουλου και κρατσανιστό καπνιστό μπέικον.
Υπέροχα χειμωνιάτικη νοστιμιά, απόλυτα ταιριαστή με τον κατασκότεινο, γκρίζο ουρανό, το αναμμένο τζάκι και την πυκνή ομίχλη που το μόνο που με άφηνε να διακρίνω είναι  τα δέντρα του δικού μας κήπου!! Κι ενώ έξω, αναρωτιόμουν γιατί, ο βαρύς ουρανός ήθελε να "φιλήσει" τη γη... στο πιάτο μπροστά μου κυρίαρχο ένα χαρούμενο πορτοκαλί χρώμα, πανέμορφο σαν λουλούδι που ξέφυγε από την άνοιξη κι έπεσε κατά λάθος εκεί, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την ευωδιά που ... ήταν ξεκάθαρα παιδί του χειμώνα!
Πιάτο νόστιμο με αναπάντεχο συνδυασμό υλικών και ακόμα πιο αναπάντεχα εντυπωσιακή και μεστή γεύση που αξίζει να το γευθείτε παρέα με τους αγαπημένους σας και ειδικά με όσους ...περιφρονούν τον τραχανά. Θα εκπλαγούν ευχάριστα και θα αλλάξουν γνώμη πάραυτα... σας το υπόσχομαι!!!
Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες της παρασκευής του...
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
6 πιπεριές πορτοκαλί (ή σε όποιο χρώμα θέλετε)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
8 φέτες λιαστής ντομάτας σε λάδι, κομμένες
1 μέτρια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη στο multi
200 γρ. ξινό τραχανά
1 φιλέτο κοτόπουλου (από στήθος ή μπούτι χωρίς κόκκαλο) σε μικρά κομμάτια
100 γρ. μπέικον καπνιστό, σε κομματάκια
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα τις πιπεριές και τις αφήνουμε 4-5 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο.
Ύστερα, τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το φαγητό. 
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και το καρότο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα κομματάκια
του κοτόπουλου.
Τα αφήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά, γυρνώντας το κοτόπουλο έτσι ώστε να σοταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με την πολτοποιημένη ντομάτα και προσθέτουμε τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Μετά, προσθέτουμε τον τραχανά και λίγο νερό (ίσα ίσα να πάρει 1-2 βράσεις) και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει για 4-5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ψήνουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 8-10 λεπτά, να φουσκώσει ο τραχανάς και να μην έχει καθόλου υγρά.
Προσθέτουμε και το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα και τις πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε στο ταψί και 1 φλ.τσ. νερό.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας  για άλλα 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου!!
    Σήμερα χάρηκα πολύ με την υπέροχη μαγειρική σου πρόταση!!Και θα εξηγήσω γιατί..
    Όταν είμαι στον Δημήτρη[ο γυιός μου],δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε ποτέ γεμιστά που τόσο μας αρέσουν,κι΄αυτό γιατί στην Ιταλία δεν υπάρχουν οι πιπεριές που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα.Υπάρχουν οι τρίχρωμες συσκευασίες των, τεράστιων γα τα ελληνικά δεδομένα ,πιπεριών που είναι δύσχρηστες.
    Η ιδέα της κοπής τους στο ήμισυ και το γέμισμά τους με την πρωτότυπη ανάμειξη κοτόπουλου-τραχανά με βρίσκει ευχάριστα έκπληκτη και φυσικά χαρούμενη,αφού επιτέλους θα κατορθώσω να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά τις πιπεριές-φούσκες που βρίσκω και αναγκαστικά αγοράζω εδώ.
    Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν έχω τραχανά..δεν σκέφτηκα να φέρω!Ίσως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποιο μικρό είδος ζυμαρικού με αυγά που υπάρχουν σε αφθονία,ή ακόμα και ρύζι..Ποιά είναι η γνώμη σου?
    Εν πάση περιπτώσει το νερό μπήκε στο αυλάκι όπως έλεγε και ένα πολυαγαπημένο μου πρόσωπο..ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς ..εσύ έβαλες το νερό στο αυλάκι-κοινώς με έσωσες!]
    Φιλάκια από το μουντό,ομιχλώδες αλλά συναρπαστικό τοπίο του Τορίνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααααα τυχερούλα είσαι στο Τορίνο εεεε;;; Καλά να περνάτε!!! Λοιπόν, γι αυτό που με ρώτησες... νομίζω ότι κάλλιστα μπορείς να αντικαταστήσεις τον τραχανά με ρύζι και μάλιστα ό,τι ρύζι θέλεις... θα είναι εξ ίσου νόστιμο!!! Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν!!!
      Δοκίμασε την αλλαγή και πες μου τις εντυπώσεις!!!!
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου!
    Ένας ωραίος και διαφορετικός τρόπος να απολαύσουμε πιπεριές γεμιστές! Υλικά πεντανόστιμα, όμορφα συνταιριαγμένα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου και με πολύ νόστιμη και χειμωνιάτικη γέμιση! Χαίρομαι που σου άρεσαν γιατί είναι πολύ νόστιμες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατες Κική μου.
    Τις σκέφτομαι κι' εγώ κάπως έτσι απο προχθές που τις αγόρασα. Έλεγα για τραχανά, μετά σκέφτηκα να βάλω πλιγούρι, αλλά ακόμη είναι μέσα στο ψυγείο και με περιμένουν. Ίσως τελικά το βράδυ να οδεύσουν προς τον φούρνο, ανάλογα τον χρόνο και την διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Πηνελόπη μου και με πλιγούρι θα είναι σίγουρα τέλειες!!
      Αχχ αυτή η διάθεση ... τί γίνεται τον τελευταίο καιρό... απ' όλους σχεδόν λείπει η διάθεση;;; Κι εγώ νόμιζα ότι ήμουν μόνον εγώ!!!!!!!!!!!!!
      Φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσει ο τραχανάς και με το κοτόπουλο πάει πολύ!!φαίνεται μούρλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταιριάζουν πολύ και τα δύο υλικά Νίκη μου και το μπέικον τα κάνει πιο ...χειμωνιάτικα και λίγο πιο ...γκουρμέ... Αξίζει να το φτιάξεις γιατί είναι νοστιμότατο!!! :-)))

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών!!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ξανθή μου... νόστιμος και απλός συνδυασμός!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Γευστική πανδαισία η σημερινή σου πρόταση Κική μου!
    Εγώ αγαπώ πολύ τον τραχανά (δεν ανήκω στους δύσκολους χα χα χαα), οπότε με χαρά σερβίρομαι!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου Έλενα κι εγώ ανήκω στους οπαδούς του τραχανά! Σερβιρίσου όσες μερίδες θέλεις! :-))))
      Φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. πολύ ξεχωριστό τουτο το πιατο και με αγαπημένα υλικά σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο καλή μου marilise! Αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. ωραία επιλογή, πρωτότυπος συνδυασμός για μένα! ευχαριστούμε, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Εβονίτα μου... πρωτότυπος δεν ξέρω αλλά νοστιμότατος σίγουρα ο συνδυασμός! Θα τα καταευχαριστηθείς αν σου αρέσουν τα υλικά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Και πολύ καλά έκανες που τους άλλαξες προορισμό, Κική μου! Αν κρίνω από τα υπέροχα υλικά που χρησιμοποίησες αλλά και από το αποτέλεσμα πρέπει να έγιναν νοστιμότατες!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου έγιναν νοστιμότατες και χαίρομαι που σου άρεσαν!!!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Τι έφτιαξες πάλι Κική μου!!!!!!!! Πόσο υπέροχα υλικά και πόσο ωραία συνδυασμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γιατί είναι νοστιμότατες έτσι οι πιπεριές!!!

      Διαγραφή
  11. Κική μου τι ωραίος συνδυασμός!!!Το απότελεσμα είναι φανταστικό και πολύ νόστιμο!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη μου... είναι πολύ νόστιμο το σύνολο και αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Νομιζω ,οτι θα προχωρησω στην εκτελεση,εχω και τα υλικα που μου αρεσουν,μου φαινεται και ..ευκολακι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωπω βρε Κική μου τι διαμάντι συνταγή είναι αυτή, θα την υιοθετήσω μου φαίνεται και θα πειραματιστώ, υπέροχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτική συνταγή!
    Θα την κάνω οπωσδήποτε το Σαβ/κο!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νοστιμότατο και υγιεινό, όσο γίνεται!!! Μου αρέσει!!! Μιαμ!!!
    Καλό απόγευμα να έχεις, Κική!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!