Κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια με άσπρη σάλτσα

Μικρά λαχταριστά μπαλάκια από κιμά...μοσχοβολιστά μικροσκοπικά κεφτεδάκια που ξαπλωμένα νωχελικά επάνω σε ένα μαλακό στρώμα από κάτασπρα σπαγγέτι σκεπάζονται από ένα βελούδινο πάπλωμα λευκής κρέμας γάλακτος και τυριού. Τον ξέφρενο χορό τους ακολουθούν τα μανιτάρια και ομορφαίνουν οι ροζ, ολοστρόγγυλοι κόκκοι αρωματικού πιπεριού... 
Μια γεύση υπέροχη που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Μια γεύση εύκολη, προσιτή που όμως χαράζεται στη γευστική μας μνήμη και δεν μας αφήνει να την ξεχάσουμε. Άπαξ και την δοκιμάσαμε... την αποζητούμε γιατί είναι ...εθιστική!!! 
Το φαγητό που σας παρουσιάζω σήμερα είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου και στις δύο εκδοχές... την εκδοχή με τα τηγανιτά κεφτεδάκια αλλά κι αυτήν με τα ψητά! Προσωπικά, θεωρώ ότι και οι δύο είναι υπέροχες με ελάχιστη διαφοροποίηση. Η τυρένια σάλτσα δένει υπέροχα με τα μικρά, γεμάτα άρωμα μπαλάκια του κιμά και τα μανιτάρια έρχονται να συμπληρώσουν το σύνολο. Όταν, στο τέλος, ο κόκκος από το ροζ πιπέρι σκάει στο δόντι μ' εκείνο το μοναδικό του άρωμα η νοστιμιά του πιάτου φτάνει στην κορύφωσή της.
Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε... κι αν είναι καλοκαίρι... προσθέστε στη σάλτσα και 100ml γιαούρτι για μια πιο καλοκαιρινή εκδοχή!
Ειλικρινά σας λέω... είναι ένα πιάτο που δεν το βαριέσαι ποτέ... αφήστε που είναι και εύκολο και γρήγορο (σχετικά). Κυριακή έρχεται... στρώστε το οικογενειακό τραπέζι και μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας αυτή την γευστική εμπειρία! :-)))
Για να με πιστέψετε όμως, ελάτε στην κουζίνα μου να το φτιάξουμε παρέα!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 φέτες ψωμί του τοστ, μουσκεμένο και στραγγισμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας)
5 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. κέτσαπ ή ντοματοπελτέ
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Ελάχιστη κανέλα
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
250 ml κρέμα γάλακτος
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί (ή κονιάκ)
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας)
250 γρ. μανιτάρια (κονσέρβας, κατεψυγμένα ή φρέσκα)
1 πρέζα ρίγανη
Ροζ πιπέρι τριμμένο
Επίσης
Λίγο αλεύρι για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια (ή μπιφτεκάκια)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Σπαγγέτι για συνοδευτικό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το γάλα, την κέτσαπ, το τριμμένο τυρί, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά (για 6-7 λεπτά) τα κεφτεδάκια μας.
Ύστερα, τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει το μείγμα.
Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε με ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Αλείφουμε το αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τα μανιτάρια.
Τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να "ψηθούν", γυρίζοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κρασί.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. 
Μόλις, η κρέμα γάλακτος πάρει μια βράση, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Βάζουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει ακόμη μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε στο πιάτο σπαγγέτι και από πάνω 2-3 κεφτεδάκια και λίγη από τη σάλτσα τυριού με τα μανιτάρια.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόκκους ροζ πιπεριού και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε τηγάνι και να κάνουμε μπιφτεκάκια που θα τα ψήσουμε στο φούρνο, με λίγο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό. 
Μετά το ψήσιμο, αφήνουμε λίγο από το ζουμί που υπήρχε στο ταψί και τα μπιφτεκάκια και αφού ετοιμάσουμε τα μανιτάρια όπως παραπάνω, τα βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο να πάρουν μια βράση. 
Μόλις, η κρέμα πήξει ελαφρά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε όπως είπαμε με το σπαγγέτι.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!!!

36 σχόλια:

  1. Κική μου θεικό, απλά!!!
    Αγαπώ μακαρόνια, κεφτεδάκια και κρέμα γάλακτος....το μόνο σίγουρο είναι πως θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα.
    Φιλάκια, καλό Σ/Κ και σ'ευχαριστώ πολύ που πέρασες από το σπιτάκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πεντανόστιμο Ρούλα μου και αξίζει να το γευθείς!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Κική μου δεν φαντάζεσαι πόσο μου αρέσει το σημερινό σου πιάτο! Χαζεύω τις φωτογραφίες και ακούω την κοιλιά μου να φωνάζει: "Το θέλω!!!"...
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε φιλέψω sunday!!!! Είναι νοστιμότατο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. κρατησε μου μια θεση στο τραπεζι ερχομαιιιιιιιιιιιιιιι


    θα χαρω να σε δω στο σπιτακι μου να μου λες και απο εκει την παοψη σου για οσα κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου απλά τέλειο μου άνοιξες την όρεξη.Ευκαιρία να το φτιάξω την Κυριακή.
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει Ροδάνθη μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Σιγά που θα με αφήσει ασυγκίνητη... Λιποθυμία μου ήρθε από τη λιγούρα! Είναι και οι φωτογραφίες... μια και μια! Πολύ καλό Κική μου!
    Φιλάκια πολλά πολλά! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι να μου λιποθυμήσεις ...πάρε το αεροπλάνο, το τρένο, το λεωφορείο, το αμάξι ...κάτι τέλος πάντων κι έλα να σε φιλέψω... ή μήπως να σου στείλω με courier;;;;;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Mή σου πώ Κική μου οτι μου τρέχουνε τα σάλια απο τωρα που το διαβαζω...τρελαίνομαι για ασπρες σάλτσες...και αυτό με ....στο φούρνο αντί στο τηγανι.. το ανέβασε στα ύψη της εκτίμησής μου..χι..χι.. αλλα το πιο ωραιο ειναι η παρουσίαση του φαγητού........μα ποιά εισαι παιδι μου;
    η Βέφα;;;;χι.χι.. το φαγητο θα φιαχτει κυριακή πάραυτα..... και απο οτι βλέπω την κυριακή θα φιαχτεί και απο άλλες φιλες........σου στέλνω τα φιλιά μου...........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι ψητά στο φούρνο γίνονται εξίσου νόστιμα!!! Αξίζει να το δοκιμάσεις... εύκολο και πεντανόστιμο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Το λάτρεψα!! Μου αρέσει ο συνδυασμός κεφτεδάκια και κρέμα τυριού!!!
    Σύντομα θα τα δοκιμάσω...
    Σου εύχομαι καλό Π.Σ.Κ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίος συνδυασμός και νοστιμότατο πιάτο!
      Φιλιά και αν το δοκιμάσεις ...πες μου εντυπώσεις... :-))

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο Βάσω μου! Δοκίμασέ το!!! Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

      Διαγραφή
  9. Κική μου τι νόστιμο φαγάκι είναι αυτό;Πωπω, και η σαλτσούλα είναι καταπληκτική!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου γιατί αξίζει...είναι νοστιμιά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Πραγματικά εθιστικό το φαγάκι σου Κική μου, και αυτή η υπέροχη σαλτσούλα του, το κάτι άλλο!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο και εύκολο Έλενά μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Θέλω να σκεπαστώ από αυτό το βελούδινο πάπλωμα και να ξεχάσω τα πάντα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν θα ξεχάσεις τα πάντα Λίλα μου αλλά ξέρω ότι θα νοστιμευτείς γιατί είναι λιχουδιά και μάλιστα εύκολη!
      :-)))

      Διαγραφή
  12. Μ' αρέσει η λευκή σάλτσα σου Κική!
    Είναι πολύ πολύ λαχταριστή!
    Θα μπορούσαμε ίσως να αντικαταστήσουμε μέρος της κρέμας γάλακτος με τυρί κρέμα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου. Φυσικά θα μπορούσαμε να το κάνουμε αλλά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε την κρέμα γάλακτος με τα λίγα λιπαρά (αυτή με 3% λιπαρά ...έχει πιο λίγα λιπαρά από το ελαφρύ τυρί κρέμα).
      Επίσης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα με 1% λιπαρά και τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά αλλά και κεφαλοτύρι με λίγα λιπαρά.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Κική, φαγάκι που με ξεσήκωσε, είναι το σημερινό σου πιάτο! Η σάλτσα του, δίνει άλλο "νόημα", στα κεφτεδάκια που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε! Φαντάζομαι ότι αν έχουμε έλλειψη χρόνου, μπορούμε να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια από την προηγούμενη και να τελειώσουμε την συνταγή την ώρα που θα σερβίρουμε το φαγητό. Θα τα δοκιμάσω και με κρέμα γάλακτος, χαμηλών λιπαρών.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το αλλάζει το πιάτο πολύ ωραία Ειρήνη μου! Φυσικά και μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη γιατί μπαίνοντας στην σάλτσα "ξαναζωντανεύουν" αλλά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και κεφτεδάκια που περίσσεψαν και θέλουμε να τους αλλάξουμε μορφή.
      Όσο για την κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά... εγώ έτσι το κάνω και βάζω κρέμα γάλακτος αλλά και κεφαλοτύρι με λίγα λιπαρά.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Συμφωνώ 100% με το σχόλιο που έκανε η sundayspoon!!!
    ;-)
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, ελάτε μαζί να σας φιλέψω!!1 :-)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. Hi Isabelle!! Comment ça va??? Je suis contente que tu aimes cette assiette... c'est delicieux!!!!
      -:)))
      Bisous

      Διαγραφή
  16. Δίνω ότι θες γι΄ αυτό το φαγητό!!
    Το έχω δει από το πρωί αλλά δεν πρόλαβα να σχολιάσω!
    Τώρα που το είδα έγινε αποθυμένο μου!!

    Ωραία επιλογή Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, δεν θα ζητήσω παρά μόνον μερικά εκατομμύρια... είμαι ολιγαρκής και καθόλου κολλημένη με τα χρήματα...χαχαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου και ναι, αξίζει να το δοκιμάσεις... για να σου φύγει και το απωθημένο!!
      :-))))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Μμμμ, πολύ πρωτότυπη ιδέα μου ακούγεται!! Η φωτό τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι πρωτότυπη Ευγενία...ξέρω όμως ότι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο!!!

      Διαγραφή
  18. Δοκίμασέ το Εβονίτα μου ...αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!