Κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια με άσπρη σάλτσα


Μικρά λαχταριστά μπαλάκια από κιμά...μοσχοβολιστά μικροσκοπικά κεφτεδάκια που ξαπλωμένα νωχελικά επάνω σε ένα μαλακό στρώμα από κάτασπρα σπαγγέτι σκεπάζονται από ένα βελούδινο πάπλωμα λευκής κρέμας γάλακτος και τυριού. Τον ξέφρενο χορό τους ακολουθούν τα μανιτάρια και ομορφαίνουν οι ροζ, ολοστρόγγυλοι κόκκοι αρωματικού πιπεριού... 
Μια γεύση υπέροχη που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Μια γεύση εύκολη, προσιτή που όμως χαράζεται στη γευστική μας μνήμη και δεν μας αφήνει να την ξεχάσουμε. Άπαξ και την δοκιμάσαμε... την αποζητούμε γιατί είναι ...εθιστική!!! 
Το φαγητό που σας παρουσιάζω σήμερα είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου και στις δύο εκδοχές... την εκδοχή με τα τηγανιτά κεφτεδάκια αλλά κι αυτήν με τα ψητά! Προσωπικά, θεωρώ ότι και οι δύο είναι υπέροχες με ελάχιστη διαφοροποίηση. Η τυρένια σάλτσα δένει υπέροχα με τα μικρά, γεμάτα άρωμα μπαλάκια του κιμά και τα μανιτάρια έρχονται να συμπληρώσουν το σύνολο. Όταν, στο τέλος, ο κόκκος από το ροζ πιπέρι σκάει στο δόντι μ' εκείνο το μοναδικό του άρωμα η νοστιμιά του πιάτου φτάνει στην κορύφωσή της.
Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε... κι αν είναι καλοκαίρι... προσθέστε στη σάλτσα και 100ml γιαούρτι για μια πιο καλοκαιρινή εκδοχή!
Ειλικρινά σας λέω... είναι ένα πιάτο που δεν το βαριέσαι ποτέ... αφήστε που είναι και εύκολο και γρήγορο (σχετικά). Κυριακή έρχεται... στρώστε το οικογενειακό τραπέζι και μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας αυτή την γευστική εμπειρία! :-)))
Για να με πιστέψετε όμως, ελάτε στην κουζίνα μου να το φτιάξουμε παρέα!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 φέτες ψωμί του τοστ, μουσκεμένο και στραγγισμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας)
5 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. κέτσαπ ή ντοματοπελτέ
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Ελάχιστη κανέλα
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
250 ml κρέμα γάλακτος
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί (ή κονιάκ)
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας)
250 γρ. μανιτάρια (κονσέρβας, κατεψυγμένα ή φρέσκα)
1 πρέζα ρίγανη
Ροζ πιπέρι τριμμένο
Επίσης
Λίγο αλεύρι για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια (ή μπιφτεκάκια)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Σπαγγέτι για συνοδευτικό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το γάλα, την κέτσαπ, το τριμμένο τυρί, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά (για 6-7 λεπτά) τα κεφτεδάκια μας.
Ύστερα, τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει το μείγμα.
Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε με ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Αλείφουμε το αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τα μανιτάρια.
Τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να "ψηθούν", γυρίζοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κρασί.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. 
Μόλις, η κρέμα γάλακτος πάρει μια βράση, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Βάζουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει ακόμη μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε στο πιάτο σπαγγέτι και από πάνω 2-3 κεφτεδάκια και λίγη από τη σάλτσα τυριού με τα μανιτάρια.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόκκους ροζ πιπεριού και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε τηγάνι και να κάνουμε μπιφτεκάκια που θα τα ψήσουμε στο φούρνο, με λίγο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό. 
Μετά το ψήσιμο, αφήνουμε λίγο από το ζουμί που υπήρχε στο ταψί και τα μπιφτεκάκια και αφού ετοιμάσουμε τα μανιτάρια όπως παραπάνω, τα βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με το τυρί και τα βάζουμε στο φούρνο να πάρουν μια βράση. 
Μόλις, η κρέμα πήξει ελαφρά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε όπως είπαμε με το σπαγγέτι.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!!!
Tante Kiki
36 Comments
No