Η πιο απλή ζύμη πίτσας και ένα σκορδοτυρόψωμο

Λίγο η περιέργεια λίγο ο αυτοσχεδιασμός της στιγμής λίγο η μαγιά που δεν είχα με οδήγησαν εχθές το πρωί σε μια διαφορετική ζύμη πίτσας! Μια ζύμη με 3 μόνον υλικά... άντε κι ένα τέταρτο που υπάρχει πάντα σε κάθε σπίτι! Μια ζύμη που με εξέπληξε ευχάριστα με την υφή της και την αφρατάδα της, μια ζύμη τόσο εύκολη όσο και νόστιμη και γρήγορη αρκεί να έχετε ένα γιαούρτι!!
Μια ζύμη που πήρε πολλές μορφές στην πορεία της μέρας... δηλαδή όχι ολόκληρης της μέρας αλλά του πρωινού και που μέχρι το μεσημέρι είχε δοκιμαστεί σε σκορδοτυρόψωμο και σε μια μικρή παιδική πίτσα. Εξάλλου πόσα ακόμη θα μπορούσαμε να κάνουμε με 420 γραμμάρια ζύμης;;; Όσο καταπληκτική και να είναι ...είναι λίγη!! Αν, λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερη ζύμη ... βάζουμε διπλή ποσότητα. Ξέρω, αναρωτιέστε τόση ώρα τί έκανα (σίγουρα δεν έκανα σπουδαία ανακάλυψη και μπορεί αυτός ο συνδυασμός να υπάρχει ήδη αλλά εμένα με ενθουσίασε και σας εξήγησα τον λόγο). Πάμε να δούμε τί έκανα;;; Ας μαζέψουμε πρώτα τα υλικά μας...
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 κεσεδάκι γιαούρτι των 200ml*
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
1 κ.γλ. αλάτι 
2 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά για τη ζύμη)
Για το σκορδοτυρόψωμο
2 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη
1-2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες και λιωμένες (ή 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη)
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι τετράχρωμο φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα ρίγανη
2 κ.σ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι και το αλάτι.
Ύστερα προσθέτουμε τα 200 γρ. από το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μόλις το μείγμα ανακατωθεί, προσθέτουμε ζυμώνοντας και το υπόλοιπο αλεύρι έως ότου να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε συνολικά περίπου 7-8 λεπτά.
Έπειτα, πασπαλίζουμε το μπολ με λίγο ακόμη αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
Μετά, την ανοίγουμε με το χέρι μας ή με έναν πλάστη και τη βάζουμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Εάν θέλουμε να κάνουμε πίτσα, προσθέτουμε τα υλικά που διαλέξαμε.
Εάν όμως ετοιμάζουμε το σκορδοτυρόψωμο τότε ...
Ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με το σκόρδο και το αλάτι και αλείφουμε με το μείγμα αυτό τη ζύμη μας.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τέλος, πασπαλίζουμε και το κεφαλοτύρι και βάζουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά... ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος της ζύμης μας αλλά και το αν πρόκειται για πίτσα ή σκορδοτυρόψωμο.
Μετά το ψήσιμο, κόβουμε σε φέτες και ...απολαμβάνουμε αφράτο, μοσχοβολιστό και πεντανόστιμο σκορδόψωμο ή πίτσα ή και τα δύο.
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε το απλό αγελαδινό ή πρόβειο γιαούρτι χρειάζεται να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του άλευρου λόγω του ότι  έχει περισσότερο νερό.
* Mπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Παρόλα αυτά εάν το αλεύρι που έχετε είναι ανοιχτό από καιρό καλό είναι να προσθέσετε το μπέικιν για καλύτερα αποτελέσματα.

48 σχόλια:

  1. καλημέρα Κική μου! τέλειες οι συνταγές σου! αυτή την απλή ζύμη την είχα μπανίσει κάποια στιγμή στο pinterest κι αφού λες ότι βγαίνει καλή θα τη δοκιμάσω!!
    φιλούρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Πέλα μου... εγώ δεν την είχα δει αλλά αναγκάστηκα να την κάνω μιας και δεν είχα μαγιά και γάλα (τη ζύμη για την πίτσα εγώ τη ζυμώνω με γάλα ή με ζωμό κοτόπουλου) και η Βασιλικούλα μας ήταν το μόνο που ζητούσε να φάει (περνάει τον ...άφαγο!!!). Έτσι, "δανείστηκα" ένα από τα γιαούρτια του παππού και την έφτιαξα αλλά έγινε πολύ ωραία!!!
      Θα την ξανακάνω όπως και διάφορα άλλα που σκαρφίζομαι για να τρώει η μικρή μας μερικές τροφές που δεν τις ακουμπάει!!!
      Ζόρι να μην τρώνε τα πιτσιρίκια... μέχρι και λουκάνικα φτιάχνω για να τρώει σπιτικό φαγητό!!!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική! Πολύ εύκολη φαίνεται η ζύμη και φαίνεται πολύ αφράτη!

    Δεν θυμάμαι αν το ανέφερα αλλά ξαναβάφτισα το μπλογκ μου, το περιεχόμενο παραμένει το ίδιο
    η νέα μου διεύθυνση είναι
    http://souzi-efages.blogspot.gr/
    ...απεικονίζει την στυγνή πραγματικότητα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λουλού μου... όχι το νέο όνομα του blog σου δεν το ανέφερες αλλά άσε την στυγνή πραγματικότητα κατά μέρος... τί να κάνουμε πόσο ακόμα να αντιστεκόμαστε σε όλα;;;;
      Η ζύμη είναι εύκολη και εντυπωσιακά αφράτη (κάτι που δεν το περίμενα όταν την έφτιαχνα για να κάνω πίτσα για τη μικρή μας).
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Μια ζύμη μα τι ζύμη!
    Θέλουμε απ΄όλα και ζεστά.
    Εμείς εδώ αλλάξαμε όνομα στην πόλη μας την είπαμε "Λονδίνο" και ησυχάσαμε.
    Πλέον πορευόμαστε σε άλλους Τροπικούς, και τα ζεστά ζυμωτά τα αποζητάμε!

    Φιλάκια Βασιλική μου, με χαρούμενη διάθεση κι ας ρίχνει καρεκλοπόδαρα στο "Λονδίνο"!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι εντυπωσιακά αφράτη Ζαμπία μου και σήμερα που την δοκίμασα στην πίτσα που κάναμε για την μικρή Βασιλικούλα είναι πολύ αφράτη (το σκορδοτυρόψωμο έγινε "καπνός"!!!).
      Να σας στείλω καμιά ζεστή σούπα εκεί στο Λονδίνο;;;;;
      Εμείς εδώ πάντως έχουμε απίστευτη υγρασία αλλά λιακάδα!!!!!
      Φιλάκια Ζαμπία μου γλυκιά και να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Κάντο Ξανθή μου και είναι πολύ αφράτο και νόστιμο... εμείς το εξαφανίσαμε!!! Αλλά μου έκανε εντύπωση το ότι και σήμερα η ζύμη είναι εξίσου αφράτη (φτιάξαμε πίτσα για τη Βασιλικούλα γιατί αλλιώς δεν θα έτρωγε τίποτε...έτσι έγινε και η ζύμη γιατί δεν είχα γάλα και μαγιά.)
      Πού να σου λέω με τί υλικά έχω φτιάξει φύλλο και ζύμη για τη μικρή μας που περνάει τον άφαγο!!!! χαχαχα

      Διαγραφή
  5. μμμμμμμμμμμμ τελειααααα!θα τα δοκιμασω και τα 2!!1ευκολα και νοστιμα!!!!να σαι καλα κικη μου!καλη χρονια να εχεις γεματη υγεια και πολλες νοστιμιεεεεες φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλή χρονιά Μισιρλού μου καλή, με υγεία, ευτυχία και αγάπη αλλά και πολλή δημιουργικότητα!
      Είναι πράγματι πολύ ωραία και αφράτη η ζύμη αλλά και πολύ πολύ εύκολη!!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Θα τα δοκιμάσω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
    Φαίνονται πολύ-πολύ λαχταριστά τα πιάτα σου!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα είναι νόστιμα και εύκολα!
      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Αχ μέχρι εδώ μοσχομύρισε Κική μου σίγουρα θα τη δοκιμάσω φαίνεται πολύ λαχταριστή!!!Φιλάκια!!!Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμη και πανεύκολη Σοφία μου!
      Επίσης καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και πολλές δημιουργίες!

      Διαγραφή
  8. Αν κι έχω ήδη συνταγή για ζύμη που χρησιμοποιώ, θα δοκιμάσω και τη δική σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Έλενα... θα εκπλαγείς ευχάριστα!

      Διαγραφή
  9. Τελικά το γιαούρτι δίνει πολύ ωραίο αέρα στις ζύμες!
    Και η πίτσα φαίνεται απίθανη και το σκορδόψωμο!
    Και είναι και πολύ εύκολη η ζύμη σου Κική!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πανεύκολη ζύμη Ερμιόνη μου και πολύ αφράτη ...ό,τι πρέπει για τα πιτσιρίκια!

      Διαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω με την Ερμιόνη μας και θα τσακώσω ένα κομματάκι σκορδόψωμο! Μ'αρέσει πολύ το σκόρδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για μια ακόμα φορά η απλότητα κερδίζει!!!Μαζί με την φαντασία και την πείρα φυσικά συνοδοιπόρους,σκαρώνουν όμορφα,γευστικά ταξίδια!!
    Πόσες φορές βρεθήκαμε στην ανάγκη μιας γρήγορης παρασκευής πίτσας και σκοντάψαμε στη ζύμη???
    Κική μου η τέλεια γρήγορη ζύμη έρχεται να λύσει τα χέρια μας και να μας καλοστρώσει το τραπέζι για μια νόστιμη πίτσα ή να συνοδέψει τις σούπες μας αυτό το καταπληκτικό σκορδόψωμο!!Πασπαλισμένο με μπόλικη ρίγανη και σπιτική φροντίδα θα ομορφύνει τις γεύσεις μας και θα καλοκαρδίσει τις κρύες νύχτες του χειμώνα.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίναι ωραία λύση για τις φορές που έχουμε πρόβλημα χρόνου ή όταν προκύπτει κάτι έκτακτο και χρειαζόμαστε ένα μεζεδάκι, Φωτεινή μου. Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Κικίτσα μου επικροτώ την ιδέα σου, με ζύμη πίτσας φτιάχνω συχνά πεντανόστιμα σκορδοψωμάκια!
    Βάζω έτοιμη ζύμη πίτσας γνωστής εταιρείας
    και γίνονται στο πιτς φυτίλι, αλλά και στην δικιά σου πανεύκολη και ωραιότατη ζύμη πως να πω όχι???
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου... αυτές οι λύσεις σου λύνουν τα χέρια κάποιες φορές! Πάντως η συγκεκριμένη ζύμη είναι πανεύκολη και πολύ γρήγορη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Όντως Κική μου φαίνεται υπέροχη, λαχταριστή κι'αφράτη κι' αφού η δυσκολία μιας πίτσας είναι η ζύμη της, μάλλον τη δική σου θα την τιμήσουμε! Ευχαριστούμε! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Αρετή θα σου αρέσει είμαι σίγουρη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Θα πάρω το σκορδοτυρόψωμο, θα το φάω με σκορδομακάρονα, κι άντε να με πλησιάσει μετά άνθρωπος! Καλημέρα Κική μου με τα ωραία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...Και για πρώτο πιάτο μια σκορδόσουπα!!! χαχαχα
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  15. Εκεί που δεν συμπαθούσα το γιαούρτι, τώρα το προσθέτω χωρίς γκρίνιες στις συνταγές! Ωραιότατη ζύμη! Το σκόρδο αν και ολίγον(;) έντονο στη μυρωδιά, το λατρεύω!
    Πολλά φιλάκια Κική μου! Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί, τί σου έκανε το γιαούρτι;;;; χαχαχα
      Εξάλλου, μέσα σε φαγητά και ζύμες ούτε που φαίνεται!!!
      Όσο για το σκόρδο μπορείς να βάλεις λιγότερο ή να το κάνεις ριγανοτυρόψωμο χωρίς καθόλου σκόρδο!!!!
      Φιλάκια σου...

      Διαγραφή
  16. Αχ, τι κάνεις Κική για να φάει η Βασιλικούλα! Χαλάλι της όμως, γιατί με τον τρόπο αυτό, δοκιμάζει από όλα. Όταν μου περισσεύει σπιτική ζύμη από πίτσα, την κάνω και εγώ σκορδόψωμα, μια και η δική μου μικρή, αλλά και εγώ η μεγάλη, τρελενόμαστε γι' αυτά! Τώρα αν μυρίζουμε και λίγο σκόρδο, ε! δεν πειράζει! Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να κάνω Ειρήνη μου... σκαρφίζομαι διάφορα κι όταν πετύχω το αποτέλεσμα... να φάει δηλαδή μόνον πυροτεχνήματα που δεν ρίχνω!! χαχαχα
      Κι εγώ τα λατρεύω τα σκορδόψωμα αλλά τα αποχωρίζομαι όταν είναι να πάω για μάθημα... ααααχχχχχχχ! :-)))
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  17. Βρε Κική μου με πέθανες με το σκορδοτυρόψωμο βραδιάτικα! Το θέλω απεγνωσμένα! Σαν χαζή ξερογλείφομαι μπροστά στις φωτογραφίες! Αχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πανεύκολο... αν όμως δεν έχεις χρόνο ...να σου στείλω;;;;
      :-))

      Διαγραφή
  18. Και μου έχει ανοίξει η όρεξη σήμερα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα να μην είμαστε κοντά Ευγενία να σε φιλέψω...

      Διαγραφή
  19. Αχ Κική μου!!!Πάρα πολύ ωραίο, αλλά και πολύ εύκολο!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο το σκορδόψωμο και πανεύκολη η ζύμη!
      Αξίζουν να δοκιμαστούν.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  20. ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...ΜΜΜ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Κ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ....ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!!

    ΚΑΛΗ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!!!

    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑ!!!ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία η ζύμη και το σκορδόψωμο ακόμα πιο ωραίο σαν συνοδεύτικο!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω ολόψυχα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  21. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, γιατί το σκορδόψωμο μου αρέσει πολύ.
    Θα τη δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  22. Α, αυτό θα το κάνω κι εγώ! Ο δικός μου "μικρός" είναι λάτρης της πίτσας και η μαγιά όσο να 'ναι θέλει το χρόνο της και ζεστές θερμοκρασίες.
    Μια μιρή διευκρίνιση χρειάζομαι μόνο: Το γιαούρτι πρέπει να είναι απλό αγελαδινό ή στραγγιστό?

    Κική έχεις πάντως προτάσεις για όλα τα γούστα και όσο και να μου αρέσουν τα περίεργα/ασυνήθιστα, ποτέ δε λέω όχι σε εύκολες, νόστιμες και οικονομικές προτάσεις σαν κι αυτή εδώ!
    Φιλιά, καλή σου μέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Dark σου απαντώ με mail για πιο γρήγορα και θα σου απαντήσω και στο σχόλιο,.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ...εγώ εκεί που πάσχω είναι οι ..."παράξενες" συνταγές που όμως εσύ καλύπτεις τον τομέα τέλεια!! :)))
      Λοιπόν, εγώ χρησιμοποίησα το γιαούρτι Natural 2%, που τρώει ο παππούς μας. Τώρα αν βάλεις το απλό αγελαδινό, πιθανά επειδή έχει περισσότερο νερό να χρειαστεί να αυξήσεις λίγο το αλεύρι σου έως ότου πετύχεις την ζύμη ακριβώς (μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια).
      Ίσως τελικά να πρέπει να βάζω τη μάρκα και τον τύπο ορισμένων προϊόντων για να είναι ακριβής η συνταγή... κάτι που δεν το κάνω γιατί "φοβάμαι" μήπως φανεί σαν διαφήμιση αλλά από την άλλη... έχει σημασία.
      Καλή σου επιτυχία! :)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  23. Ποιος δεν αγαπάει τις πίτσες και ειδικά τα μικρά πιτσιρίκια!!! Θα την εκτελέσουμε οπωσδήποτε κυρία μου και θα την αγαπήσουμε ειμαι σίγουρη!!!
    Αχ θειούλα τι κάνεις για την ανηψούλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. kalispera kyria vasiliki!!!
    simera eftiaxa to skordotyropsomo.mas arese para poli!!!tha to ftiaxno sixna!!Se euxaristo kali mou gia tin nostimi sintagi!!!na ise kala kai na pernas kala!!filia polla!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!