Λίγο η περιέργεια λίγο ο αυτοσχεδιασμός της στιγμής λίγο η μαγιά που δεν είχα με οδήγησαν εχθές το πρωί σε μια διαφορετική ζύμη πίτσας! Μια ζύμη με 3 μόνον υλικά... άντε κι ένα τέταρτο που υπάρχει πάντα σε κάθε σπίτι! Μια ζύμη που με εξέπληξε ευχάριστα με την υφή της και την αφρατάδα της, μια ζύμη τόσο εύκολη όσο και νόστιμη και γρήγορη αρκεί να έχετε ένα γιαούρτι!!
Μια ζύμη που πήρε πολλές μορφές στην πορεία της μέρας... δηλαδή όχι ολόκληρης της μέρας αλλά του πρωινού και που μέχρι το μεσημέρι είχε δοκιμαστεί σε σκορδοτυρόψωμο και σε μια μικρή παιδική πίτσα. Εξάλλου πόσα ακόμη θα μπορούσαμε να κάνουμε με 420 γραμμάρια ζύμης;;; Όσο καταπληκτική και να είναι ...είναι λίγη!! Αν, λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερη ζύμη ... βάζουμε διπλή ποσότητα. Ξέρω, αναρωτιέστε τόση ώρα τί έκανα (σίγουρα δεν έκανα σπουδαία ανακάλυψη και μπορεί αυτός ο συνδυασμός να υπάρχει ήδη αλλά εμένα με ενθουσίασε και σας εξήγησα τον λόγο). Πάμε να δούμε τί έκανα;;; Ας μαζέψουμε πρώτα τα υλικά μας...
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 κεσεδάκι γιαούρτι των 200ml*
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά για τη ζύμη)
Για το σκορδοτυρόψωμο
2 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη1-2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες και λιωμένες (ή 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη)
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι τετράχρωμο φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα ρίγανη
2 κ.σ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι και το αλάτι.
Ύστερα προσθέτουμε τα 200 γρ. από το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μόλις το μείγμα ανακατωθεί, προσθέτουμε ζυμώνοντας και το υπόλοιπο αλεύρι έως ότου να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε συνολικά περίπου 7-8 λεπτά.
Έπειτα, πασπαλίζουμε το μπολ με λίγο ακόμη αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
Μετά, την ανοίγουμε με το χέρι μας ή με έναν πλάστη και τη βάζουμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Εάν θέλουμε να κάνουμε πίτσα, προσθέτουμε τα υλικά που διαλέξαμε.
Εάν όμως ετοιμάζουμε το σκορδοτυρόψωμο τότε ...
Ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με το σκόρδο και το αλάτι και αλείφουμε με το μείγμα αυτό τη ζύμη μας.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τέλος, πασπαλίζουμε και το κεφαλοτύρι και βάζουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά... ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος της ζύμης μας αλλά και το αν πρόκειται για πίτσα ή σκορδοτυρόψωμο.
Μετά το ψήσιμο, κόβουμε σε φέτες και ...απολαμβάνουμε αφράτο, μοσχοβολιστό και πεντανόστιμο σκορδόψωμο ή πίτσα ή και τα δύο.
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε το απλό αγελαδινό ή πρόβειο γιαούρτι χρειάζεται να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του άλευρου λόγω του ότι έχει περισσότερο νερό.
* Mπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Παρόλα αυτά εάν το αλεύρι που έχετε είναι ανοιχτό από καιρό καλό είναι να προσθέσετε το μπέικιν για καλύτερα αποτελέσματα.