Σοκολατένιο πατέ σύκων με καρύδια και πιπέρια


Καλή σας μέρα!!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, τις Γιάννες και όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! 
Χρόνια πολλά στον μπαμπά μου, τον καλό μου και την πολυαγαπημένη μου ανιψιά Ιωάννα που γιορτάζουν σήμερα...να είστε καλά, γεροί, δυνατοί, ευτυχισμένοι, γεμάτοι επιτυχίες και να σας χαιρόμαστε!! Στην πολυαγαπημένη μου Ιωάννα εύχομαι να έχει όοοο,τι επιθυμήσει η καρδούλα της και καλή πρόοδο στο σχολείο!
Σήμερα, μιας και γιορτάζει πολύς κόσμος όπως κι εμείς, θα σας δώσω ένα ιδιαίτερο μεζεδάκι...  φρουτογλυκοπιπεράτο!!!! Η πηγή του;;; Μια συνταγή του αγαπημένου Στ. Παρλιάρου!
Σύκα, μέλι, καρύδια και κακάο στήνουν έναν ξέφρενο χορό με σκοπό να φτιάξουν ένα γλυκό με επίγευση πιπεριού που συνοδεύει μοναδικά κίτρινα τυριά κυρίως σκληρά κι ελαφρώς αλμυρά. Μια ιδιαίτερη γεύση που από την πρώτη μπουκιά σου χαρίζει τη φρουτένια γλύκα της μαζί με την αλμύρα του τυριού και σιγά σιγά, καθώς εξαφανίζεται προς τον ουρανίσκο... μένει εκείνη ιδιαίτερη γεύση του πιπεριού που κάνει το νου να αποζητά κι άλλη μπουκιά με τέτοια χάρη!
Γιορτή σήμερα κι αυτό το μεζεδάκι θα πρέπει να αποκτήσει ξεχωριστή θέση στο μπουφέ δίπλα σε μια πιατέλα με τυριά! Εύκολο, γρήγορο και πολύ μοναδικό, θα σας κατακτήσει το δίχως άλλο!!!
ΥΛΙΚΑ
90 γρ. σταφίδες ξανθές
60 γρ. κρασί Μαυροδάφνη
200 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
150 γρ. σύκα ξερά ψιλοκομμένα
60 γρ. μέλι
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. γεμάτη με τετράχρωμο πιπέρι χονδροκομμένο
150 γρ. λευκή ζάχαρη
20 γρ. κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Μουλιάζουμε τις σταφίδες μέσα στο κρασί για 2-3 ώρες. 
Σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπεν μαρί ή βάζουμε για μισό λεπτό στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Προσθέτουμε σ' αυτό τις σταφίδες, το αλεύρι, το κακάο, τα ξερά σύκα, τα καρύδια, και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε μια μικρή φόρμα (20x28εκατοστά x7 εκατοστά ύψος, που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.)
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Στο δικό μου φούρνο βγήκε ελαφρώς μαλακό και δεν σκλήρυνε ούτε όταν κρύωσε... έτσι το έπλασα σε μπαλάκια - τρουφάκια και το συνόδεψα με φετούλες τυριού.
Στο βίντεο της συνταγής που θα δείτε ΕΔΩ, ο Στ. Παρλιάρος το έκοβε σε λεπτές φέτες, άρα πρέπει να έγινε πιο σκληρό.
Εσείς ψήστε το ανάλογα με την κουζίνα σας αλλά σας διαβεβαιώ είτε γίνει σκληρό και κοπεί σε φετούλες είτε γίνει πιο μαλακό και γίνει σαν τρουφάκι είναι το ίδιο εκπληκτικό.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε λεπτά κομμάτια ή αν είναι λίγο πιο μαλακό το πλάθουμε σε μπαλάκια.
Tante Kiki
29 Comments
No