Σοκολατένιο πατέ σύκων με καρύδια και πιπέρια

Καλή σας μέρα!!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, τις Γιάννες και όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! 
Χρόνια πολλά στον μπαμπά μου, τον καλό μου και την πολυαγαπημένη μου ανιψιά Ιωάννα που γιορτάζουν σήμερα...να είστε καλά, γεροί, δυνατοί, ευτυχισμένοι, γεμάτοι επιτυχίες και να σας χαιρόμαστε!! Στην πολυαγαπημένη μου Ιωάννα εύχομαι να έχει όοοο,τι επιθυμήσει η καρδούλα της και καλή πρόοδο στο σχολείο!
Σήμερα, μιας και γιορτάζει πολύς κόσμος όπως κι εμείς, θα σας δώσω ένα ιδιαίτερο μεζεδάκι...  φρουτογλυκοπιπεράτο!!!! Η πηγή του;;; Μια συνταγή του αγαπημένου Στ. Παρλιάρου!
Σύκα, μέλι, καρύδια και κακάο στήνουν έναν ξέφρενο χορό με σκοπό να φτιάξουν ένα γλυκό με επίγευση πιπεριού που συνοδεύει μοναδικά κίτρινα τυριά κυρίως σκληρά κι ελαφρώς αλμυρά. Μια ιδιαίτερη γεύση που από την πρώτη μπουκιά σου χαρίζει τη φρουτένια γλύκα της μαζί με την αλμύρα του τυριού και σιγά σιγά, καθώς εξαφανίζεται προς τον ουρανίσκο... μένει εκείνη ιδιαίτερη γεύση του πιπεριού που κάνει το νου να αποζητά κι άλλη μπουκιά με τέτοια χάρη!
Γιορτή σήμερα κι αυτό το μεζεδάκι θα πρέπει να αποκτήσει ξεχωριστή θέση στο μπουφέ δίπλα σε μια πιατέλα με τυριά! Εύκολο, γρήγορο και πολύ μοναδικό, θα σας κατακτήσει το δίχως άλλο!!!
ΥΛΙΚΑ
90 γρ. σταφίδες ξανθές
60 γρ. κρασί Μαυροδάφνη
200 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
150 γρ. σύκα ξερά ψιλοκομμένα
60 γρ. μέλι
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. γεμάτη με τετράχρωμο πιπέρι χονδροκομμένο
150 γρ. λευκή ζάχαρη
20 γρ. κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Μουλιάζουμε τις σταφίδες μέσα στο κρασί για 2-3 ώρες. 
Σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπεν μαρί ή βάζουμε για μισό λεπτό στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Προσθέτουμε σ' αυτό τις σταφίδες, το αλεύρι, το κακάο, τα ξερά σύκα, τα καρύδια, και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε μια μικρή φόρμα (20x28εκατοστά x7 εκατοστά ύψος, που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.)
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Στο δικό μου φούρνο βγήκε ελαφρώς μαλακό και δεν σκλήρυνε ούτε όταν κρύωσε... έτσι το έπλασα σε μπαλάκια - τρουφάκια και το συνόδεψα με φετούλες τυριού.
Στο βίντεο της συνταγής που θα δείτε ΕΔΩ, ο Στ. Παρλιάρος το έκοβε σε λεπτές φέτες, άρα πρέπει να έγινε πιο σκληρό.
Εσείς ψήστε το ανάλογα με την κουζίνα σας αλλά σας διαβεβαιώ είτε γίνει σκληρό και κοπεί σε φετούλες είτε γίνει πιο μαλακό και γίνει σαν τρουφάκι είναι το ίδιο εκπληκτικό.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε λεπτά κομμάτια ή αν είναι λίγο πιο μαλακό το πλάθουμε σε μπαλάκια.

29 σχόλια:

  1. Κική μου χρόνια πολλά! Να χαίρεσε όλους τους δικούς σου ανθρώπους και να τους δεις να προοδεύουν και να μεγαλώνουν όμορφα.

    Πολλές φορές η πιατέλα με τυριά και αλαντικά είναι πολύ καλύτερη ακόμα και από τον μεγαλύτερο μπουφέ φαγητών. Το σημερινό πατέ σου, και μόνο που το έχει φτιάξει ο Παρλιάρος τον οποίο εμπιστεύομαι, λέει πολλά. Σίγουρα δίνει διαφορετική νότα σε έναν απλό δίσκο με τυριά. Προσωπικά οι γλυκές γεύσεις στο φαγητό μου αρέσουν πολύ!!

    Καλή και εύκολη επιλογή για μέρα γιορτινή!!

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου κι εσύ ό,τι επιθυμείς.
      Πράγματι είναι η αγαπημένη μου πιατέλα. Όσο για τη γεύση του συγκεκριμένου πατέ είναι ασυναγώνιστη!! Αξίζει να το δοκιμάσεις!! Οι γλυκές γεύσεις αρέσουν και σε μένα πολύ!
      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Υγεία,αγάπη,δημιουργικότητα και γαλήνη στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στην Ιωάννα της εύχομαι καλή πρόοδο στη ζωή της και να είναι τυχερή και καλοφωτισμένη!!!
    Ο συνδυασμός γλυκιάς γεύσης με την αλμυρή ή την πικρή ή και την πικάντικη πάντοτε υπήρξε ανατρεπτικός,παράδοξος αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερος και εύγευστος!
    Το πατέ που μας σερβίρεις σήμερα έχει όλες τις παραπάνω γεύσεις και το ανακάτεμά τους ,εμένα προσωπικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.Όπως είπε και πιο πάνω η φίλη Χρυσαυγή,το σερβίρισμα τέτοιου είδους εδεσμάτων σε μπουφέ ,είναι προτιμότερος και από φαγητά,λόγω της μοναδικότητας που αναπτύσσουν οι αντίθετες γεύσεις.
    Εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα απόψε και οι εορτάζοντες να χαρούν τη μέρα τους!Φιλιά πολλά,πολλά[ιδιαίτερα στην Ιωάννα και την Βασιλικούλα!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ Φωτεινή μου κι εσύ γερή, δυνατή κι ευτυχισμένη και να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου κι ...εμείς!!-:))) Είναι πολύ ωραίο το πατέ...αξίζει!
      Ευχαριστούμε πολύ κι ελπίζω να πέρασες καλά κι εσύ εχθές!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το πατέ! Να σου πω την αλήθεια προτιμώ τη δική σου εκδοχή που είναι πιο μαλακό και μοιάζει με τρουφάκι! Εννοείται ότι ο συνδυασμός με ένα καλό τυρί επιβάλλεται!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι sundayspoon ότι δεν είναι η δική μου εκδοχή αλλά η συνταγή όπως δόθηκε! Πιθανά να ήθελε περισσότερο ψήσιμο στο δικό μου φούρνο!! Τί να σου πω...πάντως έτσι μαλακό και σε τρουφάκια είναι πεντανόστιμο και ο συνδυασμός με κίτρινο τυρί είναι εκπληκτικός!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. A! αυτή η συνταγή τελικά στάθηκε καταλήτης!!!
    Την δοκίμασα φτιαγμένη από την φίλη μας την Ξανθή και τελικά ήταν μια ιδιαίτερη πρόταση. Εγώ μια χαρά την έτωγα και ως γλυκό, χωρίς τα συνοδευτικά τυράκια!!!
    Μένει να μου στείλεις και εσύ δυό-τρια τρουφάκια, για να ολοκληρώσω άποψη...Κική μου :-)))

    Καλό και ευτυχισμένο το 2013 εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατο το πατέ!! Ααααα, χάρηκα που το έφτιαξε και η Ξανθή! Έχεις δίκιο Πηνελόπη μου... και σαν γλυκό δεν είναι άσχημο!! Να σου στείλω Πηνελόπη μου... :-)))
      Επίσης, καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αγάπη!!

      Διαγραφή
  5. Κική όπως ήδη έγραψε και η Πηνελόπη αυτό το έφτιαξα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και σε μένα ήταν μαλακό αλλά βάζοντας το στο ψυγείο για λίγο έσφιξε.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά Ξανθή μου, μου άρεσε πολύ που ήταν μαλακό αλλά και στο ψυγείο που το έβαλα μετά... δεν έσφιξε. Ίσως είναι θέμα φούρνου και στο δικό μου φούρνο ήθελε κι άλλο ψήσιμο...τί να σου πώ...Πάντως ήταν νοστιμότατο!
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα και χρόνια πολλά για τους δικούς σου!!! Ο συνδυασμός είναι υπέροχος και η παρουσίαση το ίδιο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ cinemarion! Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί και σαν γεύση είναι υπέροχο!!
      Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  7. Κικίτσα μου το πατέ σου μαζί με τυράκια, θα κάνει ακαταμάχητη μια γιορτινή πιατέλα!
    Χρόνια πολλά, να χαίρεσαι όλους τους αγαπημένους σου εορτάζοντες!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου... μαζί με κίτρινα τυριά είναι καταπληκτικό!
      Ευχαριστώ για τις ευχές και σ' εσένα εύχομαι ό,τι επιθυμείς!!
      Φιλιά κι επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Με μια πιατέλα τυράκια μπορώ να ζήσω αν έχω και πατέ δίπλα πάω στον Παράδεισο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Λίλα μου θέλω και το ψωμάκι με τα τυράκια αλλά τούτο το πατέ είναι ασυναγώνιστο. Αξίζει να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις τί εννοώ! :-))

      Διαγραφή
  9. να τους χαίρεσαι όλους Κική μου! πολύ πρωτότυπη η σημερινή πρόταση! θα δοκιμαστεί!
    φιλιά, καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Πέλα μου και σ' εσένα εύχομαι ό,τι επιθυμείς!
      Αξίξει να το δοκιμάσεις το πατέ γιατί είναι πανεύκολη γκουρμεδιά!!!
      Φιλιά κι επίσης καλή εβδομάδα! :-)))

      Διαγραφή
  10. Καλή χρονιά Κική μου με υγεία και πολλά χαμόγελα!Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες να τους χαίρεσαι να είναι πάντα γεροί και ευτυχισμένοι!Ή σημερινή συνταγή φανταστική, μπράβο!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ελένη μου, ανταποδίδω τις ευχές για μια χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη κι ευημερία!!! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
      Χαίρομαι που σου άρεσε το πατέ γιατί ταιριάζει υπέροχα με τυριά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Να τους χαίρεσαι τους αγαπημένους σου εορτάζοντες, Κική. Γερούς, δυνατούς, ευτυχισμένους! Λαχταριστά τα μπαλάκια-πατέ. Ταιριάζουν σε μια πιατέλα τυριών, για μπουφέ. Μήπως όμως θα ήταν πολύ ωραία και μόνα τους σαν γλυκάκια; Πάντως, η όλη ιδέα είναι πολύ ωραία!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου κι εσύ ό,τι επιθυμείς να σου το φέρει το 2013!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν τα τρουφάκια από πατέ!!! Μόνα τους ωραία είναι αλλά στο τέλος υπερισχύει ελαφρώς η επίγευση του πιπεριού.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Να τους χαίρεσαι τους εορτάζοντες και να σε χαίρονται. Τα "τρουφάκια" πρέπει να είναι μούρλια!!!! Τέλειος ο συνδυασμός γλυκού - αλμυρού - πιπεράτου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Φιλία μου κι εσύ ό,τι επιθυμείς!
      Τα πατεδοτρουφάκια είναι όνειρο και ο συνδυασμός των υλικών είναι μοναδικός!!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Βασιλική μου να χαίρεσαι τους εορτάζοντες. Και του χρόνου με υγεία!

    Οι γεύσεις, που μας προτείνεις, μέ ενθουσιάζουν, τις λατρεύω...
    Μια συνήθης λιχουδιά, που από πάντα λάτρευα, χωρίς ακόμα να ασχολούμαι με τη μαγειρική, ήταν κομμάτια γραβιέρας βουτηγμένα στο μέλι!
    Οπότε καταλαβαίνεις, στο τραπέζι που θα μου κάνεις, σε παρακαλώ πολύ να περιλαμβάνει και τη σημερινή σου πρόταση/λιχουδιά! :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ καλή μου Ζαμπία κι εσύ ό,τι επιθυμείς να το έχεις το 2013!
      Χαίρομαι που σου αρέσουν οι προτάσεις μου και αφού η αγαπημένη σου λιχουδιά ήταν η γραβιέρα με το μέλι τότε σίγουρα θα σου αρέσουν και τα τρουφοπατεδάκια με κίτρινο τυρί!
      Το τραπέζι που, σίγουρα, θα σου κάνω θα τα περιλαμβάνει...μην ανησυχείς!!! :-))))

      Διαγραφή
  14. Κική μου χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και αγάπη!!!Να χαίρεσαι τους εορτάζοντες!!!Η συνταγή φαίνεται υπέροχη!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Σοφία μου,καλή χρονιά με υγεία, αγάπη κι ευημερία! Ευχαριστώ για τις ευχές για τους εορτάζοντες και χαίρομαι που σου άρεσαν τα τρουφοπατεδάκια!!! Αξίζουν τη δοκιμή!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Να τους χαίρεσαι Κική μου!
    Τι νόστιμη η λιχουδιά σου σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!