Σοκολατένιος κορμός με κουραμπιέδες


Τα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια και τα χαρτιά έχουν μεγάλη στεναχώρια. Όλα χρησιμοποιημένα και πεταμένα αισθάνονται πλέον άχρηστα, μέχρι που μια ...εφημερίδα φέρνει καλά νέα... "όλοι εμπρός για το εργοστάσιο της κυρίας Ανακύκλωσης" ...εκεί όπου θα ξαναγίνουν όμορφα και χρήσιμα, θα πάψουν να είναι σκουπίδια που θα γεμίζουν σακούλες...Τί εξαιρετική ιδέα αυτή!!!
Τίποτε να μην πάει χαμένο, τίποτε να μην πετιέται !!! Ας σώσουμε τον πλανήτη μας!!!
Φράσεις που τις ακούμε καθημερινά, τις αναπαράγουμε καθημερινά, συνειδητά ή ασυνείδητα, προς μεγάλους και παιδιά. Φράσεις που αφορούν το περιβάλλον, τη μόλυνση, τις πηγές ενέργειας... αλλά με το ψυγείο μας... τί γίνεται με το ψυγείο μας;;; Μήπως κι εκεί τα απομεινάρια μια προηγούμενης μέρας που μένουν και περιμένουν να πάρουν το δρόμο για τον κάδο των σκουπιδιών δεν αισθάνονται άσχημα;;; Μήπως και η τσέπη μας, στην εποχή που διανύουμε, δεν αισθάνεται εξ ίσου άσχημα όταν έαν μέρος των όσων, με τόση φροντίδα και αγάπη, μαγειρεύουμε ...πετιέται;;;; Πάλι όμως και το περιβάλλον την ...πληρώνει, γιατί γεμίζουν οι χωματερές!!!
Κάνοντας όλες αυτές τις σκέψεις και έχοντας διαβάσει με τις ανιψούλες μου το υπέροχο βιβλίο της Μ.Τόλκα "Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της", από τις εκδόσεις "Α.Α.Λιβάνη"... έτρεξα στο ψυγείο όπου κάποιοι κουραμπιέδες ...έκλαιγαν μέσα στο μπολ και περίμεναν με αγωνία να ...χορέψουν τον χορό των σκουπιδιών ως άλλο χορό του Ζαλόγγου!!!
Πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει την ιδέα του Στ. Παρλιάρου για σοκολατένιο κορμό με κουραμπιέδες... η ιδέα ωραία ...η συνταγή με ...απώθησε γιατί είχε αβγά... φοβήθηκα ότι θα μου μυρίζει (ένα θέμα το έχω)... άρα τί και πώς;;; 
Πολύ απλά, έκανα τη δική μου συνταγή για κορμό κι έβαλα μέσα τους κουραμπιέδες (δεν πειράζει έτσι;;;;;). 
Έτσι ήταν όλοι ευχαριστημένοι, κουραμπιέδες, σακούλα απορριμάτων (που δεν γέμισε γρήγορα!), εγώ που υπηρέτησα ...την οικολογική μου συνείδηση για μια ακόμα φορά και φυσικά όλο το τριώροφο που καταευχαριστήθηκε τη σοκολατένια λιχουδιά! :-)))
Για μένα σοκολατένιος κορμός σημαίνει βούτυρο, ganache και... άντε ελάτε, πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες...
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου (βάζουμε την αγαπημένη μας μαργαρίνη), που έχει μαλακώσει
200 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα πικρή, σε κομμάτια
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, σε κομμάτια
2-3 κ.σ. κακάο (ανάλογα πόσο πικρό θέλουμε το μείγμα), κοσκινισμένο
6 κ.σ. κονιάκ
250 - 260 γρ. κουραμπιέδες σπασμένοι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σπάζουμε τους κουραμπιέδες σε μικρά κομμάτια προσέχοντας να μην θρυμματιστούν εντελώς. 
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε.
Ύστερα τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ που έχουμε βάλει τις κουβερτούρες κομμένες σε κομμάτια, το κονιάκ και το κακάο.
Περιμένουμε μερικά λεπτά και ανακατεύουμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Έπειτα, ρίχνουμε στο μείγμα αυτό που είναι χλιαρό, τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τους κομματιασμένους κουραμπιέδες, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα ή πολύ απλά με ένα κουτάλι.
Τέλος, βάζουμε για 15 λεπτά, περίπου, το μείγμα στο ψυγείο και μόλις γίνει λίγο πιο "σφιχτό" το τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγουμε σε ρολό.
Μπορούμε να το βάλουμε με αντικολλητικό χαρτί σε κάποια φόρμα κέικ ή κορμού για να πάρει όποιο σχήμα θέλουμε.
Αφήνουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, μέχρι να παγώσει (εγώ το ξέχασα για μια νύχτα αλλά ...κανένα πρόβλημα) και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε στολισμένο με άχνη.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε! Σήμερα αν και είχα προγραμματίσει να σας δώσω τη συνταγή της τούρτας δεν πρόλαβα λόγω ιώσης που έκανε επέλαση στο τριώροφο αλλά θα την βρείτε τις αμέσως επόμενες μέρες. Να είστε καλά κι ευχαριστώ για τις ευχές σας για τα γενέθλια του Tante Kiki.      :-)))
Tante Kiki
47 Comments
No