Φασολάδα με καβουρμά... η ενισχυμένη μορφή της κλασσικής σούπας


Η ενισχυμένη εκδοχή της φασολάδας της μαμάς μου


Θερμαντική, δυναμωτική, κλασσικά ελληνική, το "εθνικό" φαγητό των Ελλήνων η φασολάδα, μαγειρεύεται παντού στη χώρα μας έστω και με διαφορετικές εκδοχές που απλά απεικονίζουν τη διαφορετικότητα κάθε τοπικής παραγωγής.
Καυτερή ή γλυκιά είναι μια σούπα που χορταίνει και ικανοποιεί τον κάθε ουρανίσκο. Η συνταγή αυτή είναι η συνταγή της δικής μας οικογενειακής φασολάδας, της φασολάδας που με συνοδεύει από τα μικράτα μου και μπορεί να μην είναι κάποια ιδιαίτερη συνταγή αλλά είναι πεντανόστιμη κι αν την συνοδεύσουμε με καβουρμά γίνεται ακόμη πιο νόστιμη.
Άκουσα τη λέξη καβουρμά για πρώτη φορά στη ζωή μου όταν ήμουν φοιτήτρια και είχα έναν συμφοιτητή Σαρακατσάνο... έφτιαχναν στο σπίτι του, με την παραδοσιακή συνταγή του παππού του, καβουρμά... λέει! "Καβουρμά;;" ρώτησα "Τί είναι αυτό;;;;" "
"Ένα παραδοσιακό αλλαντικό, από βοδινό ή χοιρινό κρέας" μου απάντησε! "Είναι προϊόν τοπικό, της Βορείου Ελλάδος και της Θράκης, έχει την δική του χαρακτηριστική γεύση, ελαφρά καπνιστή και είναι πολύ νόστιμο. Γίνεται από μικρά κομμάτια κρέατος, ψαχνού και λιπαρού, βρασμένα που τα φτιάχνουν μαζί με το ζωμό τους "μπαστούνια" και αυτά παγώνουν και γίνονται ένα" μου εξήγησε. 


Αυτή ήταν η πρώτη μου λεκτική επαφή με τον καβουρμά. Λίγο καιρό αργότερα, φοιτητές τότε, μας κάλεσε στο σπίτι του και ανάμεσα στα άλλα μεζεδάκια είχε και καβουρμά. Η πρώτη μου γευστική εμπειρία ήταν όχι απλά καλή αλλά κάτι περισσότερο... τον λάτρεψα σαν γεύση... είχε εκείνη την υπέροχη γεύση και επίγευση που έχει το αγνό βρασμένο κρέας που έκανε η μαμά μου και το έβαζε στο ψυγείο για να το φάμε κρύο σαν μεζέ ή μέσα σε σάντουιτς κομμένο σε λεπτές φέτες και συνοδευμένο με λίγο τυρί και ντομάτα ή ένα αυγό (συνήθως τηγανιτό όχι ποσέ... κανονικά τηγανιτό και μάλιστα ελαφρά κρατσανιστό και καστανόχρωμο, εκεί... στην άκρη του ασπραδιού).
Από τότε ο καβουρμάς,  μας ...επισκέπτεται τακτικά και για διάφορα πιάτα! Τελευταία αγόρασα καβουρμά με καταγωγή από τη Δράμα και είναι χωρίς συντηρητικά. Εξαιρετική ποιότητα και, φυσικά, γεύση!!! 
Αν δεν τον έχετε γευτεί, μην αμελήσετε... δοκιμάστε τον, με φασολάδα ή όπως αλλιώς λαχταράτε, είναι ένας μεζές ανεπανάληπτος!!!


ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. άσπρα φασόλια (όποια θέλουμε)
  • 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες
  • 1 πράσινη πιπεριά (κέρατο) σε κυβάκαι
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 μικρή σελινόριζα σε φετούλες
  • 3-4 βλαστάρια σέλινο με μερικά φύλλα ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. χυμό ντομάτας (pumarrò) (ή 4 μέτριες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο multi)
  • 2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1-2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο 
  • 1 κ. γλ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή ή καυτερή)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
  • 80-100 γρ. καβουρμά, σε κομμάτια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε σε νερό βρύσης από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια να μουλιάσουν ή το πρωί της μέρας που θα τα μαγειρέψουμε τα βάζουμε να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 3-4 ώρες.
  2. Αφού μουλιάσουν, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλα 4-5 ποτήρια (περίπου 1 1/2 λίτρο). 
  4. Βάζουμε πάλι τα φασόλια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το καρότο, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σέλινο (ρίζα, βλαστάρια και φύλλα), το πιπέρι και την πάπρικα.
  5. Αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να τα δούμε ότι έχουν μαλακώσει (δοκιμάζουμε).
  6. Η διάρκεια βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των φασολιών.
  7. 'Επειτα, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το αλάτι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  8. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά, περίπου ή μέχρι να "χυλώσουν" τα φασόλια.
  9. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τον καβουρμά σε ένα αντικολλητικό ή κεραμεικό τηγάνι και, χωρίς καθόλου αντικολλητική ουσία, τον αφήνουμε να σοταριστεί.
  10. Σερβίρουμε τη φασολάδα μας και την γαρνίρουμε με μερικά κομμάτια καβουρμά που της δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Tante Kiki
13 Comments
No