Φασολάδα με καβουρμά... η άλλη μορφή της κλασσικής σούπας

Η ενισχυμένη εκδοχή της φασολάδας της μαμάς μου
Θερμαντική, δυναμωτική, κλασσικά ελληνική, το "εθνικό" φαγητό των Ελλήνων η φασολάδα, μαγειρεύεται παντού στη χώρα μας έστω και με διαφορετικές εκδοχές που απλά απεικονίζουν τη διαφορετικότητα κάθε τοπικής παραγωγής.
Καυτερή ή γλυκιά είναι μια σούπα που χορταίνει και ικανοποιεί τον κάθε ουρανίσκο. Η συνταγή αυτή είναι η συνταγή της δικής μας οικογενειακής φασολάδας, της φασολάδας που με συνοδεύει από τα μικράτα μου και μπορεί να μην είναι κάποια ιδιαίτερη συνταγή αλλά είναι πεντανόστιμη κι αν την συνοδεύσουμε με καβουρμά γίνεται ακόμη πιο νόστιμη.
Άκουσα τη λέξη καβουρμά για πρώτη φορά στη ζωή μου όταν ήμουν φοιτήτρια και είχα έναν συμφοιτητή Σαρακατσάνο... έφτιαχναν στο σπίτι του, με την παραδοσιακή συνταγή του παππού του, καβουρμά... λέει! "Καβουρμά;;" ρώτησα "Τί είναι αυτό;;;;" "
"Ένα παραδοσιακό αλλαντικό, από βοδινό ή χοιρινό κρέας" μου απάντησε! "Είναι προϊόν τοπικό, της Βορείου Ελλάδος και της Θράκης, έχει την δική του χαρακτηριστική γεύση, ελαφρά καπνιστή και είναι πολύ νόστιμο. Γίνεται από μικρά κομμάτια κρέατος, ψαχνού και λιπαρού, βρασμένα που τα φτιάχνουν μαζί με το ζωμό τους "μπαστούνια" και αυτά παγώνουν και γίνονται ένα" μου εξήγησε. 
Αυτή ήταν η πρώτη μου λεκτική επαφή με τον καβουρμά. Λίγο καιρό αργότερα, φοιτητές τότε, μας κάλεσε στο σπίτι του και ανάμεσα στα άλλα μεζεδάκια είχε και καβουρμά. Η πρώτη μου γευστική εμπειρία ήταν όχι απλά καλή αλλά κάτι περισσότερο... τον λάτρεψα σαν γεύση... είχε εκείνη την υπέροχη γεύση και επίγευση που έχει το αγνό βρασμένο κρέας που έκανε η μαμά μου και το έβαζε στο ψυγείο για να το φάμε κρύο σαν μεζέ ή μέσα σε σάντουιτς κομμένο σε λεπτές φέτες και συνοδευμένο με λίγο τυρί και ντομάτα ή ένα αυγό (συνήθως τηγανιτό όχι ποσέ... κανονικά τηγανιτό και μάλιστα ελαφρά κρατσανιστό και καστανόχρωμο, εκεί... στην άκρη του ασπραδιού).
Από τότε ο καβουρμάς,  μας ...επισκέπτεται τακτικά και για διάφορα πιάτα! Τελευταία αγόρασα καβουρμά με καταγωγή από τη Δράμα και είναι χωρίς συντηρητικά. Εξαιρετική ποιότητα και, φυσικά, γεύση!!! 
Αν δεν τον έχετε γευτεί, μην αμελήσετε... δοκιμάστε τον, με φασολάδα ή όπως αλλιώς λαχταράτε, είναι ένας μεζές ανεπανάληπτος!!!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. άσπρα φασόλια (όποια θέλουμε)
1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά (κέρατο) σε κυβάκαι
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 μικρή σελινόριζα σε φετούλες
3-4 βλαστάρια σέλινο με μερικά φύλλα ψιλοκομμένα
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
250 γρ. χυμό ντομάτας (pumarrò) (ή 4 μέτριες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο multi)
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο 
1 κ. γλ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή ή καυτερή)
1 κ.γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
80-100 γρ. καβουρμά, σε κομμάτια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε νερό βρύσης από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια να μουλιάσουν ή το πρωί της μέρας που θα τα μαγειρέψουμε τα βάζουμε να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 3-4 ώρες.
Αφού μουλιάσουν, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλα 4-5 ποτήρια (περίπου 1 1/2 λίτρο). 
Βάζουμε πάλι τα φασόλια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το καρότο, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σέλινο (ρίζα, βλαστάρια και φύλλα), το πιπέρι και την πάπρικα.
Αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να τα δούμε ότι έχουν μαλακώσει (δοκιμάζουμε).
Η διάρκεια βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των φασολιών.
'Επειτα, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το αλάτι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά, περίπου ή μέχρι να "χυλώσουν" τα φασόλια.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε τον καβουρμά σε ένα αντικολλητικό ή κεραμεικό τηγάνι και, χωρίς καθόλου αντικολλητική ουσία, τον αφήνουμε να σοταριστεί.
Σερβίρουμε τη φασολάδα μας και την γαρνίρουμε με μερικά κομμάτια καβουρμά που της δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!

13 σχόλια:

  1. Αν και πρωί δεν μπορώ να μην λιγουρευτώ το πιάτο αυτό...Αγαπώ τη φασολάδα και τον καβουρμά τον οποίο μέχρι τώρα έτρωγα ή με αυγά ή με διάφορα τυριά.
    Καλή σου μέρα,καλή συνέχεια!Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον είχα ακούσει τον καβουρμά αλλά δεν ήξερα τί είναι...ευχαριστούμε για την συνταγή και τις πληροφορίες. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τρώω την φασολάδα, αλλά σίγουρα θα την κάνω για τον καλό μου και την κόρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια η ενισχυμένη εκδοχή της φασολάδας! Και τι ωραίο κόκκινο χρώμα που έχει!!! Μπράβο για άλλη μια φορά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ααααα σήμερα είναι η μέρα των αναμνήσεων...και παραδόξως έχουν να κάνουν αυτές που είναι συνδεδεμένες με τη μνήμη μιας πολυαγαπημένης γυναίκας,της θρακιώτισσας πεθεράς μου,που με μύησε σε πολλές,άγνωστες για μένα,γεύσεις!
    Μία εκ των οποίων και ο καβουρμάς..και μάλιστα ο γνήσιος βουβαλίσιος καβουρμάς!
    Όπως ίσως γνωρίζεις,στις Σέρρες,εκτρέφονται κοπάδια βουβαλιών στα παραλίμνια τμήματα της λίμνης Κερκίνης,αφού τα βουβάλια αρέσκονται στο νερό.Φερμένα ακόμα από τον βίαιο διωγμό των Μικρασιατών,αποτέλεσαν την πρώτη βοήθεια ζωής για τους μετανάστες εκείνης της ζοφερής περιόδου της ιστορίας.Από τότε τα κοπάδια διατηρήθηκαν και υπήρχαν στην καθημερινότητα του κάθε σπιτιού.Έδιναν πλούσια τροφή σε κάθε οικογένεια με πολλά παράγωγα ,κυρίως του γάλακτος και του γνήσιου,θρεπτικού κρέατος,ένα εκ των οποίων και ο καβουρμάς.Πραγματικά Κική μου,αν δεν έτυχε να δοκιμάσεις ,τον συστήνω ανεπιφύλακτα!Πρόκειται για μια νοστιμιά που δύσκολα ξεχνιέται!
    Στο οικογενειακό τραπέζι τους συνόδευε άλλα πιάτα,όπως καλή ώρα η φασολάδα,ή τους άλλους ουζομεζέδες.
    Πολύ σωστά λοιπόν ταίριαξε η μανούλα σου την ελληνική φασολάδα με την ιδιαίτερη νοστιμιά του καβουρμά!!!Πρόκειται για αξεπέραστη γεύση και οι μερακλήδες των παραδοσιακών γεύσεων θα την εκτιμήσουν!! Συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο..
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου η αλήθεια είναι ότι φασολάδα τρώω πολυυυ σπάνια!!!
    Όμως μου αρέσει πολύ ο καβουρμάς, πιστεύω η συγκεκριμένη συνταγή θα με κάνει να δω με άλλο μάτι τα φασόλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ, αυτός ο καβουρμάς... είναι το μόνιμο απωθημένο του "μεγάλου" άνδρα του σπιτιού, απο όταν ήταν φαντάρος στον Έβρο!!!
    Που να του τάξω και φασολάδα με καβουρμά...μπορεί να μου φτιάξει κάτι κατασκευές που τον παρακαλώ χρόνια τώρα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κικίτσα μου ιδιαίτερη και πολύ μερακλίδικη η φασολάδα σου!!
    Και τι ωραίο χρώμα που έχει!
    Για την γεύση δεν το συζητώ, θα είναι αξεπέραστη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου νοστιμότατη η φασολάδα σου και ο καβουρμάς ταιριάζει καταπλητικά!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ καβουρμά, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η φασολάδα σου, ότι πρέπει για το κρύο των ημερών!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μου αρέσει η φασολάδα, ο καβουρμάς έτσι κι έτσι! :) φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τον καβουρμά δεν τον ξέρω γευστικά, αλλά μου αρέσουν πολύ τα φασόλια όταν έχουν και κάποιο αλλαντικό μέσα. Πολύ ωραία φασολάδα Κική μου! Έχει και πολύ ωραίο χρώμα!
    Καλημέρα και πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!