Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά... μετά από το ξενύχτι και το φαγοπότι της Πρωτοχρονιάς είπα σήμερα να κάνω μια γλυκιά ανασκόπηση με φωτογραφίες... μόνον φωτογραφίες και όχι συνταγές. Γιατί αυτό;; Μα γιατί, κάποιες μέρες πρέπει να κυλούν τεμπέλικα!!! Και η σημερινή είναι η πιο κατάλληλη για όσες και όσους δεν δουλεύουν βέβαια! Τόσες μέρες οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά δεν άφησαν ανέγγιχτο κανέναν... λίγο πολύ όλοι τρέχαμε... Σήμερα είναι μέρα χαλαρή... όχι βέβαια χωρίς καθόλου τρέξιμο αλλά τουλάχιστον με λίγο τρέξιμο!!!
Σήμερα, λοιπόν, έστω και αργά ή μάλλον αργά (μετά τις 10:00 που εμφανίζεται η συνταγή της ημέρας) γιατί είναι μια ...τεμπέλικη μέρα θα δούμε λίγα πράγματα, όσα μπορώ να πω με την μικρή πείρα, των τριών ετών και της ερασιτεχνικής μου ενασχόλησης με τη ζαχαρόπαστα κι αυτό γιατί κάποιες φίλες και αναγνώστριες μου ζήτησαν πληροφορίες.
Η πρώτη μου επαφή με τη ζαχαρόπαστα ήταν το 2010, όταν τυχαία ...περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο ...βρήκα τυχαία μια σχετική, αγγλική ιστοσελίδα. Μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κι έτσι άρχισα να ψάχνω παρόμοιες σελίδες. Εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία των σχεδίων, των χρωμάτων και των τεχνικών. Τότε ακόμα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, δεν έβρισκες στα ζαχαροπλαστεία τούρτες με ζαχαρόπαστα παρά μόνον γαμήλιες (που ακόμα γίνονται μόνον κατόπιν παραγγελίας λόγω του κόστους τους).
Έτσι, περίεργη όπως είμαι εκ φύσεων, άρχισα να ψάχνω και ανακάλυψα την εταιρία που πουλούσε ζαχαρόπαστα και διάφορα σχετικά εργαλεία και κατέληξα στο πρώτο μου σεμινάριο.
Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη με το καινούριο μου παιχνίδι, που μου θύμιζε την πλαστελίνη που έπαιζα μικρή αλλά και μεγαλύτερη με τις ανιψιές μου... και το ένα έφερε το άλλο.
Η ζαχαρόπαστα και οι τούρτες μ' αυτήν έφεραν τα cupcakes, που έφεραν τα μπισκότα με ζαχαρόπαστα ή γλάσο και ...ξέρετε πώς είναι αυτές οι ιστορίες. :-)))
Φυσικά, η οικονομική κρίση ήταν τότε πολύ μακριά κι έτσι αγόραζα διάφορα σχετικά, εργαλεία, κουπ πάτ, βιβλία... στην αρχή από τη συγκεκριμένη εταιρεία μετά "επεκτάθηκα" στην Αγγλία με παραγγελίες μέσω Ίντερνετ και ύστερα στην Αμερική απ' όπου μου έφερναν ό,τι παραγγελίες είχα!
Τώρα, σκέφτομαι συνέχεια, νέα σεμινάρια για βελτίωση αλλά και για καινούριες τεχνικές.
Θα μου πείτε και τί σας ενδιαφέρουν όλα αυτά... θα σας απαντήσω ότι μέσα από την δική μου ιστορία σας λέω ότι η ζαχαρόπαστα μπορεί να γίνει ένα πολύ εθιστικό "σπόρ" γιατί είναι μια διαδικασία δημιουργική ή ακόμα καλύτερα ένα δημιουργικό παιχνίδι και είμαι σίγουρη ότι όποιος έχει ασχοληθεί γνωρίζει πολύ καλά αυτή την αίσθηση και ειδικά όσες φίλες ασχολούνται με crafts.
Η ζαχαρόπαστα, λοιπόν, είναι μια ζύμη μαγική! Εύπλαστη που γίνεται μαλακή όταν ζυμώνεται λόγω της θερμοκρασίας που έχει το χέρι μας και σκληρή όταν την αφήσουμε για πολλή ώρα στον αέρα χωρίς να την τυλίξουμε σε διαφανή μεμβράνη.
Υπάρχουν διάφορα είδη ζαχαρόπαστας: η απλή που χρησιμοποιείται για κάλυψη τούρτας, η λίγο πιο "σφιχτή" που είναι ειδική για να κάνει κάποιος σταθερές τρισδιάστατες φιγούρες και αυτή που είναι ειδική για λουλούδια που πρέπει να γίνονται λεπτά και αέρινα έχοντας κίνηση. Βέβαια, κάθε ζαχαρόπαστα έχει διαφορετική υφή, ανάλογα με τη συνταγή που χρησιμοποιούν για να την φτιάξουν και φυσικά είναι ευκολότερη ή δυσκολότερη στο χειρισμό της, με κυριότερο μειονέκτημα τη δυσκολία ανοίγματος φύλλου, ειδικά όταν πρόκειται για κάλυψη τούρτας (τα μικρά διακοσμητικά σχέδια είναι πιο εύκολα). Φυσικά μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας ζαχαρόπαστα αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι για την συνταγή που θα ακολουθήσουμε. Προσωπικά έκανα μόνον μία φορά με καλό φαινομενικά αποτέλεσμα. Μετά από λίγες ώρες όμως γινόταν υπερβολικά σκληρή γιατί δεν είχα προσθέσει γλυκερίνη που δεν είχα βρεί. Άρα, χρειάζεται πολύ προσοχή στη συνταγή.
- Για να ανοίξουμε το φύλλο της ζαχαρόπαστας χρησιμοποιούμε άχνη ή νισεστέ, όπως χρησιμοποιούμε το αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου της πίτας. Προσοχή όμως γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα!! Υπάρχει ο κίνδυνος να αφαιρέσει από τη ζαχαρόπαστα την υγρασία και το φύλλο μας να αρχίσει να "ραγίζει". Υπάρχει μια χρυσή ισορροπία που την ανακαλύπτουμε είτε σε σεμινάρια (ο εύκολος τρόπος) είτε μόνοι μας δοκιμάζοντας και αποτυγχάνοντας (ο δύσκολος τρόπος) :-))).
Το πάχος του φύλλου για την κάλυψη της τούρτας καλό είναι να είναι περίπου 0.5 εκατοστό γιατί αν είναι λιγότερο μπορεί να τρυπήσει, αν είναι περισσότερο είναι έντονη η παρουσία της και επηρεάζει πολύ το γλυκό που καλύπτει (κάτι που δεν το θέλουμε).
Πριν καλύψουμε την τούρτα με τη ζαχαρόπαστα, χρειάζεται να την καλύψουμε είτε με μια αραιωμένη μαρμελάδα που όμως δεν έχει κομματάκι φρούτων που θα επηρεάσουν άσχημα την επιφάνεια της ζαχαρόπαστας είτε με μια βουτυρόκρεμα που είναι και η πιο κατάλληλη όταν η επιφάνεια της τούρτας μας είναι ελαφρώς ανώμαλη.
Όσον αφορά τις παραδοσιακές βασιλόπιτες που πολλές φορές φουσκώνουν ανώμαλα, υπάρχουν δύο τρόποι καλύψης! Ο ένας να κόψουμε την ανώμαλη επιφάνεια και αφού την στρώσουμε με βουτυρόκρεμα να απλώσουμε το φύλλο ζαχαρόπαστας και ο άλλος είναι να την αφήσουμε έτσι εφόσον δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανωμαλίες αλλά απλά το φούσκωμα στο επάνω μέρος.
Φυσικά, μια βασιλόπιτα κέικ καλύπτεται πολύ πιο εύκολα!
- Για να διακοσμήσουμε, όμως, μια τούρτα, cupcakes ή μπισκότα πρέπει να έχουμε και χρώματα για να βάψουμε τη ζαχαρόπαστα ή έτοιμη βαμένη ζαχαρόπαστα που μερικές φορές είναι πολύ πιο εύκολο (για μένα τουλάχιστον) ειδικά όσον αφορά στο μαύρο χρώμα.
-Επίσης χρειαζόμαστε και κάποια εργαλεία, ένα νυστέρι ειδικό, χάρακα για μέτρημα, κουπ πάτ ή και χαρτονάκι για πατρόν αλλά και μερικά πινελάκια για να κολλούμε τα σχέδια.
Στην Αγγλία, την Αυστραλία και την Αμερική, υπάρχουν άπειρες σχολές, άπειρα σεμινάρια, βιβλία και καταστήματα πώλησης εργαλείων, καλουπιών, κουπ πάτ και πρώτων υλών γιατί πάρα πολύς κόσμος ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, στην Ελλάδα (και ειδικά στη Θεσσαλονίκη) δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλο εύρος και, φυσικά, όλα είναι πιο ακριβά (κάτι που το ξεχνάει κανείς όταν "κολλήσει το μικρόβιο" χαχαχα).
Φυσικά, στο Ίντερνετ υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες και βιντεάκια (κυρίως αγγλόφωνα) όπου υπάρχουν οδηγίες και ιδέες σχετικά με τη διακόσμηση με ζαχαρόπαστα.
Στα ελληνικά επισκεφθείτε τη σελίδα της Ν. Λαμπρινού που φτιάχνει απίστευτες δημιουργίες και μας διδάσκει μέσα από το περιοδικό "Γλυκά Μυστικά" που έχει σαφείς οδηγίες και πολλές ιδέες.
Μερικές από τις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες με οδηγίες είναι...