Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!! Ελπίζω μια γλυκιά εβδομάδα παρά το κρύο που επικρατεί!! Εξ άλλου, καιρός του είναι ...ας απολαύσουμε και λίγο κρύο και χιόνι για να καταλάβουμε την εποχή.
Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας μ' αυτά τα πολύ αρωματικά και μαλακά, παραδοσιακά Γερμανικά μπισκότα, αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη γλυκολιχουδιά, που όμως εγώ ... ποτέ δεν συμπάθησα, τουλάχιστον έως τώρα μιας και πάντα τα αγόραζα έτοιμα!!! Το πρόβλημά μου ήταν ότι περιείχαν, για τις δικές μου γευστικές προτιμήσεις ...υπερβολικό τζίντζερ! Έτσι, όταν διάβασα τη συνταγή στο αγγλικό βιβλιαράκι ένιωσα μιαν ευχάριστη έκπληξη γιατί είχαν μόνον 2 κ.γλ. τζίντζερ!!!
Η γεύση τους είναι ελαφρώς "τζιντζερωτή" και η μαλακή τους υφή μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά τα κάνει ανεπανάληπτα. Τα λάτρεψα σκέτα αλλά όταν χιονίστηκαν και με το γλάσο λεμονιού ...τότε έγιναν πραγματικά ακαταμάχητα!!!
Έχουν όμως κι άλλα πλεονεκτήματα... δεν έχουν αυγό άρα είναι και νηστίσιμα και, για τον ίδιο λόγο, μπορούν να πάρουν μέρος σε δημιουργικό παιχνίδι παιδιών που ακόμη κι αν βάλουν τα χέρια στο στόμα ή φάνε από τη ζύμη δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα!! Ειδικά, όταν τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων θα είναι μια ωραιότατη απασχόληση!!
Με δυο λόγια, φτιάξτε τα...η γεύση τους είναι εκπληκτική μαζί με ζεστό τσάι, δίπλα στο αναμμένο τζάκι με τη φωτιά να χορεύει και ίσως, ίσως και κάποιες χιονονιφάδες να στροβιλίζονται νωχελικά.
Lebkuchen ...τα γερμανικά μπισκοτoκεκάκια
Περιγραφή : Αρωματικά, τζιντζεράτα, μαλακά μπισκότα
Μερίδες: 20 (ανάλογα με το μέγεθος)
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 85 γρ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη (ή πολύ ψιλοκομμένη)
- 2 κ.γλ τζίντζερ
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 200 ml μέλι ανθέων
- 85 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το γλάσο
- 100 γρ. άχνη, κοσκινισμένη
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Αναμιγνύουμε τα στεγνά συστατικά σε ένα μπολ (αλεύρι, αμυγδαλόψιχα, τζίντζερ, κανέλα, μπέικιν, σόδα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι).
- Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μέλι με τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) μέχρι να λιώσουν και να ρευστοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στα στεγνά συστατικά και ανακατεύουμε.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη για τρόφιμα και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σχηματίζουμε μ' αυτή 20 μπαλάκια.
- Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης, πιέζοντάς τα λίγο με το χέρι μας για να πλατύνουν και να γίνουν μπισκότα.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά, αφήνουμε για 3-4 λεπτά να κρυώσουν μέσα στο ταψί και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά, χωρίς να "ιδρώσουν" από την κάτω πλευρά.
- Βάζουμε την άχνη και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά έως ότου σχηματιστεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
- Με ένα κουτάλι, γλασάρουμε τα μπισκότα μας και τα αφήνουμε στη σχάρα μέχρι να στερεοποιηθεί το γλάσο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προαιρετικά, λιώνουμε 100 γρ. κουβερτούρα ή κουβερτούρα γάλακτος και βουτάμε την κάτω πλευρά τους.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί και η σοκολάτα και τα αγαπημένα μας μπισκότα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε με καφέ ή τσάι.
Πηγή: GoodFood, 101 delicious gifts, BBC