Τράιφλ με κρέμα μασκαρπόνε και φράουλες

Τα τράιφλ είναι γρήγορα, εύκολα και νόστιμα γλυκάκια με διάφορα υλικά. Η λέξη trifle προέρχεται από την παλιά γαλλική λέξη "trufle" που σημαίνει κάτι ασήμαντο. Το αυθεντικό αγγλικό τράιφλ, γίνεται από παντεσπάνι, κρέμα με κούσταρ, δηλαδή κρέμα ζαχαροπλαστικής ουσιαστικά, κάποιο λικέρ και σαντιγύ. Πολλές φορές χρησιμοποιούν και φρέσκα φρούτα.
Το 1751 το τράιφλ παρουσιάζεται για πρώτη φορά με θρυμματισμένα μπισκότα της Νάπολης στο βιβλίο "The Art of Cookery Made Plain and Easy".
Ένα πανεύκολο, νοστιμότατο και δροσερό τράιφλ για σήμερα μιας κι έχουμε μέρες να ...φάμε γλυκό. Οι φράουλες και το μασκαρπόνε ...ένας συνδυασμός μοναδικός, με ιδιαίτερη γεύση και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.
Το μυστικό είναι να μην αντικαταστήσουμε το μασκαρπόνε με άλλο τυρί κρέμα, όχι γιατί δεν θα γίνει καλό αλλά, πολύ απλά, γιατί θα γίνει διαφορετικό.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για την κρέμα μασκαρπόνε
250 γρ. μασκαρπόνε
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγύ 
5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
10 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη θρυμματισμένα 
2 βανίλιες
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Για τη σάλτσα φράουλας
10-12 φράουλες πολτοποιημένες
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
6 φράουλες (μία για κάθε μερίδα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη σάλτσα φράουλας
Πολτοποιούμε τις φράουλες στο multi και τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει πριν την βάλουμε στην κρέμα μας.
Για την κρέμα μασκαρπόνε
Χτυπάμε τη μισή κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ.
Χτυπάμε την άλλη μισή κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και την άχνη, με το μίξερ χειρός ή και με το σύρμα, έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Τέλος αναμιγνύουμε τις δύο κρέμες, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα σιλικόνης (ή, πολύ απλά, με ένα κουτάλι).
Σύνθεση του τράιφλ
Σε ένα μπολ ή ποτήρι βάζουμε πρώτα λίγα θρυμματισμένα μπισκότα.
Μετά βάζουμε μια στρώση κρέμας και τέλος λίγη σάλτσα φράουλας.
Γαρνίρουμε με μια ολόκληρη φράουλα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες έτσι ώστε να "σφίξει" η κρέμα μας.
Προσθέτουμε για γαρνιτούρα, εάν θέλουμε, λίγο ακόμη ξύσμα λεμονιού γιατί τονίζει το άρωμα και τη γεύση της φράουλας.
Καλή σας απόλαυση!!

30 σχόλια:

  1. Δεν προλαβαίνω να λείψω λίγες μέρες (καταραμένη σύνδεση) και χάνω νοστιμιές!
    Αχ Κική πριν κάνα μισάωρο γύρισα από τη δουλειά κι έχω λιγωθεί με όλα αυτά που βλέπω! (πολύ ωραία και η συνταγή με τις μελιτζάνες). Και αυτό το γλυκάκι... Μιαμ!

    Να είσαι καλά και να έχεις ένα ήρεμο και ήσυχο βράδυ!

    ΥΓ. Ελπίζω η μητέρα σου να είναι πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Selcouth μην ανησυχείς αφού ...σε περιμένουν. Μακάρι να ήσουν κοντά να σε φίλευα!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν και οι μελιτζάνες και το γλυκάκι!!! Ευχαριστώ πολύ και καλή σου ξεκούραση!!
      ΥΓ. Ευτυχώς είναι καλύτερα αλλά θέλει χρόνο, σ' ευχαριστώ πολύ...με συγκινεί το ενδιαφέρον σου!!! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ.....ΜΙΑ ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, ΜΙΑ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ...ΛΥΠΗΣΟΥ ΜΑΣ ΛΙΓΑΚΙ!!!!!!!ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!!!!!!
    ΜΕ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ Ε; ΚΑΙ ΣΩΣ ΦΡΑΟΥΛΕΝΙΑ Ε;
    ΑΠΙΘΑΝΟ!!!!!!
    ΑΝΤΕ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας κερνάω... ελάτε... καλέ εγώ προσπαθώ να σας γλυκάνω κι όχι να σας ξελιγώσω!!!!!-:)))))) Καλό βράδυ Έφη μου!

      Διαγραφή
  3. Είναι εύκολο και πραγματικά πεντανόστιμο, έχω κάνει παρόμοιο! Και είναι και εντυπωσιακό για τραπέζι! Α! Και θα αρέσει σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι κι εύκολο και νόστιμο Βέρα μου και, αν και συνηθισμένο, διαχρονική αξία!! Πράγματι τα χρώματά του είναι πανέμορφα και στολίζουν το τραπέζι!

      Διαγραφή
  4. Ένα γλυκάκι ήταν ότι έπρεπε.Γλυκαμένο μήνα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γευστικότατο, με χρωματάκι δελεαστικό και σκανδαλιστικό :-)
    Κική μας.
    Καλημέρες και καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε φιλενάδα... Φιλάκια και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  6. Φωτιά στα κόκκινα με ένα υπέροχο δροσερό φραουλένιο γλυκάκι!!
    Καλό μήνα Κική μου, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσα ίσα Ελενά μου, που είναι τόσο δροσερό γλυκό που ...σβήνει φωτιές!!! χαχαχαχα Φιλάκια κι επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  7. Καλό και γλυκό και υπέροχο μήνα, απίθανο σαν το γλυκό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Λίλα μου, επίσης καλό μήνα, με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  8. Ωραίο το γλυκάκι Κική μου! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έρη μου! Φιλάκια και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  9. ΜΜΜΜΜΜιαμ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ότι πρέπει για την άφιξη του καλοκαιριού!!!!!
    Καλό μήνα και καλό Σαβ/κο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε κι επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  10. Πολύ λαχταριστό φαίνεται το φραουλοτράιφλ... Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκάκι...

      Διαγραφή
  11. Υπέροχο, Κικίτσα μου, όλο χρώμα, άρωμα και γεύση, λαχταριστό το γλυκάκι σου!
    Λατρεύω όλα τα υλικά του αλλά εδώ δεν υπάρχουν καλές φράουλες. Μπορώ να το δοκιμάσω με κάποιο άλλο φρούτο, πχ. κεράσια;

    Φιλάκια, καλό βράδυ και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα το φτιαξω αυριο κι ολας και θα σου πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  13. Welcome to my blog!
    Calispera and have a nice weekend! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ, Κική μου, να είχα ένα ή μάλλον δυο - τρία μπολάκια τώρα..... Φαίνεται πολύ νόστιμο, λατρεύω τα γλυκά με τυρί μέσα! Ευχαριστούμε!!!
    Πολλά φιλιά και να έχεις ένα υπέροχο μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Φιλία μου... πράγματι ο συνδυασμός με τυρί είναι υπέροχος! Φιλιά κι επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  15. Τέλειο φαίνεται!! Νοστιμότατο!! Καλό μήνα να έχεις!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. το ξυσμα λεμονιου ειναι γαρνιτουρα να υποθεσω ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείς... μου ξέφυγε!! Το ξύσμα μπορούμε να το βάλουμε στην κρέμα με το μασκαρπόνε ή σαν γαρνιτούρα. :)

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!