Τα τράιφλ είναι γρήγορα, εύκολα και νόστιμα γλυκάκια με διάφορα υλικά. Η λέξη trifle προέρχεται από την παλιά γαλλική λέξη "trufle" που σημαίνει κάτι ασήμαντο. Το αυθεντικό αγγλικό τράιφλ, γίνεται από παντεσπάνι, κρέμα με κούσταρ, δηλαδή κρέμα ζαχαροπλαστικής ουσιαστικά, κάποιο λικέρ και σαντιγύ. Πολλές φορές χρησιμοποιούν και φρέσκα φρούτα.
Το 1751 το τράιφλ παρουσιάζεται για πρώτη φορά με θρυμματισμένα μπισκότα της Νάπολης στο βιβλίο "The Art of Cookery Made Plain and Easy".
Ένα πανεύκολο, νοστιμότατο και δροσερό τράιφλ για σήμερα μιας κι έχουμε μέρες να ...φάμε γλυκό. Οι φράουλες και το μασκαρπόνε ...ένας συνδυασμός μοναδικός, με ιδιαίτερη γεύση και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.
Το μυστικό είναι να μην αντικαταστήσουμε το μασκαρπόνε με άλλο τυρί κρέμα, όχι γιατί δεν θα γίνει καλό αλλά, πολύ απλά, γιατί θα γίνει διαφορετικό.
Για την κρέμα μασκαρπόνε
- 250 γρ. μασκαρπόνε
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγύ
- 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 10 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη θρυμματισμένα
- 2 βανίλιες
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Για τη σάλτσα φράουλας
- 10-12 φράουλες πολτοποιημένες
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
- 6 φράουλες (μία για κάθε μερίδα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη σάλτσα φράουλας- Πολτοποιούμε τις φράουλες στο multi και τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει πριν την βάλουμε στην κρέμα μας.
- Χτυπάμε τη μισή κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ.
- Χτυπάμε την άλλη μισή κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και την άχνη, με το μίξερ χειρός ή και με το σύρμα, έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Τέλος αναμιγνύουμε τις δύο κρέμες, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα σιλικόνης (ή, πολύ απλά, με ένα κουτάλι).
- Σε ένα μπολ ή ποτήρι βάζουμε πρώτα λίγα θρυμματισμένα μπισκότα.
- Μετά βάζουμε μια στρώση κρέμας και τέλος λίγη σάλτσα φράουλας.
- Γαρνίρουμε με μια ολόκληρη φράουλα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες έτσι ώστε να "σφίξει" η κρέμα μας.
- Προσθέτουμε για γαρνιτούρα, εάν θέλουμε, λίγο ακόμη ξύσμα λεμονιού γιατί τονίζει το άρωμα και τη γεύση της φράουλας.
Δεν προλαβαίνω να λείψω λίγες μέρες (καταραμένη σύνδεση) και χάνω νοστιμιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Κική πριν κάνα μισάωρο γύρισα από τη δουλειά κι έχω λιγωθεί με όλα αυτά που βλέπω! (πολύ ωραία και η συνταγή με τις μελιτζάνες). Και αυτό το γλυκάκι... Μιαμ!
Να είσαι καλά και να έχεις ένα ήρεμο και ήσυχο βράδυ!
ΥΓ. Ελπίζω η μητέρα σου να είναι πολύ καλύτερα.
Καλή μου Selcouth μην ανησυχείς αφού ...σε περιμένουν. Μακάρι να ήσουν κοντά να σε φίλευα!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν και οι μελιτζάνες και το γλυκάκι!!! Ευχαριστώ πολύ και καλή σου ξεκούραση!!
ΔιαγραφήΥΓ. Ευτυχώς είναι καλύτερα αλλά θέλει χρόνο, σ' ευχαριστώ πολύ...με συγκινεί το ενδιαφέρον σου!!! Να είσαι καλά!
ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ.....ΜΙΑ ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, ΜΙΑ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ...ΛΥΠΗΣΟΥ ΜΑΣ ΛΙΓΑΚΙ!!!!!!!ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ Ε; ΚΑΙ ΣΩΣ ΦΡΑΟΥΛΕΝΙΑ Ε;
ΑΠΙΘΑΝΟ!!!!!!
ΑΝΤΕ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!!
Σας κερνάω... ελάτε... καλέ εγώ προσπαθώ να σας γλυκάνω κι όχι να σας ξελιγώσω!!!!!-:)))))) Καλό βράδυ Έφη μου!
ΔιαγραφήΕίναι εύκολο και πραγματικά πεντανόστιμο, έχω κάνει παρόμοιο! Και είναι και εντυπωσιακό για τραπέζι! Α! Και θα αρέσει σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι κι εύκολο και νόστιμο Βέρα μου και, αν και συνηθισμένο, διαχρονική αξία!! Πράγματι τα χρώματά του είναι πανέμορφα και στολίζουν το τραπέζι!
ΔιαγραφήΈνα γλυκάκι ήταν ότι έπρεπε.Γλυκαμένο μήνα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Σωσώ μου... Επίσης!
ΔιαγραφήΓευστικότατο, με χρωματάκι δελεαστικό και σκανδαλιστικό :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μας.
Καλημέρες και καλό ΣΚ.
Χαίρομαι που σου άρεσε φιλενάδα... Φιλάκια και καλό μήνα!
ΔιαγραφήΦωτιά στα κόκκινα με ένα υπέροχο δροσερό φραουλένιο γλυκάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Κική μου, πολλά φιλιά!
Ίσα ίσα Ελενά μου, που είναι τόσο δροσερό γλυκό που ...σβήνει φωτιές!!! χαχαχαχα Φιλάκια κι επίσης καλό μήνα!
ΔιαγραφήΚαλό και γλυκό και υπέροχο μήνα, απίθανο σαν το γλυκό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Λίλα μου, επίσης καλό μήνα, με υγεία και χαρά!
ΔιαγραφήΩραίο το γλυκάκι Κική μου! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Έρη μου! Φιλάκια και καλό μήνα!
ΔιαγραφήΜΜΜΜΜΜιαμ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για την άφιξη του καλοκαιριού!!!!!
Καλό μήνα και καλό Σαβ/κο!!!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε κι επίσης καλό μήνα!
ΔιαγραφήΠολύ λαχταριστό φαίνεται το φραουλοτράιφλ... Καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκάκι...
ΔιαγραφήΥπέροχο, Κικίτσα μου, όλο χρώμα, άρωμα και γεύση, λαχταριστό το γλυκάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω όλα τα υλικά του αλλά εδώ δεν υπάρχουν καλές φράουλες. Μπορώ να το δοκιμάσω με κάποιο άλλο φρούτο, πχ. κεράσια;
Φιλάκια, καλό βράδυ και καλό μήνα!
Θα το φτιαξω αυριο κι ολας και θα σου πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
ΔιαγραφήWelcome to my blog!
ΑπάντησηΔιαγραφήCalispera and have a nice weekend! :)
Welcome to you, too Nina! Have a nice sunday!
ΔιαγραφήΑχ, Κική μου, να είχα ένα ή μάλλον δυο - τρία μπολάκια τώρα..... Φαίνεται πολύ νόστιμο, λατρεύω τα γλυκά με τυρί μέσα! Ευχαριστούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και να έχεις ένα υπέροχο μήνα
Χαίρομαι που σου άρεσε Φιλία μου... πράγματι ο συνδυασμός με τυρί είναι υπέροχος! Φιλιά κι επίσης καλό μήνα!
ΔιαγραφήΤέλειο φαίνεται!! Νοστιμότατο!! Καλό μήνα να έχεις!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ξυσμα λεμονιου ειναι γαρνιτουρα να υποθεσω ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρείς... μου ξέφυγε!! Το ξύσμα μπορούμε να το βάλουμε στην κρέμα με το μασκαρπόνε ή σαν γαρνιτούρα. :)
Διαγραφή