Τράιφλ με κρέμα μασκαρπόνε και φράουλες



Τα τράιφλ είναι γρήγορα, εύκολα και νόστιμα γλυκάκια με διάφορα υλικά. Η λέξη trifle προέρχεται από την παλιά γαλλική λέξη "trufle" που σημαίνει κάτι ασήμαντο. Το αυθεντικό αγγλικό τράιφλ, γίνεται από παντεσπάνι, κρέμα με κούσταρ, δηλαδή κρέμα ζαχαροπλαστικής ουσιαστικά, κάποιο λικέρ και σαντιγύ. Πολλές φορές χρησιμοποιούν και φρέσκα φρούτα.
Το 1751 το τράιφλ παρουσιάζεται για πρώτη φορά με θρυμματισμένα μπισκότα της Νάπολης στο βιβλίο "The Art of Cookery Made Plain and Easy".
Ένα πανεύκολο, νοστιμότατο και δροσερό τράιφλ για σήμερα μιας κι έχουμε μέρες να ...φάμε γλυκό. Οι φράουλες και το μασκαρπόνε ...ένας συνδυασμός μοναδικός, με ιδιαίτερη γεύση και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.
Το μυστικό είναι να μην αντικαταστήσουμε το μασκαρπόνε με άλλο τυρί κρέμα, όχι γιατί δεν θα γίνει καλό αλλά, πολύ απλά, γιατί θα γίνει διαφορετικό.


ΥΛΙΚΑ
για 6 άτομα
Για την κρέμα μασκαρπόνε
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγύ 
  • 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 10 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη θρυμματισμένα 
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Για τη σάλτσα φράουλας
  • 10-12 φράουλες πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
  • 6 φράουλες (μία για κάθε μερίδα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη σάλτσα φράουλας
  1. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο multi και τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
  2. Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και τις αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει πριν την βάλουμε στην κρέμα μας.
Για την κρέμα μασκαρπόνε
  1. Χτυπάμε τη μισή κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ.
  2. Χτυπάμε την άλλη μισή κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και την άχνη, με το μίξερ χειρός ή και με το σύρμα, έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  3. Τέλος αναμιγνύουμε τις δύο κρέμες, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα σιλικόνης (ή, πολύ απλά, με ένα κουτάλι).
Σύνθεση του τράιφλ
  1. Σε ένα μπολ ή ποτήρι βάζουμε πρώτα λίγα θρυμματισμένα μπισκότα.
  2. Μετά βάζουμε μια στρώση κρέμας και τέλος λίγη σάλτσα φράουλας.
  3. Γαρνίρουμε με μια ολόκληρη φράουλα.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες έτσι ώστε να "σφίξει" η κρέμα μας.
  5. Προσθέτουμε για γαρνιτούρα, εάν θέλουμε, λίγο ακόμη ξύσμα λεμονιού γιατί τονίζει το άρωμα και τη γεύση της φράουλας.

Καλή σας απόλαυση!!
Tante Kiki
30 Comments
No