Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες... προσπαθώ, προσπαθώ, προσπαθώ... τρέχω και δεν φτάνω... αλλά όλα είναι ελαφρώς βελτιωμένα κι έτσι παίρνω κουράγιο και συνεχίζω (όπως και πάρα πολλοί άλλοι, φυσικά, γιατί το ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που "στριμώχνομαι")! Δύσκολες εποχές αλλά το χαμόγελο, η ελπίδα και οι φίλοι βοηθούν να τα ξεπεράσουμε όλα... εντάξει και ...το μαγείρεμα βοηθάει! Το έχω ξαναδηλώσει... είμαι κολλημένη με την "κουζίνα"... με τις γεύσεις της και τα αρώματά της!!! Με βοηθά να χαλαρώσω και να νιώσω καλύτερα... Για σήμερα, λοιπόν, σας έχω μια σούπα με γιουβαρλάκια που έφτιαξα γιατί η μαμά μου λατρεύει τις σούπες και ιδιαίτερα τώρα που είναι σε φάση ανάρρωσης.
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Βήμα Gourmet" είδα τη συγκεκριμένη συνταγή και μου κέντρισε το ενδιαφέρον... Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο... μια σούπα με πυκνή υφή και ένταση στη γεύση αλλά και περίσσιο άρωμα γιατί τα γιουβαρλάκια που κολυμπούσαν σ' αυτή την υπέροχη σούπα ήταν διαφορετικά... αν και όχι αυτά που αναφέρει η αρχική συνταγή.
Ως συνήθως, βέβαια, κράτησα ό,τι μου άρεσε από τη συνταγή και πειραματίστηκα με τα υπόλοιπα... Πάντως, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι διαφορετική κι όμως το ίδιο κλασσική! Τρώγεται ζεστή, χλιαρή αλλά και κρύα κι αν τη συνοδεύσουμε με λίγο δυόσμο γίνεται υπέροχα δροσιστική!! Πάμε να δούμε τί ακριβώς έκανα...
Για τα γιουβαρλάκια
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο multi
- 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ.τσ. ρύζι βρασμένο και πολτοποιημένο στο multi
- 1 πρέζα ρίγανη
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 αβγό
- 2 κ.σ. κουάκερ, αλεσμένο στο multi
- 1 καρότο, πολτοποιημένο στο multi
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, πολτοποιημένη στο multi
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα σόδα φαγητού
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 πρέζα κόλιαντρο
- 1 πρέζα λευκό πιπέρι
- Αλάτι
- 2 αυγά
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 200 γρ. (1 κεσεδάκι) στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 1 πρέζα λευκό πιπέρι
- Αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα κομμένη σε κομμάτια
- 2/3 φλ.τσ. αλεύρι για να "τυλίξουμε" τα γιουβαρλάκια
Για τα γιουβαρλάκια
- Βράζουμε το ρύζι για 15 λεπτά, το στραγγίζουμε και το πολτοποιούμε στο multi.
- Στο multi επίσης, πολτοποιούμε το καρότο, τη πιπεριά, το κουάκερ και το κρεμμύδι.
- Βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά σε μια λεκανίτσα κουζίνας και τον ζυμώνουμε καλά για 8-9 λεπτά.
- Ύστερα, πλάθουμε τα γιουβαρλάκια, μακρόστενα ή στρογγυλά.
- Τα τυλίγουμε στο αλεύρι
- Βάζουμε στην κατσαρόλα μας, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια έτσι ώστε να σοταριστούν απ΄όλες τις πλευρές για να μην διαλυθούν με το μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε και 1 λίτρο νερό (ή, εάν έχουμε ζωμό λαχανικών... εγώ δεν είχα)
- και αφήνουμε να βράσουν, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά.
Για τη σούπα
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα άλλο μπολ, διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
- Μόλις τα γιουβαρλάκια ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ, με την τρυπητή κουτάλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και παίρνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το ζωμό τους και τον ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και το διαλυμένο κόρν φλάουρ.
- Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε τη σούπα.
- Αμέσως μετά, προσθέτουμε και το μείγμα των αυγών και του γιαουρτιού.
- Ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά για άλλα 8-10 λεπτά, έως ότου η σούπα μας "δέσει" και γίνει βελουτέ.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και σερβίρουμε, πασπαλίζοντάς τα με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
** Εάν έχουμε χύτρα ταχύτητας τότε ακολουθούμε τις οδηγίες βρασμού του βιβλίου της χύτρας μας.
Και να η αυθεντική συνταγή που ανήκει στον σεφ Γ. Μπαξεβάνη...
Και τώρα ένα δωράκι από τον ολάνθιστο κήπο μας, για όλους εσάς που με συντροφεύετε σε όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές με τα σχόλιά σας, τη συμπαράσταση και την επικοινωνία σας αλλά και για όλους εσάς που διαβάζετε και ετοιμάζετε τις συνταγές μου... και με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας... Σας υπέρευχαριστώ!!!
Καλό σας βράδυ!!!
Αύριο να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα!!!