Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο γιαουρτιού



Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες... προσπαθώ, προσπαθώ, προσπαθώ... τρέχω και δεν φτάνω... αλλά όλα είναι ελαφρώς βελτιωμένα κι έτσι παίρνω κουράγιο και συνεχίζω (όπως και πάρα πολλοί άλλοι, φυσικά, γιατί το ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που "στριμώχνομαι")! Δύσκολες εποχές αλλά το χαμόγελο, η ελπίδα και οι φίλοι βοηθούν να τα ξεπεράσουμε όλα... εντάξει και ...το μαγείρεμα βοηθάει! Το έχω ξαναδηλώσει... είμαι κολλημένη με την "κουζίνα"... με τις γεύσεις της και τα αρώματά της!!! Με βοηθά να χαλαρώσω και να νιώσω καλύτερα...  Για σήμερα, λοιπόν, σας έχω μια σούπα με γιουβαρλάκια που έφτιαξα γιατί η μαμά μου λατρεύει τις σούπες και ιδιαίτερα τώρα που είναι σε φάση ανάρρωσης. 
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Βήμα Gourmet" είδα τη συγκεκριμένη συνταγή και μου κέντρισε το ενδιαφέρον... Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο... μια σούπα με πυκνή υφή και ένταση στη γεύση αλλά και περίσσιο άρωμα γιατί τα γιουβαρλάκια που κολυμπούσαν σ' αυτή την υπέροχη σούπα ήταν διαφορετικά... αν και όχι αυτά που αναφέρει η αρχική συνταγή. 
Ως συνήθως, βέβαια, κράτησα ό,τι μου άρεσε από τη συνταγή και πειραματίστηκα με τα υπόλοιπα... Πάντως, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι διαφορετική κι όμως το ίδιο κλασσική! Τρώγεται ζεστή, χλιαρή αλλά και κρύα κι αν τη συνοδεύσουμε με λίγο δυόσμο γίνεται υπέροχα δροσιστική!! Πάμε να δούμε τί ακριβώς έκανα...

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

Για τα γιουβαρλάκια
  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο multi
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ.τσ. ρύζι βρασμένο και πολτοποιημένο στο multi
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. κουάκερ, αλεσμένο στο multi
  • 1 καρότο, πολτοποιημένο στο multi
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, πολτοποιημένη στο multi
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα σόδα φαγητού
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα κόλιαντρο
  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι
  • Αλάτι
Για τη σούπα
  • 2 αυγά
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 200 γρ. (1 κεσεδάκι) στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι
  • Αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κομμάτια
  • 2/3 φλ.τσ. αλεύρι για να "τυλίξουμε" τα γιουβαρλάκια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τα γιουβαρλάκια
  1. Βράζουμε το ρύζι για 15 λεπτά, το στραγγίζουμε και το πολτοποιούμε στο multi.
  2. Στο multi επίσης, πολτοποιούμε το καρότο, τη πιπεριά, το κουάκερ και το κρεμμύδι.
  3. Βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά σε μια λεκανίτσα κουζίνας και τον ζυμώνουμε καλά για 8-9 λεπτά.
  4. Ύστερα, πλάθουμε τα γιουβαρλάκια, μακρόστενα ή στρογγυλά.
  5. Τα τυλίγουμε στο αλεύρι
  6. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια έτσι ώστε να σοταριστούν απ΄όλες τις πλευρές για να μην διαλυθούν με το μαγείρεμα.
  7. Προσθέτουμε και 1 λίτρο νερό (ή, εάν έχουμε ζωμό λαχανικών... εγώ δεν είχα)
  8. και αφήνουμε να βράσουν, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά.

Για τη σούπα
  1. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
  3. Μόλις τα γιουβαρλάκια ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ, με την τρυπητή κουτάλα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και παίρνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το ζωμό τους και τον ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και το διαλυμένο κόρν φλάουρ.
  5. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε τη σούπα.
  6. Αμέσως μετά, προσθέτουμε και το μείγμα των αυγών και του γιαουρτιού.
  7. Ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά για άλλα 8-10 λεπτά, έως ότου η σούπα μας "δέσει" και γίνει βελουτέ.
  8. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και σερβίρουμε, πασπαλίζοντάς τα με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

** Εάν έχουμε χύτρα ταχύτητας τότε ακολουθούμε τις οδηγίες βρασμού του βιβλίου της χύτρας μας.


Και να η αυθεντική συνταγή που ανήκει στον σεφ Γ. Μπαξεβάνη...


Και τώρα ένα δωράκι από τον ολάνθιστο κήπο μας, για όλους εσάς που με συντροφεύετε σε όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές με τα σχόλιά σας, τη συμπαράσταση και την επικοινωνία σας αλλά και για όλους εσάς που διαβάζετε και ετοιμάζετε τις συνταγές μου... και με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας... Σας υπέρευχαριστώ!!!
Καλό σας βράδυ!!!
Αύριο να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα!!!
Tante Kiki
18 Comments

18 σχόλια:

  1. Όμορφο το δωράκι σου και άλλο τόσο όμορφη και νόστιμη η πειραγμένη-όπως σχεδόν πάντα- συνταγή για "γιουβαρλάκια".Φιλιά καληνύχτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σωσώ μου για τα καλά σου λόγια! Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Με ξάφνιασες ευχάριστα! Δεν είχα σκεφτεί ποτέ το γιαούρτι στην σούπα! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αγγελική μου! Να είσαι πάντα καλά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Ω! Τι ωραία εκδοχή Κική μου.
    Πολύ όμορφη η σύνθεση των υλικών για τη σούπα μπράβο σου για την παρουσίαση της συνταγής του κ. Μπαξεβάνη και ΔΥΝΑΜΗ πολύ σου εύχομαι.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Πηνελόπη μου και χαίρομαι που σου άρεσε.Έγινε πράγματι πολύ νόστιμη! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Αυτή τα διαφορετικά γιουβαρλάκια μέσα σε μια δροσερή σούπα με δυόσμο με ενθουσίασαν Κική μου!
    Εύχομαι όλα καλά να πάνε!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Έλενά μου γιατί είναι πολύ ωραίος και δροσερός συνδυασμός... ό,τι πρέπει για την εποχή μας... φθινόπωρο δεν έχουμε;;;; χαχαχαχα
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
      Καλό βράδυ και φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία γιουβαρλάκια και ο συνδυασμός τους με τη σούπα γιαουρτιού φαίνεται υπέροχος και πολύ δροσερός!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ερμιόνη μου είναι λίγο πιο καλοκαιρινός συνδυασμός! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  6. Το διαφορετικό πάντα το προτιμώ και μου αρέσει κιόλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Λίλα μου! Είναι νόστιμη και λίγο πιο καλοκαιρινή εκδοχή!Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Αυτά τα "πειραγμένα γιουβαρλάκια" μου έκαναν κλικ, μου έκλεισαν το μάτι.
    Όταν θάρθει η ώρα της, θα την πάρω, Βασιλική με την άδειά σου, να τη φτιάξω!

    Σε φιλώ.
    Καλό απόγευμα να έχεις.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ζαμπία που σου άρεσαν! Όποτε θέλεις μπορείς να την φτιάξεις! Καλό βράδυ και φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Κική μου πολύ μου άρεσαν αυτά τα "διαφορετικά" γιουβερλάκια, θα τα δοκιμάσω άμεσα!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, χαίρομαι που σου άρεσαν κι ευχαριστώ που πέρασες από δω... Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πολυ ωραία η εκδοχή αυτής της σούπας, μου θύμισε ανάλογη που φτίάχνουν εδώ. Όλα τα υλικά της είναι λατρεμένα.
    Καλή ανάρρωση στη μαμά σου και σε ευχαριστούμε για το ολάνθιστο δώρο σου!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Ελένη μου! Πράγματι η σούπα αυτή είναι πολύ νόστιμη κι εμένα μου φαίνεται λίγο πιο καλοκαιρινή! Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No