Γιορτή της φύσης και των λουλουδιών σήμερα και τα λουλούδια μπαίνουν στο πιάτο μας...
Το στεφάνι που έφτιαξε ο μπαμπάκας μου πρωί πρωί για να μας κάνει έκπληξη! Και του χρόνου μπαμπά, γερός και δυνατός να μας ξανακάνεις στεφάνι! |
Πρωτομαγιά! Η γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή τέτοια μέρα ήταν μέρα εκδρομής και πικνίκ στη φύση. Μια παρέα ζευγαριών κι εμείς τα παιδιά διασκεδάζαμε όλη την ημέρα... φτιάχναμε στεφάνια, μαζεύαμε λουλούδια και το μεσημέρι τρώγαμε τα καλούδια που είχαμε ετοιμάσει!!!! Τελικά, η επαφή με τη φύση είναι ό,τι καλύτερο για παιδιά και για μεγάλους!!!
Το στεφάνι της πρωτομαγιάς είναι ένα έθιμο που συνδέει τον σύγχρονο κόσμο με τις αντίστοιχες γιορτές της Αρχαιότητας. Αν και η έλευση του καλοκαιριού και ο Μάιος γιορτάζονταν από πολύ παλιά, τα Ανθεστήρια ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή των λουλουδιών. Στην Αθήνα απ' όπου ξεκίνησε η γιορτή, ιερές πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν προς τα ιερά. Αργότερα η γιορτή αυτή διαδόθηκες σε όλη την Ελλάδα. Ένα άλλο δρώμενο της Πρωτομαγιάς στην νεότερη Ελλάδα, ήταν η ανάσταση του Μαγιόπουλου, κατά την οποία ένας έφηβος , στολισμένος με άνθη, μιμούνταν τον πεθαμένο Διόνυσο μέχρι που ανασταίνονταν και μαζί μ' αυτόν και η φύση.
Οι αγαπημένες μου τριανταφυλλιές, γεμάτες μπουμπούκια |
Μιαν άλλη "όψη" της σημερινής γιορτής, είναι η εργατική Πρωτομαγιά που πρωτοκαθιερώθηκε σαν αργία λόγω μιας αιματοβαμμένης εργατικής εξέγερσης στο Σικάγο, το 1886 που ήταν συνέχεια των επιτυχημένων διεκδικήσεων των εργατών στον Καναδά το 1872. Στην Ελλάδα η εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε το 1893.
Λίγα από τα λουλούδια του κήπου μας...
Από τον κήπο στον ουρανίσκο μας...
Λοιπόν, το ξέρετε ότι κάποια λουλούδια τρώγονται;;;; Είμαι σίγουρη πως ναι, το ξέρετε!!! Τολμάτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή φαγητά;;;; Κάποια ναι, άλλα όχι, όπως όλοι μας, θα μου απαντήσετε...
Κι όμως κάποια τα τρώμε συχνά-πυκνά σαν λαχανικά, άλλα τα κάνουμε ζαχαρωτά και στολίζουν τα γλυκά μας, κάποια τα κάνουμε ροφήματα, γλυκά του κουταλιού, ζελέ, λικέρ, μαρμελάδες ή ακόμα και γαρνιτούρα σε σαλάτες αλλά και αποξηραμένα για διακόσμηση και για γεύση γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων.
Εντάξει, η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι καθημερινή υπόθεση, είναι όμως καλό να γνωρίζουμε κάποιες πληροφορίες γιατί είναι μια θαυμάσια ιδέα για ξεχωριστά γεύματα και ιδιαίτερα τραπέζια. Φανταστείτε μια τέτοια σαλάτα σε ένα τραπέζι γενεθλίων, αρραβώνων ή γάμου;;; Δεν είναι τέλεια;;;
Χρειάζεται όμως προσοχή!!! Τα λουλούδια που θα μας κάνουν την τιμή να κοσμήσουν το πιάτο μας και να τέρψουν τον ουρανίσκο μας πρέπει να είναι σίγουρα από τον κήπο μας ή από βιολογική καλλιέργεια ειδική για τροφή και όχι από ανθοπωλείο ή φυτώριο για διακοσμητικά λουλούδια, να είναι δηλαδή απαλλαγμένα από εντομοκτόνα ή επικίνδυνα λιπάσματα. Δεν πρέπει να έχουμε αλλεργίες γιατί αλλιώς μπορεί να αποδειχθούν όμορφα αλλά άκρως επικίνδυνα! Αλλά πρέπει να είμαστε και απολύτως σίγουροι ότι τα άνθη που θα καταναλώσουμε είναι οι σωστές εδώδιμες ποικιλίες και όχι άλλες που μοιάζουν!! Αν δεν είμαστε σίγουροι για όλα αυτά καλύτερα να τα χρησιμοποιήσουμε για διακόσμηση των πιάτων αλλά όχι για κατανάλωση!! -:)))
Μήπως ήδη τρώμε κάποια λουλούδια;;;;
Φυσικά και ναι! Πρώτα πρώτα οι αγκινάρες, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια είναι τα άνθη των φυτών κι εμείς τα τρώμε σαν λαχανικά! Οι κολοκυθοανθοί (κάθε χρόνο ο κήπος μας είναι γεμάτος) που είναι υπέροχοι γεμιστοί, ψητοί, τηγανιτοί αλλά και σε ομελέτες. Ο γνωστός μας κρόκος ή σαφράν, με τα υπέροχα και πανάκριβα μωβ λουλουδάκια απ΄όπου παίρνουμε τους πολύτιμους στήμονες.
Τα τριαντάφυλλα (η γιαγιά μου έλεγε τα πέταλα από τριαντάφυλλα εκατοντάφυλλα) αλλά και ο λεμονανθός που γίνονται υπέροχο γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, λικέρ ή ζελέ.
Στην Προβηγκία, συνηθίζουν να καταναλώνουν τηγανιτά λουλούδια ακακίας αλλά και σαμπούκου.
Οι βιολέτες της Τουλούζης είναι πολύ γνωστές γιατί γίνονται κονφί και χαρίζουν την ομορφιά τους σε τούρτες, κρέμες και κέικ.
O Michel Bras στο εστιατόριό του χρησιμοποιεί υπέροχους συνδυασμούς με άνθη και λαχανικά.
Αλλά και έλληνες ζαχαροπλάστες, όπως ο αγαπημένος Στ.Παρλιάρος πειραματίζονται με λουλούδια σε γλυκά, με εξαίρετα αποτελέσματα.
Η λεβάντα, τα αποξηραμένα μπουμπούκια από τριανταφυλλάκια, ο ιβίσκος με το καταπληκτικό κόκκινο χρώμα του.
Τα άνθη από τα βότανα, όπως τα άνθη του δενδρολίβανου, της μέντας, της ρόκας, του δυόσμου, της ρίγανης, και των οπωροφόρων δέντρων επίσης είναι εδώδιμα. Ροδοπέταλα, πανσέδες, φρέζιες, άνθη πασχαλιάς καθώς και τα άνθη πορτοκαλιάς, λεμονιάς, κερασιάς αλλά και αμυγδαλιάς γίνονται υπέροχα στολίδια σε γλυκά αν τα πλένουμε καλά, τα αφήσουμε να στεγνώσουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφού τα αλείψουμε με χτυπημένο ασπράδι αβγού τα πασπαλίσουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 2 ημέρες και είναι έτοιμα για να χαρίσουν απλόχερα την ομορφιά τους στα γλυκά μας και να τα κάνουν ιδιαίτερα.