Πιάτο με πολλές χρήσεις αλλά μοναδικά νόστιμο!! Καλοκαιρινό που μοσχοβολάει Μεσόγειο! Οι αντιστάσεις μειώνονται από τη στιγμή που θα το αντικρύσεις!! Νιώθεις να σε καλεί να το δοκιμάσεις...
Σε προκαλεί με την καλοκαιρινή του εμφάνιση αλλά και το άρωμά του!!! Χωράει σε όλες τις στιγμές τη μέρας, εκτός από το πρωί... γιατί πώς να το κάνουμε, το πρωινό το θέλουμε πιο παραδοσιακό! Προσωπικά, λατρεύω τις μελιτζάνες, τις αποζητάω, πολλές φορές σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ειδικότερα αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι... να, όπως τώρα!! Ψητές, τηγανιτές, στην κατσαρόλα, με σάλτσα ή χωρίς δεν παύουν να με εκπλήσσουν με την πολυμορφία τους και την ικανότητά τους να ικανοποιούν, αν όχι όλα, σίγουρα όμως τα περισσότερα γούστα. Το πιάτο αυτό με "γέμισε" με τη γεύση του ένα κυριακάτικο μεσημέρι αλλά θα μπορούσα να το απολαύσω το ίδιο ευχάριστα κι ένα βραδάκι μαζί με ουζάκι, καθισμένη στη βεράντα μου με φιλαράκια και συζητώντας τα πάντα!!! Δοκιμάστε το και θα "υποκλιθείτε" στη μεστή του γεύση και στην έντονη προσωπικότητά του... Αλλά προσοχή ...είναι άκρως εθιστικό!!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομαΣε προκαλεί με την καλοκαιρινή του εμφάνιση αλλά και το άρωμά του!!! Χωράει σε όλες τις στιγμές τη μέρας, εκτός από το πρωί... γιατί πώς να το κάνουμε, το πρωινό το θέλουμε πιο παραδοσιακό! Προσωπικά, λατρεύω τις μελιτζάνες, τις αποζητάω, πολλές φορές σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ειδικότερα αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι... να, όπως τώρα!! Ψητές, τηγανιτές, στην κατσαρόλα, με σάλτσα ή χωρίς δεν παύουν να με εκπλήσσουν με την πολυμορφία τους και την ικανότητά τους να ικανοποιούν, αν όχι όλα, σίγουρα όμως τα περισσότερα γούστα. Το πιάτο αυτό με "γέμισε" με τη γεύση του ένα κυριακάτικο μεσημέρι αλλά θα μπορούσα να το απολαύσω το ίδιο ευχάριστα κι ένα βραδάκι μαζί με ουζάκι, καθισμένη στη βεράντα μου με φιλαράκια και συζητώντας τα πάντα!!! Δοκιμάστε το και θα "υποκλιθείτε" στη μεστή του γεύση και στην έντονη προσωπικότητά του... Αλλά προσοχή ...είναι άκρως εθιστικό!!!
8 μέτριες μελιτζάνες μακρόστενες
4 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
450 γρ. μανιτάρια κομμένα
3 πιπεριές Φλωρίνης σε στικς
3 καρότα σε καρεδάκια
3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και λευκό πιπέρι
6 κ.σ. κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση.
Τις βάζουμε στο φούρνο ή στο γκρίλ να ψηθούν έως ότου μαλακώσουν.
Τις αδειάζουμε, τις τοποθετούμε σ' ένα ταψάκι και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους.
Ανάβουμε το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα καρότα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, έως ότου μαραθούν, ανακατεύοντάς τα συνεχώς για να μην καούν.
Τα σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν λίγο ακόμη έως ότου το ξίδι εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σάρκα από τις μελιτζάνες, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τις μελιτζάνες..
Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά ή έως ότου λιώσει το τυρί.
Η νοστιμιά μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε.
Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει κι εμπλουτίστε το με μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο