Μελιτζάνες με γέμιση λαχανικών

Πιάτο με πολλές χρήσεις αλλά μοναδικά νόστιμο!! Καλοκαιρινό που μοσχοβολάει Μεσόγειο! Οι αντιστάσεις μειώνονται από τη στιγμή που θα το αντικρύσεις!! Νιώθεις να σε καλεί να το δοκιμάσεις...
Σε προκαλεί με την καλοκαιρινή του εμφάνιση αλλά και το άρωμά του!!! Χωράει σε όλες τις στιγμές τη μέρας, εκτός από το πρωί... γιατί πώς να το κάνουμε, το πρωινό το θέλουμε πιο παραδοσιακό! Προσωπικά, λατρεύω τις μελιτζάνες, τις αποζητάω, πολλές φορές σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ειδικότερα αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι... να, όπως τώρα!! Ψητές, τηγανιτές, στην κατσαρόλα, με σάλτσα ή χωρίς δεν παύουν να με εκπλήσσουν με την πολυμορφία τους και την ικανότητά τους να ικανοποιούν, αν όχι όλα, σίγουρα όμως τα περισσότερα γούστα. Το πιάτο αυτό με "γέμισε" με τη γεύση του ένα κυριακάτικο μεσημέρι αλλά θα μπορούσα να το απολαύσω το ίδιο ευχάριστα κι ένα βραδάκι μαζί με ουζάκι, καθισμένη στη βεράντα μου με φιλαράκια και συζητώντας τα πάντα!!! Δοκιμάστε το και θα "υποκλιθείτε" στη μεστή του γεύση και στην έντονη προσωπικότητά του... Αλλά προσοχή ...είναι άκρως εθιστικό!!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
8 μέτριες μελιτζάνες μακρόστενες
4 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
450 γρ. μανιτάρια κομμένα
3 πιπεριές Φλωρίνης σε στικς
3 καρότα σε καρεδάκια
3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και λευκό πιπέρι
6 κ.σ. κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση.
Τις βάζουμε στο φούρνο ή στο γκρίλ να ψηθούν έως ότου μαλακώσουν.
Τις αδειάζουμε, τις τοποθετούμε σ' ένα ταψάκι και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους.
Ανάβουμε το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα καρότα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, έως ότου μαραθούν,  ανακατεύοντάς τα συνεχώς για να μην καούν.
Τα σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν λίγο ακόμη έως ότου το ξίδι εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σάρκα από τις μελιτζάνες, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τις μελιτζάνες..
Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά ή έως ότου λιώσει το τυρί.
Η νοστιμιά μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε.
Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει κι εμπλουτίστε το με μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο

16 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα "ακούγεται" η συνταγή αυτή.Και νομίζω ότι είτε φαγωθούν ζεστές οι μελιτζάνες, είτε κρύες θα είναι εξ ίσου νόστιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψηφίζω μελιτζάνα!! Λατρεύω μελιτζάνα!! Μου άνοιξες την όρεξη τώρα!! Φαίνεται τόσο.. ζωντανό στην φωτογραφία! Θέλω!! χιχι! Καλό βράδυ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλο αρώματα και χρώματα και γεύσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλαφυρή η περιγραφή σου, Κική.
    Μαζί με τις φωτογραφίες, δεν νομίζω να υπάρχει κάποια που δεν θα ήθελε είτε να το μαγειρέψει είτε να της το σερβίρουν στο πιάτο!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ λατρεύω την μελιτζάνα, την φτιάχνω με πιπεριές και σάλτσα και είναι απίθανη!!αλλά κι ο τρόπος που προτείνεις είναι απίθανος.
    Γενικά μελιτζάνα αν έχει το πιάτο δεν θέλω τίποτε άλλο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κικίτσα μου οι μελιτζάνες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ζαρζαβατικό για μένα, όπως και να ναι μαγειρεμένες!
    Τις μαγείρεψες πολύ νόστιμα, μ' αρέσει το μανιτάρι που πρόσθεσες στην γέμιση!!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού ιμάμ Κική!
    Η γέμιση πρέπει να είναι πολύ μελωμένη και ελαφρώς γλυκιά!
    Ωραίο πιάτο, φωνάζει από μακριά καλοκαίρι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου μοσχοβόλησε!!!Είναι πολύ ωραίο καλοκαιρινό φαγάκι!Υπέροχο!!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπόν άκου φιλενάδα να δεις τι θα κάνουμε...
    Θα φτιάξω πακετάκ με μπισκότα, θα πάω στον Σταθμό Λαρίσης (τα παλιά μου τα λιμέρια) θα πάρω το τραίνο μέχρι Θεσσαλονίκη (γιατί λατρεύω τις διαδρομές με τραίνα κι' ας πάει το θέμα αυτό κατά διαόλου στον τόπο μας) θα κάνω παράδοση πακέτου και θα παραλάβω για τον κόπο μου την έτοιμη πιατελίτσα με την μελιτζανούλα!
    Τι λές;

    Ωραία πράγματα μεσημέρι καιρός...βρε Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο,θα το φτειάξω πολύ συντομα,φιλιά eviv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πωπωπω υπέροχο μεζεδάκι με μι ακανάτα μπύρα και φρεσκοτραγανό ψωμί!!
    Τι μας κάνεις βρε Κική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιάμι γιάμι.....
    Τις λατρεύω τις μελιτζάνες!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και άκρως καλοκαιρινή η συνταγή του δικού σου ιμάμ, Κικίτσα!
    Στη γέμιση μου άρεσε που έβαλες μανιτάρια, πρέπει να πρόσθεσαν πολλή νοστιμιά!
    Ωραία και η παρουσίαση του πιάτου, μπράβο!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νόστιμο, πολύχρωμο και...αλλιώς! Ένα πιάτο με πολλές "χρήσεις".

    Εύγε Βασιλική
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις δίκιο Ζαμπία μου... Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!